Charmantti vanha Tartto

Tartto on Viron vanhin ja yksi Pohjois-Euroopan vanhimmista kaupungeista. Moni tietää että Tartto on myös Viron toiseksi suurin kaupunki. Mutta tiedätkö, että Tartto on myös osa sitä ainokaista Unescon maailmanperintökohdetta, joka sijaitsee usean valtion alueella?

Viron autolomalla Tarttoa ei voi sivuuttaa, onhan tuo historiallinen yliopistokaupunki nähtävä. Olen varannut majoituksen uudenkarheaan Hotelli Lydiaan, jonka pitäisi sijaita Raatihuoneen lähettyviltä. Perillä selviää että sijainti ei voisi olla parempi.

Kadunpuolen huoneemme pikkuruiselta parvekkeelta näkyy paitsi Raatihuone, myös vilaus Tarton yliopiston komeasta julkisivusta. Ja pala taivasta.

Raatihuoneentori

Ja se Raatihuone ei oikeastaan voisi lähempänä olla. Se sijaitsee viistottain vastapäätä Lydiaa, ja aamiaishuoneesta eli ravintola Hõlmin ikkunasta katsoen ymmärtää, että olemme aivan vanhan keskustan sydämessä.

Tartto on ihmisen kokoinen kompakti kaupunki, ja kaikki tärkeimmät nähtävyydet ja matkailijan parhaat palvelut sijoittuvat kahden kadun varteen.

Tarton ottaa halutessaan nopeasti haltuun.

Tartto Holm

Tartto Raatihuone

Tartto taidemuseo

Tartto Viro

Tartto on Viron vanhin kaupunki

Toria suvereenisti hallitsevan sievän Raatihuoneen lisäksi huomio kiinnittyy pahasti vinoon nyykähtäneeseen pikkutaloon. Epäonninen rakennus on osittain vanhan kaupunginmuurin päälle rakennettu, paikallinen pisan torni eli Barclay de Tollyn talo. Aikoinaan talossa toimi apteekki, nykyisin Tarton taidemuseo.

Tarton yliopiston päärakennus

Tarton yliopisto on vanhin ja tärkein Viron korkeakouluista, se perustettiin jo vuonna 1632. Tarton yliopisto on yksi Baltian ja Pohjois-Euroopan vanhimmista. Tartossa ovat opiskelleet ja opettaneet monet tunnetut tieteenharjoittajat.

Tartto on edelleen Viron tieteellisen kulttuurin keskus.

Tartto yliopisto

Muraali kertoo mitä seuraavan kulman takaa löytyy…

Tartto yliopisto

Tarton yliopiston komea päärakennus on vihitty käyttöön 1800-luvun alussa.

Tartto yliopisto

Tarton yliopiston klassista tyyliä edustava päärakennus vihittiin käyttöön vuonna 1809. Nykyisin tuo komea rakennus on ansaitusti Tarton symboli.

Mikäli rankinglistat kiinnostavat, Tarton yliopiston sijoitusta kansainvälisessä korkeakouluvertailussa voit tutkiskella täältä.

Tarton tuomiokirkko

Englantilaistyylisen vehreän puiston keskellä Toomemäellä sijaitseva tuomiokirkko on vaikuttava ilmestys nykyisessä kunnossaankin. Korkealle kurottavat seinät ja holvikaaret herättävät kunnioitusta.

Kirkkoa ovat aikanaan vuorollaan murjoneet niin uskonpuhdistus, Liivinmaan sota kuin tulipalokin. Onneksi jäljellä on näinkin paljon.

Tartto tuomiokirkko

Tartto tuomiokirkko

Tartto tuomiokirkko

Tartto paholaisensilta

Paholaisensilta johdattaa kulkijan tien yli

Tartto Raatihuone Lydia Hotel

Raatihuoneen kellotorni ja Lydia Hotel Toomemäeltä

Tartto Hotelli Lydia raatihuone

Lydia Hotel

Tarton uusin kylpylähotelli, Lydia Hotel avattiin kesäkuussa 2016. Vaikka rakennus edustaa modernia arkkitehtuuria, se sulautuu hämmästyttävän hyvin vanhan kaupungin miljööseen.

Hotelli on tyylikäs ja viihtyisä, kaikki on edelleen moitteettomassa kunnossa. Huoneita on 70, ei mikään kasvoton mammuttihotelli siis. Sisäänkirjautumisen jälkeen ei hotellista välttämättä tarvitse poistua ulos lainkaan. Täällä on kuntoiluhuone, Viron kymmenenneksi paras ravintola Hõlm, ja oma kylpyläosasto.

Tartto Lydia hotel

Tartto Hotel Lydia

Tartto Hotel Lydia

Puen päälle uimapukuni ja kylpytakin, sujautan jalkoihini hotellin tohvelit, ja hipotan tyylikkäitä käytäviä pitkin alas. Käyn testaamassa alimman kerroksen tunnelmallisen kylpyläosaston. Kynttilät palavat, mutta kaikki kutsuvat lepotuolit ovat harmikseni varattuja.

Saunoja on moneen makuun, löylyäkin heitetään, eikä saunassa tarvitse kipakampienkaan löylyjen ystävän palella. Uima-altaalla on makuuni liikaa hälyä, perjantai-iltana myös yllättävän paljon lapsiperheitä.

Hotellihuoneemme on siisti ja viihtyisä.

Lilliputtinen peukaloisen parveke soveltuu Tarton kattojen katseluun, raittiin ilman nauttimiseen, ja aamun kajon ihailuun.

Tartto raatihuone auringonnousu

Koska lomalla pitää myös syödä – mielellään hyvin jos hyviä ravintoloita on tarjolla – illastamme hotellin omassa ravintolassa, Hõlmissa.

Lydian ravintola Hõlm

Viron kymmenenneksi parhaaksi valitulta ravintolalta voi perustellusti odottaa viihtyisää tunnelmaa ja hyvää palvelua. Molempia onkin tarjolla.

Tartto Lydia Holm

Tartto Lydia Holm

Tartto Lydia Holm

Paitsi hyvää ruokaa, tällä ravintolalla on myös tarina. Kerrotaan, että monet ravintolan resepteistä perustuvat Lydia Grünmann Holmin vuosina 1925-26 kirjoittamaan keittokirjaan. Tuon rouvan mukaan ravintola sai myös nimensä. Kauniisti käsin kirjoitettu kirja on ravintolassa näytillä.

Nautimme hyvän illallisemme pääruoaksi villisikaa. Maistuva annos on niin ruokaisa, että jälkkärille ei jää tilaa. Harmi.

Itsemme kiiliäisiksi syöneinä emme jaksa edes ajatella porrasnousua kohti yöpuuta, vaan turvaudumme hissiin.

Nukumme hiljaisessa huoneessa mukavassa sängyssä kuin pienet murmelit pesässään. 

Olemme molemmat sitä mieltä, että Lydia Hotel on miellyttävä, erinomaisen hinta-laatusuhteen hotelli, jonka ravintolaakin voimme lämpimästi suositella. Tänne tulemme uudelleen! Ehkä ensi kerralla vuokraamme sähköpyörät ja huristelemme pitkin Emajoen vartta?

Maittavan ja monipuolisen aamiaisen jälkeen, jo matkalla kohti seuraavaa kohdettamme, muistan että jotain tärkeää unohtui. Se oli se Struven ketju!

Tarton yliopiston tähtitieteilijän Friedrich Struven johdolla kehitetty geodeettinen ketju nimitettiin Unescon maailmanperintökohteeksi 2005.  Ketju luotiin Maan muodon ja koon mittaamiseksi vuosina 1816-1855. Struven ketju on 2820 km pituinen pituuspiirijakso, joka ulottuu Pohjois-Norjasta Mustalle merelle, kulkien kymmenen nykyisen valtion halki. Struven ketjun avulla saatiin mitattua tarkasti Maan muoto myöhempien tarkkojen karttojen perustaksi.

Alkuperäisistä mittauspisteistä on tietojen mukaan säilynyt 34, joista kolme on Virossa. Tartossa Struven ketjun Unescon maailmanperintökohde on Tarton observatorion rakennus, josta mittaustutkimusta koordinoitiin. Muistotaulu, joka merkitsee ketjun sijainnin, sijaitsee ulkona observatoriorakennuksen vieressä.

Ehkei siinä muistotaulussa olisi niin paljon katsottavaa kuvattuna ollut, mutta on hyvä muistaa, että Struven ketju on ainoa Unescon maailmanperintöluettelon suojelukohde, joka sijaitsee usean valtion alueella. 

Autolla Tallinnasta ajaa Tarttoon noin kahdessa tunnissa.

Finnairin suorilla lennoilla Tartto on alle tunnin matkan päässä Helsinki-Vantaasta.

Lisää tietoa löydät täältä:

Struven ketjusta ja muista Suomen Unescokohteista Ylen Elävässä Arkistossa.

Hotelli Lydian Superior-huoneessa majoituttiin, ja ravintola Hõlmissa illastettiin omalla rahalla elokuussa 2017, osana viikon mittaista autolomaamme.

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Copyright © 2017 -2021 Johanna Suomela. All rights reserved.

Kiitos ruudun sille puolelle että luit!

Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit