Kymmenen paljastusta minusta

Aletch Glacier

Admiring Aletch Glacier, near Bettmeralp, Switzerland

Suomalaisissa matkablogeissa kiertää paljastushaaste.

Ihanan Maailman Äärellä -matkablogin Heidi heitti sillä minua. Mitä paljastuksia minulla voisi olla?

1. En voi kierrättää Hesaria ellen ole lukenut sitä

Olen intohimoinen kierrätysihminen, ja meillä kierrätetään kaikki voitava. Laitan jopa yksittäiset kruunukorkit metallikierrätykseen. Pihallamme nököttää tietenkin pikakompostori. Tänään luin ilokseni paikalllislehdestämme että lähikierrätyspisteessämme on nyt myös muovikeräys!

Mieheni ei pidä tavastani hillota matkojemme aikana kotiin kerääntyneitä Helsingin Sanomia. En voi viedä niitä paperikeräykseen ennen kuin olen selannut ne läpi. Sain juuri luettua syyskuisen Savukosken Lapinreissun aikana tulleet lehdet, ja huomasin että en voi – haaleasta aikomuksestani huolimatta -luopua tuosta tavasta. Niin monta kultajyvää printtilehdistä löysin jotka eivät ole netistä tielleni osuneet.

2. Minulla on voimakkaita mielipiteitä

Kuten se että jos ihminen haluaa syödä lihaa, on oltava valmis toimimaan pyövelinä. Jos lihaa haluaa syödä, pitää olla valmis ottamaan vastuu eläimen kuolemasta.

Tästä syystä minulla on metsästyskortti ja hirvikivääri. Yhtään sorkkaeläintä en ole vielä kaatanut, mutta yksi riekko päätti päivänsä käsiini. Kasvissyönti ei ole uhka,  se on ihmiskuntamme mahdollisuus. Tehotuotanto on väkivaltaa.

Jonain päivänä, ei niin kovin pitkänkään ajan kuluttua, nykymenoa taivastellaan. – Kuinka saatoimmekaan ajatella että on jotenkin perusteltavissa, että elollinen ja tunteva olento syntyy vain päätyäkseen lautasellemme elettyään lyhyen ja kurjan, ilottoman elämän.

3. Nuorena olin tavaraonnellinen

Ja arvostin materiaa. Elämänkokemuksen kartuttua ja viisauden lisäännyttyä minusta on tullut maisemaonnellinen. Tavaroiden ja vaatteiden ostamisen sijaan ostan elämyksiä, lentolippuja ja hotelliöitä. Olen illastanut ikimuistoisissa paikoissa, yhtenä mieleenpainuvimmista kenties Muru-ravintolan herkkuillallinen Lohjan Tytyrin kalkkikaivoksen syvyyksissä.

Aletch

Admiring Aletch Glacier, near Bettmeralp, Switzerland

Tunnen suurta onnea kauniin maiseman äärellä, ja ymmärrän kuinka etuoikeutettua on päästä matkustamaan niihin. Hakeudun mieluiten luontoon, missä tahansa olenkin. Roomassa ja Lontoossakin on upeita, vihreitä puistoja. Hälyiset ja ruuhkaiset suurkaupungit saavat minut ahdistumaan.

4. Olen ruisleipäriippuvainen

En voi kuvitella aamukahvihetkeä ilman ruisleipää. Edes lomalla. Ja kyllä, olen se nolo suomalainen joka roudaa Pirkan kuukausia säilyviä täysjyväruisleipiä kaiken maailman aamiaispöytiin pitkienkin matkojen taakse. En voi sietää höttöistä valkoista ravinneköyhää vehnäleipää  – muuten kuin pullan korvikkeena.

5. Pelkään korkeita paikkoja

Jalkani menevät vatkuliksi korkeilla paikoilla ja menetän toimintakykyni.

Jari Tervon sanoin ”Pelkään korkeita paikkoja ja lentämistä. Molempia lääkitsen menemällä korkeisiin paikkoihin ja lentämällä.” (tuo helmi löytyi juurikin siitä viimesyyskuisen Hesarin Torstai-liitteestä)

Viime kesän siedätysretket Norjan Preikestolenille ja Jotunheimeniin olivat juuri tätä lääkitystä. Preikestolen tosin tarjosi yliannostuksen ja lääke meinasi kääntyä itseään vastaan, Besseggenin kivijyrkänteen selvitin sisulla.

6. Mustarastaan laulu on kauneinta mitä tiedän

Pysähdyn kevätiltoina kuuntelemaan pihan Pavarotteja. Noista konserteista ja tuosta kuunteluharrastuksestani olen maksanut talvisen lintubaarin emäntänä kalliisti. Talitangot ja kuoritut auringonkukansiemenet eivät ole halpoja.

Terassikatoksessamme on varta vasten mustarastaiden ruokintaan suunniteltu erikoishieno automaatti, jonka ystäväni kekseliäästi suunnitteli ja toteutti vesivanerista ja lahjoitti riemukseni eräänä synttäripäivänä. Mieheni rakennettua automaatille vielä korkeareunaisen vesivanerisen kaukalon, josta koko komeus on nostettu puolentoista metrin korkeuteen, on ympäristön jyrsijäturvallisin lintubaari katettu.

7. En ikinä kyllästy asioihin joista pidän

Voisin elää lopun elämäni hyvällä, auringossa kasvaneista makeista tomaateista tehdyllä kreikkalaisella salaatilla, tai käydä samassa, hyväksi havaitussa kohteessa yhä uudelleen.

Ja olen käynytkin. Neljä kertaa samassa hotellissa Koh Lantalla, ja menisin vielä viidennenkin. Miksi ottaa riskiä siitä että joutuu pettymään, jos voi olla satavarma siitä mitä saa? On asioita jotka eivät parane vaihtamalla.

8. Nautin toimivasta tekniikasta

Mennessäni naimisiin jouduin perumaan Tekniikan Maailman tilaukseni, ettei lehtiä olisi tullut talouteemme kaksin kappalein. Tekniikka ei ole itseisarvo, sen pitää parantaa ja helpottaa elämää. Rakastan myös tilastoja, siksi Sports Tracker on edelleen yksi käytetyimpiä mobiilisovelluksiani.

Ei ole haitaksi jos tekniikka tuottaa myös iloa. Tästä syystä arvostan saksalaista autoinsinöörityötä ja Finnairin tulevia A350 -konehankintoja.

9. Olen kärsimätön

Kun päätän jotain, pitäisi asiat saada etenemään heti. Ärsyyntyneenä kiihdyn nollasta sataan nopeammin kuin autoni. Etenkin aamuruuhkassa. En voi sietää risteysten tukkimista enkä punaisia päin ajamista.

Annan jalankulkijalle aina tilaa suojatiellä – jos hänellä on heijastin ja hän on havaittavissa. Usein suunnittelen huutavani ikkunasta ”mustille miehille” jotka voi nähdä vasta ihan kohdalla ”Hanki please heijastin, niin annan seuraavalla kerralla tietä”. Vielä en ole sitä tehnyt, mutta sekin päivä taitaa vielä tulla.

10. Sisälläni asuu pieni Linkola

Pentti Linkola on viisas mies. Haluaisin pystyä elämään samanlaista, vaatimatonta ja luonnonläheistä elämää. Tunnen syyllisyyttä autoilustani ja lentämisistäni. Siksi yritän käyttää hyödykkeet loppuun ja kierrättää kaiken mitä suinkin voin.

Olen Pentin kanssa samoilla linjoilla monessa asiassa. Planeettamme suurin ongelma on liikakansoitus, kaikki muut ongelmat ovat enemmän ja vähemmän seurausta siitä. Myös Kaarina Davisin kirjojen luku teki minuun suuren vaikutuksen.

Luomulehmät

Davos, Switzerland with the most beautiful cows in the world

Ja tässähän kävi samalla lailla kuin haasteen heittäneellä Heidillä. Aluksi tuntui siltä ettei mitään paljastettavaa ole, mutta näitä olisi helposti löytynyt enemmänkin 🙂

10 anecdotes of me

  1. I  must read all old newspapers,  before I can recycle them.
  2. I have strong opinions in some things
  3. I was a material girl in my twenties
  4. I am addicted to Finnish rye bread
  5. I´m terribly afraid of heights
  6. I love to listen singing Blackbirds
  7. I will never get bored of things I like
  8. I like technical gadgets, if they make my life easier or somehow better
  9. I’m sometimes short-tempered and not proud of that
  10. I appreciate humble people and simple life, and I´m feeling guilty of my motoring and flying

 

Retkiäni voit seurata myös Facebookissa.

Lumiani jäljille pääset myös Instagramissa.

Kaikki kuvat ovat minun, ethän käytä niitä ilman lupaani.

❤ ❤ ❤

Copyright © 2016 Johanna Suomela. All rights reserved.