Mustion Linna – kulinarismia, silmänruokaa ja mielenrauhaa

Auringonnousu Mustion LinnassaKun vesi kielellä suhaa Mustioon Linnankrouvin lähiruokaherkkujen perässä, ei aina muista, että paikalla on myös upea historia. Monessa asiassa Mustiossa on oltu edelläkävijöitä ja tiennäyttäjiä.

*Yhteistyössä Mustion Linnan kanssa 

Kustaa Vaasa perusti Suomen ensimmäisen varsinaisen rautaruukin Mustioon vuonna 1560. Ruukki toimi aina vuoteen 1901 asti.

Kun Mustio linnan keltainen päärakennus valmistui 1792, oli se kaksinkertaisine ikkunalaseineen moderni ja kaunis rakennus. Kaksinkertaisia ikkunoita ei tuohon aikaan Suomessa juuri oltu nähty, ja onkin täysin mahdollista että Mustion Linnaan asennettiin Suomen ensimmäiset tuplat! Muutenkin täällä oltiin valveutuneita ja ajan hermolla. Kun 1900-luvun alussa kamariherra Hjalmar Linder ajaa hurautti uusgoottilaisen portin läpi henkilöautolla, auto oli mitä todennäköisimmin järjestysluvultaan toinen Suomeen milloinkaan tuotu kulkupeli.

Mustion Linna on Suomen suurin puurakennus, kun kirkollisia rakennuksia ei oteta lukuun.  Linnan sisustus on kustavilainen, ja vierailijan ihailtavana opastetuilla kierroksilla museon aukioloaikoina on upeita seinämaalauksia, komeita kakluuneja ja taidokkaasti tehtyjä parkettilattioita.

Mutta tällä kertaa en pääse ihailemaan museota sisältä. Olemme olleet Mustion linnassa viettämässä vappuaattoiltaa kuumailmapallojen lentoonlähtöä katsellen, ja Linnankrouvin vappuillallisesta nauttien.

Auringonnousu Mustion LinnassaAamulla kännykkäni herättää Merlinin tornin yläkerran mukavasta sängystä kello 04.45. Mustion linnan puutarha ja puisto on niin kaunis, että haluan nähdä sen aamuauringon valossa, ja nauttia siitä aikaisen aamun rauhassa.

Kymmentä yli 5 lännen taivas jo punertaa.

MustionLinnanVappu_20170501_05_15_34_ProKierrän joen vartta Orangerien puolella, ja harpon reippain askelin yli yöpakkasen rapeuttaman niityn.

Kurkistan puutarhan pylväiden yli taivaalle. Pitää lisätä vauhtia, aurinko ei odota.

Auringonnousu Mustion Linnassa, Rakastavaisten siltaMustionjoen ylittävällä sillallakin on kuuraa. Rauhoitan maastokenkäaskeleeni töpötykseksi, onhan puistoa merkittävästi mukavampi ihailla pysty- kuin vaaka-asennosta.

Mustion Linnan puistoJoen alajuoksulla virta on padottu. Mustion linna myytiin 1941 Stockforsin ruukille, joka valjasti joen vesivoiman sähköntuotantokäyttöön, upottaen samalla pinnan alle Magnus Linderin vuonna 1853 rakennuttaman, komean harmaakivisen kaarisillan. Samalla loppui taimenen nousu ylävirtaan.

Luonto köyhtyi, mutta maisema kaunistui.

Paikalle muodostui pieni järvi.

Auringonnousu Mustion LinnassaRannan klassinen huvimaja heijastuu hiljaa virtaavasta vedestä aamuauringon värjätessä taivaan.

MustionLinnanVappu_20170501_05_21_09_Pro

Auringonnousu Mustion Linnassa

Mustion Linnan uusi paviljonkiArkkitehti Filip Linderin suunnittelema upouusi paviljonki herää ensimmäiseen aamuunsa edellisen illan avajaisten jälkeen.

Mustion Linnan puisto

Puisto on lehdettömänäkin satumaisen kaunis.

Mustion Linnan puistoPäivä valkenee, toukokuun ensimmäisen päivän aurinko on noussut.

Palaan takaisin Merlinille, otan intopinkeät noutajat mukaani ja lähdemme uudelleen ulos.

Aamulenkki jalopuumetsään

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Kierrämme joenrantaa taas myötäpäivään. Linnut laulavat, muuten Mustion idyllinen vappuaamu on rikkumattoman hiljainen.

MustionLinnanVappu_20170501_06_08_10_Pro

Mustion Linnan jalopuumetsäLinnaa vastapäisellä mäellä, Temppelin ympärillä, kasvaa upeaa vanhaa jalopuumetsää.

Valtavat jättiläiset kurottelevat korkeuksiin. Kulkuväylät ovat leveitä kuin metsätiet.

Mustion Linnan puisto, jalopuuRiistaintoisten noutajien kehonkieli kertoo, että paitsi komeita jalopuita, täällä on myös muita nelijalkaisia liikkeellä. Meistä ei kuitenkaan ole jalopuumetsän asukkaille läsnäoloamme suurempaa häiriötä, sillä koiramme ovat hihnassa, kuten laki vaatii.

Metsän siimeksestä löydämme pari puusta veistettyä, sammaloitunutta hahmoa. Ne muistuttavat kovasti Pääsiäissaarten kivipaasia. Kuka lie ne veistänyt?

Puu-ukkojen ohi pääsee vielä jatkamaan matkaa, ja menemme pikkupuron yli johtavan huterahkon sillan yli niitylle. Emme kuitenkaan uskaltaudu pidemmälle, sillä nukkuakin pitäisi vielä vähän, joten palaamme takaisin.

Mustion linnan puisto

Mustion Linnan puistoTeemme lopuksi vielä pienen kierroksen puutarhan kautta.

Patsaspolun varrella seisova ”Rukoileva tyttö” näyttää nuoremman noutajani mielestä niin epäilyttävän elävältä, että sille pitää pöristä matala äänimerkki. Kuvanveistäjä olisi varmaan tyytyväinen jos tietäisi.

Merlinin torni

Palaamme Merlinin torniin. Tassujen pyyhinnän jälkeen jatkamme kaikki uniamme. Koirat alakerrassa, ihmiset ylhäällä.

Nukumme vanhan muuntajan tiiliseinien suojiin tehdyn sviitin rauhassa kuin pienet soopelit.  On meditatiivisen hiljaista, vaikka yläkerran makuuhuoneen ikkuna on auki. Lämpöpatterin olemme kiertäneet kiinni, ja muhkean peiton alla on ihanan lämmin. Mikään ei häiritse untamme.

Mustion Linna, Merlinin torni

Mustion Linna, Merlinin torni

Mustion Linna, Merlinin torniHerääminen

Heräämme vihdoin, makeiden unien jälkeen. Heräämme juuri sillä kellonlyömällä kun aamiainen on päättynyt. Pahus! Tämä onkin ensimmäinen kerta että nukumme pommiin hotelliaamiaiselta. Onneksi ystävällinen henkilökunta lupaa että saamme kuitenkin jotain syödäksemme.

Upea vappubrunssikin olisi Linnankrouvissa tarjolla, mutta kattaus on lähes ääriään myöten täynnä. Emme ole varanneet sitä etukäteen, kun meidän pitäisi olla jo kovaa vauhtia matkalla Helsinkiin vapunviettoon.

MustionLinnanVappu_20170501_10_42_59_ProKun käymme hakemassa pientä aamiaista brunssipöydistä, iskee kauhea katumus.

Kaikki on niin hyvää, tuoretta ja ensiluokkaista, että brunssille olisi ilman muuta pitänyt jäädä.

Mustion Linnankrouvin lähituottajatTäällä tarjolla on lähiluokaa ja luomuakin.

Eettisesti loistavia valintoja – ja vielä hyvän makuisia!

Mustion Linna, LinnankrouviLoungen seinällä villisika tarkkailee vapun kehittymistä. Vaikka niin monta asiaa Linnankrouvissa on uusittu ja modernisoitu, on kiva että tämä kaveri on saanut jäädä sijoilleen.

Perinteitä ja historiaa pitää olla.

Pitää olla elämyksellisiä tarinoita joita kertoa.

Tarinoita joilla erottua muista.  Täällä niitä on. 

Mustion Linna, vappupäiväKuten esimerkiksi ylläolevassa kuvassa oleva, kerran Suomen mahtavin kanadanhemlokki, jonka Puulajipuisto-sivusto on nimennyt Mustion Linnan puiston omaksi Lemmy Kilmisteriksi. Päärunko on jo kuollut, ja parimetrinen kanto on suojattu kattohuovalla.

Näyttää kuitenkin siltä kuin viimeinen elossa oleva oksa olisi juurtunut itsekseen maahan, joten hemlokin tarina jatkuu.

Koska Lemmy lähti taivaalliseen bändiin, pitäisikö hemlokkia kutsua pikemminkin puumaailman Keith Richardsiksi?

Molemmat kovia kokeneita ja rajun näköisiä,  mutta silti edelleen elossa.

Mustion Linnan puistoJo osittain nyykähtäneen ”Lemmyn” lisäksi Mustion Linnan puistossa elää monia komeita, vanhoja jalopuita.

Nyt kun olen nähnyt ne kahteen kertaan kaljuina ja lehdettöminä, täytyy ottaa tavoitteeksi tulla uudestaan kauneimman kesän aikaan. Nauttimaan sielulle hyvää tekevästä vihreästä väristä, tulla hakemaan täältä päivittäinen ”viherannos”. Vaikka silloin kun lumpeet kukkivat?

Kun täällä Mustiossa suuren puun taru päättyy, se ei sittenkään pääty. Siitä voi tulla taitavissa käsissä vaikka uusi hotellin saarnipuinen vastaanottotiski – tai uusi hieno pöytä Linnankrouvin viihtyisään loungen istumanurkkaukseen – Herra Villisian katseen alle.

Mustion Linnan puisto, portti

Parasta mahdollista kierrätystä on valmistaa puuvanhuksista kauniita esineitä, joilla on tarina.

Pian tullee kujanteen oikeanpuolimmaisen puun aika?

Mustion Linna, Merlinin tornin pihakäytäväMieskuoro valmistautuu kajauttamaan Linnan portailta ilmoille laulunsa vapun kunniaksi, mutta me pakkaamme tavaramme ja koiraystävämme.

Vappupäivän armollisen lämmin aurinko on jo korkealla, kun saamme karavaanimme lähtökuntoon. Matkamme jatkuu.

Vietimme uuden, erilaisen ja virkistävän vapun.

Vähemmän humua – paljon rauhaa, kauneutta ja hyviä makuja.

Silmänruokaa, rauhaa mielelle ja lepoa sielulle. 

Kiitos Mustion Linna, että saimme tulla ❤ 

Mustion Linna, Linnankrouvi

Kiitämme Mustion Linnaa ja Linnankrouvia elämyksellisestä vappuaatosta, ja siitä että saimme nauttia romanttisesta miljööstä ja ystävällisestä palvelustanne koirakaveriemme kanssa.

Romantiikannälkäisin kulinarismiterveisin Johanna ❤

* Aivan erityisesti kiitämme Mustion Linnaa saamastamme elämyksellisestä yhden yön yöpymisestä Merlinin tornissa. 

Edellisen kerran yövyimme Mustion Linnassa joulukuussa 2015 omalla rahalla, jutun tuosta visiitistä voit lukea täältä.

Mitä kaikkea muuta visiitin arvoista löytyy Länsi-Uudeltamaalta? Kurkista Visit South Coast Finlandin monipuolisen sivuston hyvät vinkit tästä linkistä.

Ethän käytä kuviani ilman lupaani.

Copyright © 2017 Johanna Suomela. All rights reserved.

Kiitos ruudun sille puolelle että luit ❤

Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit