Kymmenen reissu-unelmaani

On kiva tulla temmatuksi mukaan blogeissa pyöriviin haasteisiin. Sen sijaan, että kirjoittaisi menneiden reissujen aiheista, jotka ovat pyörineet mielessä jo monta viikkoa, saakin putsata liitutaulun ja kirjoittaa yllättäen jostain ihan muusta.

Tämän kivan haasteen laittoi alulle Kohteena Maailma -blogin Rami, ja haasteen minulle kattoi Matkalla lähelle tai kauas -blogin Sari. Kiitos teidän, tässä tulevat minun reissu-unelmani.

Olen aika jalat maassa -tyyppi, luonnonläheistä maatiaisrotua, enkä siis todellakaan mikään himomatkaaja. – Näin väitän, vaikka vietin juuri neljä viikkoa Uudessa-Seelannissa. Mutta tuo olikin vuosikaudet – jopa kymmenet – haudottu, haaveiltu ja unelmoitu reissu. Reissu joka vaati paljon lomapäiviä ja rahaa, ja myös päästökompensaation soiden suojeluun, omantunnon rauhoittamiseksi. Mitään vastaavaa reissua ei ole haaveissa.

Ramin hauskan haasteen osiot ovat paikka, tapahtuma, kotimaan kohde, kaupunki, maa, saari, ekstreme, majoitusmuoto, luontokohde sekä ruoka ja juoma.

Tässä on oma haavereissulistani:

1. Paikka – Välimaan saamelaistila, Utsjoki

Olen hakenut Metsähallituksen lammaspaimenen pestiä nyt neljänä vuonna. Kahdella ensimmäisellä kerralla arvonnassa onnisti. Kesällä 2016 vietin ikimuistoisen juhannusviikon Kuusamossa tunnelmallisella Närängän erämaatilalla, muutaman kilometrin päässä Venäjän rajasta. Kesäkuussa 2017 onnetar arpoi kohdalleni villantuoksuisen loman Kolin kansallispuiston Seppälässä.

Metsähallituksen luontopalvelut avaa lammaspaimenviikkojen haun vuosittain tammikuussa. Vuosi vuodelta noiden elämyslomien hakijoiden määrä on kasvanut, joka tarkoittaa hankaloituneita voittomahdollisuuksia. Sekä viime- että tänä vuonna jäin ilman lammaspaimenviikkoa, joka nyt tietty suuresti harmittaa. Tänä vuonna lammaspaimenviikkojen kohteita haettiin peräti 11.609 kertaa!

Kaikkein eniten haaveilin Utsjoen Välimaan saamelaistilan paimenviikosta, mutta sitä ei tänäkään vuonna osunut kohdalle. Välimaan saamelaistilaa haki peräti 1051 muutakin hakijaa. Niinpä jatkan haaveiluani tämän kohteen osalta, ja toivon että onnetar suosisi ensi vuonna…

Välimaan saamelaistila Marinella Himari

Välimaan saamelaistila on idyllinen © Marinella Himari

⇒ Tunnelmia vuoden 2016 lammaspaimenviikon juhannuksesta Närängän erämaatilalta:

2. Tapahtuma – saksanhirvien kiima Richmondin puistossa

Tämä kuulostaa pahimman luokan tirkistelyltä, mutta olen pitkään haaveillut pääsystä Lontoon suurimpaan kuninkaalliseen puistoon, Richmondiin. Kun suomalaisilla perinnetiloilla käytetään lampaita ja nautoja maisemanhoitohommissa, Richmondissa tuo tärkeä homma on uskottu saksanhirville jo vuonna 1637. Puisto pysyy avoimena, kun yli 600 saksanhirveä laiduntaa siellä.

Haluaisin nimenomaan päästä puistoon syksyllä saksanhirvien lisääntymisaikaan. Olisi upeaa nähdä turvallisen välimatkan päästä saksanhirvisonnit kalistelemassa sarviaan syksyisessä maisemassa. Tuolloin eläimet ovat rohkeita, eivätkä hormonipäissään toistensa kanssa kahinoidessaan ujostele edes ihmisiä.

Jotta voisit edes yrittää ymmärtää tätä outoa haavettani, käy katsomassa tämä Richmond Parkista kertova 20-minuuttinen filmi. http://www.richmondparkfilm.org.uk/

Bonuksena valloittavan Sir David Attenborough´n jalostunut brittiaksentti. Sivulla on tarjolla kiireisille myös neliminuuttiseksi leikattu versio.

Saksanhirvi

Kuva Pixabay

3. Kotimaan kohde – yö majakassa

Minulla on myös outo hinku päästä nukkumaan erikoisiin paikkoihin. Kuten nyt vaikka majakkaan. Mitä ylemmäs, sen parempi. Suomen korkein majakka Bengtskär olisi hieno, ja siellä olen päiväretkellä jo käynytkin.

Kylmäpihlajan majakalle olisin jo mennyt, mutta toivomaani huoneeseen ei saanut ottaa mukaan omaa emotional support animaliani – hyväkäytöksistä noutajakoiraa.

Muuten luulen olevani jo hyvän matkaa tämän haaveen toteuttamisen tiellä. Liityin Suomen majakkaseuran jäseneksi, ja toivon löytäväni sieltä vastauksen tämän haaveen parhaaseen toteutustapaan.

Tiedätkö onko Suomessa muita majakkoja joissa voisi majoittua?

Bengtskärin majakka

⇒ Oma juttuni majakkakuumeen alkupisteestä, eli kuvia auringonpaisteiselta Bengtskärin majakkasaarelta

4. Kaupunki – Lontoo

En ole ollenkaan kaupunki-ihminen. Ahdistun ja stressaannun hälyssä ja suurissa väkijoukoissa, enkä halua lomillani stressaantua. On kuitenkin yksi kaupunki jonne hetkittäin ikävöin, ja se on Lontoo.

Lontoo onkin minulle enemmän kuin kaupunki. Lontoo on pehmeä sopukka sydämessäni. Rakastan sen puistoja, ja kauniita taloja. Rakastan lontoolaisten korrektiutta ja kohteliaisuutta. Rakastan kaupungin perinteitä ja sitä että kaikki toimii. (Paitsi ehkä lämmitys ja lvi-kuviot, mutta ei olla nyt niin turhan tarkkoja)

Tämä reissu-unelma toteutuukin pian. Lähden 29.3. katsomaan toteutuuko Brexit kello 23.00 – kuten lakiin on kirjattu. Lupaan raportoida paikan päältä tunnelmista.

”Kun on kyllästynyt Lontooseen, on kyllästynyt elämään; sillä Lontoossa on kaikkea mitä elämä voi tarjota”

Italian garden Lontoo

⇒ Juttuja aiemmilta Lontoon reissuiltani:

5. Maa – Sveitsi

Kaikkialla maailmassa luonto on minulle tärkeintä. Haluan myös matkoillani jalkautua maastoon, ja nähdä kauniita maisemia roskattomassa luonnossa. Niinpä tällä pallolla on vain vähän paikkoja, joissa voin nauttia lomastani koko sydämestäni. Yksi parhaista mielenrauhan lomakohteista on Sveitsi.

Olen herkkä ihminen, enkä kestä lomillani nähdä elollisten olentojen riistoa. Ovat ne sitten ihmisiä tai eläimiä. Sveitsissä on kenties Euroopan edistynein eläinsuojelulaki, josta meillä Suomessakin voisi ottaa oppia.

Elämäni koirat ovat opettaneet, kuinka älyllisiä olentoja eläimet ovat. Myös eläimet tuntevat ja oppivat. Mitä enemmän olen oppinut tuntemaan koiriani, sitä vähemmän on tehnyt mieli syödä lihaa. Ei tuotantosika ole henkisiltä ominaisuuksiltaan yhtään koiraani huonompi. Olen sitä mieltä, että yhdenkään eläimen ei pitäisi syntyä vain päätyäkseen lautaselleni. Siksi vain harvoin enää syön muuta nelijalkaisen lihaa kuin riistaa, ja sitäkin yleensä vain kerran viikossa.

Sveitsiin pääsen onnekseni halutessani vaikka vuosittain vierailemaan, sillä veljeni asuu siellä. ❤ Aika monta vuorennyppylää on meiltä vielä valloittamatta.

Titlis Sveitsi

⇒ Patikkajuttujani Sveitsistä:

6. Saari – Tammisaari

Uskomatonta mutta totta. Haaveilen pääsystä Tammisaaren edustan suurelle Älgön saarelle. Juuri siihen suureen saareen jossa on järvi, ja järvessä saari. Osa Älgöstä kuuluu Tammisaaren saariston veneettömälle varsin hankalapääsyiseen kansallispuistoon.

Tuolla saarella on myös vanhempieni kesäpaikka, jossa olen nähnyt elämäni kauneimmat auringonnousut. Ja muutaman laskunkin.

Olen käynyt saaressa viimeksi liian kauan sitten, viime kesänä.

Toivon että pääsin pian uudelleen.

Älgössä kokemieni aamuhetkien rauhaa en ole tavoittanut missään muualla. 

Tammisaaren saariston kansallispuisto

⇒ Kuvakertomuksia saaresta Tammisaaren edustalta löytyy täältä:

7. Ekstreme – Caminito del Rey

Ekstreme -kohteeni ei ole oikeastaan paikka, vaan se on mielentila. Se on korkean paikan kammo. Olen yrittänyt jo vuosia siedättää korkeiden paikkojen kammoani pitkin riippusiltoja ja vuoren rinteitä, mutta jostain rohkeuden takaa se edelleen tilaisuuden tarjoutuessa kurkistelee.

Toukokuussa matkustan rakkaan kälyni syntymäpäiväjuhlallisuuksien perässä Espanjaan. Tuolloin käytän myös mahdollisuuteni siedätyshoitoon.

Caminito del Rey -patikointireitti kulkee jyrkissä kalliosolan seinämissä pahimmillaan 100 metrin korkeudessa, ja reitti on vain metrin levyinen. Saapa nähdä syökö rohkea rokan – vai jotain muuta?

Caminito del Rey

Pahimmillaan reitti kulkee sadan metrin korkeudella © Lähtöportti

⇒ Korkeanpaikankammon siedätyshoitopaikkojani tähän mennessä:

Lähtöportti -blogin juttu Caminito del Reyn patikoinnista löytyy tästä.

8. Majoitusmuoto – Glamping, luksustelttailu

Torassiepin Aurora Dome -glampingtelttaan olisin varmasti muuten jo matkustanut, ellei Muonio olisi niin kaukana. Joskus vielä järjestelen reittini siten, että pääsen yöpymään tuollaisessa tunnelmallisessa lämmitetyssä luksusteltassa.

Muoniossa järven rannalla olisi hienoa tunnelmoida takan lämmössä, ja katsella päivänvalossa järvimaisemaa, ja yöllä vaikka revontulia.

Torassieppi Aurora Dome

Torassiepin Aurora Domen sydän on lämmin takka © Torassieppi – Harriniva Hotels & Safaris

Torassieppi Aurora Dome

Glampingia revontulten loimotuksessa © Torassieppi – Harriniva Hotels & Safaris

Sitä ennen kuitenkin kokeilen telttailua Espanjan taivaan alla. Kun Caminito del Rey on patikoitu, mennään yöksi telttaan. Ihan Torassiepin veroinen ei paikka liene, mutta elämys se tulee olemaan varmuudella. Caminito del Reyn jälkeen väsyttää varmasti niin, että uni tulee vähän erikoisemmassakin ympäristössä.

⇒ Vähän toisenlaisesta telttailusta Kuusamon Karhunkierroksella voit lukea tästä:

9. Luontokohde – Lappi

Kun on kerran viettänyt ruskaviikon Suomen Lapissa, ei elämä enää palaudu entiselleen. Reissun jälkeen sitä huomaa kaipaavansa Lappiin yhä uudelleen. Niin se Lapin kuume alkaa. Hiipii ensin hiljalleen, ja roihahtaa sitten yllättäen täyteen voimaansa.

Oma Lapin kuumeeni alkoi ruskaviikoista, mutta nyt kaipaan Lappiin kaikkina vuodenaikoina.

Paukkupakkasilla, ja vaikka mäkäräräkässä.

Lappi on ihana kaikkina vuodenaikoina!

Ensi kesäkuussa on vuorossa Urho Kekkosen kansallispuisto. Itäkaira kutsuu!

Savukoski Kemijoki

⇒ Lisää ruskakuviani ja paukkupakkasretkijuttu Kätkätunturille

10. Ruoka ja juoma – Sbrinziä Brienzissä

Rakastan hyvää ruokaa. Erityisesti juustot ovat suuri heikkouteni. Olen käynyt Englannissa Cheddarin solassa syömässä Cheddaria, ja Sveitsin keskiaikaisessa Gruyeresissä syömässä Gruyereä. Emmentalissakin kävin, mutta juusto jäi sillä kerralla syömättä.

Viimeksi Sveitsissä käydessäni velloi Euroopan laajuinen skandaali italialaisen Parmesan-juuston ympärillä. Silloin nimittäin selvisi, että kuuluisaa gourmet-juustoa tuottavia lehmiä seisotettiin vuodet läpeensä sisätiloissa, omassa ulosteessaan seisomassa. ”Koska lehmien olosuhteet eivät vaikuta juuston makuun”. Miten ahdistavaa tietoa. Päätin välittömästi uutisen luettuani lopettaa italialaisten juustojen syömisen.

Mutta mitäpä sitten laitat pastaan? Asiaa tutkittuani Sveitsistä löytyi vastaava, kauan kypsytetty aromaattinen, voimakasmakuinen juusto. Sillä mikä parasta, Sveitsissä kaikki lehmät saavat laiduntaa kesänsä alppiniityillä.

Jos siis syön parmesan-tyyppistä juustoa, syön mieluummin sellaista, jota voin nauttia hyvällä omallatunnolla. Tuon juuston nimi on Sbrinz. Kyseistä juustoa saa harmillisen huonosti (tuskin lainkaan) Suomesta, joten sitä saadakseni joudun matkustamaan Sveitsiin.

Viime lomalla Sveitsissä selvisi, että juusto on peräisin kauniista pikkukylästä, Brienzistä.

Niinpä seuraavalla Sveitsin reissulla on matkaohjelmassa gourmethetki Sbrinziä Brienzissä.

Wolhusen Sveitsi

⇒ Juustomaisemissa on pyöritty Sveitsissä aiemminkin:

En siis haaveile maailmanympärimatkasta, enkä valkohiekkaisesta paratiisisaaresta. En haaveile uusista neuloista maailmankarttaan, enkä kaukolennosta auringonlaskuun. Tärkeintä ei ole se missä olen, vaan se, miltä minusta tuntuu. Parhaat maisemaonnellisuushetkeni reissuillani olen tavoittanut kotimaan luontokohteissa, siksi niitä on tällä listalla näin monta.

Uusi aika vaatii uusia tekoja.

– Ja vanhojen tekemättä jättämistä.

Ilmastohaaste vaatii myös oman päänsisäisen unelmakartan reivaamista uuteen kurssiin. 

Sillä kuten Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo totesi Helsingin Sanomille: ”Ilmastonmuutos on kaikkein suurin ihmisoikeusongelma, sillä kuolleella planeetalla ei ole ihmisiä tai ihmisoikeuksia.”

Haastan mukaan seuraavat blogit kertomaan omista unelmistaan:

Kerro omista reissu-unelmistasi ja laita postauksen linkki Kohteena maailma -blogin Kymmenen reissu-unelmaa postauksen kommentteihin.

Kopioi nämä lyhyet säännöt oman postauksesi loppuun ja haasta siinä viisi bloggajaa kertomaan reissu-unelmistaan.

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Copyright © 2019 Johanna Suomela.

Paitsi seuraavat kuvat joiden julkaisuun tässä blogissa on saatu lupa:

Ylämaan saamelaistilan kuva © Marinella Himari

Torassiepin Aurora Domen kuvat © Torassieppi – Harriniva Hotels & Safaris

Caminito del Reyn kuva © Lähtöportti

All rights reserved.

Kiitos että luit ❤ Jos tykkäsit, laita jakoon.

Maisemaonnellista voi seurata myös näissä kanavissa, tervetuloa!

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit