Mitä siitä seuraa, kun neljä päiväpatikoijaa nostaa painavat rinkat selkäänsä ja suuntaa elämänsä ensimmäiselle vaellukselleen tavoitteenaan kiertää Kuusamon Karhunkierros neljässä päivässä? Verta, hikeä ja kyyneleitä? Räkkää, rakkoja ja ärräpäitä?
*yhteistyössä Partioaitta
Pari vuotta sitten alkanut Kuusamo-kuumeeni paheni vääjäämättömästi. Oireet pahenivat kerta kerralta koskien kuohuista, riippusiltojen jännittävistä ylityksistä ja naavaisten kuusten oksien alituksesta. Kahden vuoden lomien aikana valtavaarat ja pyhävaarat oli huiputettu lumi- ja maastokengin. Kiutakönkäät ja myllykosket oli ihailtu paukkupakkasissa ja kuulaina kesäiltoina. Kun Pieni Karhunkierros oli kävelty kolmeen ja puoleen kertaan, ei jäänyt enää vaihtoehtoja. Suomen suosituin vaellusreitti, Karhunkierros kutsui luokseen.
82 kilometriä on melko pitkä matka. Ihan millä tahansa vempeleellä taivallettuna. Noin pitkällä matkalla moni asia voi mennä pieleen, etenkin kun neljä ihmistä lähtee ensimmäiselle vaellukselleen. Siksi kävin hakemassa oppia ja vinkkejä Partioaitan retkeilykurssilta.
Sanotaan että matka ei tapa, vaan vauhti. Vaelluksella vauhti ei todellakaan korjaa virheitä, vaan päinvastoin, se nostaa niiden todennäköisyyden toiseen potenssiin. Kun kivisessä, juurakkoisessa ja mäkisessä maastossa tormuutetaan neljä päivää kahdenkymmenen kilometrin päivämatkoja, yksikin väärä askel raskas rinkka selässä voi pysäyttää matkanteon.
Elämän ensimmäisen vaelluksen alkuajankohdaksi valikoitui kesäkuun kymmenes. Silloin lunta ei pitäisi enää maastossa juurikaan olla, ja hyvässä lykyssä itikoiden suurimmat armeijat odottaisivat vielä sikiämistään. Vaan kuinkas sitten kävikään?
Yöksi Rukankylälle
Olemme ajaneet edellisenä päivänä etelästä ylös Rukalle. Kerrostalohuoneisto vihrein erämaanäkymin toivottaa tervetulleeksi Suomen valoisassa kesäyössä, eikä Rukan keskustan remontti häiritse uniamme.
Lunta ei löydy enää mistään. Toukokuun ennätyslämpimät aurinkopäivät ovat sulattaneet lumet superaikaisin. Sateitakaan ei ole juuri saatu, joten itikoitakaan ei pitäisi mustanaan ilmassa olla.
Rukankylältä tilataksilla Sallan Hautajärvelle
Tilataksi on buukattu vaellusseurueellemme ja kaverikoiralle kello kymmeneksi, ja muitakin lähtijöitä on. Samalla taksilla lähtevä pariskunta kahden pienen koiransa kanssa lähtee liikkeelle Ristijärveltä, majoittuu matkan varrella sängyissä, ja välttyy telttojen ja makuupussien kantamiselta. Omat rinkkamme painavat käsittämättämän paljon. Kolme päivää ja 72 kilometriä keveiden päiväreppujen kanssa kuulostaa houkuttelevalta.
Taksi jättää meidät Hautajärvellä Karhunkierroksen luontokeskuksen parkkipaikalle. Otamme aamukahvien uusinnat piirakoin terästettyinä kahviossa kannatuksen vuoksi, ja kurkistamme karttaa kahvipöydässä. Vesivessaa ei taideta pariin päivään nähdä, joten viimeisellä lämpimän veden käsipesullakin käydään ennen rinkkojen selkään telkkuamista. Täältä saisi mukaan myös juomavettä, mutta olemme täyttäneet juomarakkomme jo Rukalla.
Napapiirin kyltin alla otetaan viralliset lähtökuvat itselaukaisijalla. (Myöhemmin selviää, että ne kuvat katoavatkin tietämättämme saman tien bittiavaruuteen. Veljen puhelimen virransäästötila säästää meidät näkemästä innokkaita lähtöilmeitämme. Sääli.)
Huterat ensimmäiset askeleet, Karhunkierros alkaa
Kello on 11.15. Asetan ranteeni Garminin vahtaamaan sykettä, matkaa ja reittiä.
Karhunkierroksen lähtökyltin alta polku alkaa leveänä esteettömänä baanana. Pistelemme vaellussauvojen kanssa menemään vauhdikkaasti. Yhdellä pienellä yön yli reissulla kerran aiemmin käytetty uudenkarhea rinkkani painaa julmetusti lonkkaluita – kaipa tähän tottuu?
Ensimmäisillä pitkoksilla meno on vielä huteraa. Tuntuu että voisin helposti humpsahtaa alas rinkkani painon kampeamana milloin hyvänsä. Etenkin ojien ylitykset jännittävät.
Ensimmäinen kilometri patikoidaan helppokulkuisessa maastossa vartissa. Eka kilometripylväs on silti omalla tavallaan aika lohduton. Hei, meillä on matkaa jäljellä enää 81 kilometriä!
Onneksi maasto monipuolistuu pian. Ylitämme Koutajoen yli vievän riippusillan, ja pääsemme pitkostelemaan Könkäänlammen rantaan. Kuvaamme innokkaina suokasveja ja erämaisemmaksi muuttunutta maisemaa.
Olen laittanut jalkaani uudet vaellussukat. Ne liukuvat maastokengissä ikävästi. Jo viiden kilometrin taivalluksen jälkeen päätän vaihtaa kenkiin uudet, karkeammat pohjalliset. Partioaitan retkeilykurssilla opin, että kaikki jalkoihin liittyvät epämukavuudet pitää hoitaa pois päivänjärjestyksestä heti, ennen kuin niistä ehtii kehittyä isompia ongelmia. Jalkojen kunnossa pysyminen on vaelluksella ensiarvoisen tärkeää. Niinpä mukanani on sekä varapohjalliset, että useampi vaihtosukkapari.
Perttumakosken laavulla seitsemän kilometrin huitteissa pidämme välipalatauon. Koko rannan laavu on vallattu, ja iso seurue on virittänyt mitä lie naruja rantaan menevän reitin eteen.
Onneksi ylempänä on pöytä, jonka ääressä voimme omassa rauhassamme mutustaa voileipämme. Raivaan kuitenkin ensin narujen ohi tieni rantaan, täytyyhän tämäkin koski nähdä.
Rinkassani kulkee mukana puolen kilon köntti voita. Muut nauroivat sille lähtiessä, etkai sä tuota voita ota mukaan?
Otinpa hyvinkin, ja ai että miten hyvältä se nyt ruisleivän päällä maistuukaan! Olisin toki ostanut huoltamolta mukaani pienemmän, mutta kun sellaista ei ollut, niin kannan nyt tätä. Mikään grammanviilaajan ratkaisu tämä ei toki ole. Retkeilykurssin vinkkien ansiota tämäkin. Eipä olisi tullut kuuna päivänä mieleeni ottaa kesävaellukselle evääksi voita, mutta retkiruokaosion kouluttaja Pasi Vesterinen johdatti toisiin aatoksiin.
Muutaman päivän voi säilyy Suomen normaaleissa kesälämpötiloissa ihan hyvänä. Ja jos hullu helle yllättää, voi säilyy kun sen kääräisee kosteaan pyyhkeeseen rinkan päälle. Kun aurinko lämmittää pyyhettä, siitä haihtuu vettä, ja haihtuva kosteus viilentää voipakettia pyyhkeen sisällä. Olen tämän ihan itsekin joskus kenttäkokeessa kesähelteessä todennut. Jätin kerran uimareissun jälkeen märät bikinit märän pyyhkeen sisään aurinkoon – ja hetken päästä olivat bikinit kohmeessa. Fysiikka on kyllä ihmeellistä!
Perttumakosken tauon jälkeen matka jatkuu. Alkukesän luonto on kaunis ja tuore.
Ylitettäviä puroja on paljon, koira käyttää halukkaasti jokaisen tilaisuutensa tassujen kostuttamiseen ja juomiseen.
Yritän muistaa kuvata myös yksityiskohtia, ettei mieleni huku maisemaan ja kuvausaihe rajoitu pelkän polun kuvaamiseen.
Luontonähtävyyksien perässä
Suomen kenties kuuluisimman jokiraukin, kuusimetrisen Rupakiven kohdalla pidetään luontonähtävyystauko. Heitämme rinkat selästä ja laskeudumme jyrkän rinteen alas. Jalkapohjiani juilii.
Tällä pysähdykselllä vaihdan sekä sukat, että alkuperäiset pohjalliset maastokenkiin takaisin.
Matka ja rinkka painavat. Vaikka rinkkani istuukin hyvin, joka kerta kun nostan sen tauon jälkeen uudelleen selkään, se vihloo lantiolla.
Tulis jo ilta. Tai hajois vehkeet.
Rupakiven pysähdyksellä tulee mieleen, että ystävä hyvää vaellusta toivottaessaan varoitti eksymästä. Kun katson takaisin tulosuuntaamme, ei ainakaan Rukalta Hautajärvelle patikoidessa pääse tällä kohdalla harhautumaan reitiltä… Karhunkierros on hyvin merkitty.
Savilammen autiotuvan kiusaukset
Savilammen kämpällä jalkoja juilii jo merkittävästi. Riisun sisältäpäin hiestä kostuneet maastokengät, ja köpötän taukopaikalla leirikengissäni. Olo helpottaa vähän. Alan lipsua mukavuusalueeni ulkokehällä. – Ja vielä pitäisi lähteä kurkistamaan Oulangan kanjoniin! Kyllä en lähde. En jaksa.
Mutta onhan se mentävä, kun matkaa pitäisi olla vain puolisen kilometriä suuntaansa. Mikäs tässä on vaellussauvojen kanssa ylämäkeen tuupatessa, kun tonninpainoinen rinkka odottaa kiltisti kämpällä.
Oulangan kanjoni on komea, mutta väsymykseltäni en saa siitä edes kunnon kuvia. Palaamme autiotuvalle, on illallisen aika.
Noudan vedensinisellä vedenkantokassillani vettä joesta, ja täytän Suomelan vilvoitusjuomatehtaan, eli parahultaiset kymmenen litraa vetävän Katadynin vedensuodattimen. Härvelin luvataan suodattavan vedestä ”bakteerit ja kystat kuten giardiaasin ja cryptosporidiumin” kahden litran minuuttinopeudella. Moni tosin sanoo että Karhunkierroksen erämaa-alueiden virtavesiä voi hyvin juoda, että epäpuhtaudet ovat epätodennäköisiä. Mutta. Pienikin vatsavaiva vaelluksella olisi enemmän kuin epämukava, joten mennään nyt niin varman päälle kuin vettä viisi minuuttia keittämättä ylipäänsä on mahdollista.
Väsyttää. On nälkäkin, mutta edes erinomainen chicken tikka masala – niin hyvää kuin se kuivatuksi vaellusmuonaksi onkin – ei oikein uppoa. Olen liian väsynyt syömään. Tekisi kovasti mieli jäädä yöksi hulppeaan Savilammen kämppään. Hei miettikää mikä tilaisuus, kaksi erillistä pikkuhuonetta, ja erillinen tupa olisivat tässä nyt ihan kohdalla ja tarjolla!
Mutta jos väsymykselle annetaan nyt valta, alkaa neljän päivän aikatavoite valua tavoittamattomiin. Väsyneenä käy kyllä sekin mielessä, että mitä väliä? Ei se viisikään päivää huono olisi. Mutta alkuperäinen tavoitteemme, Karhunkierros neljässä päivässä ei toteutuisi. Illallisen jälkeen matkamme jatkuu.
Riippusillan ylityksen jälkeen myös ylämäki jatkuu. Maasto polveilee ja mäet seuraavat toisiaan.
Salla vaihtuu Kuusamoksi ilman riemunkiljahduksia.
Tuntuu ettei päivämatka lopu ikinä. Mutta loppuu se.
Telttapaikka Taivalkönkäältä
Saavumme Taivalkönkään komealle ja korkealle telttapaikalle, jonne kuuluu kumeana alajuoksun vuolaan könkään kuohu. Maisema jyrkänteen reunalta Oulankajoelle on kaunis.
Saamme tuskin teltan pystyyn, kun alkaa sataa. Sade on juuri nyt hartaasti toivottu säätila, sillä maasto on ruutikuivaa.
Sateesta huolimatta kimpussamme on verenhimoisten hyttysten armeija. Suljen teltan vetoketjun enkä jaksa mennä edes hyyskään.
Laitan kännykän ja Garminin virtapankkiin latautumaan. Olemme patikoineet 22,7 kilometriä, ja taukoineen aikaa on kulunut 8 tuntia ja 47 minuuttia. Vaelluskoira Jetsukin on kovin väsynyt. Syötyään se nukahtaa uupuneena untuvamakuupussini päälle.
Oli tämä rankka päivä, meille kaikille.
Yöllä havahdun teltan ulkopuolelta kuuluviin eläimen ääniin. En tosin tiedä minkä. En tiedä onko se karhu vai poro. Olen niin väsynyt, että käännän kylkeäni ja jatkan uniani.
Aikaisen aamun sumussa
Herään ennen neljää aamulla valoon, ja lähden etsimään hyyskää. Karhunkierroksella on taukopaikkoja niin tiheässä, ettei puskapissalla ole tarvinnut käydä vielä kertaakaan. Tämä Taivalköngäskin on enemmän kuin täyden palvelun pit stoppi. Hyyskät sekä ylhäällä telttapaikalla, että alhaalla suvannon ja kämpän vieressä.
Vessareissullani ihailen telttapaikan viereisen suppalammen aamusumuista maisemaa, sitä kuinka aurinko pyrkii pingertämään esiin harmaan verhon takaa.
Käyn alhaalla rannassa pitkän porrasmatkan päässä kuvaamassa suvantoa, ja yritän liikkua kuin sukkasillani.
Toivon etten herätä rannan puuliiterin vieressä teltoissa ja riippumatoissa nukkuvia poikia.
Käyn ensimmäisellä riippusillallakin, katsomassa minne matkamme aamiaisen jälkeen jatkuu.
Muutaman tunnin kuluttua uudelleen herätessäni huomaan, että koira on saanut eilisen puromulaamisista vesihännän, ja on nyt apea ja alakuloinen. Syömme molemmat aamiaisen teltan suojissa, hyttysten ulottumattomissa. Onneksi koirien oma särkylääke on mukana. Koiran vaellusrepun kantaminen loppuu tähän.
Taival jatkuu
Telkkuan rinkkani selkään. Se painaa taas kipeästi lanteita, vaan ei auta. Lähdemme jatkamaan matkaa.
Taivalkönkään kämppää ohittaessani en malta olla kurkistamatta tupaan sisään. Siellä onkin vielä seurue sisällä, ja pitkäkarvainen saksanpaimenkoira poraa katseensa minuun.
Olipa hyvä ettei edes yritetty väsyneinä sisämajoitukseen. Itse kämppä on harvinaislaatuista mallia, sillä siinä on kaksi kerrosta. Olisi kiva joskus näissä hienoissa autiotuvissakin yöpyä.
Taivalköngäs haarautuu kämpän jälkeen kolmeksi virraksi, ja jokaisen yli johtaa riippusilta.
Keskimmäisen haaran vesi on vähissä. Reunimmaisissa vesi kohisee vuolaana.
Riippusiltojen jälkeen noustaan taas.
Maisema on ympärillä kaunis, puut suuria ja paljon elämää ja vaeltajia nähneitä. Purojakin ylitämme, siltoja pitkin.
Matkan edistyessä kuusivaltainen metsä vaihtuu helppokulkuiseksi mäntykankaaksi. Polku levenee melkein tieksi. Yksi meistä villiintyy laukalle helposta kulusta intoutuneena. Ja se ei ole koira.
Helppokulkuisena vaellusbaanana reitti jatkuu aina Oulangan luontokeskukselle asti.
Lounas Oulangan luontokeskuksella
Oulangan luontokeskuksen kahviossa riisumme kenkämme ja rinkkamme, ja syömme maistuvan lämpimän lounaan. Vesivessaankin pääsemme. Tätä luksuslounaspysähdystä emme osanneet ennakoida, omat lounaseväämme jäävät rinkkoihin.
Hyvillä mielin kädet pestyinä jatkamme matkaa, ja vihdoin saamme vaellusseurueen yhteiskuvaan toisen Karhunkierroksen portin alle. Tällä kertaa tosin kirjoittaja puuttuu.
Luontokeskukselta matka jatkuu leveää sorastettua polkua pitkin kohti Kiutaköngästä.
Onnellisuutta lisääviä maisemia
Kiutakönkäällä vaelluskaravaanimme pysähtyy hyväksi toviksi. Ja syystä.
Vaellusreitti joka tarjoilee tällaisia herkkupaloja ei ole mikään turha reitti! Tänne tosin pääsisi kilometrin päähän, luontokeskuksen parkkipaikalle myös autolla.
Kirjailija ja toimittaja Reino Rinteen muistolaatan kohdalla tekee mieli ottaa hattu päästä. Ilman hänen panostaan eivät Kuusamon kosket virtaisi vapaina ja luonnontilaisina, sellaisina kuin me nyt saamme niitä ihailla.
Kiitos Reino sinne jonnekin. Teit Kuusamon matkailulle ja Suomen kansallispuistoille mittaamattoman arvokkaan palveluksen. Ilman näitä vapaina kuohuvia koskia tuskin olisin Kuusamon luontoon lähtemättömästi rakastunut, ja tänne kerran toisensa jälkeen palannut.
Kiutakönkään jälkeen metsän pystykelopitoisuus ihmetyttää.
Mäntymetsää hallitsee kelojen harmaus.
Kelopuiden ihmettely unohtuu pian, kun maisema alas Oulankajoelle aukeaa.
Välillä Karhunkierros sukeltaa takaisin metsän siimekseen, pikkupurojen solinaan.
Palatessamme takaisin joenrannan vyörytörmälle, aurinko paistaa kuumasti.
Riisumme t-paitasillemme, emmekä anna taivaalle kerääntyneiden tummien pilvien häiritä.
Sade alkaa Ansakämpän kohdalla, mutta sieltä kuuluvan metelin vuoksi päätämme jatkaa matkaa. Olisi mukava saapua leiripaikalle aikaisemmin kuin eilen.
Sade harmaannuttaa maiseman. Melojien taukopaikka alhaalla näyttää silti kutsuvalta.
Kummallinen Kulmakkopuro
Matka Oulankajoen vyörytörmältä eteenpäin taivalletaan tihkusateessa. Ensin helppokulkuisella mäntykankaalla, jota seuraa pitkä, ei niin helppo nousu. Olemme perillä leiripaikassamme Kulmakkopurolla ilahduttavan aikaisin. Ihmekös tuo, sillä olemme tehneet aamusta matkaa taukoineen vain 7 tuntia ja 22 minuuttia. 21,2 kilometriä.
Istumme hyvävoimaisina tulilla ja värkkäämme kuivamuonistamme illallista. Tuuli käy yli retkikukkulamme, eikä itikoita näy missään. Tuntuu tulevan viileä yö.
Vuolen puukollani voita ruisleivälle. Ai että on hyvää. Mikäs tästä puolen kilon göntsästä on vaelluskavereille jakaessa, koirakaverikin saa kuivamuonaansa voisilmiä. Ei se ole hänenkään suunsa tuohesta.
Tämä Kulmakkopuro on erikoislaatuinen paikka, pala hakkuiden historiaa. Jouni Laaksosen kirjoittama mainio Karhunkierroksen retkeilyopas kertoo paikan menneisyydestä:
1900-luvun alussa täällä vallitsi tukkihuuma. Kulmakkopuroa ympäröivissä metsissä tehtiin mittavat hakkuut, ja tukit yritettiin saada uitettua alas patoamalla puro lammeksi. Talvi hakattiin tukkeja, ja hevoset vetivät puut patoamalla syntyneen lammen jäälle ja suuriksi kasoiksi puron varrelle. Kun kevättulva nosti lammen pinnan korkealle, avattiin pato, ja tukkien odotettiin syöksyvän tulvaveden mukana alas. Täällä tuo metodi tuotti kuitenkin kitkerän vesiperän maaston jyrkkyyden vuoksi. Vesi meni liian nopeasti menojaan, ja tukit jäivät puroon ja sen läheisyyteen sikin sokin. Kaiken kukkuraksi tukit omistanut yhtiö meni vararikkoon, joten tukit jäivät niille sijoilleen.
1937 ruotsalainen metsäyhtiö osti puut Metsähallitukselta, nosti tukkeja purosta hevosvoimin, ja sahasi yhä käyttökelpoisista tiheäsyisistä tukeista täällä paikan päällä lankkuja ja lautoja. Sahatavara kuljetettiin maitse Juumaan ja sieltä edelleen Kemijärvelle, josta ne lastattiin Ruotsin junaan.
Tulipaikan viereistä avointa alaa peittävät tuon viimeisimmän sahausurakan pintapuiden jäänteet. Tästä sahausurakasta on paikalla muistona Karhunkierroksen reitin ”purupäällyste”. Sahausurakasta huolimatta tukkeja lojuu yhä Kulmakkopurolla tuhansittain.
Kulmakkopuron yö on kylmä, lämpötila putoaa lähelle nollaa. Siskon makuupussi osoittautuu kelvottomaksi Suomen kesään, hän ei palelultaan saa kunnolla nukutuksi.
Meidän teltassamme nukutaan maireasti, kuin soopelipesässä. Kymmenen vuotta vanhat kolmen vuodenajan untuvamakuupussimme ovat melkein liiankin lämpimät. Ja juuri ennen vaellusta hankitut laadukkaat ilmatäytteiset makuualustat osoittautuvat hintansa arvoisiksi. Pieni vesihäntämme nukkuu keskellä telttaa, pyyhkeellä verhotulla solumuovialustallaan, mukavasti untuvamakuupussiin ja ohueen untuvatakkiin kääriytyneenä.
Tämähän on juuri niin kuin Partioaitan retkeilykurssilla opetettiin.
Hyvän ulkoilmaelämän edellytykset ovat laadukas uni ja riittävät, hyvän makuiset retkieväät.
Jos vaelluksestaan haluaa nauttia, ei nukkumisessa ja syömisessä pidä tehdä kompromisseja. Ei ihmisen eikä koiran.
Poronraato purossa?
Seuraava aamu valkenee viileänä ja pilvipoutaisena. Kun aamiaisen jälkeen teemme lähtöä, Kulmakkopuron aamiaistuliemme hiillokselle tulee naisseurue. Vaihtaessamme kuulumisia he kertovat seurueensa epäonnesta.
Muutama vaeltaja heidän porukastaan oli sairastunut, ja joutunut jäämään Ansakämpälle näiden muiden jatkaessa matkaa. Vatsavaivojen aiheuttajaksi epäillään juomavettä. Kertovat, että jossain Ansakämpän lähipurossa olisi yläjuoksulla poron tai hirven raato.
Naiset pyytävät varoittamaan muita, ja kehottamaan juomaveden keittoon ennen käyttöä. Olen harmissani seurueen puolesta, mutta erittäin tyytyväinen omaan enimmät raatobakteerit suodattavaan vilvoitusjuomatehtaaseeni. Sillä Sinuhe egyptiläisen sanoin: ”Varmuus on paras, ja parempi kuin epävarmuus.”
Puolimatkan krouvissa juna kääntyy
Kulmakkopuron sahanpurut ovat tuskin ehtineet pudota kengänpohjistamme, kun koittaa suuren ilon hetki.
KARHUNKIERROS ON PUOLIMATKASSA! JEEEEEE!
Niin monta kuin näitä hienoja välimatkakylttejä on nähtykin, tämä suorastaan hivelee silmiämme. Ja niin hivelee kyllä metsäkin.
Puusto on vanhaa ja kaunista, yli sata vuotta sitten tehdyt hakkuut eivät enää maastossa näy. Tosin silloin ei sahapelillä tehtykään maisema-ahdistusta aiheuttavia avohakkuita, vaan puuta kaadettiin valikoivasti. Hakkuun jälkeenkin metsä näytti metsältä. Hevospelien jäljet eivät olleet mitään nykyisiin maisematuholaismotoihin verrattuna.
Reitti pitkostelee uudenkarheilla pitkospuilla. Pitkosmies on kaivertanut nimensä lankkuihin, urakka on näemmä tehty viime vuonna.
On se onni, että Suomen suosituimman vaellusreitin pitkokset on tässä uusittu, eikä reittiä ole täällä erämaaosuudella sorastettu tärviölle.
Olisin jopa valmis maksamaan vapaaehtoisen kansallispuistomaksun vastineeksi tarjolla olevista polttopuista ja pitkoksista. – Siitä, että voin reitillä kulkiessani tuntea suurta nautintoa ja luontoyhteyttä.
Jo sorastetulla, sepelimurskeisella polulla maadoitus luontoäitiin katkeaa, puhumattakaan teräsrakenteista.
Pitkostetulla ja naavan kuorruttamalla osuudella matkamme sujuu joutuisasti.
Pysähdymme Jussinkämpän pihapiiriin. Tarjoan vaelluskaverille tassujen viilennyksen ja juomatauon tuulisen Kulmakkojärven rannassa.
Jussinkämppä on hulppea kämppä huikealla paikalla. Normaalipalveluiden eli hyyskän ja puuliiterin lisäksi pihapiirista löytyy myös tilava, majoituskelpoinen kota. Niin, ja se kirkasvetinen järvikin on ihan rannassa.
Kurkistan taas uteliaana sisään, mökin lämmössä on pariskunta ruokailemassa. He kertovat kämpän olleen edellisyönä aivan täynnä. Siellä yöpyneiden 20 henkilön ei ole kaminan lämmössä tarvinnut palella.
Kuusamon kauneimmissa maisemissa
Johtuneeko rakoilevasta pilviverhosta vaiko mistä, mutta maisema alkaa näyttää – jos mahdollista – entistäkin kauniimmalta. Sininen taivas pilkottaa pilvenlonkareiden lomasta.
Karhunkierroksen reitti tarjoilee soita ja pitkospuita, naavapuita ja lopulta jyrkän porraslaskun Kitkajoen laaksoon.
Kitkajoen kimalluksessa
Kun laskeudumme alas Kitkajoen rantaan, tuntuu kuin olisimme tulleet paratiisiin. Aurinko paistaa, ja joen kirkas vesi peilaa sinistä taivasta. Tulvaniittyjen ruoho on heleän vaaleanvihreää. Kuohuissa virtaava vesi kristallinkirkasta.
Joen rannassa on useampi taukopaikka joista valita, me valitsemme taktisista syistä Venäänmutkan laavun.
Pojat ryhtyvät tekemään tulta myöhäistä lounasta varten, mutta muutakin ohjelmaa täällä on.
Olen lähes vuoden työpäivät ihaillut näyttöni viereen kiinnittämääni, korkealta Pähkänänkalliolta otettua aamu-usvaista mainoskuvaa, jossa on teksti ”Sinä olet siellä”. Olen haaveillut tuon kauniin maiseman kokemisesta omin silmin.
Tänään kuukausien haaveeni toteutuu, minä menen. Siskolikka lähtee mukaani etsimään ylämäkeä.
Haaveiden maisemaan
Menee hetki kun etsimme oikeaa polkua, mutta vihdoin se löytyy. Lähdemme polulle, joka vie jyrkästi nousevien pitkien puuportaiden juureen.
Kovin kauan emme kiipeä, kun jo katselemme Kitkajoen maisemaa Pähkänänkallion lintuperspektiivistä. Hui kauhistus. Korkeista paikoista pitämättömät jalkani eivät haluaisi mennä yhtään lähemmäs jyrkännettä, mutta tavoitteellinen mieli vaatii edemmäs. Jäljistä päätellen moni muukin on mennyt.
Tutisevin polvin menen lähemmäs jyrkännettä, mutten oikeasti vielä lähellekään äkkijyrkänteen reunaa.
Aurinko paistaa pehmeää iltapäivän valoa, vieläpä juuri oikeasta kulmasta. Maisema on niin kaunis, että melkein unohdan pelätä.
Tämä maisema, juuri tässä, juuri nyt, on kauneinta mitä olen koskaan täällä Kuusamossa nähnyt.
Palaamme alas laavulle.
Pitäisi syödä lounasta, mutten jälkijännitykseltäni kykene. Jaloissa tuntuu vieläkin oudolta, mutta korvien välissä vielä oudommalta.
Haaveita ja unelmia on niin monenlaisia.
Toteutin juuri yhden omistani, ja toisenkin toteutuminen on jo yli puolivälin.
Tämä iltapäivä pysyy mielessäni pitkään – eikä tälle kahvitaukomaisemallekaan ihan äkkiä löydy haastajaa.
∞
Huomaathan että vuonna 2021 päivitetyn Oulangan uuden järjestyssäännön mukaan uhanalaisen nuolihaukan pesimärauhan turvaamiseksi Pähkänänkalliolla liikkuminen on kielletty 1.4.-15.8. välisenä aikana. Ruska-aikaan liikkumista pesärauhan turvaaminen ei estä.
Kitkajoki viipyilee pitkään seurassamme. Karhunkierros kulkee aivan joen vartta, paikoin muutaman metrin korkeammalla, mutta vain yhden pienen kompastumisen päässä.
En uskalla edes ajatella, mihin kompurointi ja tasapainon menetys painava rinkka selässä täällä johtaisi….
Paikoitellen tulvavesi lie vienyt vanhan polun mennessään, sillä polku tekee uudenoloisia pistoja metsän sisään.
Kivikkoisia nousujakin koetaan.
Pienen karhunkierroksen kauneimmat nähtävyydet
Karhunkierrosta kiertäessään pääsee myös Pienen karhunkierroksen luonnonnähtävyyksien ääreen. Me päätämme kiertää vasemman vaihtoehdon kautta, sillä kolmen päivän hiet pesemme tänään Basecamp Oulangan saunassa.
Niinpä pääsemme ylittämään myös Harrisuvannon riippusillan.
Ja pääsemme kurkkaamaan Jyrävälle.
Ja näemme Myllykoskenkin myllyineen.
Kolmas yö valkeissa lakanoissa
Pienen karhunkierroksen maisemat ohitetaan vauhdilla, sillä iltaruoka kutsuu. Iltaruoan syömme Basecampin pöydässä, ja lämmin suihku tekee väsyneelle kropalle hyvää. Saunan jälkeen käyn vielä iltakävelyllä rannassa.
Nukahdamme erämaahotellin rauhaan.
Olipa hieno päivä.
Kiitos Karhunkierros.
Hyvää yötä kaunis maailma.
Loppukevennys Rukan vaaroille
Kolmannen vaelluspäivän aikana päätimme keventää viimeisen päivän kantamuksiamme. Päätimme, että kun Karhunkierros on vaellettu, ajamme Rukalta takaisin Basecampiin, ja yövymme siellä toisenkin yön ennen kotiin lähtöä.
Niinpä jätämme Basecampiin teltan, makuupussit ja ylimääräiset kuivamuonat. Etenkin ruokaa on ollut mukana yllättävän paljon liikaa. Mukaan puolityhjään rinkkaani otan solumuovialustan taukoalustaksi koiralle, vedensuodattimen, ensiapupakkauksen ja vaihtovaatteet. Ja tietty päivän lounaan ja pähkinöitä.
Viimeisen päivän vaellus ei alkuun juuri maisemillaan häikäise. Kun Juuma ja Myllykosken mäntykankaat jäävät taakse, halkoo reitti hakkuita ja tylsiä talousmetsiä.
Onneksi suloisia tupasvilloja puskeva, pieni valokuvauksellinen suokin osuu matkan varrelle.
Olen kuullut taksien mainoskylteistä juttuja jo ennen Karhunkierrokselle lähtöä, joten en hämmästy, kun keloon kiinnitetty mainos tulee vastaan.
Kuinkahan moni on ollut tässä valmis heittämään pyyhkeen kehään ja palaamaan maitojunalla kotiin? Joku jalkavaivainen aivan varmasti.
Pysähdys Porontimajoella
Pidämme Porontimajoen kämpällä viimeisen päivän ensimmäisen pienen tauon. Taivutteluyrityksistämme huolimatta pänkkäpäinen voimakastahtoinen veljeni kieltäytyi nukkumasta erämaisen ekohotellin lakanoissa Karhunkierroksen aikana. Niinpä hän käveli eilen tänne Porontimajoelle meidän muiden nauttiessa lämpimästä suihkusta ja illallisesta.
Porontimajoen tunnelma oli kuulemma ollut tiivis, paikalla olleiden rippikoululaisten vuoksi.
Täällä tulee väkisinkin mieleen, että paikka on liian lähellä tietä.
Viiniä on tänne jaksettu kantaa oikein lasipulloissa, mutta hylsyistä huolehtiminen onkin sitten jätetty sille kuuluisalle jollekin toiselle. Noloa toimintaa.
On sääli, että luonnossa liikkuu ihmisiä, jotka eivät kanna vastuutaan omien jälkiensä siivoamisesta.
Fiksu ihminen ymmärtää, että luonnossa liikkuessa maastoon ei saa jäädä mitään muuta kuin jalanjälkiä. Ei edes näiden autiotupien hyllyille.
Porontimajoen suunnan metsät ovat niin kauniita, että ne vaativat kulkijaa pysähtymään.
Iso Kumpuvaarakin tarjoilee jo varsin mukavia kaukomaisemia.
Konttaista kohti
Eikä aikaakaan kun Rukan kuuluisimmat vaarat asettuvat tiellemme.
Siinä se vaanii pahaa aavistamatonta Karhunkierroksen kulkijaa. Kamala Konttainen korkeuseroineen.
Nousua ja portaita riittää. Pulssi nousee, hiki puskee pintaan. Gluteus maximukset ovat vähällä räjähtää loputtoman tuntuisissa pitkissä nousuissa.
Huipun maisema kuitenkin tasoittaa pulssin ja kuivaa hien.
Konttaisen tuuliselta huipulta näkee kauas, myös tulosuunnan pitkospuut.
Karhunkierroksen viimeinen, aivan liian myöhäiseksi jäänyt lounas syödään Suolammen laavulla.
Puolen kilon voipakettini viimeinen pala katoaa täällä. Kaikki syöty.
Näistä Rukan vaaroista olen kuullut etukäteen paljon, mutten näköjään sittenkään tarpeeksi.
Nousu seuraa toistaan, ja laskutkin ovat vaarallisen jyrkkiä. Tulee epätodellinen olo.
Tekee mieli kirota ääneen. Jokunen ärräpää taitaa lipsahtaakin. Eihän näitä nousuja voi enää olla enempää! Kunnes taas seuraavasta notkelmasta lähdetään uuteen nousuun.
Jyrkimpien rinteiden köysistä on onneksi apua. Matka alkaa painaa jaloissa niin paljon, että pienikin helpotus on tervetullutta.
Ajatuksia valtavalla vaaralla
Valtavaaralla ajattelen, että tämä matkahan loppuu ihan käsiin. Että ei tästä ole enää kuin kivenheitto, ja ollaan perillä.
Mutta eihän se niin mene. Matkaa on vielä jäljellä, ja minkälaista!
Palovartijan majan ohitettuamme, uupuneilla jaloilla taivaltaessani, mietin mitä muita reittimahdollisuuksia meillä olisi ollut. Mietin sitä, että Valtavaaralta olisi pitänyt tulla alas Valtavaaran huiputuksen reittiä, myötäpäivään loivempaa maastoa. Siellä olisi ollut niitä pitkospuitakin. Ja lisää naavapuita.
No, onpahan tällä vuoristoratareitillä vielä yksi virkistäytymismahdollisuus koiralle, Valtavaaranlampi. Sen laituri menee kuitenkin läpikävelyksi.
Ihan kuin koirakin tietäisi, että mennään nyt mahdollisimman nopeasti maaliin, että päästään täältä huilaamaan.
Yritän kuvata viimeisiä otoksia Valtavaaralta vastavaloon vielä ennen alas laskeutumista.
Omat kuvani valottuvat liian tummiksi, mutta ilokseni siskon kännykkään tallentuu mukava kuva kuvaajasta.
Valtavaaran jäätyä taakse, ylitämme asvalttitien.
Viimeisen kilometrin kiusaukset
Rukan ”loppusuoralla” iskee epätodellinen olo. Karhunkierroksen reitti lähtee puskemaan melkein 45 asteen kulmassa suoraan ylämäkeen!
Täältä jos joku lähtee painavan rinkan kanssa taipaleelle kohti pohjoista, voi ensimmäinen kilometri mennä pyllymäenlaskuksi. Onkohan tämä ollut jonkun mielestä hyvä vitsi? Meitä ei juuri naurata.
Kuuseen kaiverrettu kannustus, ”Beer” tarjoaa pienen välikevennyksen ylämäkeen punnertamiseen. Muuten murhaavasta loppuprofiilista hyppyrimäkineen ja hiihtohisseineen tulee melkein paha maku suuhun.
Ikävää lopputunnelmaamme ei paranna se, että Rukan rinne näyttää kansallispuistomaisemiin verrattuna rumalta ja raiskatulta. Moni meistä ihmettelee ääneen, että miksi ihmeessä reitin viimeinen kilometri on vedetty juuri tänne?
Kauniin luonnon ja maisemien perässä Kuusamoon tuleville luontomatkailijoille voisi serveerata uuden ja miellyttävämmän loppuhuipennuksen, nykyisen loppulatistuksen asemesta.
Karhunkierros on vaellettu!
Maaliportin alla pysäytän Garminin, tämä vaellus on nyt taputeltu. Päivän pituus oli 8 tuntia 14 minuuttia, 24,5 kilometriä. Rukan vuoristoratareitillä noustuja kerroksia on rannemittarin mukaan kertynyt 265!
Ilta on jo pitkällä. Reipas vaelluskaverikoira syötetään ja juotetaan, ja ohjataan autoon vesikuppinsa viereen nukkumaan. Ikkunat jätetään reilusti raolleen, vaikka auringosta ei näy enää jälkeäkään ja ilma on viileä ja tuulinen.
Me suuntaamme ehkä ainoaan Rukankylässä avoinna olevaan ravintolaan. Ruokaa odotellessamme mietimme ääneen miten osaamme huomenna herätä, kun ei ole enää matkaa jäljellä, eikä tarvitse patikoida mihinkään.
Onnistuneen reissun jälkeen pieni juhlinta on paikallaan. Kilistämme ranskalaisella maataloustuotteella. Jippii me tehtiin se!!!
Kyllä me kehdataan sanoa, että me tehtiin tämä.
Karhunkierroksen 82 kilometriä neljässä päivässä.
Ei pöllömpi suoritus neljältä ensikertalaiselta.
Teen keskiyön kävelyn Basecampin rannalla. Laskevan auringon värittäessä maiseman oloni on kiitollinen.
Karhunkierros on maineensa veroinen. Ei mikään puistokävely, mutta hyvä valinta myös ensimmäiseksi vaellukseksi.
Lähtisinkö uudelleen rinkka selässä? Kyllä, mutta ilman aikataulupaineita. Eikä ajatus kevyemmän repun valkoisten lakanoiden vaelluksesta ole lainkaan hassumpi sekään.
Luonnossa ei tarvitse maksimoida kurjuutta, vaan olla niin kuin hyvältä tuntuu.
Olla niin että nauttii elämästään Suomen kauniissa luonnossa ❤
Kiitos ajastasi, ja siitä että jaksoit kulkea kanssamme vaelluksen ja tämän mammuttijutun loppuun.
Kiitos ja anteeksi rakkaat Susse, Janne, Miksu ja Jetsu ❤
”Jos haluat kulkea nopeasti, kulje yksin.
Jos haluat kulkea pitkälle, kulje yhdessä.”
Kiitos myös Partioaitalle ja Markus Weckmanille hyvästä retkeilykurssituksesta. Ilman käymääni kurssia olisi moni asia tällä ensikertalaisten vaelluksella voinut mennä raikuen metsään.
Karhunkierrosterveisin Johanna
∞
Linkkejä ja lisätietoja
Karhunkierroksen viralliset kartat ja kuvaus Metsähallituksen sivustolta löytyy täältä.
Jos olet lähdössä Karhunkierrokselle, on erinomainen tietopaketti Jouni Laaksosen kirjoittama, Karttakeskuksen kustantama ”Karhunkierros – retkeilyopas” . Tuo mainio opas oli apuna myös tämän vaellusretken suunnittelussa. Vaikka jäikin itse vaellukselta epähuomiossa pois rinkasta.
Partioaitan retkeilykurssin sisällöstä voit lukea lisää täältä.
Oman kirjoitukseni retkeilykurssista voit lukea tästä.
Ja retkeilykurssimme loppuhuipentumasta, yöpymisretkestämme Fiskarsin metsiin täältä.
Karhunkierroksen vaativuus
Karhunkierroksen kiertäminen ei vaadi erityisiä erä- tai suunnistustaitoja, mutta retkeilyn perustiedot ja -taidot on hyvä hallita. Etukäteen kannattaa valmistautua reitin patikointiin tutustumalla reittikuvaukseen ja hankkimalla alueen kartta, sellainen on mm. ulkoilukartta Rukatunturi-Oulanka 1:50 000.
Reitti ei sovellu liikuntaesteisille maaston korkeusvaihtelun ja porrastusten vuoksi.
∞
Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?
Copyright © 2018 Johanna Suomela. Toiseksi viimeinen kuva © Susanna Hyväri.
All rights reserved.
Kiitos että luit ❤
Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:
Kiitos huikeasta jutusta ja upeista kuvista! Kyllä tämä vaelluskuumetta nostattaa. Olen joitakin vuosia sitten vaeltanut Ristikalliolta Rukalle ja on jäänyt vähän polttelemaan että josko vielä vaellettaisi Hautajärveltä asti, koko reitti. Loppupään nousut ja laskut vaan hirvittää, muistan että niitä mentiin verenmaku suussa viimeksi. Toisaalta, harvoin on pizza ja olut maistunut yhtä hyville kuin sen rääkin jälkeen.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentistasi, Heidi.
Kyllä tuosta sellainen fiilis tuli, että uudelleen on päästävä, mutta jotain pitää tehdä eri lailla kuin nyt ekalla kerralla. Loppupään korkeuserot ovat kyllä todella rankkoja, ja lopun linjaus etenkin maisemallisista syistä jättää toivomisen varaa. En vielä tiedä miten sen verenmaun suussa voisi välttää noissa loppunousuissa? Tekemällä viiden kilometrin päivämatkoja? 😀
TykkääTykkää
Kiitos todella lahjakkaasti kirjoitetusta matkakertomuksesta ja upeista kuvista! Olin ystäväni kanssa siellä teidän kanssa samaan aikaan. Olimme 30v- juhlavaelluksella. 1988 Ristikalliolta Rukalle, 2018 Hautajärveltä Rukalle. Aikaa tosin käytettiin melkein 6 päivää. Niissä Konttainen-Valtavaara-vuoristoradoissa sanoin ystävälleni, että Karhunkierros pitäisi kieltää yli viiskymppisiltä.. mutta noin kolme viikkoa myöhemmin löysin itseni kyselemästä kuka lähtisi mukaan seuraavalle. Omassa mielessä pohjoisesta etelään-suunta oli ainoa oikea, mutta nyt olen ajatellut, olisiko sittenkin fiksua aloittaa Rukalta.. Loppulatistus olisikin vain aloituspiste, suurimmat ja haastavimmat nousut ja laskut alkuun kun kroppa on täynnä virtaa.. ja loppua kohti kun kroppa jo alkaa väsyä, olisikin helpompaa maastoa.. hhmm..luulen, että palaan tuota kokeilemaan. Tämä viikko päiväretkeilty Karhunkierroksen maisemissa…
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kivasta palautteestasi, Anneli! 🙂
Tuossa olisi kyllä ideaa, että reitin kävelisikin etelästä pohjoiseen… Alussa tosiaan saisi kyllä melkein laskea painavan rinkan kanssa pyllymäkeä mustaa rinnettä alas, ja nousut olisivat pahoja, mutta toisaalta voimat ovat vielä kaikki tallessa. Ainoa mutta tulee siitä, että pohjoisen päässä on aika lailla vähemmän palveluja tarjolla sitten 82:n kilometrin jälkeen kun maaliviiva on ylitetty. Karhunkierroksen luontokeskuksella on vähän suppeammat aukioloajat kuin Rukankylän hotelleilla. Mutta ehdottomasti harkinnan arvoinen asia!
TykkääTykkää
That looks like a wonderful hiking trip! Finland has so much natural beauty, I can’t wait to discover more of it 💚
TykkääLiked by 1 henkilö
Thank you Elisabeth ❤
Nature in Oulanka National Park is extraordinarily beautiful. Kuusamo is my favourite destination in Finland. Have a great Sunday! 🙂
TykkääTykkää
Pitkä ja upea on Karhunkierros – ihan samanlainen kuin tämä postauksesi 🙂 Upeita muistoja itselle on Karhunkierrokselta ja aion kyllä sen uudemmankin kerran vielä joskus tehdä. Pikkukarhua olen kiertänyt useasti, kun se on helppo päiväretki, mutta varsinaisella Karhunkierroksella pääsee kunnolla elämysten pariin. Itse asiassa piti tänä kesänä tulla Kuusamoon retkeilemään, mutta valitsin sitten lopulta pohjoisemman Lapin, kun en ole kesällä Lapissa ollut. Kuusamo ei häpeä yhtään Lapille ja Karhunkierros on kyllä varmasti Suomen kauneimpia vaellusreittejä – monen mielestä jopa kaunein. Kuvasit teksillä ja kuvilla sen kauneutta niin, että on ihme, jos tämän luettuaan ei halua lähteä Karhunkierrosta vaeltamaan!
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kivasta kommentistasi!
Tuolla Pienellä Karhunkierroksella on hienoja maisemia ja luontonähtävyyksiä sielläkin, mutta kyllä tuo Pähkänänkallio – ja ylipäänsä noihin maisemiin leiriytyminen – on vielä aika lailla upeampaa ja elämyksellisempää. Jonkinmoinen tilaus sinne UKK-puiston huudeille on itselläkin, en ole kuin ajanut kerran vauhdikkaasti ohi neljän päivän Jäämerireissulla. Silloin kyllä melkein mentiin Tankavaaraan ja Kaunispäälle, mutta ajateltiin että ”tulomatkalla sitten”. Mutta Kaamasen tien kauhean remontin takia paluureitti muuttui, ja jäi koko seutu kokonaan tutkimatta. Sen muistan, että tekoaltailla oli aivan täydellinen valo ja upeat heijastukset, mutta jostain syystä matka vain jatkui. No, onpa hyvä syy mennä uudelleen ajan kanssa.
TykkääTykkää
Erittäin mukava tarina. Oli mukava verestää muistoja omalta reissultani. Mitä kelloa käytit ja miten sulla riitti akku matkan aikana? Ps. Hienoja kuvia olet ottanut.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos Sami! 🤗
Mulla on Garminin Vivoactive HR rannesykemittauksella. Latasin puhelimet ja Garminin öisin GP 20.000-virtapankista. Hyvin riitti virta kaikissa. Eniten jännitin riittääkö GPS:n käytöllä älykellon akku koko pitkän päivän, mutta kestihän se. Oli hieno reissu, mutta loppu vois olla paremminkin linjattu 😊
TykkääTykkää
Aika moinen taival! On kuvista päätellen ollut ikimuistoinen reissu! Tuonne karhunkierrokselle on päästävä mutt minulle riittää se kymppi.
TykkääLiked by 1 henkilö
Olihan se, melkoinen reissu!
Pieni Karhunkierros on vähän päälle 12 kilometriä, ja nykyisin iso osa siitä on sorastettua, eli on helppokulkuisempi kuin aiemmin. Mutta vaikka kilometreissä pääsee siellä aika lailla vähemmällä, on maisemat kyllä upeita. Tosin tietty sitten seuraakin on ainakin kesällä enemmän kuin tuolla pidemmällä kierroksella 🙂
TykkääTykkää
Upea postaus, kiitos!! Ihanan tuttuja maisemia, vaikka en ole Karhunkierrosta kulkenutkaan, sillä mummolani oli noilla seuduilla ja Kiutakönkään kahvila, Oulangan luontokeskus, oli kesälomieni lähin jätski- ja limpparipaikka <3. Hurjan kaunista seutua!
TykkääLiked by 1 henkilö
Voi sinua onnekasta, kun olet tuolla saanut kesiäsi viettää!
Olen Oulankaan aivan rakastunut – edelleen – vaikka olen siellä nyt kolmenä kesänä peräkkäin käynyt. Upeaa, monimuotoista ja jylhää maisemaa ❤
TykkääTykkää
Vau, mahtava suoritus ja hieno juttu, nostan hattua! Ajatus vaelluksesta kiehtoo, mutta treeniä ja erätaitoja olen vailla. Jotain viisautta tuollaisessa ponnistelussa on, kun mieli rauhoittuu keskittymään jokaiseen askeleeseen ja ympäröivään maisemaan, ja samalla huomaa arvostavansa jokaista voinokarettakin, eikä vain mätä jotain hajamielisenä suuhunsa. Viisautta ja elämän kauneutta.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos hatun nostosta! Ja kiitos hienosta analyysista!
Olen vähän varmuuden maksimoija, joten ajatus neljästä vuorokaudesta vaelluspolulla olisi tuntunut hurjalta ilman tuota perustaidot antanutta retkeilykurssia. Ja kaikki nuo eräilytaidot ovat taitoja, joita voi joutua hyödyntämään myös päiväpatikointireissuilla…
Ja kyllähän se niin on, että pitkien matkojen taivaltamisessa luonnossa on jotain meditatiivista. Ja se tunne siitä, että voinokare ruisleivällä voi edustaa tavoiteltavinta ylellisyyttä, se on hyvä välillä kokea 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Itse olen välillä vähän ”soitellen sotaan” -tyyppi, lähden hieman heppoisasti valmistautuen patikoimaan vaan, mutta onneksi vielä toistaiseksi olen ollut sen verran viisas, etten ole lähtenyt vaellukselle näillä taidoilla ja tiedoilla. Kurssi olisi kyllä paikallaan minullekin!
TykkääLiked by 1 henkilö
Upea kirjoitus ja kuvat, kiitos niistä! Aikalailla samanlaiset muistot minullakin on Karhunkierrokselta – varsinkin loppunousujen tuskan muistan vieläkin, vaikka omasta vaelluksesta tuolla on jo reippaasti yli kymmenen vuotta aikaa. Tuollaisia apuköysiä en siltä reissulta muista, joten onkohan ne tulleet sittemmin… Karhunkierros houkuttelisi kyllä joskus uudestaankin 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos Katariina!
Kyllä tuo jäi omaakin mieltä kaihertamaan, että kyllä sinne pitää vielä uudelleenkin mennä. Vähän eri tavalla ehkä kuitenkin.
Ajatus siitä, että apuköysiä ei olisi lainkaan, kuulostaa hurjalta. Ne nousut ja laskut joissa niitä oli, olivat tosi jyrkkiä. Joten jos olet Karhun ilman köysiä kiertänyt, niin se on kyllä vielä tuota meidän reissua hienompi suoritus! 🙂
TykkääTykkää
Wau! Onpahan ollut suoritus! 😍 kuulostaa kyllä niin mielenkiintoiselta ja Lappi kuumeeni senkuin vain kasvoi! Meinaatko että se sopii oikein hyvin ensikertalaisille? Ei voi muuta kuin kiittää mieluisasta aamu lukemisesta!
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos Sandra! 🙂
Kyllä se sopii hyvin ensikertalaisellekin, kunhan vain peruserätaidot ovat hallinnassa ja varusteet ovat asianmukaiset. Etenkin jalkineisiin ja jalkojen hyvinvointiin kiinnittäisin erityisesti huomiota. Eksymisen vaaraa ei ole, kiitos hyvien opasteiden, ja taukopaikkoja on melko tiuhassa. Eräänlainen turvallisuutta lisäävä tekijä on toki sekin, että tuolla ei tarvitse kovin yksin vaeltaa, sillä yleensä reitillä on muitakin.
TykkääTykkää
Voi Johanna, miten upean tekstin kirjoitit. Ennen maaliviivaa alkoi jo kyyneleet tulla silmiin. Kiitos tästä tarinallisesta ja visuaalisesta elämyksestä <3. Ja hitsi sie olet sitkeä sissi! Pelkään, että minusta ei tähän olisi. Haluaisin, että olisi, mutta jo ajatus tonnin rinkasta kauhistuttaa. Mutta nämä maisemat ja tämä elämyksellisyys panee kuitenkin jo vähän tuumailemaan, että olisiko minusta sittenkin… Mutta sitä ennen minun pitäisi oppia saamaan teltassa uni. Unettomien öiden jälkeen vaellus saattaisi muuttua todelliseksi painajaiseksi.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos Murunen ❤
Oli se kyllä melkoinen reissu! Luulenpa että tuo tonnin rinkan kantaminen vaihtelevassa ja mäkisessä maastossa edesauttaa mukavasti unen saannissa… Kun on vaeltanut rinkka selässä yli 20 kilometriä päivässä, ei unen saaminen saati unten mailla pysyminen tuottane kovin paljon hankaluuksia. Vaikka kummasti siihen fyysiseen väsymykseenkin tottuu. Ensimmäisenä päivänä olin kaikkein väsynein, ja tuntui siltä, että olo oli päivä päivältä helpompi. Luulenpa että jos vaellus olisi jatkunut kokonaisen viikon, olisi fysiikka ehtinyt tottua tuohon niin, että päivämatkat eivät olisi tuntuneet enää miltään 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Upea reissu teillä on ollut ja hyvin puit sanoiksi matkan rasitukset ja riemun hetket. Karhunkierros olisi joskus hienoa kokea. Olin itseasiassa muutama vuosi sitten menossa juoksemaan sen. Nuts-kisa on kuitenkin niin suosittu, että jäin jonoon enkä sieltä päässyt mukaan. Nyt kun reittiä kuvistasi katsoin, niin ehkä oli ihan hyvä etten sinne päässyt 🙂
TykkääTykkää
On kyllä aika rankka reitti juosta, vaikka meniskin pelkällä juomarepulla. Siellä me reitin varrella taivasteltiin, että tästäkin ne hullut ovat juosseet 😉 Oli monta sellaista kohtaa, varsinkin siinä ihan joen varressa, että jännitti että pysyykö polulla vai putoaako kohtalokkain seurauksin jokeen. Onkohan siellä kukaan kompastellut pahemmin?
Mutta parinkymmenen kilon rinkan kanssa ei kyllä tosiaankaan juuri juoksuaskelia tarvinnut ottaa. Ihan täysi työ oli että pysyi tasapainossa sen taakan alla. Vaikka oli vaellussauvat.
TykkääTykkää
Olipa ihanat kuvat ja tarinat ja tunnelmat! Karhunkierros on itselläni vielä käymättä, vaikka olen siitä kyllä unelmoinut – pienellä kauhulla tosin, mietityttää että miten kunto kestää moisen rupeaman. 😉 Ja on #muuten aivan taivaan tosi tuo, että jalkoihin liittyvät ongelmat on hyvä hoitaa pois mahdollisimman pian: niin kokonaisvaltaisesti vaikuttavat kipeät rakkulat ja muut matkantekoon vain hetkeä myöhemmin.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentistasi 🙂
Kyllähän se kunto kestää, kun mitoittaa päivämatkat kunnon mukaan. Lähtisin – ja varmaan lähdenkin – vielä uudelleen tuolle reitille, mutta vähän rauhallisemmalla vauhdilla. Nyt oli melkein pakko pitää parinkymmenen kilometrin päivämatkoja kun lento Roomaan puski päälle. Kun ne Finskin koneet on tunnettuja siitä etteivät paljon odottele 😉
TykkääTykkää
Kiva juttu, josta tuli oma kierrokseni mieleen. Patikoin sen jo yli 20 vuotta sitten jo silloin eläkkeellä olleen äitini kanssa. Oli hänellä tekemistä kivuta perässäni kun nuoruuden innolla loikin rinteitä ylös. Teimme matkan ruskan aikaan ja yövyimme vaellustuvissa ja laavulla. Muistan reissun yhä kuin se olisi ollut eilen! Me aloitimme ja lopetimme Rukalta. Kaunis ja monipuolinen reitti. Suosittelen seuraavaksi reissuksi Kevoa, se on upea ja kerää kehuja kansainvälisiltäkin patikoijilta hienojen maisemiensa vuoksi.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kävelittekö siis reitin edes-takaisin? Huikea suoritus!!! Sehän on silloin oikea kierros, eikä jana, kuten sitä nykyisin on useimmiten tapana patikoida.
Tuo Kevo pitääkin ottaa harkintaan, kiitos vinkistä! 🙂
TykkääTykkää
Itse asiassa kierrettiin se kierros pidennettynä sillä pohjoisen lisälenkillä, jonka autiotuvan orrella oltiin ensimmäinen yö (paikallisten kalastajien juodessa kaljaa tuvassa aamuyöhön…jännittävä aloitus meille) joten pituutta taisi tulla yli 90km. :))
TykkääLiked by 1 henkilö
Oli niin koukuttavasti kirjoitettu juttu, että tämän luki kevyesti loppuun asti! Etenkin, kun kuvat olivat käsittämättömän hienoja ❤
Kävin juuri tällä viikolla itse noissa maisemissa patikoimassa päiväretket Valtavaaralla, Pienellä karhunkierroksella ja Kiutakönkäällä. Oli kiva nähdä, millaisia paikkoja näiden välille Karhunkierroksella jää. Pähkänänkalliosta olen nähnyt aiemminkin kuvia, ja tuo maisema olisi joskus vielä nähtävä!
Oulangan kansallispuisto yllätti minut upeudellaan ja jylhyydellään. En yhtään ihmettele, minkä vuoksi tuonne palataan aina uudestaan.
Rukan rinteiden rumuus harmitti minuakin. Ne heikentävät erämaamaisemia niin paljon sekä Valtavaaralla että Lapin puolella Riisitunturillakin. Olisikohan reitti mukavampi kävellä etelästä pohjoiseen, jolloin Ruka jäisi nopeasti selän taa ja loppuhuipennus olisi Lapin puolella?
TykkääLiked by 1 henkilö
Lämmin kiitos mieltäni lämmittäneestä kommentistasi, Suunnaton ❤
Tuossa ehdotuksessasi voisi olla ideaa, mutta silloin reissu kannattaisi päättää Ristikallion suunnalla. Karhunkierroksen luontokeskukselta Hautajärveltä kun lähtee tai palaa, ovat maisemat tasaisia ja maasto on aika mitäänsanomatonta talousmetsää. Mutta Ristikalliolle – why not? Tosin tietty siellä ei ole sitten mitään palveluita tai kyytejä ellei niitä ole sinne itse järjestänyt 🙂
TykkääTykkää
Oh, oikein sydäntä pakahdutti tämä tarina ja kuvat. Mielettömiä maisemia ja tuo ihmeellinen keväänvihreys – sitä on jo nyt ikävä ❤ Haluan tuonne myös!
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos Katja ❤
Kesän reissuista tuo tarjosi ehdottomasti ikimuistoisimmat maisemat, ja hienoimmat hetket. Vaikka tulihan sitä muutakin nähtyä. Suomen luonnossa on taikaa!
TykkääTykkää
Ihana tarina, itse kiersin Karhunkierroksen 82km Heinäkuussa 18, koiran kanssa. Ihana reissu, hyviä muistoja, kantaa pitkälle tulevaan. Helteessä aika tuskaa välillä.. Koiran vauhdilla eteenpäin, taukoja usein. Aikaa meillä meni neljä ja puoli päivää.
Mahtavat maisemat reitillä. Viimeiset kilometrit ottivat koville, ja niitä ärräpäitä lenteli. Siellä jonkun vaaran huipulla viimeinen yö, kun perille ei jaksanutkaan.
Hieno fiilis kun oli viimeisellä kyltillä, me tehtiin tämä!
Kuvasi ovat mahtavia, olipa kiva lukea matkatarinasi😊
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentistasi, Tanja 💚
Heinäkuun helteillä oli varmaan aika lailla rankempi kuin meillä kesäkuun alussa. Silloinkin päivälämpötilat huitelivat parissakympissä, joku vähän päälle 10 astetta olis ideaali rinkan kantoon.
Nyt kun mennyttä kesää muistelen, Karhunkiertos oli kesän paras juttu. Elämyksellisin, fyysisestikin rankka. Se oli saavutus! 🤗
TykkääTykkää
[…] matkaa varten, pakkasin toiveikkaana mukaani Kuusamon Karhunkierroksella menestyksekkäästi käyttämäni vedensuodattimen. Ajattelin, että jossain syrjäisemmissä leiripaikoissa voisin ottaa vettä maastosta, ja […]
TykkääTykkää
Stunning set of photos Johanna! What a beautiful part of the world – so unspoilt and natural 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Thank You so much! 🙂
This is from Kuusamo, Finland. Great hike with stunning scenery.
TykkääLiked by 1 henkilö
[…] Kuusamon kauneimmat vaellusmaisemat – 82 kilometrin Karhunkierros neljässä päivässä […]
TykkääTykkää
Aivan ihana postaus, miten oletkaan saanut taltioitua vaelluksen tunnelmat! Niin kuviin kuin sanoihinkin.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentistasi, Sanni!
Karhunkierros ja maisemat reitin varrella ovat upeita. Jos suomalainen vaeltaa elämässään vain yhden vaelluksen, sen soisi olevan tämä 🙂
TykkääTykkää
Hyvä kirjoitus mukavaa luettavaa. Itsellä tarkoitus ensi syksynä kulkea karhunkierros 😊
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentistasi, Tero.
Kiva kuulla, että tuo elämys on sinulla edessä. Voisin lähteä tuolle reitille uudelleenkin, mutta tekisin kyllä pari asiaa toisin. – Onhan kai hyvä, että ensimmäiseltä vaellukselta jää jotain parantamisen varaakin 🙂
TykkääTykkää
[…] Kuusamon kauneimmat vaellusmaisemat – 82 kilometrin Karhunkierros neljässä päivässä […]
TykkääTykkää
luettuani tämän… olen sanaton… kiitos ja kumarrus.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentistasi Simo 🙂
TykkääTykkää
[…] roikkumaan, jos sisällä on hyvin tilaa, ja odottamassa on suloinen kaminan lämpö? Viime kesän Karhunkierroksella majoituimme teltoissa, joten autiotupamajoituksesta meillä ei ole vielä ensimmäistäkään kokemusta. Aloitettaisiinko […]
TykkääTykkää
Todella hieno ja kattava retkikuvaus! Tätä oli ilo lukea, kiitos! Kylläpä tuo reitin kulkeminen kutkuttelisi itseänikin, ehkäpä joku päivä.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos Anski! Karhunkierros on upea, nyt jo alkaa tuntua että voisin vaeltaa sen itsekin uudelleen – ilman aikatavoitetta. Runsaista pysähdyksistä, upeista maisemista ja maistuvista eväistä nauttien 😊
TykkääTykkää
Ihana kirjoitus. Pidin erityisesti siitä, että kaikki vaelluksen liittyvä ei ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Muistan itse vuosi sitten Heta-Pallas vaelluksella miettineeni ensimmäisen vaelluspäivän (27km) jälkeisenä aamuna, että saako luovuttaa, kun en jaksa edes rinkkaa nostaa selkääni. Ihanaa, että en ole siis ainoa vaellusta rakastava, jolle näin käy! Kuvasi ovat ihania ja reittiselostuksesi todella hyvä. Tästä sain paljon vinkkejä ensi kesän reissua varten, kiitos!
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos ihanasta kommentistasi, Meri!
Vaellus on kuin elämä. Se ei ole ruusuilla tanssimista, mutta jokainen kokemus lisää päiviimme elämää ❤️
TykkääTykkää
Tänään tehtiin ystävän kanssa päätös Karhunkierroksen kulkemisesta syksyllä. Monta vuotta haaveillut, mutta ei sitä ole saanut aikaiseksi, kun ei ole tehnyt selkeää päätöstä asian suhteen. Nyt on aikaa valmistella kaikessa rauhassa ja vähän treenata pidemmillä matkoilla, mihin on tottunut. Odotan innolla sitä, että pääsen reissuun yhdessä vanhan ystävän kanssa.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiva kuulla! Aina välillä mietin, pitäisikö lähteä uudelleen reitille – tosin kiireettömästi ja Karhunkierroksen opaskirjanen kainalossa. Olisi kiva katsoa miten paljon enemmän ehtisi havaita ja nauttia, kun pitäisi päivämatkat lyhyempinä. Saattaisin myös lähteä Ristikalliolta, niin tulisi se alkuperäinenkin linjaus vaellettua . 😊
TykkääTykkää
Vaelluksen lähestyessä piti tulla vielä uudestaan lukemaan sinun retkikertomus. Tykkään kovasti tästä tekstistä. Antaa reissusta rehellisen kuvan. 🙂
Itseäni hieman jännittää oman reissun myöhäinen ajankohta. Lähdemme lokakuussa matkaan ja ainakin viime vuonna sateli samoihin aikoihin ensilumi. Kiviset nousut ja märkä lumi ei kuulosta hyvältä yhdistelmältä. Koitan kuitenkin olla stressamatta kovasti etukäteen. 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Hei Laura, lumi tosiaan voi hankaloittaa etenemistä pahimmissa paikoissa. Paitsi että se liukastaa jyrkät rinteet, se voi tehdä myös pitkospuista ja riippusilloista iljanteisia. Olisiko sinulla mahdollisuutta ottaa mukaan vaelluskenkiin kiinnitettävät liukuesteketjut? Nastakengät, kuten IceBugit tms. olisivat isomman lumimäärän yllättäessä pienine nastoineen hampaattomat. Toivotaan kuitenkin, että saisitte lumettoman reitin – vaikka toisaalta se voisi pumpuloida maiseman unenomaisen kauniiksi 😍
TykkääTykkää
Iih, pari päivää enää reissuun! 🙂 Onkohan kompassi ihan turha Karhunkierrokselle? Omani painaa melkein 100 grammaa ja pientä viilausta pitäisi vielä tehdä matkatavaroiden kanssa. Ilmeisesti siellä on tosiaan runsaasti noita oransseja täpliä ja opastekylttejä. Kartta lähtee jokatapauksessa mukaan, jos tarttee päivämatkoja lennosta muutella.
TykkääLiked by 1 henkilö
Onpa ihanaa, että pääset reissuun nyt! 😊 Niin kauan kuin olet reitillä, et kompassia tarvitse. Mutta onhan kyllä niin, että kartta ja kompassi pitäisi olla aina mukana. Sillä varmuus on aina paras, ja parempi kuin epävarmuus. Mulla on kompassi aina mukana päiväretkilläkin, samoin ensiapupakkaus ⚕️ Sille ensiapupakkaukselle tuli tarvetta Reinebringenin patikoinnilla, kun annoin Buranaa ja sidetarpeita itkevälle tytölle, joka oli mahdollisesti murtanut nilkkansa portaita alaspäin juostessaan. Ihanaa reissua teille, nauttikaa! ❤️
TykkääTykkää
[…] Karhunkierros 82 km maisemakuvina by Johanna Suomela […]
TykkääLiked by 1 henkilö
[…] Kuusamon kauneimmat vaellusmaisemat – 82 kilometrin Karhunkierros neljässä päivässä […]
TykkääLiked by 1 henkilö
[…] on Karhunkierros, sillä Suomen kuuluisin patikkareitti huutaa nimeäni. Pienen karhun olen käynyt patikoimassa jo […]
TykkääTykkää
[…] Kuusamon kauneimmat vaellusmaisemat – 82 kilometrin Karhunkierros neljässä päivässä – MAISE… […]
TykkääTykkää
[…] Kuusamon kauneimmat vaellusmaisemat – 82 kilometrin Karhunkierros neljässä päivässä […]
TykkääTykkää
[…] Kuusamon kauneimmat vaellusmaisemat – 82 kilometrin Karhunkierros neljässä päivässä […]
TykkääTykkää
Tehty…jokunen vuos sit.. 82 kilsaa .. 3 päivää.. 24 h.. hienoo maisemaa, fysiikka koetuksella, jaloissa rakkoja tokan päiän jälkeen ihan osi paljon…jos skidit lukee tän… en mä tiedä.. makee reissu.. kamun kans ! nytb vanhempana uudelleen …nopeemmin läpi, vai hitaammin ? hey jaa jo..
TykkääLiked by 1 henkilö
[…] Kuusamon kauneimmat vaellusmaisemat – 82 kilometrin Karhunkierros neljässä päivässä […]
TykkääTykkää
[…] Kuusamon kauneimmat vaellusmaisemat – 82 kilometrin Karhunkierros neljässä päivässä […]
TykkääTykkää
[…] Kuusamon kauneimmat vaellusmaisemat – 82 kilometrin Karhunkierros neljässä päivässä […]
TykkääTykkää