Oulangan kansallispuiston Könkään Keino lumoaa heijastuksillaan ja koskiensa kohinalla

konkaankeino_20160614_19_41_07_pro-2

Asiasta ei ole enää pienintäkään epäilystä.

Suomen mediaseksikkäin kuusikymppinen löytyy Kuusamosta.

Suomalaisen Oulangan kansallispuiston nimi on tänä syksynä kaikkien huulilla. -Tai ainakin se on kovin monien kansallispuistovinkkejä jakavien mediatalojen listoilla.

Ensin sen kanjoneita ja vesiputouksia suitsutti pidäkkeettömästi kaikkien matkaoppaiden äiti Lonely Planet, nostaessaan Oulangan ensi vuodeksi suosittelemiensa Euroopan parhaiden kansallispuistojen joukkoon.

Nyt Oulangan ihailijakerhoon liittyi brittilehti Daily Mail. Lehden journalistisesta linjasta ja aihepiireistä voi olla montaa mieltä, mutta kansallispuistoista lehti kirjoittaa kuin ymmärtäisi jotain kauniin luonnon päälle.

– Tosin jutun lähempi tarkastelu osoittaakin, että lista on räätälöityihin matkoihin erikoistuneen brittimatkatoimiston koostama, teemalla ”Jos sinulla on kansallispuistossa aikaa vain yksi päivä”.

daily-mail-20-11-2016

©Medway leisure travel

Sinä, rakas lukijani olet tänä vuonna päässyt kanssani Oulangan upeisiin maisemiin jo monta kertaa. Vielä kerran vien sinut sinne, tällä kertaa Medway Leisure Travelinkin suosittelemalle reitille, Könkään Keinolle.

Reitin nimi ei ole kovin seksikäs, mutta mieleenpainuva se on kyllä. Yhtään hirveä ei tosin reitillä nähty, eikä silakkaakaan ollut eväänä.

Kesäsade piiskaa päivällä Kuusamoa, joten odottelemme kelohuvilan uneliaassa rauhassa vedentulon loppumista. Lähdemme autolla Rukalta kohti Oulangan luontokeskusta vasta myöhään iltapäivällä.

Könkään keinon luvataan olevan helppokulkuinen, kahdeksan kilometrin pituinen rengasreitti. Lähdemme keinottelemaan vastapäivään, joten pian Oulangan luontokeskuksen jäätyä taaksemme nousemme ylös Oulankajoen oikealla puolella kohoaavaa mäntyistä rinnettä.

konkaankeino_20160614_18_47_33_pro-2

Polku on leveä ja tasainen. Täällä osa vedestä on tullut alas pulleina rakeina!

Viileä kosteus höyrystyy unenomaiseksi usvaksi.

konkaankeino_20160614_18_50_29_pro-2

Polku tasaantuu ja kulkee yhtä matkaa poroaidan viertä.

Reitti kuljettaa poroerotteluaitaukselle. Aitauksen viereiseltä näköalatasanteelta saa hyvän käsityksen aitauksen rakenteesta. Varmuuden vakuudeksi tasanne on varustettu myös poronhoitotermejä avaavalla opaspiirroksella otsikolla ”Kiekerömaalta konttoriin”.

Kiekerömaa on laidunta, ja konttorit pikkuaitauksia.

Aitauksen jälkeen saamme nautittavaksemme ensimmäisen pikkusuon, ja ah, niin asiaankuuluvat pitkospuut. Innokas noutajamallinen, vyötäisilleni vetovaljaisiin kiinnitetty suklaanruskea koira putoaa pitkoksilta ahnaaseen suonsilmäkkeeseen, mutta pääsee ketterästi takaisin ylös.

konkaankeino_20160614_18_54_57_pro-2

Pienen taivalluksen jälkeen Ylimmäinen Hiidenlampi hohtaa sinisenä ilta-auringossa.

Krokotiilimainen kelo vaanii ohikulkijoita lähes peilityynellä pinnalla.

konkaankeino_20160614_18_57_40_pro-2

konkaankeino_20160614_18_57_57_pro-2

Rantaa myötäilevät pitkokset ovat sateen jäljiltä liukkaat.

Koira tahtoo veteen. No, onhan se suosilmäkkeestä noustuaan kauttaaltaan suoturpeinen. Menköön, saadaan suurimmat kurat karistettua.

konkaankeino_20160614_18_59_42_pro-2

Pieni pulahdus puhdistaa ja helpottaa uimariksi jalostetun chesapeakelahdennoutajan uimaanpääsyhimoa. Innokas uimarikoira rikkoo tyynen lammen pinnan.

Missään ei näy ainuttakaan lintua, eikä muita patikkamiehiä. Päivän sade ja raekuuro hätysti muut kulkijat pois, eikä iltalenkille ole mikään muu seurue halunnut lähteä.

konkaankeino_20160614_19_02_28_pro-2

Vallitsee täydellinen kesäkuun illan rauha ja hiljaisuus.

Voisin jäädä tähän. Vain ihailla metsän heijastusta ilta-auringon peilaamasta vedestä.

konkaankeino_20160614_19_29_22_pro-2

Välillä noustaan vähän, mutta enimmäkseen maasto on juuri sellaista kuin on luvattu. Tosi helppokulkuista.

Kun Oulankajoki jälleen tulee näkyviin, maisema hyvittää taakse jääneen mäntykankaan monotonisuuden monin verroin.

konkaankeino_20160614_19_42_43_pro-2

konkaankeino_20160614_19_41_07_pro-2

konkaankeino_20160614_19_41_32_pro-2

Sadevesi kimmeltää männynneulasissa. Ilma on niin raikas kuin se vain Koillismaan perukoilla olla voi. Matka edistyy kuin huomaamatta – vai onko se vain vyötäröllä vetoliinassa kiinni oleva uimarikoira?

Hiljaisessa ja tyynessä kesäillassa Kiutakönkään kumu kuuluu kauas.

konkaankeino_20160614_20_17_34_pro-2

konkaankeino_20160614_20_27_50_pro-2

konkaankeino_20160614_20_30_10_pro-2

Kiutaköngäs on noin sadan metrin mittainen koski, jonka alun ja lopun korkeusero on lähes 14 metriä. Täällä aiemmin tammikuun paukkupakkasilla käydessämme, koski oli lähes jäässä.

Jäätävän pakkaspäivävisiitin jälkeen oli kiva tulla uudelleen kesällä ja nähdä esteettömästi virtaava vesi.

konkaankeino_20160614_20_38_46_pro-2

Talviseen lumimaisemaan pyllymäenlaskujälkensä jättänyttä saukkoa ei harmiksemme näkynyt.

konkaankeino_20160614_20_44_38_pro-2

Loppumatka Kiutakönkäältä Oulangan luontokeskukselle on leveää sorapintaista polkua, ja vankkoja pikkuportaita.

Kiutaköngäs onkin helposti saavutettavissa luontokeskuksen parkkipaikalta, vain noin kilometrin päässä. – Ellei syystä tai toisesta ole halukas tai kykeneväinen koko kahdeksankilometrisen reitin patikointiin.

Puolentoista kilometrin päässä Oulangan luontokeskuksesta on myös esteetön polku Kiutakönkään alajuoksun pyörteille, nimeltään Könkään kuohu. 150 metrisen polun alkuun pääsee autolla. Oulangan alueen patikointireiteistä voit lukea lisää täältä.

Elämme hullua aikaa jolloin maailman parhaita matkustajalaivoja valmistavasta maasta tilataankin risteilyalus Kiinasta, ja veronmaksajien rahoilla priorisoidaan norjalaislentoyhtiön lentolippuja. Siksi onkin erityisen hienoa että meillä on jotain mitä ei voi tilata kiinalaisilta, ja jota ei voi ulkoistaa.

Jotain jossa avainlipputuote päihittää kiinalaisen ja norjalaisen kuusi-nolla.

Meidän tulisi olla erityisen ylpeitä upeasta luonnostamme ja ikimuistoisia luontoelämyksiä tarjoavista kansallispuistoistamme.  Ja myös siitä, minkälaisen maan olemme asuttaneet ja jossa pärjäämme myös marraskuun kaamoksessa ja talven paukkupakkasissa.

Luontoa ei voi tuoda. Tänä vuonna juhlimme satavuotiasta Suomea. Suomen luontoa juhlitaan myös neljänä teemapäivänä. Suomen Luonnonpäivinä.

Tee sinäkin kunniaa satavuotiaalle Suomelle ja parhaimmalle matkailuvaltillemme, puhtaalle luonnollemme. Vie luonnonpäivinä retkelle luontoon lapsi, aikuinen tai vanhus, ja altistu luonnon hyvinvointivaikutuksille.

Luonnonpäivänä – tai niin usein kuin mahdollista. Suomen luonnolla ei ole ”Parasta ennen” -päivää.

Luonto on parhaimmillaan joka päivä.

Ilahtuisin jos seuraisit retkiäni myös Facebookissa.

Kuviani löydät Instagramista ja Twitteristä.

Blogia voit seurata myös Blogit.fi -palvelussa.

Kaikki jutun kuvat ovat minun, paitsi englantilaisen Medway leisure travelin luvalla julkaistu Oulangan kansallispuiston infografiikkakuva.

Ethän käytä kuviani ilman lupaani.

Copyright © 2016 Johanna Suomela. All rights reserved.

 Kiitos ajastasi❤

Könkään keino käveltiin kahdessa tunnissa 14.6.2016.

Sports Trackerkin piirsi viivaa – kun sen lopulta muisti laittaa päälle.