Olisitko valmis maksamaan mielipahattomasta maisemasta?

Olisitko sinä valmis maksamaan maisemasta? Haluaisitko nauttia retkeilymaisemasi ilman avohakkuun aiheuttamaa ahdistusta? Maksaisitko muutaman euron, jos voisit sen avulla varjeltua patikkareissulle tunkevalta hakkuiden aiheuttamalta mielipahalta? Nämä asiat nousevat pintaan ajaessa hiekkatietä pitkin kohti maailman kauneinta maisemaa, Kuusamon Pähkänänkalliota.

Harva meistä tulee ajatelleeksi, että suurimmalle osalle metsänomistajista metsä on tuotantohyödyke. Metsästä odotetaan tuottoa, kuten viljelysmaasta. Pellolta pääsee korjaamaan satoa kerran vuodessa, metsän satoa pääsee korjaamaan huomattavasti harvemmin.

Kuusamon metsistä peräti 80 prosenttia on yksityisten metsänomistajien hallinnassa. Suomen komeimmassa luontomatkailukohteessa on siis suuri riski törmätä hakkuumaisemaan.

Syyslomallani näin tapahtuukin. Kanjonin kurkkaus -reitin alkupätkällä sinnitellään pitkä jotos avohakkuun viertä. Reitti Oulangan kansallispuiston sydämeen, maailman kauneimpaan suomalaiseen maisemaan, kulkee myös metsäautoteitä pitkin. Tiedäthän metsäautotiet? Ne ovat juuri niitä vaatimattomia hiekkateitä, joita on tehty, jotta puut nielevä moto saadaan kuljetettua metsään, ja tukit ajettua metsästä pois.

Pähkänänkalliontiellä kivenmurkuloita väistellessä ei tule matkalla paljon maisemia katselleeksi. Onneksi. Sillä tarjolla on myös vesakkoa tunkevaa avohakkuuraiskiota.

Pähkänäkallio ruskaväreissä

Ajaa jurnutamme pitkää ja kivistä hiekkatietä hitaasti. Pähkänäkallio on autolla saavutettavissa vain kesäaikaan, joten kyllähän täällä nyt pitää käydä on mahdollisuus päästä perille helpolla ja hikoilematta. Ymmärrettävistä syistä pitkää metsätietä ei talvella aurata. Toinen reitti tänne kulkisi Karhunkierroksen reittiä pitkin, ja vaatisi varusteineen paljon enemmän aikaa ja huolellista valmistautumista.

Metsäautotiellä autoja tulee vastaan, mutta perille parkkipaikalle päästyämme hämmästymme silti autojen määrää.

Viitoitus näyttää tietä.

Pahkanakallio

Parkkipaikalta on näköalapaikalle vain kilometri, ja sekin varsin helppokulkuista polkua puupeltoa pitkin.

Yksi komea kumoon kellahtanut kelo komistuttaa reittiä.

Pahkanakallio

Matkaa ilahduttaa myös Pähkänälampi.

Pahkanakallio
Pahkanakallio

Pähkänäkalliolta aukeava näköala on ikoninen, kaikkina vuodenaikoina. Viimeksi näin tämän maiseman heleän vaaleanvihreänä kesäkuussa, Karhunkierroksen herkullisena gurmeevälipalana.

Ruskasävyisessä syksyisessä maisemassa on ihan oma erityinen hohtonsa. Maisema olisi hienoa nähdä myös usvaisena syksyisenä aamuna. Instagramia seuratessa tosin ymmärtää, ettei ajatus usva-aamusta Pähkänäkalliolla ole erityisen ainutlaatuinen. Mutta tämä maisema on.

Edelleen olen sitä mieltä, että tämä on maailman kaunein suomalainen maisema.

Mutta säilyykö tämä sellaisena?

Säilyykö Kuusamon lumo?

Pahkanakallio
Pahkanakallio

Maiseman säilyminen riippuu siitä, minne katseensa kääntää. Kansallispuiston alue on turvassa, mutta kaikkialla muualla maisemalta odotetaan tuottoa.

Suomen kuuluisin vaellusreitti Karhunkierros kulkee paitsi Oulangan kansallispuistossa, myös yksityisten metsänomistajien mailla. Jo kaksi vuotta sitten Karhua kiertäessäni olin vähällä parissa kohden purra huuleni verille surullista hakkuumaisemaa katsellessa.

Avohakkuiden kohdalla verenpaine ja stressitaso nousevat.

Tekee mieli kiristää tahtia, jotta pääsee takaisin metsän syliin.

Avohakkuu ahdistaa.

Kuudes sukupuuttoaalto vyöryy ylitsemme. Edellinen tapahtui 67 miljoonaa vuotta sitten, tämä tapahtuu meidän myötävaikutuksellamme, meidän silmiemme alla.

Tämä tapahtuu juuri nyt: Suurnisäkkäitä metsästetään sukupuuttoon. Meret kalastetaan tyhjiksi ja muovitetaan täyteen. Ilmasto lämpenee.

Tiesitkö että ennen niin tuttu pikkulintumme, varttuneiden havumetsien Hömötiainen on erittäin uhanalainen? Hömötiaisen pesimäkanta on romahtanut 2000-luvulla puoleen, todennäköisesti metsätaloustoimien vuoksi.

Mitäpä jos hankkisit mustan kulutusperjantain tarjousten joukosta jotain ainutkertaista? Jotain jota ei tarvitse ensi viikolla katua, joka ei jää pieneksi, ei hajoa eikä haalistu.

Hanki materian sijaan jotain sellaista, josta ei meidän elinaikanamme eikä tämän maapallon historiassa ikinä – tule uudempaa ja parempaa versiota. Hanki jotain sellaista, josta voisi olla sinulle ensi kesän Karhunkierroksella suunnatonta iloa. Hanki sydäntä lämmittävää iloa maiseman ja luonnon kauneudesta, jonka säilymistä omille lapsillemme voimme ensimmäistä kertaa todella konkreettisesti edesauttaa omilla toimillamme.

Investoi maisemaan.

Maksa pieni maisemahyvitys, jotta moto pysyy poissa.

Pahkanakallio

Huomaathan että vuonna 2021 päivitetyn Oulangan uuden järjestyssäännön mukaan uhanalaisen nuolihaukan pesimärauhan turvaamiseksi Pähkänänkalliolla liikkuminen on kielletty 1.4.-15.8. välisenä aikana. Ruska-aikaan liikkumista pesärauhan turvaaminen ei estä.

Lisätietoja maisemahyvityksestä:

Ruka-Kuusamon matkailu jyvittää Maisemahyvityksen arvokkaiden retkeilyreittien varsien yksityisille maanomistajille, jotta esimerkiksi Karhunkierroksen varren jäljellä olevia arvokkaita maisemametsiä hoidetaan maiseman ehdoilla, tai jätetään luonnontilaan.

Minun valintani oli MobilePay-maksu numeroon 45521. Toivon jatkossakin voivani maisemaonnellistua näissä Kuusamon ainutlaatuisissa maisemissa ❤

Jos Kuusamo on vienyt palan myös sinun sydämestäsi, ei lahjoittaminen ole ikinä ennen ollut näin helppoa. Voit myös soittaa, lähettää tekstiviestin tai käyttää ihan perinteistä tilisiirtoa.

Mutta älä aikaile, tämä ”tarjous” on voimassa vain marraskuun loppuun, eikä näitä metsiä valmisteta enää lisää!

Kaikki lisätiedot Maisemahyvityksestä löydät täältä.

https://www.ruka.fi/maisemahyvitys

https://www.ruka.fi/maisema-arvokauppa

Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö.

Tämä artikkeli on tehty pyyteettömästä rakkaudesta Suomen ja Kuusamon luontoon.

Toivottavasti jatkossa maisemahyvitys osana maisema-arvokauppaa lisääntyy, eikä kenenkään tarvitse huomata rakkaan lähimetsänsä muuttuneen avohakkuuraiskioksi ilman, että sille olisi edes tarjottu vaihtoehtoja.

Pahkanakallio

Maisema-arvokaupasta kerrotaan ylle linkittämälläni Ruka-Kuusamon matkailutoimiston sivustolla näin:

Paikallisen maisema- ja virkistysarvokauppamallin avulla turvataan kauniiden maisemien ja luonnon monimuotoisuuden säilymistä alueen yksityismetsissä. Kuusamossa monille metsät ovat toimeentulon lähde. Mallin tavoitteena on ylläpitää Kuusamon metsien ympäristöarvoja ja turvata luontomatkailun edellytyksiä alueella. Työ on osa kansainvälistä SINCERE-hanketta, jossa kehitetään metsien maisema-, virkistys- ja luontoarvoja säilyttäviä toimintamalleja eri puolilla Eurooppaa. Maisema- ja virkistysarvokauppamallia on kehitetty Kuusamossa Luonnonvarakeskuksen ja Suomen metsäkeskuksen johdolla yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa.

Toiminnan tavoitteena on edistää maisemien ja monimuotoisuuden säilymistä yksityisten metsänomistajien alueilla pitkällä aikavälillä. Nykyisin pääosa metsänomistajien tuloista tulee puun myynnistä. Uuden mallin avulla voidaan yksityisille metsänomistajille korvata tulonmenetykset, mikäli he sitoutuvat tietyn määräajan vapaaehtoisesti suojelemaan tai käsittelemään metsäalueitaan sovitusti maisema- ja virkistysarvot huomioon ottaen.

Metsien ekologinen kestävyys paranee maisemia ja luonnon monimuotoisuutta vaalimalla. Alueella puolestaan sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys paranevat, kun matkailuyrittäjien lisäksi myös yksityiset metsänomistajat hyötyvät Kuusamoon suuntautuvasta matkailusta.

Mallin kehittäminen pohjautuu aiempaan tutkimukseen ja laajoihin taustaselvityksiin erilaisista olemassa olevista toimintamalleista sekä eri toimijoiden – matkailijoiden, matkailuyrittäjien ja metsänomistajien – näkemyksistä. Toiminnan edellytyksenä on eri tahojen aito sitoutuminen yhteistoimintaan.

Omat aiemmat juttuni Kuusamosta – ja muutaman niitä sivuavan – löydät täältä.

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia ilman lupaa?

Copyright  2020 Johanna Suomela 

All rights reserved.

Kiitos että luit ❤ 

Tykkäämistaloutta ja seuraamismahdollisuuksia:

Facebook  Ι  Instagram  Ι  Twitter  Ι  Blogit