Unikkopeltojen perässä Italian maanjäristysmaisemiin – kuinka luontomatkailijasta tuli tuhoturisti

Kesällä 2017 hullaannuin Karkkilan kukkapeltoon. Niin taisi käydä monelle muullekin.

Maanviljelijä Mikko Kotamäen Suomen juhlavuoden kunniaksi kylvämä valtava kukkapelto ihastutti niin kuin ei mikään maisema milloinkaan ennen. Tuli tunne että unikkomaisemia on saatava lisää. Niinpä lähdin etsimään niitä Italiasta. Mutta mihin jouduinkaan?

Kaikki on oikeastaan hyvin pitkälti yhden kirjan syytä. Sillä ennen kuin sain käsiini Karttakeskuksen upeasti kuvitetun kirjan, Euroopan kauneimmat kansallispuistot, en ollut kuullut juuri mitään italialaisesta Monti Sibillinin kansallispuistosta. Mutta siinä se nyt komeili kaikessa loistossaan, sivulla 170.

Aukeaman levyinen kuva valtavasta, kilometrien levyisestä tasangosta jylhien vuorten välissä.

Täynnä punaisia unikkoja, silmän kantamattomiin. Hulluuteen saakka.

– Tai täydelliseen onneen.

Jossain kaukana pikkuriikkinen kylä pienen kukkulan laella, Castelluccio. Ajattelin että tuonne minä haluan päästä, nuo unikot haluan elää ja kokea.

Norcia Castelluccio unikkopelto

Norcia Castelluccio

Norcia Castelluccio

Norcia Castelluccio

Kyllä se jossain takaraivossani helmeili pienenä kihelmöivänä epävarmuuden tunteena. Ajatuksena siitä, että saattaa olla että kaikki ei ole vielä ihan kunnossa. 

Olen uutisaddikti, elän ja hengitän maailman tapahtumia. Haluan tietää mitä pallollamme tapahtuu. Muistan kyllä kuulleeni keskisen Italian maanjäristyksestä lokakuussa 2016 – ja muistan jopa lukeneeni Tämä matka -blogista Norcian kylän tuhosta.

Elokuusta 2016 lukien Norcian maanjäristys oli Keski-Italian neljäs.

Elokuisissa maanjäristyksissä oli kuollut lähes 300 ihmistä.

Mannerlaatat olivat liikkuneet Apenniinien alueella lokakuussakin jo muutamaan kertaan, magnitudit olivat vaihdelleet 5.5 ja 6.1 välillä. Sitten tuho iski Norciaan.

Kolmas maanjäristys lokakuun 30. päivänä vavisutti Norcian maankamaraa niin kuin ei koskaan ennen, 6.6 magnitudin voimalla.

Voimakkuudessaan maanjäristys oli Italian voimakkain vuosikymmeniin. Maa järisi Roomassa asti, ja varotoimenpiteenä metro suljettiin. Maankamaran liike tuntui jopa pohjoisen Venetsiassa asti.

Kyläläiset Norciassa pakenivat kauhuissaan ulos, loputtomalta tuntuvaa järistystä. He todistivat omin silmin, kuinka kaupungintalon kellotorni huojui liitoksissaan.

Korvaamattoman arvokas 1300-luvulta peräisin oleva Pyhän Benedictuksen basilika romahti, vain päätyseinä jäi pystyyn. Aiemmin niin kaunis Norcian keskiaikainen kylä kärsi mittavia vaurioita. Osa kaupunkia kiertävästä muurista romahti, ja suuri osa taloista tuhoutui asumiskelvottomiksi.

Ihme kyllä, Norciassa kukaan ei kuollut suoranaisesti maanjäristykseen, vaikka yksi järkytyksen aiheuttama sydäninfarktikuolema kirjattiin.

Norcia maanjäristys

Norcia maanjäristys

Syksyn maanjäristykset pyyhkivät Arquata del Tronton ja Amatricen kylät kartalta.

Unikkopeltojen keskeltä nouseva Castelluccion maaseutukylä Monti Sibillinin kansallispuistossa varisi kivikasaksi.

Mannerlaattojen liike tuotti mittaamattoman määrä inhimillistä kärsimystä. Kuolleita perheenjäseniä, osittain tai kokonaan romahtaneita koteja. Koteja joihin ei ollut kenelläkään enää mitään asiaa.

Elämättä jääneitä elämiä, maankuoren vavahtelun nielemiä ihmiskohtaloita.

Surua ja murhetta. Menetystä ja epätoivoa. 

Italian Norcia, kesäkuu 2018

Euroopan sydämessä sijaitseva kulttuurihistoriallisesti arvokas Norcia on öisin melkein autio. Moni katu on edelleen suljettu, Zona Rossa.

Norcia Zona Rossa

Näin yli puolitoista vuotta maanjäristyksen jälkeen. Kyltti kadut sulkevassa aidassa kertoo karua kieltään siitä, että talojen pystyssä pysymisestä ei ole takeita. Rakennuksissa on valtavia halkeamia.

Vaurioituneissa taloissa sijainneet yritykset ja ravintolat toimivat kaupungin muurien ulkopuolella, nopeasti rakennetuissa väistötiloissa.

Norcia ravintola-alue

Ravintolapaviljonkeja kaupungin muurin ulkopuolella

Suurin osa asukkaista asuu parakkikylissä. Taloja ja kaupungin muureja on tuettu teräsvaijerein ja teräspalkein.

Norcia maanjäristyksen jälkeen

Basilikan jäänteistä rakentuu hiljalleen uusi pyhättö

Norcia maanjäristys

Teräsvaijerein koossa pysyvä kaupungintalon kellotorni. Miten tämä korjataan?

Norcia maanjäristys

Kaupungin muurin terästuentaa

Norcia Porta Romana

Norcian kaupungin pääportti Porta Romana

Norcia

Osa rakennuksista odottaa puskutraktoria. Kaikkea ei kannata edes yrittää korjata.

Turvallisen ja vankan graniittisen kallioperän kasvattina tätä kaikkea on vaikea ymmärtää. Meillä ei maankuoren liike riko taloja eikä teitä. Jos maa joskus aavistuksen järisee, se harvinaista ja vaaratonta. Kukaan ei kuole mannerlaattojen liikkumisen vuoksi.

Elämä voi muuttua silmänräpäyksessä

Mutta maailmalla maa järisee joka puolella. Joka päivä. Tietyt alueet ovat herkempiä maanjäristyksille kuin toiset.

Matkailija ei juuri voi varautua järistyksiin mitenkään.

Se tapahtuu, mitä ei voi estää eikä ennakoida. Maankuoren liikkeitä ei voi.

Kesäloman majoituspaikkoja etsiessäni ihmettelin, miksi hotelleja oli niin vähän tarjolla. Norciassa vain yksi, ja unikkopeltojen ympäröimässä Castellucciossa ei ainuttakaan. Niitä ei ole tarjolla, sillä niitä ei enää ole.

Norciaan saapumisen jälkeen totuus paljastuu nopeasti. Nyt ollaan turistina maanjäristystuhoalueella. Ensimmäistä kertaa elämässä. Vaikka tuhon päivästä on jo aikaa, herkkä mieli järkkyy kaikesta kaupunkikävelyllä nähdystä.

Illalla liitän kännykkäni hotellin langattomaan verkkoon, ja googletan uutisia vuoden 2016 maanjäristyksistä. BBC:n uutissivuston videomateriaali nostaa kyyneleet silmiin.

Makaan sohvalla kun se melkein katoaa altani.

Maanjäristys! 

Hyvänen aika. Onkohan täällä turvallista olla? Tuleeko niitä lisää?

Kävelen jännittyneenä portaita pitkin hotellin respaan. Onko näitä täällä usein? 

”Ei ole. Pitkään aikaan ei ole ollut yhtään. Mutta tämä oli vain 2.9 magnitudia. Tämä rakennus on kestänyt 6.6 niin että mitään muuta ei hajonnut, kuin pulloja hotellin viinikellarissa.”

Norcia Palazzo Seneca

Kävelen portaita pitkin takaisin ylös. Mielessä kuohuu. Mitäs jos yöllä tulee 7.8? 

Tulee kiire tehdä matkustusilmoitus. Olen taas unohtanut tehdä sen. Onneksi netti toimii hyvin, ja pian ilmoitus on tehty.

Voi miksi hotellisängyssä on tuplapeitto? Jos olisi normaali yksikkö, ottaisin sen kainalooni ja menisin terassin aurinkovuoteeseen nukkumaan, turvallisen tähtitaivaan alle. Vuoriston syleilyyn.

Jätän kaiken varalta kylpytakit sohvan kulmalle tyrkylle. Siitä ne olisi helppo raapaista nopeasti päälle, jos maa alkaa uudelleen vavahdella ja tulee kiire ulos.

On yö. Pitäisi nukkua.

Mutta pieni retkeilykurssin käynyt varautuja minussa käy ylikierroksilla.

Mietin puolivakavissani, miksei kevyt kahden hengen teltta ole mukana matkalaukussa. Täyteen ladattu otsalamppu on, ja se pieni ensiapupakkaus Partioaitan retkikurssin jäljiltä. Onneksi. – Niin ja onhan minulla se suurin virtapankki jonka kaupasta löysin – ja se on aina täyteen ladattuna. Mutta olisiko pitänyt ottaa mukaan myös juomaveden suodattava LifeStraw?

Norcia San Benedictus

Pyhän Benedictuksen patsas suojelee Norcian yötä

Epilogi

Italian Umbriassa raivataan edelleen maanjäristyksen tuhoja, ja jälleenrakennetaan niitä taloja ja historiallisia rakennuksia, joita ihmiskunnalla ei ole vara menettää. Benediktiiniläismunkit panevat olutta uudessa puusta rakennetussa, maanjäristysturvallisessa luostarissaan. Ja kaikki tulot menevät jälleenrakennukseen.

Norcia

Norcian keskusaukio kesäkuussa 2018

Norcian majapaikkamme, Palazzo Seneca on upea historiallinen hotelli, todistetusti maanjäristyksen kestävä. – Ja mikä parasta, ylellinen laatumajoitus on matkailijoiden vähyydestä johtuen melkein edullista.

Norcia Palazzo Seneca

Upea Palazzo Seneca selvisi järistyksestä vaurioitta

Umbria tarvitsee kipeästi matkailutuloja, ja vaikka Castelluccio on kivikasana, Monti Sibillinin kansallispuisto on aivan yhtä kaunis kuin ennen järistyksiä.

Tämä matka -blogin sanoin, Umbriaan mahtuisi turisti jos toinenkin.

Norcia Castelluccio

Koko Castelluccion kylä on Zona Rossa

Norcia Monti Sibillinin kansallispuisto

Monti Sibillinin kansallispuistoa

Norcia Monti Sibillini

Monti Sibillinin tasanko tulvii elämää

Maanjäristyksessä vaurioituneen tien korjaus Norciasta Castelluccioon oli hyvässä vauhdissa kesäkuussa 2018. Osa teistä oli kuitenkin edelleen suljettu.

Mutta entäs ne unikkopellot! Voi hyvänen aika.

Ne ja Monti Sibillinin kansallispuisto ovat ehdottomasti visiitin arvoisia. Monti Sibillinin kansallispuisto ansaitsee tulla koetuksi.

Joskus  elämässä on hyvä tulla yllätetyksi, jotta sielulla on tilaa kasvaa. 

Norcia Castelluccio

Maanjärjestyksistä raportoivan Yhdysvaltain geolologian tutkimuslaitoksen sivuston löydät täältä.

Jos haluat nähdä miltä Norciassa näytti ennen maanjäristyksiä, kurkista Tämä matka -blogin juttua täältä.

BBC:n uutisen Norcian maanjäristyksestä löydät täältä.

Omatoimireissulle lähtiessäsi, muistathan tehdä – mielellään jo ennen lähtöä – Matkustusilmoituksen tänne. 

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Copyright © 2018 Johanna Suomela.

All rights reserved.

Kiitos että luit ❤

Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit