Pubivaelluksella Englannin järviseudulla

Lake District National Park_20150701_14_29_44_Pro

Kun helteisenä kesäpäivänä vaeltaa nuutuneena Englannin kauneimmissa maisemissa ja päätyy suunnittelemattomalle virkistystauolle klassiseen pubiin, olo on kuin lottovoittajalla.

Kahden vuorokauden aikana Englannin Järviseudulla ehtii tehdä ja nähdä paljon. Kuten kolme vaellusta ylivertaisen kauniisiin kulttuurimaisemiin. Ensimmäisenä iltana otimme tuntumaa helteiseen säähän ja paikallisiin polkuihin, ja nousimme metsäisen rinteen ylös käydäksemme ihailemassa Englannin suurinta järveä näköalapaikalta.

Toisena päivänä sää on edelleen helteinen. Pakkaamme päiväreppuun vettä ja pari banaania, ja suuntaamme Waterhead-hotelliltamme Windermere-järven rannasta kohti pohjoista ja Amblesiden kylää. Hotellilta saamastamme reittiohjeesta huolimatta emme ole aivan varmoja olemmeko oikealla reitillä, mutta paikalliset kivitalot ja niiden puutarhat ovat ilo silmälle.

Lake District National Park_20150701_10_50_24_Pro

Epävarmuudessamme kysymme jopa reittiä muutamalta vastaantulijalta – emmekä hämmästykseksemme saakaan varmuutta oikeasta suunnasta. Eivätkö kaikki engelsmannit harrastakaan vaellusta? Metsän reunan työpajassa eivät duunarit tiedä etsimästämme reitistä mitään, mutta onneksi muutaman metrin päästä epätietoisista löytyy oikeaan suuntaan opastava kyltti.

Lake District National Park_20150701_10_57_28_Pro

Ylämäki alkaa

Aluksi reitti nousee tasaisen rauhallisesti ylöspäin.

Lake District National Park

Pian polku vakiintuu kiviaidan viereen, metsän siimekseen. Lehtevät puut tarjoavat tummanvihreät kehykset kauempana siintäville maisemille.

Lake District National Park

Maastossa kuvatessa pitää aina muistaa katsoa paitsi eteensä – myös säännöllisesti taaksepäin. Takana kun voi hyvinkin aueta jokin ikuistamisen arvoinen maisema, tai valo lankeaa lehvästöstä paremmin kuin edessäpäin. (En tiedä onko tämä lopulta sellainen, mutta koska kiviaita kulkee kuvan oikeassa reunassa, on tämä otettu taaksepäin.)

Lake District National Park

Kuten tämäkin. Etenkin eteläisessä Englannissa on paljon pittoreskeja B-numeroituja pikkuteitä, joiden ylle kaareutuvat oksat muodostavat raikkaan vehreän tunnelin. Tässä on vähän samaa fiilistä.

Lake District National Park_20150701_11_02_17_Pro

Ja ne vanhat puut! Suomessa ihmisten reittien varrella kasvavat vanhat puut nähdään turvallisuusriskeinä, ja ne kaadetaan kaiken varalta, täällä ne saavat komistaa maisemaa niin kauan kuin henki pihisee.

Lake District National Park

Hiljalleen nousu jyrkkenee, ja metsä oikealla puolellamme aukeaa niityksi.

Lake District National Park

Enkä vaan voi olla kuvaamatta. Eteen ja taaksepäin.

Lake District National Park

Välillä jopa sivulle.

Lake District National Park

Taaksepäin otetusta kuvasta näkyy jo vähän mitä on tulossa.

Lake District National Park_20150701_11_13_27_Pro

Nousua. Reitti lähtee ylöspäin niityn reunaa, metsäkaistaleen vierestä.

Lake District National Park

Wansfellin kiviportaat

Ja millainen reitti! Kiviset portaat! Ensin tulee mieleen että ovat varmaankin tosi vanhat, mutta totuus onkin toinen. Wikipediasta löytyy tieto:

”Wansfell has strong connections to Ambleside and is seen as very much belonging to the town, with Bill Birkett saying “Wansfell is to Ambleside what St. Pauls is to London”. The popularity of the ascent from Ambleside led to severe erosion which became so bad that the path underwent restoration work in the late 1990s using stone blocks and sections of the path now resemble a stone staircase.”

Nyt tätä kirjoittaessani mietityttää ovatko portaat vielä tallella viime joulukuisen Desmond-myrskyn ja sitä seuranneen tulvan seurauksena?

Lake District National Park_20150701_11_16_41_Pro

Ylämäkeen vauhdikkaasti kiivetessä pulssi nousee ja hikikarpalot puskevat otsalle. Fjällrävenin puuvillahousut takertuvat ylöspäin askeltaessa reisiin kiinni, kiipeäminen vaatii enemmän kuin porrasnousu edellyttäisi. Tasamaalla joustopanelein varustetut vaellushousut ovat joo kyllä mukavat, mutta tällaisella reitillä ne olisivat painonsa arvoiset kultaa! Note to self: tästedes vaellusmatkoille mukaan vain ”joustohousuja”. Viileämmässä kelissä pelkkä puuvillakin voisi toimia, muttei täällä nyt kun elohopea hätyyttelee kaikkien aikojen ennätyksiä ja hiki valuu norona pitkin selkää. Koleasta ja kylmästä säästä ei ole tietoakaan.

Vastaan tulee hyväntuulisia ihmisiä iloisesti tervehtien. Tämän olisi toki voinut kävellä toisinkin päin. Itsepä valitsimme tämän porrasnousun.

Alamäessä minuakin hymyilyttää aina.

Lake District National Park_20150701_11_18_45_Pro

Ja koska ylämäen nousun kuvaaminen tuntuisi lähes yhtä rankalta kuin kiipeäminen, pidän taktisia kuvauspysähdyksiä, joilla kuvaan taakse jäävää Amblesiden kylää.

Lake District National Park

Onko täällä kaunista? On.

Sveitsissä on toki aivan oma tunnelmansa kun huiput ovat korkeammalla ja korkeuserot ovat suurempia, mutta näissä maisemissakin on jotain aivan erityistä. Vai onko se vain korvieni välissä?

Lake District National Park_20150701_11_26_27_Pro

Ylämäkeen noustessa on pakko todellakin katsoa mihin astuu. Onneksi jalassa on kunnon maastokengät. Lenkkareissa olisi nilkka mennyt jo useampaan kertaan, ja sitä en toivo.

Yksi nilkkamurtuma yhteen elämään on riittävästi.

Jotta voisi väittää jotain matkan varrella oppineensa.

Toki kaikki olosuhteet eivät ole hallittavissa, mutta yrittää voi silti.

Lake District National Park_20150701_11_27_43_Pro

Onhan se hirveä kohtalo ihmiselle – naiselle etenkin – olla kilpailuhenkinen. Että aina kun selkä näkyy edessä, se pitää saada kiinni ja mennä ohi. Tässäkin se tapahtui, ja onneksi vauhdissa joka mahdollistaa myös kuvauspysähdykset, vaikkei niihin pitkää aikaa menekään.

Välillä tuntuu että ikuisuus, ennen kuin Lumian mekaaninen suljin aukeaa ja on valmis kuvanottoon. Pokkarikamera olisi paljon nopeampi, mutta se ei mahdu reisitaskuun. Järkkäri tarjoaisi paremmat kuvat, mutta toistaiseksi tämä laatu on riittänyt.

Lake District National Park

Amblesiden kylä kääpiöityy hiljalleen, ja huippu lähestyy.

Lake District National Park

Reitti kulkee kiviaidan läpi, eikä siinä tällä kertaa ole edes porttia.

Lake District National Park

Wansfell Piken huipulla tuulee

Jesh! Wansfell Piken huippu on tässä!

Kiviaita jakaa maiseman halki kuin paikallinen Kiinan muuri. Valkoiset täplät ovat lampaita. Niitäkään ei vielä tällä retkellä ole läheltä nähty, toivottavasti taas pian.

Lake District National Park

Ja tuossa ”jalkojen juuressa” on taas Englannin suurin järvi, Windermere! Alaskatsominen järven suuntaan näyttää suorastaan hupaisalta, mutta kyllä se kuntoa kysyi. -Ja tiedän kyllä että nuo uskolliset Meindlit pitää lähiaikoina päivittää 2010-luvulle. Kivirantti ei taida pitää säilytyksestä kuumaa hohkavan patterin vieressä…

Lake District National Park_20150701_11_52_33_Pro

Sanonta huipulla tulee pitää täälläkin paikkansa. Vaikka muu Cumbria kärvistelee ennen kokemattoman helleaallon kourissa, täällä on raikas tuuli.

Pienen ihmisen on hyvä olla ja hengähtää banaaninmittainen hetki.

Lake District National Park_20150701_11_53_30_Pro

Kovin korkealla ei olla, vain 488:ssä metrissä, mutta kyllähän täältäkin näkee.

Edellispäivän järviristeilyllä kävimme tuolla puolimatkan krouvissa, jossa niemeke työntyy järveen.

Lake District National Park

Alamäkeen!

Ja sitten lähdetäänkin puskemaan vastatuuleen. Onneksi on alamäki!

Lake District National Park_20150701_12_04_37_Pro

Tässä kohden taaksepäin katsominen tuottaa jo jonkinlaista matalaa tyydytystä. Huippu on jo takana!

Lake District National Park

Karuudessaankin maisema on kaunis.

Yksinäinen puu on sinnitellyt tuulen tuiverruksessa ja lampaiden laidunnuksessa.

Lake District National Park_20150701_12_15_08_Pro

Yhtäkkiä maiseman halkoo ”Turun moottoritie”. Voin vain kuvitella mikä käsittämätön määrä hikeä on vuodatettu noiden aitojen pystytyksessä! Vaeltavalle turistille tulee kylmä hiki otsalle pelkkää työmäärää miettiessä.

Lake District National Park_20150701_12_15_37_Pro

Ja hymy nousee kasvoille siitä ajatuksesta, että Turun moottoritien aamuruhka näyttäisikin tältä.

Lake District National Park_20150701_12_23_46_Pro

Yksittäiset jalopuut täplittävät maisemaa.

Niiden varjossa on uuhen hyvä levähtää karitsa kainalossaan. Matka alamäkeen ”Turun motaria” on helppokulkuista ja maisemat aika karuja.

Kun vastaan tulee kyltti joka lupaa pubin löytyvän parinkymmenen metrin ketunlenkin päästä, me ollaan niin valmiita pikku lenkkiin ja taukoon englantilaisessa pubissa!

The Mortal Man

The Mortal Man -pubi

Sen verran kalvoi jo dehydraatio, etten tajunnut ottaa upeasta pubista ainuttakaan kuvaa. Pelkästään siidereitä oli tarjolla enemmän kuin viininjuoja ehtisi koko elämässään maistella. Onneksi otin edes tämän kuvan koirien tarjoilusta.

”Water for your dogs. (or small people, we don´t judge)”

163 cm on varmasti tulkittavissa pieneksi, I presume? Otin kuitenkin ihanan, kuivan luomusiiderin ja nautin sen takapihan puutarhassa paljain jaloin. Aurinko kuivasi hien kastamat vaellussukat, ja tuntui kuin aika olisi pysähtynyt.

Jos nousu olisi käynyt ylenpalttisesti voimille, tänne olisi voinut jäädä myös yöksi.

The Mortal Man, muistelen kohtaamistamme lämmöllä. – Etenkään kun en aamulla liikeelle lähtiessäni tiennyt että tapaisimme. Pyytämättömät yllätykset voivat joskus olla myös iloisia kohtaamisia.

Lake District National Park_20150701_13_35_30_Pro

Troutbeckin kyläidyllissä

Yhden siiderin seitinohuissa vaelluskenkä nousi taas korkealle. Suloiset kylätien varren karitsat saivat silti ansaitsemansa pysähdyksen.

Troutbeck village

Minkälaista olisi asua tässä, upeiden kiviaitojen raunustamassa talossa?

Troutbeck village

Tai viettää sunnuntaita tässä leikatun nurmikon pihapiirissä?

Lake District National Park_20150701_13_42_51_Pro

Tai miltä tuntuisi nähdä olohuoneen ikkunasta tällainen maisema?

Jos joskus pääsen eläkkeelle, haluaisin katsella tätä.

Lake District National Park_20150701_13_55_09_Pro

Mutta mitä kohtalokasta tapahtui Troutbeckin kylän lammaskoirille vuonna 2006? Yrittivätkö ne pelastaa lammaskatraat tulvan alta? Haluaisin tietää, mutta vielä en ole löytänyt vastausta.

Lake District National Park

Matkamme jatkuu

Lake District National Park_20150701_13_57_40_Pro

Kylän raitilta noustaan taas kiviaitojen jakamille laidunmaille.

Lake District National Park_20150701_13_58_34_Pro

Voisin seisahtua tähän. Pysähtyä ja juurtua tähän maahan kuin vanha tammi.

Lake District National Park_20150701_14_02_27_Pro

Muuta en tarvitsisi kuin tämän maiseman, vettä ja aurinkoa.

Lake District National Park

Ja saisin katsella lampaita päivät pitkät. Ja auringon kiertoa Windermere-järven ympäri.

Lake District National Park

Ihmislapsen ja tammen tarpeet ovat kuitenkin erilaiset.

Mutta jos saisinkin juurtua tuohon pieneen kiviseen mökkiin laidunten keskellä?

Lake District National Park_20150701_14_08_26_Pro

Sillä onhan niin että vihreä on maailman tärkein väri.

Lake District National Park

Ilman luontoa ei meitäkään ole.

Lake District National Park

Siksi sympatiani ovat maanviljelijöiden puolella.

En tiedä mikä tilanne on Englannissa, mutta on kohtuutonta että Suomessa tuottajahinnat ovat sellaisia että niillä ei enää elä. Arkijärjellä ajateltuna tuottajan pitäisi nykyisessä digitalisoituvassa maailmassa saada suurin hinta työnsä tuloksista, ei kaupan.

Lake District National Park_20150701_14_14_26_Pro

Joskus menneinä vuosikymmeninä näin elokuvan joka kertoi pienestä, puhuvasta possusta. Tiedättekin kenties elokuvan ”Babe, urhea pieni porsas”. Tuo elokuva muutti ruokavaliotani, sianlihansyöntini loppui siihen kuin seinään. Vaikka edelleen tiedän että possut ja karitsat eivät osaa puhua, tiedän että ne ovat tuntevia olentoja, jotka kokevat iloa ja pelkoa kuten mekin.

Ylläoleva karitsa tuntuikin kysyvän emoltaan: ”Äiti ovatko ne vaarallisia”.

Ja äiti ja sisko vastaavat ”Mahdollisesti, tule heti pois sieltä”.

Lake District National Park

Sinne se pikkuinen rohkelikko kuitenkin jäi.

Pike_20150701_14_16_04_Pro

Pökerryttävän kauniiseen maalaismaisemaan.

Lake District National Park

Olen aina pitänyt kaikista elämistä, jostain syystä lampaista aivan erityisesti.

Ensi kesänä katselenkin lampaita hiukan erilaisissa maisemissa: Kuusamon Närängän erämaatilalla vastuun saaneena lammaspaimenena!

Lake District National Park

Siellä laidunaidatkin ovat vähän erilaisia.

Lake District National Park

Ja paimennettava porukkakin näyttänee hiukan toisenlaiselta.

Lake District National Park

Mutta palataanpa vielä hetkeksi viime Englannin maisemiin.

Ylitetään puro siltaa pitkin, ja suunnataan taas kohti Amblesidea.

Lake District National Park

Opasteet Englannissa ovat yleensä varsin hyviä, eikä tarvitse arvailla mihin suuntaan pitäisi mennä – kun reitille on kerran löytänyt.

Lake District National Park

Vaikka kauniille kukkaniitylle tekisi kuinka mieli lähteä kirmaamaan varsan lailla ”harja hulmuten”, on hyvä noudattaa englantilaista kulttuuriperintöä vaalivan National Trustin kaunista pyyntöä ja pysyä polulla.

Lake District National Park_20150701_14_40_49_Pro

Näissä maisemissahan on jo oltu eilen.

Lake District National Park_20150701_14_43_12_Pro

Ja tästä näkee minkälainen on maisema edellisessä Järviseutu-artikkelissani kuvatulta Vivian Plattin muistopenkiltä. Selkänojalla eilen levänneen hatun on toivottavasti omistaja löytänyt.

Lake District National Park

Kuljemme läpi jo tutuksi tulleen metsän, ohi Kelsick Scarin kyltin, ja jatkamme alamäkeen kohti Waterheadiä.

Lake District National Park

Yläniityltäkin järvi vielä pilkotti iltapäivän auringossa.

Lake District National Park

Sitten vielä viimeisen kiviaitaan taidokkaasti tehdyn kulkuaukon läpi, ja lähes 11 kilometrin reitti on kävelty.

Pubipysähdyksen ja lukuisten kuvaustaukojen kanssa aikaa meni noin neljä ja puoli tuntia.

Lake District National Park

Englannin Järviseudulla patikoitiin 1.7.2015

Ilahtuisin jos seuraisit retkiäni myös Facebookissa.

Kuviani löydät Instagramista ja Twitteristä.

Blogia voit seurata myös Blogit.fi -palvelussa.

Ethän käytä kuviani ilman lupaani.

National Trustin erinomainen reittiselostus englanniksi löytyy täältä. Me tosin kävelimme reitin toisin päin.

Copyright © 2016 Johanna Suomela. All rights reserved.

If you would like to know more about this walk, please take a look to this site with map and more pictures and route description.