Helmikuussa Metsähallituksen suunnittelija soitti. ”Olet voittanut arvonnassa lammaspaimenviikon Kuusamon Närängän erämaatilalle.”
En epäröinyt vastaustani hetkeäkään. Viikko olisi luontoihmisen lottovoitto.
Äitini totesi minun olevan varmuudella hullu. Eihän kukaan muu vaihtaisi Tammisaaren merellistä juhannusta viikkoon Kuusamon Hyöteikönsuon soidensuojelualueen sydämessä.
Hyttysiä olisi miljoonia, mutta karhuja ei kuulemma edes tarvittaisi montaa.
Yksikin riittäisi.
Puolisoni sanoi ettei missään tapauksessa lähde Kuusamoon vesisateeseen ja hyttysiä syöttämään. Poikani ei vaivautunut edes vastaamaan.
Onnekseni hyvä ystäväni ymmärsi välittömästi mistä on kyse: Kerran elämässä -tilaisuudesta, jossa olisi mahdollisuus kokea jotain suurta.
Kerron kenties myöhemmin lisää tuosta ikimuistoisesta lammaspaimenviikosta ja Närängän erämaatilasta, mutta ensin kerron sinulle minkälainen oli
Näränkävaaran juhannus
Valoisat yöt hämmentävät. Yölläkin aurinko paistaa loimottaa metsän läpi vaaran laelle.
On yhtä valoisaa kuin kotona etelässä pilvisenä päivänä.
Juhannusaaton aattona teemme keskiyöllä retken läheiselle Kirkkokalliolle.
Aurinko on harmillisesti pilviverhon takana, mutta Kirkkokalliolta aukeaa hieno näkymä. Vasemmalla kaukana siintää Rukatunturi, oikealla näkyy Laattajajärvi.
Järven oikeanpuolimmaisessa reunassa kulkee suuren ja mahtavan Venäjän valtakunnan raja.
Hyöteikönsuon soidensuojelualueen lämpimässä kosteudessa siinneet hyönteismaailman ilmavoimat käyvät maisemia ihaillessamme voimiaan säästämättä kimppuumme. Meitä ne eivät hyttysverkotettuine hattuinemme haittaa, mutta suurhyökkäyksen kohteiksi joutuvia koiriamme tulee surku.
Palaamme takaisin Närängän erämaatilanne vaaran lakea pitkin valoisassa kesäyössä.
Vuorokausi on juuri vaihtunut.
On juhannusaatto.
Aamupäivällä herään Närängän pirtin puusohvalta aurinkoiseen päivään. Erämaan äänettömyydessä on helppoa nukkua sikeästi ja pitkään. Nuorimmainen koiramme Yeti, tuttavallisemmin Jetsu, nukkuu sikeästi jalkopäässäni omalla taljallaan.
Iltaisin hyttysistä on oma riesansa, mutta täällä en ole löytänyt koirastani ensimmäistäkään puutiaista. -Tosin vuonna 2014 tehty Turun yliopiston tutkimus osoitti, että ilmaston lämmetessä punkit kiipeävät vääjäämättä Suomen kartalla yhä pohjoisemmas.
Avaan Instagramin ja tavaan ensimmäisenä fiidiini tulevan Cathrynin postauksen.
Britannian EU-kansanäänestyksen tulos on valmis.
Brexit on totta!
Eilisiltana mietimme mitä teemme jos britit – vastoin omaa ennakkoarviotani – päättävät pysyä mukana. Juoksisimme alasti talon ympäri. Nyt ei onneksi tarvitse.
Mikä historiallinen päivä!
Kerron Breaking Newsit ystävälleni oven läpi.
Härregyyd. Mutta mehän tiesimme tämän.
Ruokin koiran ja lähdemme yhteisille asioillemme. On oikeastaan aika kätevää kun ihminen ja koira voivat hoitaa molemmat aamutoimensa samalla hyyskäreissulla.
Närängän torpan portaan alla asuva, häntäänsä paranteleva sisilisko latailee akkujaan auringossa ja on onnellisen tietämätön EU:ta heiluttavasta poliittisesta kriisistä.
Onko sen häntä päätynyt Näränkävaaran pyylevien rupisammakoiden lounaslistalle?
Näränkävaaran aamutoimet ovat omanlaisiansa. Sähköttömässä torpassa vesi kulkee sisään niin nopeasti kuin itse jaksaa sitä vinttikaivolta kantaa.
Juomavesi noudetaan metsänrinteen lähteestä sadan metrin päästä, ja kahvimaito yllättävän viileästä maakellarista. Myös lampaiden juomavesi noudetaan vinttikaivosta.
Läkähdyttävän lämpimien kesäpäivien takia sisällä talossa on liian kuuma. Ikkunoita ei saa auki, ovea taas ei voi pitää auki iltaisin päivystävien hyttysten, ja päivisin väijyvien paarma-armeijoiden vuoksi. Puuhelloihin ei tee edes mieli laittaa tulia. Lisälämpöä ei todellakaan tarvita. – Pirtin leivinuuni on kyllä niin komea että melkein tekisi mieli kokeilla. Aamukahvivesi porisee kaasulevyllä.
Täällä Närängässä valaistuskin toimisi kaasulla. Meistä kumpikaan ei ole koskaan ennen nähnyt kaasulla toimivia kattolamppuja, onneksi niitä ei tarvitse sytytelläkään – kun yötä päivää on valoisaa. (ja hämäriin komeronnurkkiin kurkitaan tarvittaessa vaaralle lähes turhaan raijatulla Fenixin Raptorilla)
Juhannuksena pitää olla kukkia. Täällä niiden perään ei tarvitse erikseen lähteä.
Närängän pihaniityn kukkaketo aukeaa muutaman askeleen päässä ulkoportaalta. Riittää kun ojentaa kätensä ja valitsee. Onneksi kaikkia lajeja on paljon, myös maariankämmeköitä. Niinpä otan niitäkin muutaman pirtin pöytää koristamaan.
Närängän erämaatila on perinnekohde. Entisen navetan paikalla toimii tilan muinaisesta elämästä kertova näyttely. Tila kunnostettiin pieteetillä 2000-luvulla, siitä ja Närängän historiasta voit lukea halutessasi lisää täältä.
Juhannuksen kunniaksi avaamme hetkeksi Närängän historianäyttelyn liukuovet ja annamme lämpimän kesätuulen käydä läpi.
Kesätuuletusta valvova ”virkaa tekevä näyttelyamanuenssimme” ei ole ensimmäinen koira tällä vaaralla.
Sekarotuisia pystykorvansukuisia täällä Närängässä on aina ollut, metsästystarkoituksiin.
Onpa täällä yritetty härkääkin käyttää – hevosen korvikkeena. Hevospolo oli kuollut, eikä uutta haluttu ostaa velkarahalla.
Ei tainnut jukuripääsonnin kanssa tulla maatöistä oikein mitään.
Vaan eipä täällä vaaralla mikään muukaan lie helppoa ollut.
Ajatuksia herättävän näyttelyvisiitin jälkeen sytytetään tulet saunaan.
Närängän sauna oli aikoinaan tehty savusaunan mitoilla, niinpä siitä tuli hervottoman suuri.
Nykyisin siellä on tosin myös hervottoman kokoinen kiuas, joten kokonaisuus toimii.
Närängän saunan savu tupruaa saunan piipusta ylös Näränkävaaralle, sauna lämpiää hissukseen.
Pesuvesipadan alle on viritetty toinen tuli, pian sekin porisee.
Saunan lämmetessä karkaamme kesäkukkia tulvivalle niitylle. Tänään sidotaan kukkaseppeleet.
Ei minkään virallisen ohjeen mukaan, vaan ihan omasta päästä. Sillä samalla tavalla jolla voikukkaseppeleet lapsuuden aurinkoisina kesinä tehtiin.
Seppeleitä sitoessamme aurinko paistaa, ja leppeä kesätuuli tarjoaa harvinaista herkkua. Ei yhtään hyttystä eikä paarmaa, missään.
Ei kiirettä mihinkään.
On vain tämä hetki ja tämä huikean tärkeä askare.
Kukkaseppeleen teko.
Suloinen joutilaisuus.
Kauniin kesäpäivän hetki jolloin aika pysähtyy.
Olemme läsnä.
Tässä ja nyt.
Tämä on sitä elämän hidastamista. Kunpa useammin olisi aikaa pysähtyä niitylle kukkaseppeleasioissa!
Ihan itte tehdyt seppeleet laitetaan pesuvatiin veteen odottamaan h-hetkeä.
Ensin on kuitenkin juhannussaunan aika!
Matkalla saunalle pysähdyn Närängän torpan portaalle katsomaan maisemaa Hyöteikönsuon suuntaan.
Aurinko loimottaa kaikella voimallaan Näränkään. Alhaalla Hyöteikönsuon takana risteilee pilviä. Tuleeko sade?
Närängän saunassa otamme pehmeät ja pitkät löylyt. Ikkunasta näkyy kukkiva niitty – ja alhaalla jo tutuksi käynyt korpimaisema.
Vilvoittelemme välillä pihalla ilman rihmänkiertämää. Ja saunomme taas.
Pukuhuoneessa huomaamme kuinka kaksi sauvakävelevää miestä nousee talolta kohti saunaa. Onneksi tulivat vasta nyt.
Hossan luontokeskuksesta avaimia noutaessamme tiedustelimme kuinka paljon täällä käy retkeilijöitä. ”Kyllä te varmaan ihan keskenänne saatte siellä olla”, pojat sanoivat – ja hymyilivät päälle.
Kyllä ei saatu olla. Ihan ruuhkaksi oli porukkaa. Aatonaattona kun kotiudumme Kuusamosta 140 kilometrin kauppareissulta, parkkipaikalla ohitsemme suhahti paidaton sauvajuoksija. Ja ensimmäisenä päivänä ulos mennessä seisoi nainen pitkän järjestelmärunkoputken kanssa portaalla kuvaamassa. Hyvät hyssykät.
Tulemme korpeen rajavyöhykkeen huudeille, tiettömän taipaleen päähän (lähimmälle parkkipaikalle 1200 metriä) ja törmäilemme lähes päivittäin ihmisiin.
Oikeasti pihapiiri on avoin kaikille retkeilijöille. Lampaita saa ihailla ja tulipaikalla paistaa makkaraa jos metsäpalovaroitus ei ole voimassa, kaikki kulkijat ovat tervetulleita! Sitä vaan pieni ihminen niin hämmästyy, kun luulee olevansa ihan metsässä, jonne ei kukaan jaksa vaivautua.
Saunan jälkeen siistiydymme ja pukeudumme mekkoihin. Närängässä on ollut helppo möyhöttyä – sillä missään ei ole peilejä.
Otamme Proseccomaljat elämälle.
Ja kesälle.
Ja Närängälle.
Hassuttelemme seppeleet päässämme.
Otamme kuvia ja nautimme olostamme.
Illalla laskemme lampaat, vaikka vielä ei nukkumaanmenoaika olekaan.
Otan vielä vähän kuvia purppuraisesta maisemasta. Sen jälkeen onkin illallisen aika. Syömme värikkäät salaatit ja nautimme punaviiniä.
Avaan Metsähallituksen julkaiseman Närängän talokirjan, ja luen ääneen.
Närängän raivaaja 1850
(kirjoittanut Tuomo Pirttimaa)
Risto Kyllinen: Syntyi 1788 Pudasjärvellä, kuoli 1854 Närängässä.
Puoliso Margeta Yrjöntytär Kurvinen: Muutti Näränkään ensimmäisenä asukkaana 1841.
”Näytti jo ettei sitä hallan pirua pääse millään karkuun. Tuossa minä asuin puolentoista vuosikymmentä reilun peninkulman päässä, Vuoriniemellä, ja yritin vaimon ja viiden lapsen kanssa, jos siihen hallaan vaikka ajan kanssa tottuisi.
Vaan ei siihen tottunut. Yhtä vähän minä siihen totuin kuin pottu tai tuleentumaton ohra.
Monta vuotta minä tätä vaaraa katselin ja mietin. Että vieläkö kerran otan ja raivaan alusta asti kaiken.
Olen minä raivannut. Pudasjärven pitäjästä aloitin, Kuusamon Penttilänvaarassa renkinä jatkoin, sieltä parhaissa voimissani menin itselliseksi Kallioluoman niemeen.
Aina yritin parempaa. Että olisi helpompi, että olisi ruista ja särvintä niin että kerrankin riittää. Marketaa ja noita lapsiriepuja minä kai siinä ensimmäisenä ajattelin, ja itseäni sillä tavalla, ettei tarvi nälässä kitua sitten kun vanhemmiten lakkaa kirves kopsumasta.
Yli puolensadan vuoden oli jo ikää kun minä tähän vaaraan nousin ja aivan oikein tein. Kahtena talvena Kallioluomalta kuljin koloamassa ja kaskipuut kuivumaan. Tai aivan ensimmäisen kerran tässä paikalla kassara heilahti jo edellisenä syksynä, kun tulin närömään pikkupuut nurin. Siitä närömisestä kai se vaaran nimikin on tullut. Kuka lie antanut, entinen ukko. Onhan täällä vanhoja huuhdan paikkoja vitikkoa tunkemassa.
Toisena kesänä minä poltin huuhdan ensimmäisen kerran, ja kolmantena sitten loppuun asti, kaikki kunnon roviolla ihan tuhkaksi asti.
Vanhan saunan hirret ajoin poroilla Kallioluomalta tänne. Siinä asuttiin ensin, sitten vähän kerrassaan karjasuojaa ja pirttiä rakentamaan. Onhan siitä jo vuosia.
Uuden riihen tuohikatto loistaa mukavan puhtaana. Mielessä on samanlainen tunne niin kuin aina, kun saa jotain valmiiksi. Tuntee että mennään eteenpäin ja jokin parempi on taas lähempänä.
Tässä samassa kohtaa puojin porraspuulla minä istuin sillä kertaa kun tajusin oikein kunnolla, että tähän vaaraan kannatti tulla. Oli elokuuta. Aamuhämärässä tulin pirtistä, tuuli puhalsi naamaan. Navetan nurkalta näin, miten Ruutisäkinrinteestä alaspäin koko maailma oli usvan sisässä.
Hallausvan.
Ja minulla tässä pihassa potunvarsi oli pystyssä ja kasvoi sen yön jälkeen vielä kuun kierron.
Silloin minä istuin samassa paikassa ladon ovisuulla ja nauraa kurskatin puoliääneen. Näin Marketan sytyttävän pärettä pirtissä. Nousin, kävelin pihan yli ja mietin matkalla valmiiksi, millä sanoilla tätä vaaraa kehaisen.
Että tänä syksynä monessa paikassa kaivetaan männynkävyn kokoisia pottuja, vaan ei Närängässä.”
❤
Molemmat pyyhimme silmäkulmiamme. Iho nousee kananlihalle syvästä liikutuksesta.
Joku elämää suurempi tunne liikahtaa jossain hyvin syvällä.
Mitä me kermaperseiset kaupunkilaiset oikein luulemme elämästä tietävämme?
Kuinka vähän on lopultakin aikaa siitä kun tällä vaaralla – ja maaseudulla kaikkialla ympäri Suomen, elettiin näin?
On kuin olisimme tavoittaneet jotain suomalaisuuden syvimmästä olemuksesta.
Ei tosin suon, kuokan, ja Jussin.
Vaan vaaran, kuokan, ja Riston.
Sen kaikenvoittavan suomalaisen sisun, jolla viisikymppisenä noustaan vaaraan Hallan Pirua karkuun, ja raivataan vielä kerran uudet pellot.
Lukuhetkemme sinetöi lammaspaimenviikkomme ja juhannuksemme Näränkävaarassa.
Uppoamme kliseeseen kaulaamme myöden.
Tämän päivän jälkeen nainen voi lähteä Närängästä.
Mutta Näränkä ei tule koskaan lähtemään naisesta.
❤
Kiitos mukanaelostasi!
Kiitos ikimuistoisesta elämyksestä Metsähallituksen luontopalvelut!
Mikäli haluat lukea lisää yllä siteeraamiani Närängän tarinoita, niitä löytyy täältä.
Ilahtuisin jos seuraisit retkiäni myös Facebookissa.
Kuviani löydät Instagramista ja Twitteristä.
Harvoin ilmestyviä juttujani pääset seuraamaan myös Blogit.fi -palvelussa.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright © 2016-2022 Johanna Suomela. All rights reserved.
Your photos make me want to move to Finland…or at least take a long vacation there. 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
This was an experience I would never forget. My first summer holiday in Northern part of Finland. There was no dark hours during night, the sun was shining around the clock!
You are so welcome! 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Oi että mikä ihana juhannus! Minä ymmärrän – tällaista tilaisuutta ei tosiaankaan voi jättää välistä. Ja mikä ihana valo teitä on hemmotellut. Oi että (pakko toistaa itseäni). Oma mökkireissuni kääntyi nyt niin sateiseksi, etten kameraa ole kaivanut edes kassista ja mustikat on keräämättä.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kaunis kiitos Heidi ❤
Tämä meni kyllä heittämällä juhannusten kärkikastiin. Vaikka olihan tuolla vähän liiankin aurinkoista ja kaunista, eli sadevermeet tuli raahattua vaaralle turhan takia 🙂
Harmi että teillä on ollut huonoa tuuria säiden kanssa, toivon teille Norjaan kauniita auringonpaisteisia päiviä!
TykkääLiked by 1 henkilö
:DDD Kuulostaa vähän meikäläiseltä: ”Puolisoni sanoi ettei missään tapauksessa lähde Kuusamoon vesisateeseen ja hyttysiä syöttämään. Poikani ei vaivautunut edes vastaamaan.” Olin tosi vastahakoinen Lappia ja Pohjois-Pohjanmaata kohtaan, kunnes onnekseni voitin Onnibussin matkat Rukalle ja takaisin. Ajattelin että se on nyt tai ei koskaan. Talvi ei ole vieläkään suosikkini mutta tällainen juhannus voisi olla juurikin ihana! Mahtavan näköistä ja kuuloista 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos Miraorvokki, kohtalotoveri 🙂
Menin Rukalle ekaa kertaa elämässäni tammikuussa, ja nyt olen viettänyt siellä tämän vuoden lomaviikoistani kolme! Varsingin Oulangan kansallispuisto on aivan huikea, tai siis luonto siellä ylipäänsä. Aivan jotain erityistä.
TykkääTykkää
Nyt olette kyllä olleet oikein suomalaisuuden ytimessä monellakin tapaa! Kauniit maisemat ja pirttitunnelma, ja ihana luonto. Vaikka hyttyset sun muut öttiäiset onkin riesana. Punkinpirulaiset kannattaa muuten ottaa vakavasti, itse sain borrelioosin omista saaristohäistämme… Olen myös miettinyt tuota lammaspaimeneksi hakemista – ehkä ensi kesänä voisi olla hyvä aika koittaa onneaan! 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentistasi, Johanna! 🙂
Suosittelen kyllä lämpimästi lammaspaimenviikkoja. Toki maksavat sen 400 euroa/viikko, mutta jos sinne ei ole yksin menossa, on hinta mielestäni tämän tasoisesta elämyksestä todella kohtuullinen. Rahan ja hakemuksen lisäksi tosin tarvitaan myös arpaonnea!
Joo punkit on hirveitä. Suomen vaarallisen eläin on punkki!
TykkääLiked by 1 henkilö
Ai se maksaa! Mutta totta, kaverin tai puolison kanssa ei kyllä ole kovin paha hinta. Toinen mihin on vähän tullut haikailtua on perinnemaiseman kunnostusleirin kokeminen uudestaan 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Ihanan erilainen postaus ja upeita kuvia! Tästä sen näkee, miten eri asioita jokainen arvostaa; minäkin menisin tuonne milloin vaan, vaikkei tosin juhannus Tammisaaressakaan pahalta kuulosta. Hyttysiä oli varmasti miljoona, mutta niiltä nyt ei voi välttyä juhannuksena muualla kuin kaupungissa (jossa juhannusta ei voi viettää). Eihän se olisi hassumpaa viettää kiireetöntä aikaa tuollaisessa paikassa!
TykkääLiked by 1 henkilö
Voi miten kauniita kuvia ja kaunis teksti, kiitos! Niin tuttuja maisemia, olenhan Koillismaan tyttö. Ihan Suomi-ikävä iski…
TykkääLiked by 1 henkilö
Onpa teillä ollut hieno juhannus. Tuollaisen voisi itsekin viettää.
TykkääLiked by 1 henkilö
Oli kyllä hieno ja ikimuistoinen. Kokemusta ei voi verrata mihinkään aiempaan juhannuksenviettoon, oli aivan omanlaisensa.
TykkääTykkää
Voi että, luin juttuasi kuin satua, ja kuvatkin olivat kuin kauneimmasta satukirjasta! MIELETÖN kokemus teillä on ollut, niin upeat maisemat, mökin historia, ja sitten vielä ihanat lampaat (ja suloinen Jeltsinkin)!
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos ihanasta palautteestasi Emma ❤
Se oli aivan huikea "vaarallinen" juhannus Näränkävaaralla. Haen varmasti lammaspaimenviikkoa ensi vuonnakin 🙂
TykkääTykkää
Minä ihmettelin, että miten on niin, että ihmisiä aina onkin keskellä metsää. Kätköillessä sen huomaa, että ajattelee, että tähän voi pistää kätkön, kun täällä ei kukaan käy ja sitten huomaa, että ihmisiä lappaa siitä ohi koko ajan. Kumma juttu. Minulle tulikin mieleen, että onkohan Närängässä kätkö ja tarkistin asian ja oli siellä, vieläpä pihapiirissä. Jotkut olivat juhannuksenakin sen loganneet, istuskelleet siinä teidän portaillanne ja miettineet, että ovatkohan lammaspaimenet sisällä.
TykkääLiked by 1 henkilö
No ilmankos sitä porukkaa lappasi siellä solkenaan! Taisivat olla juurikin noita geokätköilijöitä. Eräänlaista pokemonijahtia sekin 🙂
TykkääTykkää
Ensimmäinen kommentti näköjään katosi johonkin. No mutta, siis se jäi mietityttämään, että montako lammasta tuolla oli ja mitä teidän olisi pitänyt tehdä, jos joku niistä olisi puuttunut?
TykkääLiked by 1 henkilö
Meillä oli tuolla 10 lammasta, jotka piti laskea aamuin illoin. Jos luku ei olisi täsmännyt, olisi pitänyt ottaa yhteyttä lampuriin ja käynnistää etsinnät. En ole kuullut että tuolla olisi lampaita aiemmin kadonnut pysyvästi. Viime kesänä yksi katosi, ja löytyi lampolan lattian alta kahden karitsan kanssa. Talokirjaan oli kirjoitettu huikea jännitysnäytelmä siitä kuinka uuhi ei ollut osannut imettää kuivumistilassa olleita karitsojaan, ja kuinka joku lammaspaimenista oli kellistanyt tuoreen äidin kyljelleen maahan ja onnistunut suihkimaan karitsojen suihin sen verran maitoa että olivat jääneet henkiin.
TykkääLiked by 1 henkilö
Aivan ihanan kuuloinen juhannus 🙂 Varmasti sellainen kokemus mitä ei tule unohtamaan. Voisin vaikka viettää juhannukseni tuolla, erityisesti ihanien lampaiden ansiosta.
TykkääLiked by 1 henkilö
On kyllä kaunista! Suomi osaa olla kyllä niin kaunis<3 Ja mitkä kukkaseppeleet! Varmasti unohtumaton kokemus 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Voi ei miten ihanasti kirjoitettu, niin hyvin pääsi tunnelmiin mukaan ❤ Ainutlaatuinen kokemus. Kyllä tuli taas Suomen suvea ikävä! Olisipa todellakin useammin aikaa istua niitylle tekemään kukkaseppeleitä. Ensi kesänä aion sen Suomessa tehdä, se on varma 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Kyllä Anna. Ihmisen onni on pienissä asioissa, kuten kukkaseppeleen teossa. Hetkeen pysähtymisessä ❤
TykkääTykkää
Jaa-a, vaikea sanoa lähtisinkö vai en. Ehkäpä asenteella ”kerran elämässä”. Tänään kävin hetken vadelmassa ja siinä hyttysten kanssa oli jo riittävästi ongelmia 😀
TykkääLiked by 1 henkilö
Just näin. Hyttysmanagement on tärkein juttu tuolla. Paras ja tärkein varuste onkin siksi lierihattu ja sen päälle heitettävä hyttysverkko 🙂
TykkääTykkää
Sain Instagramiin kysymyksen: ”Hei! Olen lähdössä lammaspaimeneksi ensi kuussa Näränkään. Luin blogisi artikkelia ja oli oikein mielenkiintoista. Saisinko kysyä mitä kannattaa ottaa mukaan, kun en ole koskaan ollut edes mökissä? :)”
Ensimmäinen ajatus on, että jos kaupungissa asuva ihminen, joka ei ole koskaan edes ole mökkeillyt, lähtee Näränkään, olisi mukaan hyvä ottaa kokenut partiolainen 😉 Mutta lähempi Instagramin tarkastelu osoittaa, että kysyjä asuukin Lapissa. Hyttysiin ja muihin öttiäisiin hän lienee jo tottunut, joten Suomen kielen kenties kamalin sana mäkäräräkkä lie tuttu myös. Viihtyvyyden kannalta tärkeintä on pystyä liikkumaan ulkona ilman että itikoita tunkee ruumiin onteloihin. Parhaiten ulkoilurauhan voi varmistaa lierihatun ja hyttysverkon avulla. Itikkasodassa pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet ovat myös arvokkaita, silloin hyttyskarkotteita ei tarvitse hölvätä iholle elimistöön imeytymään.
Itse Närängässä asumisessa on omat juttunsa. Koska sähköä ja juoksevaa vettä ei ole, pitää osata sytyttää tuli saunan kiukaaseen, pesuhuoneen vesipataan – ja myös talon uuneihin jos kylmä tai kosteus yllättää. Närängän talokirjassa (pirtin pöydällä) on ohjeet siitä, miten keittiön piipun saa parhaiten vetämään, mikäli hellaa ei ole pitkään aikaan lämmitetty. Jos lämmitystarvetta tuvassa ei ole, voi ruoanlaiton hoitaa kaasulevyillä. Se on puuhellaan verrattuna helppoa ja nopeaa, mutta kaasun käytössä on toki oma juttunsa. (kaasupullo on eteisen hyllykön verhon takana, vasemmalla lattialla) Kuten se että kaasun tulo pitää avata kaasupullon hattua toiseen asentoon kääntämällä. Närängässä on myös kaasuvalaistus, ja sitä joutuneet jo elokuussa käyttämään. Kaasulamppujen sytytyksessä pitää olla erityisen varovainen, jotteivat lamppujen ”sukat” rikkoudu. Niihin ei saa koskea sytytysvälineellä lainkaan, hajoavat muuten ja lasku tulee perässä. (valaistusta emme juhannusviikolla tarvinneet lainkaan, kun aurinko loimotti yötä päivää) Elokuussa tarvetta lienee myös otsalampuille. Saunaan ja puuseehen kulku auringon laskettua on otsalampun valossa mukavampaa, ettei vahingossa tule tallanneeksi polulla päivystävän rupikonnan päälle.
Olen kynttiläihminen, ja vein Näränkään paketin kruunukynttilöitä. Siellä tosin ei ole lainkaan kruunukynttilänjalkoja. Eli jos tykkää illastaa kynttilänvalossa, on hyvä ottaa kruunukynttilöille soveltuvat palamattomat kynttilänjalat mukaan. Etsin sellaisia edullisia Kuusamon kaupoista, mutten löytänyt, juhannusviikko kun oli. Pentikillä oli tietty hienoja, mutta olivat niin kalliita että ne olisi pitänyt ottaa mukaan kotiin lähtiessä, mutta painonsa takia ne jäivät hyllyyn. Olisin mielelläni ostanut sellaiset edulliset ja palamattomat, jotka olisi voinut jättää tupaan seuraavienkin kävijöiden iloksi.
Juomavesi noudetaan joko kaupasta (matkaa yhteen suuntaan 70 km) tai juodaan lähteen vettä. Lähde on noin sata metriä keittiön ikkunasta katsottuna metsään päin. Ollessamme Närängässä emme meinanneet lähdettä ensin löytää, kun lampaiden laidun katkaisi lähteelle vievän polun. Lähteen ympäristä on tosi märkää, sielläl käydessä pitää olla vedenkestävät jalkineet (saappaat tai maastokengät). Pesuvesi nostetaan vinttikaivosta. Vinttikaivon käyttö on enemmän tekniikka- kuin voimalaji, mutta vähän voimaakin vinssin käytössä tarvitaan.
Koska sähköä ei ole, eikä näin ollen jääkaappiakaan, emme vieneet vaaralle mitään herkästi pilaatuvia elintarvikkeita. Lähdepolun varressa sijaitseva maakellari oli kuitenkin yllättävän viileä, maitokin säilyi siellä hyvin. Keittiössä pidettävät ruokatarvikkeet säilöimme isoon kannelliseen kattilaan, sillä huomasimme että oletettu metsähiiri vieraili keittiössä ruoan ruoksujen houkuttamana.
Ja mitäs muuta? Tietty omat lakanat (peitot ja tyynyt ovat enimmäkseen uudehkoja ja oikein siistejä) ja pyyhkeet (myös keittiöpyyhe) sekä pefletit saunaan. (pesuaineet kuten saippua ja shampoo toki myös) Ja tietty kaikki ruoanvalmistusaineet tarvittuja mausteita myöden. Me jätimme Näränkään suola- ja mustapippurimyllyt, mutta joku jälkeemme tullut on saattanut ne sieltä mukaansa ottaa.
Viimeisenä vinkkinä kerrottakoon se, että parkkipaikalta on ylämäkeen mökille matkaa tosiaankin se 1200 metriä.(Sports Trackerin mukaan) Koska meillä oli painavat kantamukset, se oli elämäni pisin kilometri. Suosittelen siis todella miettimään mikä on tarpeen, – ja kuinka paljon jaksaa kantaa. Ja suosittelen mieluummin pakkaamaan useampaan pienempään laukkuun/reppuun, ja tekemään tavaroiden kantoreissun useampaan kertaan, kuin rääkkäämällä itseänsä heti ekassa nousussa liian painavilla kantamuksilla 🙂
Toivottavasti tästä oli apua? Ja jos tämän jälkeen tulee lisää kysyttävää, kyssäreitä voi lähettää osoitteeseen johanna (ät) johannasuomela.com
TykkääTykkää
[…] Äkkiä hetkeksi autoon turvaan, ennen kuin lähdemme kiipeämään kohti Närängän komeaa erämaatilaa. […]
TykkääTykkää
[…] Toisenkin kesäisen viikon vietin Kuusamossa. Tosin hyvin erilaisissa puitteissa kuin ensimmäisen. Voitin Metsähallituksen lammaspaimenviikon arpajaisissa juhannusviikon Närängän erämaatilalla. Närängän yöttömässä yössä etsittiin piilottelevaa juomavesilähdettä, ja kannettiin lampaille vettä vinttikaivosta. Viikon aikana käytiin myös kävelemässä ukkosen uhkaavasti jylistessä Hossassa Ölökyn Ähkäsy, ja Hyöteikönsuon suljettu vaellusreitti. Vietettiinpä myös ikimuistoinen vaarallinen juhannus. […]
TykkääTykkää
Miten tämän nyt aloittaisi, mutta kaikkiaan aivan upea paikka Näränkä.
Olin monesti harkinnut käyväni joskus närängällä, luin jostakin metsästyslehdestä
kertomuksen sieltä ja valokuvia maisemista.
Päätin, että tuolla on käytävä joku kerta.
Viime juhannus oli sitten se kerta, kun kaverin kanssa päätettiin poiketa närängällä.
Että minä olin se toinen sauvakävelyä juhannuksena.
Emme tienneet koko lammaspaimen touhusta, luulimme sitä aivan autioksi paikaksi.
Mutta minulle valkeni, kun näin aurinkokenno systeemit pihalla. Olin lukenut jostakin Pudasjärven vastaavasta touhusta.
Että anteeksi, jos suotta pelotimme teidät, niin ei ollut tarkoitus.
Yritin kyllä poislähtiessä kertoa sen teille, siksi kävin rappusilla huhuilee, mutta tuloksetta.
TykkääLiked by 1 henkilö
Voi hyvänen aika, olipa hauskaa saada tämä kommentti!
Taisi olla niin että olimme juuri juhannussaunan pukuhuoneessa virkistäytymässä, kun kaksi sauvakävelijää nousi vaaranrinnettä ylös. Ihan hyvään aikaan tulitte, hetkeä aiemmin vilvoittelimme pihalla vailla rihmankiertämää. Että ajoituksesta täysi kymppi! 🙂
TykkääTykkää
Hei, tavallaan hyvään aikaan tai huonoon…
Aika hiljaista oli teidän olonne, koska olimme pitkän aikaa olleet vaaralla ja luulimme olevamme ainoat siellä.
Katselimme mahtavia näkymiä, tykkään kuvata maisemia.
Mielenkiinnolla katselimme vanhan navetan näyttelytilaa, kertomuksia elämästä ja kuvia vanhasta närängästä.
Oikein olette olleet, jos itse olisin asustellut siellä, niin melkolailla samalla tavalla olisin nauttinut olostani.
Luonnon keskellä voi ottaa vähän vapaamin, turha nipotus pois niin kyllä se siitä rullaa 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
[…] jäi pehmeä sopukka perinnetiloille vietettyäni 2016 juhannusviikon Närängän erämaatilalla lammaspaimenena. Siellä ymmärsi konkreettisesti, miten rankkaa on elämä entisaikoina pientiloilla ollut. […]
TykkääTykkää
Ihan mahtava retkikertomus. Kiitos.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos palautteestasi, Ninni, ja ihanaa kesää sinulle 🙂
TykkääTykkää
[…] Närängän erämaatilan “vaarallinen” juhannus […]
TykkääTykkää
Kävin muutama vuosi sitten syksyllä Närängällä. Ihastuin sen vanhoihin metsiin. Suunnitelmissä on käydä uudestaan. Hieno juttu!
TykkääLiked by 1 henkilö
Närängän erämaatila ympäröivine vanhoine metsineen ja soidensuojelualueineen on todella upea! Olin vähällä päästä sinne uudelleen syksyllä Kuusamo-Opiston Vanhojen metsien valokuvauskurssille, mutta korona pisti suunnitelman taas kerran uusiin puihin.
Täytyy mennä käymään vaikka päiväretkelle joskus, tuo lammaspaimenviikko oli niin ikimuistoinen!
TykkääLiked by 1 henkilö