Mustion Linnan vappu

MustionLinnanVappu_20170430_19_10_52_ProVappu on aina uuden kesän alku. Lupaus uudesta vihreästä, tulevista lämpimistä päivistä. Se on lupaus kesän kepeästä silkistä, syyskesän mehevästä sametista, syksyn rouheankarheasta pellavasta.

Vappuaattoa vietimme aivan uudella tavalla. Mustion Linnan Merlinin tornin joenvarren terassilla skoolaten, ja laajennetun Linnankrouvin paviljongin avajaishumua ihmetellen. Ilmassa kuumaa huumaa.

*Yhteistyössä Mustion Linnan kanssa 

Mustion Linna lumosi minut vaalenpunaiseen sumuun verhoutuneena vuoden 2015 joulukuussa. Sisälläni asuva pieni romantikko ihastui ikihyviksi Linnan puistoon, ja sisäinen kulinaristini Linnankrouvin laadukkaisiin antimiin.

Niinpä innostuin pidäkkeettömästi ajatuksesta vapunvietosta tuossa romantiikannälkäisten kulinaristien keitaassa.

Vajaan tunnin ajomatkan päässä kotoa.

Yksityisterassi Mustionjoen partaalla

Koska vappu on kesän airut, pitää vappuna päästä terassille. Jos säät suinkin sallivat. Tai vaikka eivät sallisikaan, kuten tänä ns. keväänä. Ennen lähtöämme kotona oli tullut reippaasti räntää, mutta Mustiossa sää onkin kirkastumaan päin.

MustionLinnanVappu_20170430_17_57_39_Pro (2)

Lennokas lentävä Merkurius leijonaterassilla ei palele. Jotkut kylmälle herkemmät ovat varustautuneet talvitakilla ja merinovilloilla, parilla matkakaverilla on jopa turkki päällä.

Merlinin tornin terassi

Poksautamme viileässä säässä viileän sampanjan auki. Sää vaatisi melkeinpä glögiä, mutta nyt skoolataan keväälle.

Vappu on vain kerran vuodessa.

Merlinin tornin terassi

Mustionjoen virtaus on rauhaisa, mutta vesilinnuilla on kevättä rinnassa. Ja vähän muuallakin. Lintujen touhuja silmä kovana seuraava nuori noutaja on viisainta pitää kiinnitettynä vantteraan, terassin lävistävään puujättiläiseen.

Siinä missä luonto vetää tikanpojan puuhun, se saattaa yllättäen vetää myös räpylävarpaan veteen. Jos silmä välttää. Varmuus on paras, ja aina parempi kuin epävarmuus.

Odotus

Yhden parhaiten mieleeni jääneistä vapuista elin Jerseyn saarella, Corbieren majakalla, katsellessani kuinka vuorovesi nousee.

Tänään odotan puuskittaisen tuulen tyyntymistä. Minä ja tosi monta muuta. Kävelen ympäri upeaa puistoa, ja odotan. Odotus on ihanaa, sillä silloin voi vain olla läsnä hetkessä ja tarkkailla miljöötä.

Tarkkailla maailmaa Zeissin linssin läpi, ja etsiä kuvakulmia upeaan puistoon, joka on vasta varovasti heräilemässä julmetun kylmään kevääseen.

Mustion linna toukokuussa 2017

MustionLinnanVappu_20170430_19_00_08_Pro

Mustion Linnan alun perin 1787 barokkityyliseksi rakennettua, myöhemmin 1800-luvulla ajan henkeen englantilaistyyppiseksi päivitettyä puistoa romanttisempaa paikkaa saa Uudeltamaalta etsiä. Eikä sittenkään löydä.

MustionLinnanVappu_20170430_19_10_52_Pro

Puistossa on kaunis, joen äärellä sijaitseva huvimaja.

Mustion linnan puisto

Trycksbackan mäellä, Mustionjoen toisella puolella, viimeistelee linnan edustalta aukeavan perspektiivin ritariromanttinen kulissirakennus Temppeli.

MustionLinnanVappu_20170430_19_10_24_Pro

Ja joen ylitse pääsee, mitenkäs muuten kuin Rakkauden siltaa pitkin.

Mustion Linnan Linnankrouvi

Barokkityylisessa entisessä vaunuvajassa toimii kehuttu Linnankrouvi, jonka odotettu laajennus, juhlapaviljonki avataan tänään.

Mustion ruukin kirkko

Mustion kirkko

Kun odotus vielä jatkuu, ylitän Hållsnäsintien.

Täällä tien toisella puolella, juuri ja juuri Mustion Linnan pihapiirin ulkopuolella, vastapäätä barokkityylistä isoa portta,  pikkuruisella mäkisaarekkeella, sijaitsee 1761 käyttöön vihitty Mustion kirkko kellotapuleineen.

Mustion linnan portti

En voi välttyä ajattelemasta, miten upeaa olisikaan viettää täällä häitä! Vastavihitty aviopari voisi kävellä linnan portista sisään – tai vaikka istua valkoisen hevosen vetämissä rattaissa jos romantiikkatekijät haluaa viedä äärimmilleen – ja viettää ikimuistoiset hääjuhlat. Paikassa, jossa juhlapaikan, majoituksen ja loistavan keittiön lisäksi on tarjolla myös historiallisen kaunis miljöö hääkuvien ottoon!

Kuumaa huumaa

Vihdoin odotus päättyy. Yksi syy tulla tänne oli Linnan Pallon Wappupallotapahtuma. Kuumailmapalloissa on jotain kiehtovaa. Harkitsin jopa lentovarauksen tekoa, mutta tällä kertaa päätin keskittyä pallojen ilmaannousun ihailuun.

Puuskittainen tuuli on vähän tyyntynyt, mutta se on silti liian kova, ja estää isojen yleisölennätyspallojen lentoon lähdön. Onneksi paikalla on pienempiä, kuumailmapallokerhojen palloja, jotka päättävät nousta ilmaan.

MustionLinnanVappu_20170430_19_53_34_Pro

Pian punaiset unikot peittävät puiston keskusaukion. OH-MAR alkaa pullistua puhaltimen voimasta. Joka puolelta puistoa alkaa kuulua hurinaa, ja polttimoiden kuumaa suhinaa.

Kolme palloa nousee ilmaan toisaalta, ennen kuin unikkopallo täyttyy.

OH-MAR Mustion Linnassa

Unikkopallon lentoonlähtövalmisteluissa onkin dramatiikkaa.

Puuskittainen tuuli tarttuu palloon useamman kerran ennen kuin se valmis lähtöön, ja vikuroivaa palloa joudutaan pitämään tosissaan kiinni.

MustionLinnanVappu_20170430_20_05_04_Pro

Kuvasin luomuvideon noususta, se on tässä:

Mustion Linnan Wappupallot

Nyt on kaikki neljä palloa saateltu matkaan innostuneen yleisön, ja metsästyksen jumalattaren, Dianan, katsellessa.

Niinpä vappuaaton ohjelmassa seuraa pikainen koirien ulkoilutus, vaatteiden vaihto – ja vappuaaton illallinen Linnankrouvissa. Linnankrouvi on useana vuonna sijoittunut erinomaisesti Nordic White Guide -ravintolalistauksissa.  Vaikkei romanttinen puisto tai käynti linnan museossa kiinnostaisikaan, tänne kannattaa tulla Linnankrouvin huippukeittiön vuoksi.

Mustion LinnankrouviLinnankrouvin laajennus, valoisa juhlapaviljonki on vihitty tänään käyttöön. Ilmassa on iloa, innokkaat vieraat tanssivat orkesterin tahtiin uutuuttaan hohtavassa paviljongissa, tänään käyttöön otetulla tanssilattialla.

Jotta voisimme keskittyä nauttimaan ruoasta, jäämme vanhan puolen tiiliseinien suojaan. Vaikka illallisvieraita on paljon, on vappuillallinen taattua Linnankrouvin tasoa. Suussasulava, tehty lähituottajien huippuraaka-aineista. Erinomainen, luonnehtii vaativa kotirintamakriitikkoni. Linnankrouvissa lähiruoka on sydämen asia, ja sen huomaa.

Mustion Linnankrouvin lähituottajat

Kaikkein lähimmät tuottajat löytyvät Mustion Linnan pihapiiristä ja näköetäisyydeltä. Kukkivassa puistossa 90 metrin päässä on mehiläispesiä, joiden ahkerat mehiläiset keräävät vaivojaan säästämättä hunajaa Linnankrouvin keittiöön. Mustion panimo panee lähiolutta 500 metrin päässä ja Suomen vanhin mylly, vuonna 1560 perustettu Mustion luomumylly jauhaa jauhot kilometrin päässä.

Raggarimorsian Mustion LinnankrouvissaIllallisen makumaailma hakee vertaistaan ja Raggarimorsian säteilee ympäriinsä upeassa kymmenen kiloa painavassa valopuvussaan. En voi vastustaa kiusausta, vaan nappaan kuvan säkenöivästä morsmaikusta kekseliäästi toteutetun uuden baaritiskin edessä.

Mustion Linnan VappuOn jo myöhä kun maistuva illallinen on syöty. Tanssit paviljongissa jatkuvat. Me olemme herkutelleet itsemme kiiliäisiksi.

Onneksi ”kotimatka” on tänään vain parikymmentä metriä. Ylitämme Mustionjoen ylittävän sillan ja simsalabim, olemme kotona Merlinin tornissa.

Iltalenkin jälkeen nukahdamme tyytyväisinä hiljaisuuteen, nukumme Merlinin tornin lämpimässä rauhassa kuin pienet murmelit.

Kevät on tullut, ennätyksellisen kylmästä säästä huolimatta.

Olemme onnellisia tästä päivästä ja sen tarjoamista elämyksistä ❤

Kiitämme Mustion Linnaa ja Linnankrouvia elämyksellisestä vappuaatosta, ja siitä että saimme nauttia romanttisesta miljööstä ja palvelusta koirakaveriemme kanssa.

Romantiikannälkäisin kulinarismiterveisin Johanna ❤

* Aivan erityisesti kiitämme Mustion Linnaa saamastamme elämyksellisestä yhden yön majoituksesta Merlinin tornissa. 

Edellisen kerran yövyimme Mustion Linnassa joulukuussa 2015 omalla rahalla, jutun tuosta visiitistä voit lukea täältä.

Mustion Linnan sivuston löydät täältä.

Mitä kaikkea muuta visiitin arvoista löytyy Länsi-Uudeltamaalta? Kurkista Visit South Coast Finlandin monipuolisen sivuston hyvät vinkit tästä linkistä.

Ethän käytä kuviani ilman lupaani.

Copyright © 2017 Johanna Suomela. All rights reserved.

Facebook| Instagram | Twitter | Blogit