Unescon maailmanperintökohteeksi kruunaama Dubrovnik on kaunis, mutta kovin ruuhkainen. Jos vanhan kaupungin ihmispaljous saa kaipaamaan luonnonrauhaa, on apu onneksi lähellä. Lokrumin paratiisisaari on vain 10 minuutin venematkan päässä vanhan kaupungin satamasta. Lokrum on loistava paikka rentoutumiseen ja maisemaonnellistumiseen.
Venekuljetus Lokrumin saarelle maksaa 100 kunaa, ja kyytiä on harvimmallakin vuorovälillä tarjolla kerran tunnissa. Jos keli äityy kovaksi, veneet eivät kulje. Saari on avoinna päivävieraille huhtikuusta marraskuulle. Yöksi saarelle ei saa jäädä. Ei vaikka kuinka mieli tekisi.
Ostetaan lippu satamasta veneen lähtölaiturista, ja astutaan kyytiin.

Matka vanhan kaupungin satamasta kohti Lokrumia alkaa
Lyhyellä merimatkalla pääsee ihailemaan satamaa ja vanhaa kaupunkia veneilijän perspektiivistä. Matka edistyy nopeaan, eikä aikaakaan kun vene kaartaa kohti Lokrumin satamaa.
Portocin satamapoukamassa
Kun laiturin päässä vehreiden pinjamäntyjen katveessa tulijoita vastaanottamassa nököttää vaaleanpunainen metsänvartijan talo, ei voi erehtyä. Ollaan perillä!

Perillä Portocin satamassa tulijat vastaanottaa kaunis metsänvartijan vaaleanpunainen talo
Talon edustalla on suuri opastakartta, josta on hyvä ottaa kuva, ellei parempaa karttaa ole matkassa. Saari ei ole kovin suuri, mutta siellä risteilee paljon polkuja. Pieni eksyminenkään ei tietenkään ole haitaksi, mutta jos haluaa perillä löytää johonkin tiettyyn kohteeseen, voi sen löytäminen ilman karttaa ottaa oman aikansa.
Lokrum on luonnonsuojelualuetta. Tänne ei saa tuoda koiria – ja syy siihen selviää pian. Täällä ei saa poimia kukkia, eikä puita saa vahingoittaa. Fiksut luonnonystävät ymmärtävät ilman muuta huolehtia myös siitä, että ainoatakaan roskaa ei oman vierailun jäljiltä saaren luontoon jää. Avotulen teko on ankarasti kielletty, eikä edes tupakkaa saa polttaa. Maastopalo saaren kuivassa puustossa etenisi räjähdysmäisesti, ja sen seuraukset olisivat katastrofaaliset.

Herra Riikinkukko tepsuttaa reitillä muina riikinkukkoina vastaan
Emme ota montaakaan askelta satamasta ylämäkeen, kun vastaamme tepsuttaa riikinkukko. Muina riikinkukkoina. Pyrstönsä hän tosin on jonnekin jättänyt, kaikki komeat pitkät sulat ovat poissa.
Hyvällä tuurilla täällä voisi nähdä myös idänsiilin, kreikankilpikonnan ja jopa nelikymmensenttiseksi kasvavan balkanin vihreän liskon, Tai oravan kokoisen pienen jyrsijän, unikeon.
Benediktiiniläisluostarin mailla
Kävelemme ensimmäiseksi benediktiiniläisluostarin suuntaan. Luostarin ja kirkon rakennustyöt aloitettiin arvioiden mukaan 1000-luvulla. Täällä vaikuttaneet munkit viljelivät Lokrumin hedelmällisessä maaperässä sitrushedelmiä ja yrttejä, ja tuottivat myös viiniä. 1500-luvulla Lokrum oli kuuluisa kauniista puutarhoistaan, viljelyskasveistaan ja hyvästä viinistään.

Luostarin sisäpihan puutarha

Sisäpihalla kasvaa palmuja ja puksipuista leikattuja pensaslabyrinttejä.

Vanhoja ja nuoria oliivipuita oliivilehdossa
Munkkien ansiokkaasta viljelyskulttuurista saarella muistuttaa enää muutama sinnikäs oliviipuu, jotka ovat seisseet paikoillaan monta ihmisikää. Vanhimmat oliivipuut ovat sisältä onttoja, ja rungoltaan käppyräisiä. Niiden seuraan oliivipuulehtoon on istutettu nuoria oliivintaimia vuonna 1993.

Maximilianin muotopuutarhan vihreydessä
Saari päätyi Habsburgin arkkiherttua Maximilian ensimmäisen omistukseen vuonna 1859. Siitä alkoi muutos, jonka lopputulemana koko saari hiljalleen muuttui puistoksi. Parhaiten Maximilianin vaikutus näkyy luostarin ja meren väliin rakennetussa symmetrisessä muotopuutarhassa.
Lokrumin kasvitieteellinen puutarha
Munkkien viljelystoiminnan hiivuttua jäi muutaman hehtaarin kokoinen kasvimaa kesannolle. 1959 tuolle maalle perustettiin kasvitieteellinen puutarha. Nykyisin puutarhassa kasvaa 800 eri lajia mm. Australiasta, Etelä-Amerikasta ja Afrikasta. Puutarhassa kukoistaa myös paikallisia suojeltuja ja uhanalaisia lajeja.
Puutarhanhoidossa täällä lie omat, aivan erityiset haasteensa.
Maaperä on hedelmällistä, mutta riikinkukkojen lisäksi maasto vilisee kaneja.

Kasvitieteellisen puutarhan käytävällä

Kanit tulevat makupalojen toivossa lähelle

Kaktuksia ja agavekasveja on paljon – kanit taitavat jättää ne rauhaan.
Lokrumin kallioiset uimapaikat
Kuumana päivänä täällä voisi viettää nautinnollisen päivän. Hiekkarantoja ei täällä ole, mutta useissa paikoissa on uimareiden ilona virkistäytymistä helpottavia uimarappuja.
Laajimmat uimakalliot sijaitsevat saaren eteläosan luoteiskulmassa, lyhyen kävelymatkan päässä laivarannasta. Jos kastautuminen Adrianmeren aalloissa jännittää, varmuudella tyynin virkistäytymispaikka on ”Kuollut meri”. Pikkuruisen kalliosyvänteen uimapaikan lähettyvillä janoisia palvelee myös baari.

Lokrumin oman ”kuolleen meren” uimareita eivät aallot juurikaan keikuta.
Meillä ei ole edes simmareita mukana, joten tyydymme vain katsastamaan uimapaikat. Koska on lounasaika, kävelemme luostarin muurin varjossa palvelevaan viehättävään ravintolaan.
Lounashetki paratiisin porteilla
Arkkiherttua Maximilianin muotopuutarhan ja luostarin muurien välissä on paratiisimainen paikka ravintolalle. Suuret puut luovat viihtyisää, kevyttä varjoa. Luostarin puutarhan muuri rajaa alueen toista reunaa, muotopuutarha toista.
Pöydät ja sohvaryhmät on nostettu puisten terassikorokkeiden päälle. Pöytien välit ovat laveat, ruokailijat saavat kukin oman rauhansa. Linnut laulavat puiden oksilla, ja rauhallisen kaunis klassinen musiikki muodostaa harmonisen äänitapetin.
Saamme pöydän aivan luostarin muurin vierestä, muurin aukko on kuin ikkuna. Ikkunasta näkyy luostarin sisäpihan vehreä puutarha. Tällaisessa paikassa ei voi muuta kuin tuntea ylitsevuotavaa onnellisuutta. Kaikki on hyvin, eikä mikään ole huonosti.
Auringon säteet pilkahtelevat lehvästöjen kolosista. Riikinkukot patsastelevat rauhallisin askelin omalla maallaan, terassien päällä, istuvia vierailijoita lähes hipoen.
Tässä paratiisissa ei käärmettä näy – eikä nimi voisi paremmin paikkaa kuvata. Tämä on Garden of Eden.
Eedenin puutarha.
Ihmekös tuo, sillä tunnen olevani kuin taivaassa!

Eedenin paratiisi? Ehdottomasti!
Patikkaretki saaren pohjoisosaan rosmaariinipuskien ja pinjamäntymetsien keskelle
Hyvä ruoka saa meidät hyvälle mielelle. Rauhallinen lounashetki paratiisimaisessa miljöössä suorastaan onnellisiksi.
Lähdemme jatkamaan saaren tutkimusretkeämme, suuntaamme kohti saaren pohjoisrantaa. Matkalla näemme monta tupakointikieltokylttiä, suojaisia pikkupoukamia ja valtoimenaan korkeina aidanteina kasvavaa rosmariinia.

Rauhaa rakastava löytää saarelta oman poukaman

Suuret rosmariinit tuoksuvat reitin varrella

Rosmariini kukkii
Matka sujuu joutuisasti, saaren kiertävä levein reitti on hyväkulkuinen. Ohutpohjaisilla seikkailukengillänikin.
Kurkistelemme Dubrovnikin suuntaan, vanhan kaupungin muuri erottuu hyvin, samoin Srd-vuoren huippu. Vuorelle pääsee köysiradalla, sinne pitää ehdottomasti päästä käymään. Näköala tarjoaa melkein lintuperspektiivin terrakotan väristen kattojen kaupunkiin.

Pohjoiskärjestä näkee Dubrovnikin vanhaan kaupunkiin
Fort Royal seisoo Lokrumin korkeimmalla paikalla
Saarireitin pohjoissilmukan jälkeen käännymme kohti saaren korkeinta kohtaa ja siellä odottavaa Fort Royalin linnoitusta. Haluaisin niin löytää Skalican sataman, mutta emme löydä sinne johtavaa reittiä.
Vanhan tarinan mukaan Englannin kuningas Rickhard Leijonamieli sai ensimmäisen kerran jalkojensa alle maata juuri Skalicasta, pelastuttuaan kolmannella ristiretkellään raivoavan myrskyn aiheuttamasta haaksirikosta vuonna 1192. Kiitokseksi pelastumisestaan Richard lahjoitti 100.000 kultarahaa kirkon rakentamiseen. Richardin lahjoitusrahat käytettiinkin Dubrovnikin katedraalin rakentamiseen. Alkuperäinen rakennus tuhoutui vuoden 1667 maanjäristyksessä, mutta se rakennettiin uudelleen.

Fort Royal
Kiipeämme saaren korkeimmalle kohdalle, aurinko paahtaa. Onneksi meillä on vettä mukana, täällä sitä tarvitaan.
Käymme linnoituksen sisällä, ja kiipeämme sen katolle. Ihailemme etelään avautuvia maisemia. Täältä katsoen ymmärtää, kuinka rehevä ja tiheä on Lokrumin puusto. Vanhojen kartiomaisten sypressien reunustama ”Paratiisipolkukin” erottuu täältä hyvin.

Näkymä Fort Royalin kukkulalta etelään kohti luostaria

Risteilyalus ankkurissa

Paratiisipolulla
Lähdemme linnoitusmäeltä alas Paratiisipolkua pitkin. Alussa polku on tasainen ja kivetty, mutta satamaa lähestyessä se muuttuu maapohjaiseksi ja irtokiviseksi. Seikkailukengitetyt jalkapohjani ovat kovilla.

Polun eteläpäässä moni alkuperäisistä sypresseistä uhmaa aikaa
Rengasreitti sulkeutuu
Palaamme takaisin Portocin satamaan. Olemme viettäneet saarella yli neljä tuntia. Olisin viihtynyt pidempäänkin, sillä emme ehtineet nähdä kaikkea. Mutta yksi asia on silti varma.
Ilman tätä rehevästä luonnonrauhasta nauttien vietettyä iltapäivää olisi Dubrovnikista saanut hyvin erilaisen kuvan.
Lokrumin saari on vihreä paratiisi, johon luonnonystävän kannattaa lähteä hyvin kengitettynä.
Saari tarjoilee aarteita, jotka löytää kun jättää ruuhkaisimman uimapaikan taakseen.
Lisätietoja ja linkkejä:
Kaiken tarpeellisen virallisen tiedon Lokrumin saaresta löydät saaren sivulta englanniksi. Sivun löydät täältä.
Unelmatrippi-blogin Jenni kävi Lokrumilla uimassa kesäkuussa. Hänen juttunsa ja upean riikinkukkokuvansa löydät täältä.
Oma juttuni Dubrovnikin vanhan kaupungin muurikierroksesta löytyy täältä.
∞
Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?
Copyright © 2018 Johanna Suomela. All rights reserved.
Kiitos ruudun sille puolelle että luit!
Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:
Oi minkä ihanan helmen oletkaan löytänyt. Täällä olisin minäkin viihtynyt. Tuo Paratiisipolulla-kuva on I-H-A-N-A! Haluan minäkin pian paratiisipolulle. Kesään. Vaikka talvesta ja lumesta tykkäänkin, niin nyt kaipaisin jo hieman lämpöä ja patikointia paratiisipoluilla. Kiitos tästä virtuaalimatkasta ja ihanaa viikonloppua <3.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos Heidi ❤ Tuo oli Dubrovnikin matkamme huippupäivä. Toki haaveilimme autonvuokrauksesta ja lähiympäristön tutkimisesta, Kotorista ja jopa Montenegrosta, mutta ne kaikki haaveet surkastuivat vatsatautiemme takia.
Tämä talvi on tuntunut jokseenkin pitkältä, joten virtuaalitodellisuusmatka kesään tuntui hyvältä tuota kirjoittaessakin 🙂
Ihanaa viikonloppua myös sinulle! ❤
TykkääLiked by 1 henkilö
Vau mikä paikka! Minusta tuollaiset karut kalliorannat ovat kauniita. Sitä paitsi tuollaiseen luostariin voisin mielelläni vetäytyä muutaman päivän retriittiin, voisi tehdä hyvää:)
TykkääLiked by 1 henkilö
Lokrum on upea saari, mutta tuolla ei ikävä kyllä missään saa yöpyä. Ellei sitten vahingossa jää viimeisestä venekyydistä 😀 Ajatus yöpymisestä hiljaisen saaren luostarihotellissa on kieltämättä sellainen, että jos mahdollisuus olisi, käyttäisin sen.
Meillä kävi kerran Lontoossa Kew Gardenissa niin, että kun palasimme puutarhakierrokselta autollemme, huomasimme että viisimetriset portit oli suljettu, eikä ketään näkynyt missään. Onneksi portista löytyi vartijoiden puhelinnumero, jonka avulla saimme portinavaajan paikalle. Olisi kyllä ollut aika jännä paikka viettää kaunista kesäkuista yötä.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos linkkauksesta! Olipa mukava palata kirjoituksesi myötä kesäisiin lomamuistoihin! Lokrum on kaunis ja rentouttava pakopaikka Dubrovnikin hälinästä.
TykkääLiked by 1 henkilö
Hyviä juttuja on ilo linkata! 🙂 Melkein mietin jo kysyä tuota riikkarikuvaa lainaan, mutta parempi linkittää niin toivottavasti lukevat koko jutun.
Tuo on ihana saari. Menisin uudelleenkin, mutta ihan koko päiväksi.
TykkääTykkää
We visited beautiful Lokrum a few years ago, thank you for bringing back those memories with these wonderful photos 💚💚💚
TykkääLiked by 1 henkilö
Thank you so much, Elisabeth ❤
Have a nice week!
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos tästä mukaansatempaavasta kierroksesta Lokrumilla! Meillä jäi koko saari väliin, kun ukkosmyrsky muutti Dubrovnikissa vietettyjen puolentoista päivän suunnitelmia. Vaikuttaa kyllä todellakin sellaiselta paikalta missä viihtyisin, ja jos Dubrovnikiin vielä palaan, tämä on varmasti ohjelmassa 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Perin harmillista, että myrsky pisti suunnitelmanne uusiksi! En kyllä olisi muurikierroksellekaan ukonilmalla lähtenyt – tosin en tiedä päästettäisikö edes ?
Kovalla kelillähän nuo Lokrumin laivat eivät kulje, joten vastuu turvallisuudesta on tavallaan veneiden liikennöijillä, eikä matkailijan tarvitse miettiä onko sää sopiva visiittiin. Mutta saari on kyllä kiva, todellinen luontoihmisen paratiisi 🙂 Eikä auringonotosta ja uimisestakaan tykkäävät varmaan panisi tuollaista ympäristöä pahakseen – vaikka kesäkuukausina isommat kalliorannat ovat varmaan aika täynnä.
TykkääTykkää
Komppaan, Lokrumilla kannattaa ehdottomasti käydä ja päästä hetkeksi pakoon Dubrovnikin vanhan kaupungin tungoksesta. Itse kävin pari vuotta sitten, emme jaksaneet tutkia saarta ihan näin kattavasti kuin te, tyydyimme lähinnä lojumaan rantakalliolla. Mutta kuvista päätellen olisi näköjään kannattanut!
TykkääLiked by 1 henkilö
Saari oli todellakin juuri niin kaunis kuin kuvista voi päätellä. Olen itse suunnattoman utelias ihminen, ja harmittamaan jää aina, ellei kohteita pääse koluamaan kokonaisvaltaisesti. Tuolla jäi harmittamaan sen Richard Leijonanmielen pelastautumissatamapoukaman piiloon jäänti. Mutta kaikkea ei voi saada, ei vaikka liikkuisi omaehtoisesti omin jaloin, omalla aikataulullaan 🙂
TykkääTykkää
Mä oon katsellut Dubrovnikia vähän ensi syksyn kohteeksi ja haluaisin nimenomaan löytää siitä läheltä jonkun luonnonkauniin paikan tukikohdaksi. Dubrovnikissa olen käynyt kauan sitten, mutta silloin ei ehditty lähialueita kierrellä. Lokrumin saari näyttää ihanalta, sääli vaan että siitä ei ole siis yöpymispaikaksi. Ei sulla sattuisi olemaan vinkkejä kauniista paikoista mantereen puolelta lähellä Dubrovnikia?
TykkääLiked by 1 henkilö
Valitettavasti meidän Dubrovnikin matka meni osittain aika pahasti pieleen. Saatiin miehen kanssa vuoronperään vatsataudit, ja sekä autonvuokraus- että patikoinnit jäivät haaveiksi.
Majoituimme alkuloman kaupungin muurien ulkopuolella Excelsiorissa, ja se oli kyllä todella hyvä hotelli! Upea sijainti – todellakin kävelymatka vanhasta kaupungista, välissä ei ollut kuin uimaranta ja muinainen karanteenipaikka Lazareti. Excelsiorin aamiaiset olivat erinomaiset, ja siellä oli sisäuima-allas ja merivesiallas – ja myös loistava sauna! Teen noista hotelleistakin vielä jutut, kunhan saan aikaiseksi 🙂
Tuo hotelli oli niin hyvä, että voisin ihan sen (ja Lokrumin!) takia antaa Dubrovnikille uuden mahdollisuuden. Ja todennäköisesti vielä annankin…
TykkääTykkää
Lokrumilla vietimme Dubrovnikissä ollessamme iltapäivää. Pidimme kovin paikasta! Benediktusluostarin piha oli remontissa. Nyt harmittaa, ettemme sinne päässeet. Tuonne eteläkärkeen pinjapuupolulle olisi sieluni halunnut päästä. Kerrassaan vaikuttavan näköinen ikipaikka.
TykkääLiked by 1 henkilö
Silloinkin kun me olimme tuolla, oli osa pihasta under construction. Siinä luostarin kupeessa sijainnut ravintola, ja siellä syöty lounas oli kyllä melkein koko päivän kohokohta.
Jos vielä suuntaatte Dubrovnikiin, tiedät mistä kauniita pinjapuita löytää! 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Tuo suosittujen kohteiden ruuhkaisuus alkaa kyllä varmaan jo vähentämään ihmisten matkustushaluja – tai toisaalta ihmisiä, jotka eivät ole vielä sitä riittävästi kokeneet riittää tietysti niin paljon, että menee siinä aikansa.
Poikkesimme äskettäin Prahassa, helmikuussa, ja se oli niin ruuhkainen, ettei kaduille vanhan kaupungin ja Kaarlensillan välillä meinannut mahtua! Onneksi vietimmekin pääosan ajasta pienessä Cesky Krumlovin kaupungissa, emmekä Prahassa. Meidän ”ratkaisumme” Dubrovnikiin jokunen vuosi sitten oli asua Cavtatin pienessä kylässä, josta kaupunkiin pääsi niin bussilla kuin veneellä – mutta tuokin näyttäisi olevan hyvä ratkaisu ainakin hetkellisesti päästä pois ruuhkista.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentistasi, Pirkko. Tuo on niin totta mitä sanot, maailmassa riittää nousevaa keskiluokkaa, jonka matkustusinto tuskin on laimenemaan päin. Eli turistikohteissa ruuhkaa riittää.
Täytyy laittaa tuo Cavtat korvan taakse, jos menemme Kroatiaan uudelleen. Melkein kyllä on pakko tehdä uusintareissu, tuosta ensimmäisestä meni vatsatautien vuoksi viikosta puolet hukkaan.
TykkääTykkää
Meillähän kävi Dubrovnikin kanssa erittäin huono tuuri. Oli täysi kaatosade koko sen päivän, jonka olimme päättäneet lomamme lopussa kaupungissa viettää. Eli tuo saari ei olisi silloin tullut kysymykseenkän. Mutta jos kaupungissa pidempään olisi, niin varmasti järkevää olisi päivä tuolla kierrellä ja nauttia rauhasta.
Nyt olen mielessäni ajatellut, että jos halvat lennot Dubrovnikiin tulevat eteen, voisin antaa kaupungille uuden mahdollisuuden. Toinen vaihtoehto tosin olisi Split, josta pääsisi autolla myös näppärästi rannikkoa kiertämään.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentistasi, Anna. Samoissa ajatuksissa minäkin, uudelleenhan tuonne pitää jossain vaiheessa mennä. Täytyy laittaa tuo Split myös korvan taakse – yhtenä potentiaalisena tukikohtana.
TykkääTykkää
Oi miten kauniita kuvia. Niin kesäinen luontofiilis tulee noista 🙂 Minä kyllä viihtyisin tuolla. Ei Kroatia-kuume ainakaan vähentynyt 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos Heidi 🙂
Luontomatkailijan näkövinkkelistä tuo Lokrumissa vietetty iltapäivä oli melkein koko loman paras elämys. Vaikka olihan Dubrovnikin vanha kaupunki todella upea sekin.
TykkääTykkää
Todella viihtyisä paikka! Itse tuli käytyä pari vuotta sitten. 🙂 ihana oli päästä rauhoittumaan luontoon Dubrovnikin hulinan keskeltä! Riikinkukkoja ja pupuja tuli vastaan useita, ja kalliorannalta oli mukava pulahtaa uimaan.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentistasi, Janni. Mekin näimme monta riikinkukkoa, mutta ilmeisesti lokakuussa niillä oli jotkut pyrstönvaihtoviikot menossa, kun yhtään pyrstöllistä emme nähneet.
TykkääTykkää
Näyttää kyllä ihanalta ja viihtyisältä paikalta. Ja tosiaan kun pahimpaan turistiaikaan Dubrokvikin vanhakaupunki on myös ihmismassan lisäksi varsin tukalan kuuma, vaikuttaisi Lokrum tarjoavan sopivan irtioton.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentistasi, Anna-Katri. Tykkäsin kovasti tuosta Lokrumin rauhasta. Toki lokakuussa sinne tulijoita varmaan on muutenkin varmaan vähemmän kuin kesän huippusesonkina.
TykkääTykkää
Tuttuja maisemia! Kiva oli samalla muistella omaa reissua tuonne. Oli todella kuuma aika, kun olimme Dubrovnikissa, niin tuolla oli kiva vilvoitella ja uida kivikkoisilla rannoilla. Todella kiva paikka, ilman muuta Dubrovnikin parhaimmistoa ja pakollisia kohteita!
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos Rami. Kyllä tuota kehtaa suositella ihan kärkipään kohteeksi kaikille Dubrovnikin kävijöille – etenkin jos luonto kiinnostaa!
TykkääTykkää
Ihana Lokrum! Ihan totta, että ilman Lokrumin visiittiä kuva Dubrovnikista olisi jäänyt yksipuolisemmaksi. Riikinkukot tulivat moikkaamaan myös meitä 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Lokrum on kyllä ehdottomasti päiväretken arvoinen! ❤ Ja nuo riikinkukot ja kanitkin toivat kivan mausteen visiittiin 🙂
TykkääTykkää