Kuusamon Pähkänäkallio ja maailman kaunein suomalainen maisema

Seisot korkealla kalliolla. Alhaalla aukeaa hiljaisuus. Edessäsi avautuva maisema salpaa hengityksen ja vatkuloi jalat.

Alhaalla kiemurtaa joki, jonka sisäkurvissa iltapäivän auringossa hohtaa alkukesän tuoreen vihreä tulvaniitty. Joki on oikaissut tulvaniityn läpi, ja kapoinen niittysaareke tekee maisemasta helposti tunnistettavan. Alla aukeavaa metsää vartioivat uljasryhtiset kynttiläkuuset, kaukana horisontissa siintää pystykelojen armeija. Siinä se on. Maailman kaunein suomalainen maisema. Se aukeaa Pähkänäkalliolta, Kuusamosta.

Kuusamon Pähkänäkalliolle on kaksi reittiä. Toinen vaatii pisimmillään 82 kilometrin vaelluksen, helpommassa patikointia tulee noin 80 kilometriä vähemmän. Helpoimmin Pähkänäkalliolle pääsee kesäisin autolla, sillä maisemakallion lähelle pääsee ajaa tormuuttamalla Päähkänänkalliontien päähän, ja patikoimalla polkua pitkin oikeavoittoisesti hetken matkaa.

Minä valitsin viime kesäkuussa käydessäni sen pidemmän reitin, Karhunkierroksen. Anna kun kerron sinulle, miten poikkesin Karhunkierroksen kolmantena päivänä korkealle Pähkänäkalliolle, maisemaonnellisen taivaaseen.

Kitkajoen kimalluksessa

On Karhunkierroksen kolmas päivä. Reitti kulkee jyrkkää porraslaskua alas Kitkajoen rantaan. Tuntuu kuin olisi tullut paratiisiin.

Aurinko häikäisee, ja joen kirkas vesi peilaa sinistä taivasta. Tulvaniittyjen ruoho on heleän vaaleanvihreää. Kitkajoen kuohuissa virtaava vesi kristallinkirkasta.

Jokirannassa on karhunkiertäjille useampi taukopaikka joista valita, me valitsemme taktisista syistä Venäänmutkan laavun. Pojat ryhtyvät tekemään tulta myöhäistä lounasta varten, mutta muutakin ohjelmaa täällä on.

Kitkajoki venaanmutkan laavu

Kuusamo Pahkanakallio KitkajokiOlen lähes vuoden työpäivät ihaillut näyttöni viereen kiinnittämääni, korkealta Pähkänäkalliolta otettua aamu-usvaista mainoskuvaa, jossa on enteellinen teksti ”Sinä olet siellä”. Olen pitkään haaveillut tuon kauniin maiseman kokemisesta omin silmin.

Tänään kuukausien haaveeni toteutuu, minä menen. Siskolikka lähtee mukaani etsimään ylämäkeä.

Haaveiden maisemaan

Menee hetki kun etsimme Venäänmutkan laavun takaa lähtevää oikeaa polkua, mutta vihdoin se löytyy. Kitkajoki jää selkämme taa kun lähdemme polulle, joka vie jyrkästi vasemmalle nousevien pitkien puuportaiden juureen. Melkoinen nousu, mutta tässä innossa ei tunnu miltään.

Puuportaiden päätyttyä ei tarvitse kavuta varvikossa kovin pitkään, kun jo ensimmäinen polku kääntyy vasemmalle, kohti korkeaa, puupeitteistä mäennyppylää.

Kovin kauaa emme polkua pitkin nouse, kun jo katselemme Kitkajoen maisemaa Pähkänäkallion lintuperspektiivistä.

Hui kauhistus. Korkeista paikoista pitämättömät jalkani eivät haluaisi mennä yhtään lähemmäs jyrkännettä, mutta tavoitteellinen mieli vaatii edemmäs. Jäljistä päätellen moni muukin on mennyt.

Kuusamo Pahkanakallio

Kuusamo PahkanakallioTutisevin polvin menen lähemmäs jyrkännettä, mutten oikeasti vielä lähellekään äkkijyrkänteen reunaa. Liukkaalla tai sateisella säällä täällä olisi oikeasti vaarallista.

Aurinko paistaa pehmeää iltapäivän valoa, vieläpä juuri oikeasta kulmasta. Maisema on niin kaunis, että melkein unohdan pelätä.

Tämä maisema, juuri tässä, juuri nyt, on kauneinta mitä olen koskaan täällä Kuusamossa nähnyt. 

Tämä on maailman kaunein suomalainen maisema.

Ihailtuamme ja kuvattuamme alla aukeavaa maisemaa hyvän tovin, palaamme alas laavulle.

Pitäisi syödä lounasta, mutten jälkijännitykseltäni kykene. Jaloissa tuntuu vieläkin oudolta, mutta korvien välissä vielä oudommalta. Otan kupillisen kahvia ja ruisleivän, ja mietin mitä juuri näin.

Kuusamon jylhiin maisemiin olen jo aiemmilla kesäretkilläni rakastunut. Pähkänäkallion maisema vei täysin jalat alta.

Haaveita ja unelmia on niin monenlaisia.

Toteutin Pähkänänkallion maisemakierroksella juuri yhden omistani.

Kuusamon ainutkertainen luonto on vienyt ison palan sydämestäni.

Joko sinä olet antanut sille mahdollisuuden, ottanut riskin rakastua suomalaiseen luontoon?

Kuusamo Karhunkierros kukkia

Lisätietoja ja linkkejä:

Huomaathan että vuonna 2021 päivitetyn Oulangan uuden järjestyssäännön mukaan uhanalaisen nuolihaukan pesimärauhan turvaamiseksi Pähkänänkalliolla liikkuminen on kielletty 1.4.-15.8. välisenä aikana. Ruska-aikaan liikkumista pesärauhan turvaaminen ei estä.

Kuusamo sijaitsee kolmen kansallispuiston kainalossa. Saavutettavissa ovat paitsi Oulanka ja Riisitunturi, myös tuorein kansallispuistotulokkaamme Hossa.  Tiesitkö, että paitsi maisemiltaan henkeäsalpaavan kaunis, on Kuusamo Lapin eteläpuolella ainoa seutu, jonka maanpinnan vaihtelut ovat yli 200 metriä?

Karhunkierroksen lisäksi ikonisia maisemaelämyksiä tarjoilee myös Pieni Karhunkierros. 12 kilometriseltä Pikkukarhulta voit nähdä idyllisen Myllykosken, pitkän Aallokkokosken ja mahtavan Jyrävän. Pääset myös ylittämään kolme riippusiltaa Niskakoskella, Harrinivassa ja Myllykoskella.

Kuusamon kesä pullistelee kaunista nähtävää ja päiväpatikointeja. Hienoja päiväretkiä ovat myös Valtavaaran huiputus, Könkään Keino ja Pyhän Jyssäys. Tiesitkö, että mahtavan Kiutakönkään kuohujen ääreen pääsee vain kahden kilometrin helpolla patikoinnilla?

Jos haluat nähdä myös muut Kuusamon kauniit maisemat lintuperspektiivistä, katso tämä Pekka Helenin kuvaama hieno video:

Pähkänänkalliolla ei ole tulipaikkaa, mutta alhaalta Venäänmutkan laavulta löytyy sekä tulipaikka että hyyskä.

Koko vaelluskertomukseni 82 kilometrin Karhunkierroksesta löydät täältä.

Kaikki Oulangan alueen patikointireitit löydät Luontoon.fi -palvelusta täältä.

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Copyright © 2019 Johanna Suomela.

All rights reserved.

Kiitos että luit ❤ Jos tykkäsit, jaa!

Maisemaonnellista voi seurata myös näissä kanavissa, tervetuloa mukaan!

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit