Elämyksellinen aarrejahti Raaseporin huikeissa maisemissa – Linnalta riippusillan kautta kanavalle

Mikä on ulkoiluharrastus, joka sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta? Mitä voi tehdä ilmaiseksi vuorokauden ja vuoden ympäri, missä vain, niin kaupungissa kuin luonnossakin? Mikä on tavoitteellista, elämyksellistä, ja kannustaa sohvaperunankin liikkeelle? Minkä harrastuksen voi aloittaa kuka tahansa kirjoitustaitoinen, ja johon tarvitaan vain puhelin ja kynä?

Kenties joku ystäväsi on jo hurahtanut, mutta sinulle laji on jäänyt vieraaksi. Ehkä olet sen nimenkin kuullut, mutta lajia verhoava lievän salamyhkäisyyden ilmapiiri on hillinnyt tarkemmat tututustumishalusi. Lähde mukaan mikroseikkailuun, tule katsomaan mitä tarjoaa maailmanlaajuinen seikkailupeli, aarteenmetsästys nimeltään geokätköily!

Mennään Raaseporin mykistäviin maisemiin, asiantuntijaoppaanamme on Stacy Siivonen. Stacy on etsinyt näitä aarteita jo kuuden vuoden ajan, peräti 19:ssa maassa. Stacy kertoo lajista rauhallisesti, siten että lajiin entuudestaan tutustumatonkin ymmärtää.

Miten kätköilyn voi aloittaa?

Avoimen seikkailumielen lisäksi tärkeimmät varusteet ovat seikkailua kaihtamattomat ulkoiluvaatteet, hyvät jalkineet, sekä älypuhelin ja kynä. Geokätköilyssä voidaan käyttää myös varsinaista GPS-laitetta, mutta harrastuksen alkuun pääsee vallan hyvin kännykällä. Matkassa olisi myös hyvä pitää käsineet ja taskulamppu, sillä kätköt voivat sijaita hyvinkin mielikuvituksellisissa paikoissa, jonne paljasta kättään ei ehkä halua sokkona työntää.

Tämän maailmanlajuisen seikkailupelin alustana toimii kansainvälinen http://www.geocaching.com -sivusto. Kätkötiedot saa ulottuvilleen, kun luo geokätköilysivustolle oman käyttäjätunnuksen. Kun älypuhelimeen lataa vielä sovelluskaupasta kätköilysovelluksen, voi lähteä GPS-paikannuksen avulla etsimään ensimmäistä aarrettaan.

Rakennetussa kaupunkiympäristössä kätköjä voi etsiä jopa pelkän paperikartan avulla, mutta kun lähdetään luontoon, on kännykkäsovellus hyvä olla ladattuna. Maastossa liikkuessa geokätköilysovellus käyttää mobiilidataa, joten puhelinliittymässä olisi hyvä olla datapaketti, etteivät kulut karkaa käsistä. Suomessa on noin 60.000 geokätköä, joten etsittävää riittää.

Jos innostuu etsimään kätköjä ulkomaan reissuilla, kartta kannattaa ladata etukäteen puhelimeen, kiinteän yhteyden päässä ollessaan. – Ja jos kätköjä aikoo etsiä useamman tunnin kerrallaan missä tahansa, on fiksua ottaa matkaan myös varavirtalähde.

Stacyllä on mukanaan myös kynä ja GPS-laite, joten lähdetään matkaan!

Pysähdys Snappertunan kirkolla

Olemme menossa kohti Raaseporin keskiaikaista linnaa, kenties Suomen komeinta linnanrauniota.

Mutta matkalla emme voi olla pysähtymättä 1689 rakennetulle Snappertunan kirkolle. Keltainen kirkko houkuttelee meitä luokseen, sillä se sijaitsee komealla paikalla mäennyppylällä.

Snappertunan kirkkoIhailemme kirkkoa ulkoa, teemme kävelykierroksen sen ympäri. Snappertunan kirkolla ei harmiksemme ole lainkaan geokätköä, vaikka sellainen voisi siellä hyvin olla. Monet kirkot on kätkötetty.

Lyhyen käyntimme aikana Stacy löytää parikin erinomaista mahdollista kätköpaikkaa, jotka molemmat ovat sellaisia, että ne eivät aiheuttaisi kohteessa geoeroosiota.

Raasepori Snappertunan kirkon kellotapuliVastuullinen geokätköilijä tietää liikkuvansa jokamiehenoikeuksien turvin. Hän tietää myös, ettei ole oikeuksia ilman velvollisuuksia. Yksi tärkeimmistä geokätköilyyn liittyvistä velvollisuuksista on kätköjen sijoitus sellaisiin paikkoihin, joissa ne eivät altista ympäristöä kohtuuttomalle kulumiselle eli geoeroosiolle.

Toinen erittäin tärkeä periaate on maanomistajien ja kätkön sijoituspaikan asukkaiden oikeuksien kunnioittaminen. Kätköä ei saa laittaa paikkaan, jossa siitä olisi häiriötä tai haittaa. Lakeja on ilman muuta myös noudatettava.

Raaseporin linna on komea myös geokätköilijän silmin

Geokätköilyretkemme etenee Raaseporin linnan raunioille. Tosin tämän linnan nimittäminen raunioksi tai rauniolinnaksi ei tee kohteelle oikeutta. Kyseessä on paljon enemmän kuin kasa kiviä ja puoliksi sortuneita muureja.

Vaikka ei tarkkaan tiedetäkään, miltä Raaseporin linna on loistonsa päivinä näyttänyt, sen julkisivu on restauroitu komeaksi.

Raaseporin linnaKevättalvinen aamuaurinko siristelee ujosti linnan suuntaan, niin kuin kevättalven auringolla on joskus tapana. Linna seisoo jykevänä muhkean silokallion päällä, jonka ympärillä on joskus meri lainehtinut.

Linna on ollut aikanaan koko läntisen Uudenmaan hallintokeskus ja sotilaallinen tukikohta, ja täältä on valvottu myös Suomenlahden kauppaa ja merenkulkua.

1450- ja 1460-luvuilla elämä täällä kukoisti. Raaseporin merkitys heikkeni hiljalleen, kun 1550 Helsingin kaupunki perustettiin Vantaanjoen suulle. Kun sitten vielä olutkellarikin romahti, olivat asiat heikosti. Vuonna 1558 linna hylättiin, ja se sai rapistua rauhassa yli 300 vuoden ajan. Vasta 1880-luvulla linnan arvo ymmärrettiin, jolloin linnaa alettiin restauroida ensimmäisen kerran.

Ohitamme instauskottavan, puuvanhuksen oksaan ripustetun keinun.

Raaseporin linnaYöllä jäätynyt sohjo rapsahtelee rikki askeltemme alla.

Koppuraisen jään rutina lennättää linnaa asuttavan naakkaparven äkkinäiseen lentoon.

Raaseporin linnaKovin pitkälle ne eivät vuoksemme vaivaudu, vaan kaartavat hetken kuluttua takaisin sijoilleen.

Raaseporin linna

Raaseporin linnaJäniseläinkin on käynyt linnalla kääntymässä, toimittamassa omia askareitaan matkaa voittavin askelin.

Kesällä täällä järjestetään monenlaisia tapahtumia kuten juhannusjuhlat, opastettuja teemakävelyjä, ötökkäsafareita lapsille sekä ruotsinkielisiä kesäteatteriesityksiä. Metsähallituksen hallinnoiman linnan voi myös vuokrata, ja järjestää näissä historiallisissa puitteissa ikiomat juhlat!

Raaseporin linnaIhmisiä ei vielä näy, mutta luonto on keskiaikaisella linnalla rauhoittavasti läsnä näin keväälläkin.

Tämä rauhallinen tunnelma sopii meille. Näissä geokätköilysalapoliisihommissa on hyvä, etteivät asiaan vihkiytymättömät sivulliset, jästit, ole näkemässä. Geokätköjä ei saa paljastaa sivullisille, sillä muuten kätköt saattavat ikävästi kadota, eli joutua jästityksi.

Minkälaisia kätköt voivat olla?

Ennakkoon tiedämme, että tämän kätkön voi löytää myös talvella, ja että se ei ole sisällä linnassa. Monien historiallisissa paikoissa sijaitsevien kätköjen esitiedoissa on kerrottu myös paikan historiasta, niin tästäkin.

Jokaisella geokätköllä onkin omat geokätköilysivustolta ja -sovelluksesta selviävät attribuuttinsa, jotka määrittelevät niitä ominaisuuksia minkälainen kätkö on. Näitä voivat olla sallitut toimet alueella, kuten vaikka sallittu myös koirille, tai nuotiolla tulistelu mahdollista. Attribuutteja voivat olla myös kulkuvälineet joilla kätkö on saavutettavissa, kuten pyöräily, ratsastus tai moottorikelkkailu.

Attribuutti määrittelee myös kätkön sijaintiin liittyvät olosuhteet, kuten esimerkiksi sen, onko se löydettävissä myös talvella, vaatiiko peräti uimista, edellyttääkö vaativaa nousua, tai onko kenties varottava karjaa, tai käyttäydyttävä huomaamattomasti. Voipa joku kätkö vaatia jopa tiimityöskentelyä, tai yli kymmenen kilometrin patikointia.

Kätkön attribuutti voi määritellä myös varusteen jota sen löytämisessä tarvitaan. Näitä voivat olla vaikkapa pysäköintimaksu, vene, tasku- tai ultraviolettilamppu tai lumikengät. Joku kätkö saattaa olla korkealla puussa, ja vaatia todellista kiipeilyä. Ilmeisistä vaaroistakin varoitetaan etukäteen, onpa odotettavissa sitten myrkyllisiä kasveja tai myrkkymatelijoita, punkkeja, hylättyjä kaivoksia tai jyrkänteitä ja kivivyöryjä.

Mikään inhimillinen ja luontoon kuuluva ei siis jää geokätköilijälle vieraaksi. Kuten elämässä yleensäkin, myös geokätköilyssä on kaikki mahdollista. Jotkut kätköt voivat olla oikeasti vaarallisissa paikoissa, joten kätköilyssä tarvitaan malttia ja arkijärkeä. Ja juuri tämän vuoksi geokätköily on modernin seikkailulaji.

Kätköjen koko vaihtelee pikkurillin kynnen kokoisesta valtavaan. Suurimmillaan kätkö voi olla pienen talon kokoinen. Yleisin kätkökoko on kuitenkin hyvän kokoinen vesitiivis rasia, sellainen johon mahtuu mainiosti kynä ja logivihko.

Kätköjen vaikeusaste ja niiden sijaintimaasto määritellään tähdillä yhdestä viiteen.  Raaseporin linnan kätkö on vaikeus- ja maastoasteikolla 1,5 tähteä. Se on saanut edistyneiltä kätköilijöitä 69 favopistettä, eli niin moni on pitänyt kätköä hyvänä ja käymisen arvoisena.

Käymisen arvoinen se on varmasti myös meidän käyntimme jälkeen, suoranainen aarrekätkö. Stacy tiputtaa kätkölaatikkoon painavan nipun reissaajia, joiden tavoitteena on matkailla geokätköilijöiden kuljettamina kätköstä toiseen. Reissaajat eli Travel bugit on merkitty yksilöllisellä tunnisteella, joiden avulla niiden liikkeitä voidaan seurata geokätköilysivustolla. Joku reissaaja haluaa liikkua jääkiekkokaukaloiden läheisyydessä, toinen päästä Lappiin ja takaisin.

Geokätköily reissaaja

Kynä on miekkaa vahvempi, tärkein on kirjoitettu loki.

Kaikkein tärkeintä geokätköilyssä on kuitenkin muistaa kuitata oma paikalla käyntinsä lokivihkoon. Ellei kätkössä olevalle paperille jää jälkeä käynnistä, omaa geokätköilysivustolle rekisteröityä nimimerkkiä, ei kätköä voi merkitä löytäneeksi. Tässä kohden geokätköilyn säännöt ovat armottomat. Stacy kuittaa Raaseporin kätkön kätköilynimimerkillään.

Ihailen vielä jykevää linnaa. Enää täällä eivät ritareiden miekat kalahtele. Hiljaisuudessa voi kuulla kuinka hiljalleen ylemmäs kiivennyt kevätaurinko saa linnan lämmenneet räystäät tippumaan sulamisvettä.

Raaseporin linna

Raaseporin linnaLinnaan vievä pitkä silta on talvikaudet suljettu portilla, sisään asti emme tänään pääse.

Raaseporin linna

Raaseporin linnaLinnan avajaisia vietetään taas 1.5. Silloin tänne olisi mukava palata, ja käydä kävelemässä myös upottavasta lumesta vapautunut, Forngårdenin talomuseoon johdattava kaunis puolen kilometrin mittainen Lemmenpolku. Talomuseossa voi kesäisin tutustua siihen, miten 1850-luvun saaristolaistilalla elettiin.

Talomuseokäynnin jälkeen voisi käydä vaikka lounaalla Linnan vieressä sijaitsevassa  Linnanvoudin tuvassa. Linnavoudin tupa lienee Suomen ensimmäisiä matkailupalveluita tarjonnut paikka, sillä siinä sijainnut Turistimaja avattiin jo vuonna 1893.

Kesällä Linnanvoudin tuvan ravintolassa ja kahvilassa voi nauttia paikalla tehtyä lähiruokaa, ja ihailla sen terassilta kaupan päälle upeaa näkymää Linnalle.

Kesäkuun lopulta heinäkuun lopulle voisimme myös jatkaa matkaa Forngårdenilta kiven heiton verran eteenpäin, ja käydä kahvittelemassa Classic Garage Cafessa. Sielläkin olisi tarjolla herkullisia leipomuksia, ja paljon silmänruokaa etenkin vanhojen autojen harrastajille.

Raaseporin linna aluekarttaTänään noita nautiskelumahdollisuuksia ei vielä ole, niinpä meitä kutsuu edelleen seikkailu.

Linnan lähellä on myös multikätkö – kätkö joka koostuu useasta etapista.

RaaseporiStacy laskee kätkövihjeen antamia koordinaatteja, ja tulee siihen tulokseen, että multikätkön jäljille emme tänään edes lähde. Näyttäisi siltä, että ensimmäisen pisteen löytääksemme joutuisimme hankeen rämpimään, ja multikätkön loppupiste voi löytyä vaikka kuinka kaukaa.

Niinpä ylitämme Raaseporinjoen ja jatkamme seikkailuamme.

Raaseporinjoki Raasepori

Sillan alta Did Not Find eli tutuille denari

Vaikka kätköt ovat välillä jännissä ja mahdollisesti jopa hiukan vaarallisissa paikoissa, pitää kätköilyä harrastaa järki päässä. Itseään ei pidä saattaa vaaraan, eikä tehdä mitään laitonta.

Seuraavaa kätköä etsimme pikkutien alta, vuolaasti virtaavan uoman ylittävän sillan rakenteista. Sillan alla on jyrkästi laskeva kiveys, jonka alla väijyy vuolas kylmä vesi. Jotta kätköä pääsisi etsimään turvallisesti, vailla jääkylmään veteen putoamisen pelkoa, pitäisi olla mukana tukeva köysi. Sitä ei tänään ole matkassa, joten on viisainta todeta että tästä tuli denari, Did not find. – Vaikka emmehän me oikeastaan päässeet edes etsimään, kiveyksellä liukuvilla kengillä ei ole järkeä edes yrittää.

Maisemat ovat kuitenkin palkitsevia, eli hukkaan ei tämäkään pysähdys mene. Pientareelta lähtee mukaan kierrätykseen lähtee pari tieltä viskattua alumiinitölkkiä. Alumiini kun maatuu maastossa verrattain hitaasti…

CITO eli Cache in, Trash Out on muuten myös geokätköilytapahtumatyyppi, jossa siivotaan uusi kätköpaikka haitallisesta vieraslajista tai roskista, tai tehdään jotain muuta ympäristöystävällistä ennen kätkön perustamista.

Raasepori

Raaseporin riippusilta – geokätköilyä parhaimmillaan

”Geokätköily on parhaimmillaan silloin, kun se motivoi liikkumaan, ja vie uusiin hienoihin paikkoihin, joita ei muuten tulisi löytäneeksi.” Stacyn kertoessa geokätköilijöiden tuntemasta riippusillasta Skåldön lossipiipahduksen päässä sijaitsevassa Skärlandetin saaressa, kymmenen kilometriä Tammisaaren kaupungista etelään, tekee mieli melkein väittää vastaan. Miksen ole riippusillasta milloinkaan kuullut, miksei Google tiedä siitä mitään? Voiko sellaista muka edes olla?

Mutta tänään saan omin silmin nähdä, että maailma on erilainen geokätköilijän silmin. Kesäviikonloppuisin Skåldön lossille joutuu usein jonottamaan, mutta nyt autoja on vähän, ja lossimatka sujuu nopeasti. Aikataulut loksahtavat kohdilleen, ja matka joutuu melkein kuin ajaisimme salmen yli.

Lähtöpisteen koordinaatit vievät meidät Kopparön ulkoilualueelle, jossa kaunis saaristoluonto odottaa. Jatketaan matkaa ja jalkaudutaan selvittämään, minkälainen on 13 favopistettä saanut Raaseporin riippusilta!

Raasepori Kopparon luontopolkuLöydämme polun pään, jota on onneksi joku muukin hiljan kävellyt. – Joku muukin kuin peura, joita täällä näkyy jäljistä päätellen olevan paljon. Polku kulkee kauniissa metsässä, ja aurinko paistaa. Siellä täällä näkyy jo paljaita pälviä. Lumi sulaa ihan pian.

Poikkean polulta pikkuiselle rantakalliolle, ihana kevät on jo täällä!

Raasepori Kopparo

Olemme edenneet polulla noin 600 metriä, kun huudahdan ääneen.

Wow! Siinä se on, ihkaoikea riippusilta, josta Googlekaan ei tiedä mitään. Vielä.

Raasepori Kopparo riippusiltaEnsimmäinen silmäys Raaseporin riippusiltaan luodaan turvallisesti maasta.

Raasepori riippusilta KopparoAltakin rakenne näyttää varsin luotettavalta… Molemmissa päissä on tukevat sähköpylväät, ja siltarakenne lepää vankan näköisten vaijerien varassa.

Nousen kertaalleen tikapuumaiset korkeat portaat – ja käännyn takaisin maahan keräämään rohkeutta.

Raasepori riippusilta KopparoMutta eipä tässä muu taida auttaa kuin mennä. Omalla vastuulla tietysti. Olisi kerrassaan noloa jättää hieno kätkö etsimättä korkeiden paikkojen kammon takia. Eikä tämä silta ole oikeasti edes korkea. Muuten vain aika jännä. Sillan kansi viettää hiukan vasemmalle, voisikohan sieltä horjahtaa alas?

Kerään rohkeutta ja astun astun varovasti sillalle. Jalan alta kuuluu pahaenteistä ritinää, mutta Stacy lohduttaa, että sen täytyy johtua siitä, että silta on jäässä. Kaide on matalalla, ajatus sillan ylityksestä pelottaa. Onhan tämä rakenteeltaan vähän erilainen kuin tähän mennessä kansallispuistoissa ylitetyt. Etenen hiljaa melkein kuin hiihtämällä, niin matalana kaiteista kiinni pitäen kuin mahdollista.

Pääsen yli mulahtamatta jääkylmään veteen!

Raasepori riippusilta KopparoHenkilökohtainen geokätköilyvalmentajani Stacy huikkaa ohjeita sillan toiselta puolelta.

Ja voi sitä tunnetta, kun kätkö löytyy! Lokivihko on syvällä purkin sisällä, eikä millään meinaa suostua ulos. Dramatiikkaa ei tältä kätköltä puutu kun jästi loggaa ensimmäistä kätköää. Kun lilliputtivihko suostuu lopulta ulos, karkaa korkki alas. Jännittyneistä sormistani putoaa seuraavaksi Minigrippussi, johon tuuli ahnaasti tarttuu.

Onnekseni pussi jumiutuu pian oksan kainaloon, ja saan sen palautettua paikalleen. Huh miten jännittävää!

Raasepori riippusilta Kopparo

Kulku molempiin suuntiin vain omalla vastuulla!

Tätä tämä nyt on. Geokätköilyä parhaimmillaan. Elämyksiä ja jännitystä.

Geokätköily motivoi liikkumaan ympäri vuoden, ja vie uusiin hienoihin paikkoihin, joita ei muuten tulisi löytäneeksi.

Toden totta! Ilman geokätköilyä tämä mahtava paikka olisi jäänyt löytymättä.

Raasepori Kopparo riippusiltaIstahdan hetkeksi riippusillan toiseen päähän ja hykertelen tyytyväisyyttäni. Onnistumisen ilo kauniissa maisemissa on ihmisen iloista parhaimpia. Juuri sitä on tässä ja nyt tarjolla. Koko riippusillan pituudelta.

Jomalvikin kohtalokkaan kanavan kätkölle

Olemme geokätköilleet jo monta tuntia, mutta päätämme käydä vielä yhdellä kätköllä paluumatkalla. Ajamme Jomalvikin kohtalokkaalle kanavalle.

Kanava näyttää niin kapealta, että tuntuu mahdottomalta, että siihen voisi ajaa kovaa edes formulakuljettaja.

Raasepori Jomalvikin kanavaVaikka Stacyn gps näyttää hyviä lukuja, ja kätkön vinkkikin kuulostaa pettämättömältä, ei kätköä vaan löydy. Puusilmäilemme kanavalla hyvän tovin.

Parhaimmillaan gps:n tarkkuus avoimessa maastossa on kolmen ja viiden metrin välillä, mutta siltä alueelta ei löydy mitään. Onneksi muita ihmisiä ei ole liikkeellä, he voisivat ihmetellä oudon näköistä pyörimistämme.

”Juuri tämä osoittaa, miten tärkeää on geokätköjen huolto. Koska kätköä ei löydy, on todennäköistä että se ei ehkä ole enää alkuperäisellä paikallaan, vaan kaipaisi kenties huoltoa.”

Tästä viimeisestä denarista huolimatta päivä Raaseporin upeissa maisemissa on kokonaisuutena huikea elämysten päivä. Olen oppinut paljon uutta, ja nähnyt monta upeaa paikkaa.

Olen jännittänyt ja sopivasti vähän pelännytkin. Koukuttavaa, sitäkin tämä on. Saattaapa olla, että tulevilla reissuillani pysähdyn matkan varrella ”parille”, kuten kätköilypiireissä on tapana sanoa.

Tämä geokätköilyksi kutsuttu maailmanlaajuinen aarteenmetsästys ei jätä kylmäksi – ainakaan jos sille antaa tilaisuuden.

Jälkikirjoitus: Geokätköilypäivän jälkeen selviää, että jännittävä riippusilta sijaitsee Kopparön luontopolulla. Keltaisin merkein merkitty polku jatkuu osin luonnonsuojelualueella eteenpäin, ja päättyy Stora Sandön rantaan, jossa on sekä tulipaikka evästelyyn että hyyskä. Koko matka Kopparön satamasta Stora Sandön tulipaikalle on 3,2 kilometriä. Kun riippusiltaa lähtee omalla vastuullaan valloittamaan, kannattaa auto jättää Kopparön parkkipaikalle, jotta se ei ole kenenkään tiellä. Kopparön ravintolasta ja vastaanotosta autetaan mielellään oikeaan suuntaa, ja annetaan tarvittaessa vaikka kartta kainaloon. Lisätietoja Raaseporin Kopparön palveluista löytyy täältä www.kopparo.fi 

Raaseporin linnan ja Linnanvoudin tuvan aukioloajoista löydät lisää tietoa täältä www.raaseporinlinna.fi  Samaisella sivulla on kerrottu kattavasti myös Snappertunan muista palveluista, tarjolla on pitkämatkalaisille myös majoitusta!

Lisätietoja ja linkkejä:

Raaseporin linnan Facebook-sivut

Raaseporin tapahtumakalenteri

VisitRaseborg.com

VisitRaseborgin Facebook

Geocatching-sivusto: www.geocaching.com 

Tämä juttu julkaistiin aiemmin luontoihmisten ulkoilmaretkeilyn aarreaitassa, Retkipaikka.fi -sivustolla.

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Copyright © 2019 Johanna Suomela.

All rights reserved.

Kiitos että luit ❤ Jos tykkäsit, jaa!

Maisemaonnellista voi seurata myös näissä kanavissa, tervetuloa!

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit