Kuusamossa matkaileva luonnonystävä ei voi ainakaan hyvällä omalla tunnolla jättää väliin Kiutakongästä. Etenkin kun kohde sijaitsee lähellä tietä ja vain kilometrin päässä Oulangan luontokeskuksesta.
Kuusamossa vietetyn talviloman tammikuinen paukkupakkaspäivä on kuin tehty pienelle ulkoilupyrähdykselle.

Jyhkeän portin ali ja matkaan!

Kiutakönkäälle vaivaiset 800 metriä!

Lyhyt matka tarjoaa vain vähäisiä korkeuseroja – ja jonkin verran portaita.
Tallautuneen lumen ja jään liukastamilla portailla olen jälleen kerran enemmän kuin onnellinen nastakengistäni. Suomen talvessa liikkuva ja ulkoileva ihminen ei todellakaan voi parempaa sijoitusta terveytensä ja hyvinvointinsa eteen tehdä!

Pakkasta on lähes 30 astetta
Ja kun ulkoillessa ei tarvitse liukkaissakaan paikoissa jännittää pystyssä pysymistä, voi keskittyä nauttimaan maisemista ja talvisen luonnon kauneudesta.

Puut ovat kauttaaltaan kauniin kuuran peitossa
-Tai keskittyä ja keskittyä. Vaikka liikumme ripeästi, alkaa takalistoni jäätyä. Markkinoiden paksuimmista merinovillakalsareista ja toppahousuista huolimatta.
Otan välillä juoksupyrähdyksiä, joilla ei kuitenkaan ole mainittavampaa lämmittävää vaikutusta. Eikä se ole mikään ihme. Pakkasta on jälleen parahultaiset 28,4 astetta.
Kovin suurena yllätyksenä ei siis tule, että Kuusamon kuuluisa ikiliikkuja on saanut paikoitellen paksun jääkuorrutuksen.
Kosken kuohut ovat kasvattaneet kallioon jääpiikkejä. Kovalla pakkasella on uskomaton voima.
Punertavat kalliot tuntuvat kuin hohtavan pilvipoutaisen, siniharmaan talvipäivän vähäisessä keskipäivän valossa.
Kiutaköngäs tarjoilee tammikuussa liikkuvalle luonnon ystävälle yksityisnäytöksen. Kukaan muu ei ole tänään uskaltautunut tämän jäätävän kauniin talvispektaakkelin ääreen.
Kuvaan haltioituneena, en ole koskaan aiemmin nähnyt näin kaunista huurrekuorrutettua maisemaa.
Ellei sormiani kipristelisi jo kipeästi, en malttaisi lähteä.
Pakkanen pakottaa palelevan liikeelle. On palattava takaisin lähtöpisteeseen.

Kiutaköngäs pitsipuukehyksissä

Paluu Oulangan luontokeskusta kohti

Kuuraisia puita kylmänsinisessä talvimaisemassa

Suvannon rauhaa

Pidemmällekin pääsisi mutta ei kiitos tänään. Kenties kesäkuussa?
Ohitamme polkujen risteyksen, josta lähtevät Könkään keino – ja Hiiden hurmos -rengasreitit. Tässä kohden reitit näyttävät helppokulkuisilta, mutta lunta on maastossa puolisen metriä. Viisain talviretkeilijä lähtee reiteille vain lumikengitettynä.

Jäniksen jäljet jääkannella
En malttaisi jättää tätä maisemaa. Etsin kuvattavaksi yksityiskohtia, ja merkkejä jokirannan vakituisista asukkaista.

Kalastus kielletty! No fishing!

Kuinka paljon kuuraa puu jaksaa kantaa?

Joku on selvästi laskenut joen partaalta mäkeä. Asuuko täällä myös Herra Saukko?
Maisemaan pysähdellessä luonto paljastaa salaisuuksiaan. Joen penkalla näyttäisi olevan todistusainestoa Herra Saukon pyllymäen laskusta.
Kitkajoen Pakkasherran ja Oulangan Lumikuningattaren yhteistyö on ollut hedelmällistä. Tämän kahden kilometrin mittaisen pakkaskävelyn anti pysyy mielessä pitkään.
Jos liikut Oulangan luontokeskuksen suunnalla, suosittelen käyntiä Kiutakönkäällä. Erityisesti suosittelen Kiutakönkään kävelyä talvella.
Tällaisia luontoelämyksia ei voi kokea kotisohvalla.
Kiutakönkään huurrekuorrutettu luontoelämys on sekä viilentyneen takaliston, että kylmässä kipristelleiden sormien arvoinen.
Oulangan luontokeskuksen aukioloajat ja muuta lisätietoa löydät täältä.
Päivänvalon aikaan voit kurkistaa Kiutakönkäälle myös virtuaalisesti. Linkki webbikameraan on tässä.
Jos haluat päästä Kiutakönkään tunnelmiin, kuuntele Anssi Tikanmäen kaunis instrumentaalikappale, Kiutaköngäs.
Kiutaköngäs ilmestyi 1981 ”Maisemakuvia Suomesta” -levyllä, joka ylitti vuonna 2016 ensimmäisenä ja viimeisenä suomalaisena instrumentaalilevynä kultalevyrajan 25.000 . Siis ihan vinyylilevynä!
∞
Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?
Copyright © 2018 Johanna Suomela. All rights reserved.
Kiitos että luit ❤
Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:
Kyllä tämä Suomi on vaan niin kaunis! Ihan huikeita kuvia. Hmm… olen jo monta vuotta liukastellut ja miettinyt, että pitäisi ostaa ne nastakengät – vieläkin on ostamatta. Ehkäpä todellakin pitäisi…
TykkääLiked by 1 henkilö
Kaunis kiitos! 🙂 Oli vähän kylmää kyytiä, meinasivat oikean käden sormet jäätyä kuvauspuuhissa. Sääli että oli harmaa ja pilvinen päivä. Suosittelen nastallisia kenkiä kaikille ulkona liikkuville. Jokunen vuosi sitten liukastuin kotipihassa ja mursin nilkkani, ja sen jälkeen ostin IceBugit. Nyt on menossa jo toinen pari kun ensimmäisten kangas alkoi päästää vettä läpi (ja parit nastalliset lenkkaritkin olen sen jälkeen ostanut) – mutta nastat ovat niissä ensimmäisissäkin lukemattomien koiralenkkien ja kahdeksan talven käytön jälkeen edelleen melkein kuin uudet!
TykkääLiked by 1 henkilö
Tämä oli kyllä hyvä markkinapuhe! Lupaan käydä kenkäostoksilla 😊.
TykkääLiked by 1 henkilö
Ja jos vielä vähänkään epäröit 😀 https://johannasuomela.com/2015/01/09/varoituksia-jalankulkijoille-weather-warning-for-pedestrians/
TykkääLiked by 1 henkilö
[…] Kiutaköngäs On The Rocks […]
TykkääTykkää
[…] Kiutaköngäs On The Rocks […]
TykkääTykkää
[…] Ensin oli talviloma Rukan paukkupakkasissa sinisten hetkien valossa. Kävin koskikellumassa Kiveskoskessa koskikarojen kanssa 28 asteen pakkasessa ja katselemassa kohmeista Kiutaköngästä. […]
TykkääTykkää
[…] Kävimme koskikellumassa 28 asteen pakkasessa, lumikenkäilemässä Oulangan kansallispuistossa ja ihmettelemässä lähes umpeen jäätynyttä Kiutaköngästä. […]
TykkääTykkää
[…] Näky oli varsin erilainen kuin tammikuun paukkupakkasissa. Pakkaskuvia voit katsoa täältä. […]
TykkääTykkää
[…] Jäätävän pakkaspäivävisiitin jälkeen oli kiva tulla uudelleen kesällä ja nähdä esteettömästi virtaava vesi. […]
TykkääTykkää
[…] Ensin vietin viikon talviloman Rukan maisemissa, paukkupakkasissa tykkylumipuita ja eeppisiä auringonlaskuja kuvaten. Lumikenkäilin Oulangan kansallispuistossa, koskikelluin Kiveskoskessa ja ihmettelin lähes umpijäistä Kiutaköngästä. […]
TykkääTykkää
[…] Oulangan kansallispuistossa, käytiin ihmettelemässä paukkupakkasissa lähes umpeenjäätynyttä Kiutaköngästä, koskikelluttiin Kiveskoskessa koskikarojen puuhia ihmetellen, ja nautittiin takkatulen […]
TykkääTykkää
[…] karhunkierroksen maisemissa, koskia ihaillen ja tulistellen. Tai melkein umpeen jäätynyttä Kiutaköngästä […]
TykkääTykkää
[…] päivänä pakkasta on 28,4 astetta. Olemme käyneet ihmettelemässä kuinka suuri ja mahtava Kiutaköngäs uhkaa jäätyä. Paluumatkalla pysähdymme toistamiseen Käylänkoskelle. Haluan nähdä kosken uudelleen. Nähdä […]
TykkääTykkää
[…] Office -blogin Johannan hurmaavat Oulanka-tarinat: Pienen karhunkierroksen kuuraisessa syleilyssä Kiutaköngas paukkupakkasessa Kuusamon kuurainen […]
TykkääTykkää
Ihanan kaunista, mutta mulle tuli kylmä jo, kun luin nuo pakkaslukemat. 😀 Tuolla olisi mukava vierailla, mutta mielellään vaikka kevättalvella, jotta sekä minä, mies että koira tarkenisimme kaikki.
TykkääLiked by 1 henkilö
Oli kyllä kylmää, ja juuri sen vuoksi erityisen kaunista. Mutta hei Elina kylmähän on vain pukeutumiskysymys. 😀 Tämän talven hitti, toppahame toppahousujen päälle, niin olisin minäkin pysynyt tuolla paremmin lämpimänä. Noiden luurien kanssa kuvatessa pahinta on, kun pitää kuvata paljain käsin ja sormet jäätyvät.
TykkääTykkää
Kiutaköngäs on upea ympärivuoden. Pari kertaa siellä on tullut itsekin talvella maisemaa ihmettelyä. Yksi syy lisää siihen, miksi Ruka on Suomen monipuolisin talviurheilukeskus.
TykkääLiked by 1 henkilö
Naulan kantaan, Rami!
Aika paljon tuota Rukaa ja Kuusamoa nyt tullut katseltua kesällä ja talvella, ja pidän sitä ylivoimaisesti Suomen parhaana talvikohteena. Eikä se ole yhtään hassumpi kesälläkään.
TykkääTykkää
[…] Kahden vuoden lomien aikana valtavaarat ja pyhävaarat oli huiputettu lumi- ja maastokengin. Kiutakönkäät ja myllykosket oli ihailtu paukkupakkasissa ja kuulaina kesäiltoina. Kun Pieni Karhunkierros oli […]
TykkääTykkää
[…] Oulangan talviteitit Luontoon.fi-sivulla Pieni Karhunkierros Maisemaonnellisen blogissa Kiutaköngäs Maisemaonnellisen blogissa Käylänkoski Maisemaonnellisen […]
TykkääTykkää
[…] ovat myös Valtavaaran huiputus, Könkään Keino ja Pyhän Jyssäys. Tiesitkö, että mahtavan Kiutakönkään kuohujen ääreen pääsee vain kahden kilometrin helpolla […]
TykkääTykkää