Pökerryttävän kaunis Dubrovnik – kävelykierros vanhan kaupungin muurilla

Dubrovnikin vanha kaupunki on satumaisen kaunis. Helpoimmin ja elämyksellisimmin kaupungin nähtävyydet saa haltuun kävelemällä kierroksen vanhan kaupungin muureilla. 

Vanhan sanonnan mukaan matka ei tapa, vaan vauhti. Dubrovnikissakin vanha viisaus pitää paikkansa, sillä vanhaa kaupunkia ympäröivän muurin pituus on alle kaksi kilometriä. Paahtavan kuumana kesäpäivänä tuolle kierrokselle on hyvä lähteä kolmen virkistyspysäyksen tekniikalla – kuten mekin teimme.

Dubrovnikissa aurinko paistaa keskimäärin 250 päivää vuodessa. Niin myös tänä lokakuisena päivänä, jolloin olemme päättäneet kävellä tämän kahden kilometrin mittaisen, verkkokalvoja hellivän maisemakävelyn.

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, myötävaloon taivas on sinisistä sinisin.

Dubrovnik vanha kaupunki

Dubrovnikin muurien suojaamalla vanhalla kaupungilla on komea historia

Unescon maailmanperintökohteeksi Dubrovnikin kaunis vanha kaupunki listattiin 1979. Paitsi kauniit kehykset, on tällä kaupungilla myös komea historia. Dubrovnikin tasavallan vuonna 1296 rakentama viemäri on käytössä edelleen. 1377 täällä otettiin ensimmäisenä maailmassa käyttöön epidemia-alueilta tulijoiden karanteeni tartuntatautien leviämisen estämiseksi. 1416 Dubrovnik oli ensimmäinen eurooppalainen valtio joka lakkautti orjuuden, ja kielsi orjien kuljetuksen kauttaan.

Historian valossa vaikuttaa siis vahvasti siltä, että paitsi rakentaa kestäviä muureja, täällä on osattu tehdä myös ihmiskuntaa eteenpäin vieneitä päätöksiä.

Kaupunkia suojaavan muurin paksuus vaihtelee mantereen puolella neljän ja kuuden metrin välillä. Meren puolella, korkeiden kallioiden suojeluksessa muuri on kapeampi. Korkeimmillaan muurin korkeus on 25 metriä. Dubrovnikin linnoitus muodostuu kolmesta pyöreästä ja kahdestatoista neliskulmaisesta linnoitteesta, joita täydentävät kaksi kulmalinnoitusta ja 15 bastionia eli vallisarvea. Tykkejä täällä on ollut ainakin 120.

Vuonna 1991 Dubrovnikin vanhaa kaupunkia runteli sota seitsemän kuukauden ajan. 56 prosenttia vanhan kaupungin rakennuksista vaurioitui, ja 114 siviiliä menetti henkensä. Sodan jälkiä korjatessa tänne ei ole tuotu mitään modernin arkkitehtuurin kotkotuksia, vaan kaupunkia on korjattu entiseen asuunsa. Niinpä täällä on kuvattu monia komeita tapahtumapaikkoja vaatineita elokuvia, kuten suosittua Game of Thrones -sarjaa, Star Warsin The Last Jedi -elokuvaa ja uutta, vasta tämän vuoden lopulla ensi-iltansa saavaa Robin Hoodia.

Lähdetään kiertämään muuria vastapäivään, ostetaan liput sataman läheiseltä sisäänkäynniltä ja aloitetaan kierros. Vilkkaimpina päivinä muurin kiertäjiä on yli 10.000, näin syksyllä määrä on merkittävästi pienempi.

Dubrovnikin vanha kaupunki

Dubrovnikin vanhan kaupungin muuri

Dubrovnikin vanhan kaupungin muuri

Dubrovnikin vanhan kaupungin muuri

Dubrovnikin vanhan kaupungin muuri

Vehreä Lokrumin saari hallitsee näkymää itään. Tässä muuri on paksuimmillaan. Muurin suojista löytyy myös ensimmäinen virkistäytymispiste, pieni ja viileä, herkullisia tuorepuristettuja hedelmämehujakin tarjoava kahvila.

Dubrovnikin vanha kaupunki

Ylhäältä muureilta katsoessa kattotiilien väri ja puhtaus kavaltaa sodan tuhot – punaisemmat ja puhtaammat katot on korjattu – tai koko talo rakennettu uudelleen – 1991 riehuneen sodan jälkeen.

Dubrovnikin kaupungin muurit

Muurin polveilua vanhan kaupungin länsirajalla

Dubrovnikin vanhan kaupungin muuri

Mantereen puoleinen muuri on paksumpi kuin meren puolella. Tässä näkyy hyvin muurin kaksikerroksinen rakenne. Päivänvarjon kohdalla on ensimmäinen virkistyspiste.

DubrovnikCityWalls_20161016_13_57_31

DubrovnikCityWalls20161016_13_58_14

Dubrovnikin vanhan kaupungin muuri

Minčetan linnoitus

Minčetan linnoitus on Dubrovnikin vapauden symboli

Kun linnoituksen tornia 1464 rakennettiin, loppuivat rakentajilta kivet kesken. Niinpä kivisiltä seuduilta kaupunkiin pyrkiviä vaadittiin tuomaan tullessaan niin raskas kivi, kuin tulijat suinkin jaksoivat kantaa.

Tornin huipulle pääsee kapuamaan. Portaat ovat kapeat, ja ruuhkaisina aikoina omaa vuoroaan joutuu odottamaan. Tornin huippu on Dubrovnikin vanhan kaupungin korkein kohta.

Dubrovnikin vanhan kaupungin muuri

Kurkistus Fransiskaaniluostarin sisäpihalle. Luostarin yhteydessä on toiminut apteekki keskeytyksettä vuodesta 1317.

Dubrovnikin vanhan kaupungin muuri

Vanhan kaupungin kiiltäväksi hioutunut pääkatu Stradun

Stradun – vanhan kaupungin tärkein katu

Vuonna 1667 maanjäristys teki täällä tuhojansa, ja alun perin 900-luvlla rakennettu pääkatu on sen jälkeen rakennettu uudelleen.

Dubrovnikin tasavallan pääelinkeino oli kauppa, ja Stradunin toisiaan muistuttavien talojen julkisivut on rakennettu kaupankäynnin ehdoilla. Stradun on edelleen vanhan kaupungin sykkivä sydän.

Kadun päässä, pienellä aukiolla sijaitsee 1438 rakennettu Onofrion lähde, ja sen kyljissä vettä sylkevät ihmishahmot.

Dubrovnikin vanhan kapungin lähde

Onofrion lähde

Kohti Adrianmerta – kohti Lovrijenacin linnoitusta

Muurikierroksen kaikkein kauneimmat näkymät avautuvat etelää kohti kävellessä. Adrianmeren aallot lyövät kallioihin, ja meri hohtaa turkoosina. Ylväs Lovrijenacin linnoitus hallitsee maisemaa. Eikä ollenkaan huonosti.

Lovrijenacin linnoitusta kutsutaan myös Dubrovnikin Gibraltariksi. Linnoituksen sisäänkäynnin yläpuolelta voi yhä lukea tekstin ”Non bene pro toto libertas venditur auro”.

Freedom cannot be sold for gold.

Lovrijenacin linnoitus

Dubrovnikin vanhan kaupungin muurit

Näkymä kohti pohjoista – muuri viettää alaspäin merta kohti.

Lovrijenacin linnoitus

37 metrin korkeuteen kurottavalla linnoituksella järjestetään tapahtumia, ja siellä esitetään myös Shakespearen Hamletia.

Lovrjenacin linnoitus

DubrovnikCityWalls20161016_14_21_31

DubrovnikCityWalls20161016_14_25_10

Eteläinen muuri pullistelee virkistyspaikkoja

Muurin päällä kulkeva reitti nousee taas ylöspäin. Kaunista maisemaa ihaillessamme nautimme selän takaa kioskista ostamaamme kylmää vettä.

Vähän matkaa eteenpäin kuljettuamme olemme baarin kohdalla. Täällä on tarjolla myös istuinpaikkoja ja olutta, sekä paikallisista granaattiomenoista tuorepuristettua mehua.

DubrovnikCityWalls20161016_14_31_16

DubrovnikCityWalls20161016_14_46_55

DubrovnikCityWalls20161016_14_46_36

DubrovnikCityWalls20161016_14_49_13

Muuri kuljettaa meidät paikallisten ihmisten takapihoille, sitrus- ja granaattiomenapuiden ja viiniköynnösten vihreään maailmaan, jossa laihat kissat metsästävät.

Pyykit kuivuvat merituulessa, ja yksinäinen kilpikonna näykkii suojaisan nurmikkolaitumensa ruohoa.

Kahdessa kohdassa eteläisessä muurissa on reikä, kallioille on rakennettu pengerrettyjä baareja. Maisemat merelle ja Lokrumin saarelle ovat kauniit, ja aaltoja pelkäämättömät rohkelikot menevät alimmilta penkereiltä uimaan. Kesällä nämä Buza-baarin kallioiset rannat täyttynevät auringonottajista, vaikka ihan vanhan kaupungin vieressä on Banjen pikkukivinen uimaranta.

DubrovnikCityWalls20161016_14_50_02

Buza baari

Baareja kahdessa kerroksessa.

Buza barin rantakallioilla

Lokrumin paratiisisaari Buza-baarin penkereiden ilta-auringossa

Bubrovnikin vanhan kaupungin muurit

Toinen baarikeskittymä. Toinen muurin päällä, toiseen pääsee muuriin tehdyn käytävän läpi maan tasolta, mutta reittiä ei ole helppo löytää.

DubrovnikCityWalls20161016_15_00_25

Dubrovnikin vanha kaupunki

Taukopaikka näköalalla

DubrovnikCityWalls20161016_15_27_16

DubrovnikCityWalls20161016_15_37_02

DubrovnikCityWalls20161016_15_37_37

DubrovnikCityWalls20161016_15_38_38

Reilun kahden tunnin kuluttua kiireetön kahden kilometrin muurikierroksemme päättyy, samaan paikkaan josta se alkoi.

Kesän ruuhkaisimpina kuukausina muurinkiertäjiä on varmasti monin verroin enemmän kuin lokakuisena aurinkopäivänä. Silloin lie parasta olla liikkeellä joko aikaisin aamulla – tai myöhemmin iltapäivällä jolloin risteilyalusten matkustajat ovat palanneet kelluviin kyliinsä.

Dubrovnikin vanha kaupunki ja rauhallinen maisemiennautintakierros sen komeilla muureilla lunastaa kaikki odotuksemme.

Dubrovnikin vanha satama

Kalastavat ystävykset Dubrovnikin vanhan sataman apajilla.

DubrovnikCityWalls20161016_16_54_35

DubrovnikCityWalls20161016_18_27_02

DubrovnikCityWalls20161018_15_10_48

Linkkejä ja lisätietoja:

Vietimme Dubrovnikissa kokonaisen viikon lokakuussa 2016.

Vierailimme paratiisimaisella Lokrumin saarella, Fransiskaaniluostarissa ja kävimme katsomassa sodan hirveyksiä War Photo Museumissa. Asuimme kahdessa eri hotellissa, toinen sijaitsi vanhassa kaupungissa, toisesta oli upea näköala vanhaan kaupunkiin. Näistä kaikista on juttuja tulossa.

Sairastuimme tällä lomallamme myös kuumeiseen vatsatautiin, joka paitsi pilasi monta matkapäivää, vei myös pitkäksi aikaa halun miettiä tuota kauniiden maisemien ja lokakuisten kuumien hotellihuoneiden kohdetta. Tuon pienten vastoinkäymisten värittämän jutun voit halutessasi lukea täältä.

Kohteena Maailma -blogista löytyy lisätietoa mm. rantatörmien baareista, ja siellä tuo vanhan kaupungin muurikierros on päässyt top viitosen ykköseksi. Jutun viidestä Dubrovnikin suosituksesta voit lukea täältä.

Mikäli Game of Thronesin kuvauspaikat Dubrovnikissa kiinnostavat, kurkista tänne. Nettisivulle on koottu kaikki Dubrovnikin ja lähiympäristön kuvauspaikat.

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Copyright © 2018 Johanna Suomela. All rights reserved.

Kiitos ruudun sille puolelle että luit!

Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit