Luontoluksusta maisemaonnellisille

WP_20170108_12_29_27_Pro (3)Mitä on luksus? Luksuksella on vanhastaan huono kaiku. Se on ollut jotain överiä, jotain pröystäilevää.

Vanha luksus oli pröystäilevää materiaa, jossa oli iso hintalappu.

Uusi luksus on tunne, kokemus. Elämys on nykyajan luksus. Aitous on uusi luksus.

Uusi luksus löytyy lähimetsästä ja erämaasta.  Se löytyy patikkapolulta tiettömän taipaleen ääreltä.  Uusi luksus löytyy etsimättä, ja se voi olla täysin ilmaista.

Uusin luksus on luontoluksusta.

Edesmennyt Juice Leskinen tunnusti jossain kauan sitten kuulemassani haastattelussa tulevansa onnelliseksi materiasta, olevansa tavaraonnellinen.  

Joitakin vuosia sitten totesin, että hallussani on kamaa ja roipetta jo riittävästi, että vähempikin riittää. Ymmärsin etten tarvitse yhtään lisää materiaa onnellisuuttani pönkittämään.

Ymmärsin että hakeutuminen luontoon, maisemallisesti kauniisiin, rauhallisiin paikkoihin, tekee minut maisemaonnelliseksi.

lajugal_20170108_16_37_17_pro

Vihreää hyvinvointia

Tiesitkö että luontoliikunnan hyvinvointivaikutuksista on jo saatu paljon konkreettisia tutkimustuloksia? Oma suosikkijulkaisuni on Sitran, Suomen Itsenäisyyden juhlarahaston, julkaisu ”Vihreää hyvinvointia”.

Jos et ole tutustunut opukseen vielä, suosittelen lämpimästi. Voit ladata sen tämän linkin kautta. Julkaisussa kerrotaan mm:

Luonnossa liikkumalla kohollaan oleva verenpaine, syke ja lihasjännitys alenevat. Vastustuskykyä parantavien valkosolujen määrä veressä nousee ja stressihormoni kortisolin määrä vähenee. Jo 20 minuutin luonnossa olon jälkeen havaitaan mitattavia hyödyllisiä vaikutuksia, kuten kohonneen verenpaineen laskua. Maksimivaikutus saavutetaan noin kahdessa tunnissa, ja se kestää useita päiviä.

Kirjanen saa verenpaineeni ja sykkeeni laskemaan, ja stressini lievenemään jo pelkän kauniin vihreän kansikuvan vilkaisulla.

elcedro_20170108_12_23_29_pro

Luontomatkailu jossa päiväretkeillään patikoiden luonnon helmassa, mutta ei tingitä nukkumisolosuhteiden mukavuudesta, on suuressa nosteessa. Niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Päiväpatikoimassa maailmalla

Kun arjen kiireessä yritämme välttää vaarallista stressiä, liikaa istumista ja passiivista elämää, miksi menisimme lyhyillä lomillamme makaamaan uima-altaille? Kohtuudella nautittuna passiivinen lököttelykin voi toki tehdä hyvää, mutta varmuudella edistämme hyvinvointiamme hakeutuessamme nautinnollisten luontokokemusten äärelle. Tutkimuksissa on nimittäin todettu, että luonnossa oleilu parantaa vointiamme – vaikka emme itse sitä ymmärtäisi.

Tiesitkö että Facebookiin on perustettu muutama viikko sitten oma ryhmä niille matkailijoille, jotka haluavat ulkomaanreissuillaan patikoida päiväretkiä, mutta nukkua mielellään muualla kuin teltassa. Ryhmässämme on jo lähes 2000 fiksua, luonnon hyvinvointiarvot ymmärtävää ihmistä, jotka haluavat vähentää stressiään ja madaltaa verenpainettaan luonnon kauneudesta ja raittiista ilmasta päivisin nauttien, mutta silti yönsä mieluiten sileiden lakanoiden välissä nukkuen.

Ekstreme-kokemuksia ja uusien vuorenhuippujen valloitusta suunnitteleville patadegermaneille ja veikkagustafssoneille on ihan omat ryhmänsä, tässä ryhmässä riittää se, että voittaa itsensä. 

Tule mukaamme inspiroitumaan maailman kauneimpien luontokohteiden ääreen. Tule kysymään vinkkejä ja jakamaan omia kokemuksiasi elämyshakuisille ja tiedonjanoisille ihmisille. Ryhmämme löydät Facebookista tämän linkin kautta.

Vaikka ryhmä on ollut olemassa vasta muutaman viikon, on vinkkejä jaettu ja kysytty jo lähes kaikille maailman mantereille.  Meitä ryhmäläisiä on pian 2000.

Monen ryhmäläisemme mielestä elämä on liian lyhyt pelkkään uima-altaalla makoiluun. – Ja vaikka oma matkakassasi ei pullistelisi liitoksissaan, voit ryhmämme kuvien ja jaettujen patikointi- ja luontokokemusten siivittämänä tehdä kohteisiin virtuaalimatkoja, vaikka omalla sohvallasi lepäillen. Ei kokemus ihan BBC:n Avaraa Luontoa voita, mutta ryhmässämmepä oppii mm, että Georgiaan ei kannata matkustaa ainakaan mutatulivuoret nähdäkseen. Ellei sitten samalla  sinne ole muutakin asiaa.

Tule mukaan!

Tule mukaamme inspiroitumaan maailman kauneimpien luontokohteiden ääreen. Tule kysymään vinkkejä ja jakamaan omia kokemuksiasi elämyshakuisille ihmisille. Ryhmämme löydät Facebookista tämän linkin kautta.

Missä sinä haluat kokea maisemaonnellisuutta ja lumoutua luontoluksuksesta?

elcedro_20170108_12_25_27_pro

Ilahtuisin jos seuraisit retkiäni myös Facebookissa.

Kuviani löydät Instagramista ja Twitteristä.

Blogiani voit seurata myös Blogit.fi -palvelussa.

Ethän käytä kuviani ilman lupaani. Tämän artikkelin kuvat on kuvattu Kanarian La Gomeralla. Melkein kaikki kuvista Unescon maailmanperintökohteessa, Garajonayn laakeripuumetsässä.

Copyright © 2017 Johanna Suomela. All rights reserved.