Jäämereltä jääkarhun syliin

Polar bear underwater attack

Kolmessa päivässä on ajettu 2417 kilometriä. Kaikkea muuta ravitsemusta paitsi kahvin ja energiajuomien kittausta on laiminlyöty. Öistä vain toinen on nukuttu hotellissa – toinen kuitattiin neljän tunnin unilla pysäköidyssä autossa.

Alkaa vähitellen tuntua siltä, että pysähtyminen hetkeksi paikalleen olisi ansaittua. Alkaa tuntua jopa siltä, että olemme ansainneet sadevesisuihkun jääkarhun kainalossa Rovaniemellä, Suomen parhaassa hotellissa.

Olemme ajaneet sumuisesta Nordkappista etelää kohti aamukuudesta alkaen, ja pysähtyneet Ruijantiellä sekä Ylläs- Pallastunturin kansallispuistossa. Kun moottori sammutetaan Valtakadun pysäköintiruudussa, on kello 17.00.

Olen varannut huoneen Arctic Light Hotelista. Hotellipalvelu Trivagossa annettujen hotelliarvostelujen perusteella se on – ei enempää eikä vähempää – kuin Suomen paras hotelli 2017. Se on jättänyt taakseen jopa suuren rakkauteni, Helsingin Lilla Robertsin. Kolmonen on helsinkiläinen Fabian, ja nelosena ihana Haven. Viides on Jyväskylän luonteikas Yöpuu.

Pyörittelen silmiäni kuin takavuosien mulkoileva karjakko.

Aika timanttiseen seuraan on Rovaniemellä päästy!

Pieni putiikkihotellihaukka sisälläni pörhistää sulkiaan ja miettii voiko tämä mitenkään pitää paikkaansa?

Parhaiten se selviää menemällä ovesta sisään.

Rovaniemen Arctic Light Hotel

Arctic Light Hotel

Arctic Light Hotel

Hotellin edustalla kulkijoita tervehtii kirkasvärisin kuvioin pimpattu poro. Se tuo mieleeni CowParaden koristellut lehmät – ja Bristolissa jokunen vuosi sitten näkemäni gorillat.

Arctic Light Hotel

Heti sisäänkirjautumisen jälkeen pitää luoda yleissilmäys hotelliin, ja käydä ratsaamassa myös hotellin ravintola.

Jospa se on kiva, niin voisin palkita itseni tämän puuduttavan ajamisen jälkeen kunnon illallisella?

Arctic Light Hotel ravintola

Arctic light hotel ravintola

No onhan se! Ravintola Arctic Boulevard on tyylikäs, viihtyisä ja tunnelmallinen. Kauniisti valaistu, ja mukavasti kalustettu. Juuri sellainen jossa viihdyn!

Varaan pöydän menua näkemättä, haluan ehdottomasti syödä tässä ympäristössä tänään. Eiköhän sieltä listalta jotakin löydy.

Arctic Light Hotel

Tämän suojellun rakennuksen historia ulottuu lähes 70:n vuoden päähän.

Lokakuussa 1944 lähes 90 prosenttia Rovaniemen keskustan rakennuskannasta tuhoutui. Tämä rakennus, Kauppalantalo, rakennettiin 1949 uudelleen lähes samalle paikalle, jossa kauppalan tuhoutunut hallintorakennus oli sijainnut.

Rakennus on palvellut rovaniemeläisiä paitsi kaupungintalona, myös asuin- ja liiketiloina. Kun talon käyttötarkoitus muutettiin hotelliksi, tehtiin mittava remontti. Silmiäni hivelevän, näyttävän ja yksityiskohtia pursuavan ainutlaatuisen sisustuksen on suunnitellut sama sisustusarkkitehti kuin Helsingin Lilla Robertsin sisustuksen, Jaakko Puro.

Mutta entäpä se huone? Minkälainen se on?

Magic Twin Room – jääkarhuilla

Arctic Light Hotel kokemuksia

Arctic Light Hotel kokemuksia

Arctic Light Hotel huone

Arctic Light Hotel huone

Huone on tummasävyinen ja tyylikäs, täynnä pieniä yksityiskohtia. Kuten nyt tuo pikkuinen sinisilmäinen jääkarhu, jonka aion adoptoida. Ja sängynpääty, jossa tähdet loistavat. Kauniita koristetyynyjä, hauskat valaisimet. Pehmeät vaaleat matot. Kylpytakit ja -tossut, toki.

Ja entäs se kylppäri? Sieltä pitäisi löytyä jotain, jota olen aivan erityisesti odottanut.

Arctic Light Hotel kylpyhuone_20170714_17_31_50

On! Jääkarhu on täälläkin! Olisin varmaan väsyneenä pillahtanut itkuun jos en olisi löytänyt kylppärin oven takaa tätä komeaa sukeltajaa.

WWF:n ystäväyritys

Mutta miksi tämä hotelli on valinnut maskotikseen juuri jääkarhun? Ilokseni löydän hotellin sivulta Maailman luonnonsäätiön, WWF:n logon. Arctic Light Hotel on Suomen ensimmäinen WWF:n ystäväyritys. Tämä tarkoittaa sitä, että hotelli auttaa, yhdessä WWF:n kanssa, lisäämään tietoutta ilmastonmuutoksesta ja jääkarhujen elinympäristön ahdingosta.

Nyt joku teistä saattaa sanoa, ettei tällä ole mitään merkitystä. Olen vahvasti eri mieltä. Jokaisella pienelläkin eleellä on. Jokaisella sellaisella eleellä, joka kertoo siitä, että joku välittää. On se sitten toisen ihmislapsen tukemista vastoinkäymisten hetkellä, tai majoitusyrityksen tavoite pelastaa jääkarhu – ja siinä sivussa koko maailma.

Kukaan meistä ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin.

Ja edelleen, niin moni yritys ei tee ympäristön ja luonnon eteen yhtään mitään, maksimoi vain ahneesti ja lyhytnäköisesti viivan alle jäävää tulostaan. Siinä joukossa jokainen firma, joka tekee edes jotain, on tehnyt enemmän kuin leijonanosa muista.

Loppupeleissä, luonnon saastuessa ja monimuotoisuuden vähetessä, on ihmiskunta kuitenkin se joka menettää eniten. Jos on valittava kahden yrityksen tarjoomasta suurinpiirtein samankaltainen tuote tai palvelu, valitsen sen, joka toimii kestävästi. Jokainen valintamme vie meitä parempaan tai huonompaan suuntaan.

– Eikä se lähin oikea jääkarhukaan täältä Rovaniemeltä niin kovin kaukana ole. Ranuan eläinpuistoon on täältä matkaa vain reilu tunti.

Pieni suomalainen sauna

Huoneessamme ei ole saunaa, joten saamme sisäänkirjautumisen yhteydessä omat yksityiset saunavuorot yläkerran pienestä suomalaisesta saunasta. Olemme autossa nukutun yön jälkeen todellakin sen tarpeessa. Vaikka merinovillapaitani kestäisi paljon pidempiäkin suihkuvälejä, tartun innokkaasti saunomismahdollisuuteen.

On ihana päästä kaiken autossa istumisen jälkeen yksityiseen löylyyn.

Arctic Light Hotel kokemuksia

Ei tämä edellisten löylyjeni ottopaikan, Kolin Lakkalan perinnetilan savusaunan leppeille löylyille pärjää, mutta on ihan mukiinmenevä hotellisaunaksi. Pukuhuoneen maisematapetit vievät rantasaunatunnelmiin. Turvallisuusorientuneena riskienhallintaihmisenä tosin en voi olla huomaamatta, että lattian laatoitus tuntuu vähän liukkaalta, eikä kiukaan ympärillä ole kaidetta. Molemmat seikkoja, jotka voisivat yllättää saunomiseen tottumattoman ulkomaalaisen saunojan.

Illallinen Arctic Boulevard ravintolassa

Illalliseksi suunnittelin syöväni pääruoan, ja vetäytyväni sileiden lakanoiden väliin nukkumaan pois univajettani. Nähtyäni menun yllätän kuitenkin itseni tilaamalla kuuden ruokalajin maistelumenun. Lähiruoka saa aina villiintymään.

Arctic light hotel ravintola

Koska tämä ei ole ruokablogi, eikä kaukana ikkunasta valo säällisiin kuviin riitä, jätän annoskuvat julkaisematta. Kaiken muun hyvän lisäksi syön elämäni parhaan fenkolikeiton. Ravintola on täynnä, ja palvelu sen vuoksi hidasta, mutta erittäin ystävällistä. Maistelumenu on hintansa arvoinen.

Syön itseni kiiliäiseksi erinomaisesta ruoasta, ja kiipeän portaat suojeltuja pororaitokoristeita ihaillen ylös huoneeseen. Unta ei tarvitse viileäksi säätämässäni huoneessa kauan houkutella.

zzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZ

Arctic Light Hotel kokemuksia

Aamiainen on päivän tärkein ateria

– Etenkin, kun on tarkoitus ajaa Rovaniemeltä koko matka Suomi-neidon helmoihin asti, eikä ole mitään tietoa milloin seuraavan kerran syödään.

Tai edes pysähdytään.

Arctic Light Hotel aamiainen

Arctic Light Hotel aamiainen

Arctic Light Hotel aamiainen

Arctic Light Hotel aamiainen

Jos minun pitäisi valita aamiaispöytääni – kahvin lisäksi – vain kaksi asiaa, en epäröisi hetkeäkään. Ottaisin ruisleivän ja tuoreet marjat. Täällä tuoreita marjoja on yltäkylläisesti tarjolla.  Tätä aamiaisbuffaa voi syödä myös silmillään.

Lukuisten laatuhotelliaamiaisten kokemuksella olen huomannut, että hotellin aamiaispöydän marjatarjonta korreloi vahvasti hotellin laadun kanssa. Niin täälläkin.

Arctic Light Hotel aamiainen

Arctic Light Hotel aamiainen

Sara La Fountainin suunnitteleman aamiaisen smoothietarjonta on runsas ja värikäs. Naapuripöydän hipsteri kerää lautaselleen kursailematta kaikki mahdolliset värit tuplana, minä tyydyn yhteen.

Hyvin nukkuneina, terveellisen aamiaisen ja ison kahvin jälkeen, pakkaamme tavaramme. 

Maksamme huone- ja ravintolalaskun – ja pienen suloisen jääkarhun, joka lähtee muuttomatkalle kohti etelää.

Arctic Design Capital Rovaniemen kanssa en ehtinyt tulla tutuksi, mutta Arctic Light Hotel sulatti sydämeni.

Tänne on päästävä uudelleen!

Arctic Light Hotel kokemuksia

Kiitos Arctic Light Hotel, kruunasitte Jäämeren reissumme! ❤ 

Jäämeriterveisin Johanna

Arctic Light Hotellissa yövyttiin omakustanteisesti osana Jäämeren retkeämme.

Ensimmäisen päivän matkanteosta voit lukea täältä.

Toisen päivän löydät täältä.

Kolmannen päivän matkaosuuden löydät tästä.

Viimeisen päivän reitistä ja sen pitkospuuosuudesta voit lukea täältä.

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Copyright © 2017 Johanna Suomela. All rights reserved.

Paitsi Arctic Light Hotelliin, ihastuin myös siellä näkyviin jääkarhukuviin pääsemättömästi: Hankin blogihistoriani ensimmäisen maksullisen artikkelikuvan käyttöoikeuden iStockphotosta © Sylvie Bouchard

Kiitos ruudun sille puolelle että luit!

Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit