Jotunheimenin kansallispuiston Besseggen

Jotunheimen Besseggen

Norjalaista Jotunheimenin kansallispuistossa sijaitsevaa Besseggenin vaellusreittiä pidetään yhtenä maailman hienoimmista.

Niin pidän minäkin. Mutta jos joskus vaellan sen uudelleen, tiedän mitä teen toisin.

National Geographic listasi Besseggenin listalleen World´s Best Hikes: Thrilling trails. Samalle listalle pääsi myös – ennen kunnostustaan kovin pahamaineinen – espanjalainen El Caminito del Rey, muttei täysin eri syistä.

Besseggen kävellään yleensä Memurubusta Gjendesheimiin, eli ensin otetaan Gjendesheimista laiva, jolla matkataan Memurubuun. Näin toimien voi vaeltaa reitin läpi kiireettömästi ja maisemista nauttien, kun ei tarvitse pelätä missaavansa päivän viimeistä laivaa takaisin. Me päätimme toisin. Ennen päivänlaskua tietäisimme tehneemme virheen.

Jotunheimen Besseggen

Olemme yöpyneet Maurvangenin leirintäalueella, josta on noin 2,5 kilometrin kävely laivan lähtöpaikalle. Mutta laivakyydin asemesta päätämme kävellä ensin ja tulla laivalla pois. Lähdemme siis puskemaan vuorenrinnettä ylös paikassa, jossa moni muu astuu laivaan. Emme kuitenkaan ole yksin valintoinemme, vaan kanssamme samaan suuntaan kävelee iso joukko ihmisiä.

Haen yleensä lomiltani luonnonrauhaa ja kauniita maisemia. Täällä olisi tarjolla vain viimeksi mainittuja. Besseggen on yksi Norjan suosituimmista vaellusreiteistä, ja lyhyen lumettoman sesongin aikana sen maisemista käy nauttimassa noin 30.000 ulkoilmaihmistä. Tänä heinäkuisena päivänä kohtaamme reitillämme satoja muita.

Odotan ennakkotietojen perusteella kivikkoista vaellusta, en vuoristokiipeilyä. Kun nousu jyrkkenee ketjuavusteiseksi, alkaa ohuesti huolestuttaa.

Jotunheimen Besseggen

Nuorempi chesapeakelahdennoutajamme on mukanamme. Koira on kiinnitetty valjaistaan joustavalla liinalla vyötärölle kiinnitettyyn vetovyöhön, jota käytämme myös juoksulenkeillä.

Jotunheimen Besseggen

Nousu jatkuu hiljalleen, ja maisema muuttuu kiviseksi ja kurjaksi koiran kävellä. Useassa paikassa on lunta vielä montakymmentä senttiä. Ilma kylmenee, ja tuuli puree.

Noin puolentoistatunnin kävelyn jälkeen näemme kaukana lauman sarvipäitä. Ensin kuvaan tuttuun tapaan povitaskukamerallani Lumialla.

Jotunheimen Besseggen

Tällä kertaa kaulassani riippuu myös vanha Canonin Eos, joten saan helposti myös kuvan lauman johtajasta. – Tai ainakin sarvivarustuksensa osalta se näyttää siltä.

Jotunheimen Besseggen

Ronjaa jännittää, se ei taida oikein tietää mitä tuosta otuksesta ajattelisi. Onneksi olemme turvallisen välimatkan päässä arveluttavasta kohteesta.

Jotunheimen Besseggen

Maisema on todella kivinen ja karu. Tuntuu luonnottomalta, että tuolta, juuri lumesta vapautuneesta kivikosta löytyisi yhtään mitään syötävää.

Jotunheimen Besseggen

Pelkkää kivikkoa, niin kauas kuin silmä kantaa. Ja toki myös komeita vuoristomaisemia.

Jotunheimen Besseggen

Pudotusta Gjende-järven pintaan olisi peräti 1300 metriä. En halua pudota, enkä siis uskalla mennä lähellekään reunaa.

Jotunheimen Besseggen_20150722_12_43_30_Pro

Maastokenkä tuljuu kivikossa. Pitää koko ajan silmä kovana tarkkailla minne jalkansa asettaa. Tuntuu järjettömältä ja röyhkeästi kuolemaa ja luunmurtumia halveksuvalta, että tämän reitin on Herra Reidar Andreassen juossut läpi vuonna 1963 aikaan tunti ja 16 minuuttia! Matkaa kun on, ja nousuakin 1000 metriä!

Besseggenin opaslehtinen kehottaa varaamaan matkaan aikaa kuudesta kahdeksaan tuntia. Meillä on koko ajan kiire. Emme tiedä reitin pituutta – eikä missään ole mitään muita opasteita kuin vaivaisia kiviin maalattuja punaisia T-kirjaimia. Olisi ikävää missata päivän viimeinen vuorolaiva, ja joutua yöpymään Memurubussa. – Ei muuten mutta kun poikamme, ja 50 % chesapeakelahden vartiointiliikkeestämme jäi odottamaan paluutamme leirintäalueelle.

Jotunheimen Besseggen

Huipulla tulee, ja on käsittämättömän kylmä – heinäkuuksi. Pidämme virkistystauon ja haukkaamme suklaata. Kaverille kanssa. Täällä moni kanssavaeltaja kaivaa esiin trangian ja syö ihan kunnolla.

Varasukilleni on löytynyt vaihtoehtoista käyttöä sormettomina lapasina. Lähden aina retkelle ajatuksella ”tarpeeksi päälle”. Vaatteita voi aina vähentää jos niitä on liikaa – mutta jos niitä ei ole edes mukana on tyhjästä paha nyhjäistä. Päiväretkilläkin voi sää yllättää. Jopa kauniilla ilmalla.

Reitti kulkee pitkin aaltoilevaa kiviharjanetta.  Mutta mitä ihmettä nyt on edessä?!

Jotunheimen Besseggen_20150722_13_03_36_Pro

Reitti kapenee ja alkaa laskea jyrkästi. Pudotus Gjende-järven puolelle saa sydämeni hakkaamaan ja polveni vatkuliksi. Tämä myytiin minulle ”helppona” reittinä, jolla reitin kapeimmatkin kohdat olisivat tien levyisiä. Mutta joku unohti mainita että kävely pitäisi vaihtaa kiipeilyyn  – ja paikoin kytkeä jopa neliveto päälle. Ilmeeni kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, olen varmaan valahtanut kasvoiltani lakananvalkoiseksi. ”Käännytäänkö takaisin?”, minulta kysytään. No ei todellakaan käännytä! Joku viisas on joskus sanonut että kehitys alkaa epämukavuusalueelta. Että mennään nyt sitten, kehittymään. Josko se korkeanpaikankammo vaikka tästä siedättyisi?

Chevalierin housujen takalisto on kovilla. Paikoin tuntuu että ainoa tapa miten voin edetä on ”hämähäkkiasento”.  Ylöspäin kiipeäminen näyttää psykologisesti paljon helpommalta. Ainakaan ei tarvitse koko ajan katsella alhaalla vaanivaa satojen metrien pudotusta kivikkoiseen vuorenrinteeseen. Voi miksei päätetty kävellä tätä toisin päin?!!!

Jotunheimen Besseggen_3585

Sopivasti myös aurinko menee pilveen. Kukapa tässä olisi aurinkoista rohkaisua kaivannutkaan! Kaikki pelottava näyttää aina moninverroin pelottavammalta ilman auringonpaistetta.

Jotunheimen Besseggen_3589

Ronja-koira ponnahtelee kuin gaselli kiveltä toiselle. Koirat eivät taida kärsiä korkeista paikoista? Vetoliina on irrotettu vyötäröltä turvallisuussyistä. Vastaan tulee koiria, joita kannetaan hartiolla.

Jotunheimen Besseggen

Jyrkimmästä kohdasta en saa yhtään kuvaa. En yksinkertaisesti pysty irrottamaan käsiäni vuorenharjanteesta edes käyttääkseni kaulallani roikkuvaa järkkäriä. Jos nyt yrittäisin kaivaa Lumian povaristani, olisin varma että vapisevin käsin pudottaisin sen tyhjyyteen.

Ihmisiä tulee pahimmissa paikoissa vastaan niin paljon, että jumiudun sijoilleni minuuteiksi. – Tai ainakin se tuntuu siltä. Tuntuu kuin painovoimaankaan ei voisi juuri nyt luottaa.

Jotunheimen Besseggen_3594

Kun vihdoin pääsemme jyrkimmästä kohdasta alas, otan järkkärin käyttöön ja kuvaan rinteen ruuhkan. On siellä tulijoita samaankin suuntaan.

Jotunheimen Besseggen

Huh. Pahin lienee tässä kohtaa jo ohi!

Jotunheimen Besseggen

Lähestymme kapeaa kannasta, joka erottaa toisistaan Gjende ja Bessvatn järvet. Järvien pintojen korkeusero on uskomattomat, lähes 400 metriä!

Jotunheimen Besseggen

Tässäkin seistään taas ihan jyrkänteen reunalla, mutta hei, eihän tämä tunnu enää miltään!

Jotunheimen Besseggen

Hirviöharjanne jää taakse. Aurinko tulee esiin pilven takaa, ja Gjenden vesi säihkyy turkoosina. Tekisi mieli suudella maata jalkojen alla. Multaa!

Jotunheimen Besseggen

Elämä voittaa! Joku pieni sinnikko yrittää kukkia kallion raossa.

Jotunheimen Besseggen

Vihdoin pystyn nauttimaan taas myös maisemista. On se kumma miten paljon kauniimmalta maisema näyttää, kun ei tarvitse (irrationaalisesti) pelätä lipeävänsä alas jyrkänteeltä varmaan hengenmenoon.

Jotunheimen Besseggen_20150722_14_27_22_Pro

Tässäkään ei olisi lainkaan hassumpi paikka tauolle. Mutta edelleenkään emme tiedä kuinka pitkä matka on laivan lähtöpaikalle. Matkaan siis.

Jotunheimen Besseggen

Aurinkokin menee taas pilveen, ja pian alkaa sataa ripottaa. Sitä ennen äkkiä jotain todistusaineistoa että olen itsekin ollut täällä mukana! Nyt jo melkein hymyilyttääkin. Jotenkin tuntuu kuin tietäisin miltä voittajasta tuntuu.

Jotunheimen Besseggen

Matka jatkuu, ja sitä onkin vielä monta kilometriä edessä. Pilvet roikkuvat matalalla, ja pudottavat pisaroita päällemme. Pakkaan Eoksen ja Lumian minigrippeihin, ja joudun jättämään monta kuvaa ottamatta.

Jotunheimen Besseggen

Vihdoin auringon kanssa samaan aikaan esiin putkahtaa taas kaunis turkoosi järvi. Pian lähdemme laskeutumaan alas jyrkkää rinnettä, kohti laivasatamaa.

Jotunheimen Besseggen

Alas rantaan päästyämme meille selviää ettei kovin kiire olisi ollutkaan. Sitä mukaan kun ihmisiä valuu rantaan, otettiin tulijoiden nimet listaan. Meille ilmoitetaan, että saisimme odottaa tunnin ennen kuin pääsemme laivaan! Pois lähtijöitä on aika paljon muitakin!

Palaamme takaisin tulosuuntaamme, ostamme ravintolasta voileivät (ja joku ostaa myös oluen, siideriä ei ole) ja istumme ulos aurinkoon.

Jotunheimen Besseggen

Sateesta ei ole tietoakaan, on kaunis t-paitakeli.

Jotunheimen Besseggen

Vihdoin sitten pääsemme vuorollamme astumaan laivaan.

Jotunheimen Besseggen_20150722_17_30_50_Pro

Järven selältäkin katsottuna kaukainen Besseggenin harjanne näytti huikealta. Ja me kävelimme tuolta alas!

Jotunheimen Besseggen

Jäämme koiran kanssa suosiolla kannelle. Koiran olisi voinut laittaa myös laivan perässä sijainneeseen häkkiin, ja me olisimme voineet mennä sisään istumaan, mutta näin on meille kaikille mukavampi. Kaveria ei jätetä.

Jotunheimen Besseggen

Päästyämme ”kotirantaan” otamme urheasti matkaa taivaltaneelle koirakaverillemme pienen lakisääteisen virkistystauon. Vesi on kylmää ja raikasta.

Jotunheimen Besseggen

Illalla otan vielä muutaman kuvan leirintäalueen vieritse virtaavasta Sjoa-joesta.

Jotunheimen Besseggen

Aurinko painuu mailleen, ja perhokalastajat kahlaavat tummuvassa illassa.

Jotunheimen Besseggen

Tuntui kuin olisin elänyt huikean seikkailun. Tämä retkipäivä jää varmasti mieleeni.

Ja tällä kertaa Sports Tracker oli päällä. Ohjelma tosin otti aikaa vain silloin kun olimme liikkeessä, eli harjanteen kivien päällä istuskelua ei kellotettu mukaan. Näin mitaten aikaa kului 4 tuntia 36 minuuttia. Kaloreita meni 2070. (jos kohta tuli niitä suklaasta ja banaanista takaisinkin) Ja kilometrejä kertyi 17,66 – mutta tässä saattaa olla pysähdyksistä johtuvaa virhemarginaalia mukana.

Suosittelen tätä päivävaellusta kaikille Jotunheimenin suunnalla matkaileville. – Tosin korkeanpaikankammoisten on syytä tiedostaa kallioharjanteen aiheuttama, lievää pahempi epämukavuuden tunne.

Hyvästä kunnosta on apua, mutta maratonkin juostaan askel kerrallaan. Vauhdista voi hyvin tinkiä, mutta kenkien pitää olla kunnolliset.

Pimeän laskeuduttua tiedän että voisin hyvin tehdä tämän vielä uudelleen. Mutta silloin ehdottomasti toisin päin. Ensin laivalla poispäin, ja maastokenkäillen kiireettömästi takaisin.

Norjan Jotunheimenin kansallispuistossa vaellettiin 22.7.2015

Ilahtuisin jos seuraisit retkiäni myös Facebookissa.

Kuviani löydät Instagramista ja Twitteristä.

Blogiani voit seurata myös Blogit.fi -palvelussa.

Ethän käytä kuviani ilman lupaani.

Copyright © 2016 Johanna Suomela. All rights reserved.