9 syytä vuokrata matkailuauto

MA_20150717_04_31_58_Pro

Ja minähän en lomaani teiden tukkona vietä! Asuntovaunuun tai matkailuautoon minut saa vain kilon palasina! Haluan nukkua yöni hyvätasoisessa hotellissa sileiden lakanoiden välissä!

Näin ajattelin vuosikymmeniä. Sitten vanhin koirani varttui harmaapartaiseksi seniorikoiraksi, jota en enää raaskinut viedä kahdeksi pitkäksi viikoksi hoitolaan. Piti löytää lomailumuoto, joka mahdollistaisi ”Wanhan Sotaratsun” mukaanoton.

Niinpä viime kesänä astuin ensimmäisen kerran elämässäni matkailuautoon. Auto oli uutuuttaan hohtava, puhdas, siisti ja kaikin puolin virheetön. Hämmästyttävän kompaktiin tilaan oli saatu mahtumaan kaikki tarpeellinen: makuutilat neljälle, pikkuinen keittiö isolla jääkaapilla, siisti vessa ja suihku sekä iso tavaratila. Ilmastointi ja lämmitys. Säilytystilaa, pieniä kaappeja, kiersi joka puolella autoa.

Hämmästyttävintä tässä matkailuautossa oli kuitenkin se, että tähän autoon olivat myös siistit ja hyvinkäyttäytyvät koirat tervetulleita. Takinkäännön aika oli tullut.

MA_20150716_19_02_59_Pro

Matkakohteeksemme valikoitui koirien mukaantulon vuoksi entuudestaan kokematon Norja. Matka ei olisi pitkä, eikä sää liian helteinen. Ja mikä parasta, pääsisimme samalla myös vaeltamaan upeisiin maisemiin.

Olen aiemmin kirjoittanut tuon loman päivävaelluksistamme Hardangerviddassa ja Besseggenillä. Lisäksi kävimme Preikestolenilla ja Aurlandissa, sekä Saudan ylängöllä, josta ovat kaikki tämän jutun kuvat.

MA_20150716_18_09_46_Pro

Matkan jälkeen mietin, mitä hyviä puolia oli matkailuautolomassa – entisen matkailuautoilun karttajan silmin:

1. Hyvätasoinen hotellihuone kulkee koko ajan mukana

Normaaliin henkilöautolla (tai moottoripyörällä) tehtävään road trippiin verrattuna seuraavan yön majoituksen löytäminen ei aiheuta harmaita hiuksia. Lakanat ovat juuri niin sileät ja korkealaatuiset kuin on itse mukaan ottanut.

– Loman ajankohdasta riiippuen hankaluuksia voivat tosin aiheuttaa täpötäydet leirintäalueet, mikäli halutaan päästä verkkosähkön ja säiliöiden täytön ja tyhjennyksen piiriin. Jos täyttö- ja tyhjennystarpeita ei ole, voi teoriassa yöpyä missä tahansa – missä se ei ole kiellettyä.

MA_20150716_19_14_34_Pro

2. Tavarat kulkevat koko ajan mukana

Tavarat ja vaatteet kulkevat mukana juuri siellä, minne ne olet autoon astuessasi laittanut. Matkailuautossa matkustava säästyy jatkuvalta tavaroiden pakkauksen ja purun vaivalta.

MA_20150716_21_06_47_Pro

3. Reittisuunnitelmaa on helppo muuttaa

Jos suunnitellun kohteen sääennuste ei houkuta, on helppo muuttaa suunnitelmaa ja hakeutua sinne missä aurinko paistaa. Tosin helppouden asteeseen vaikuttaa merkittävästi matkailumaan tiestö ja maanmuodostus.

Vuoristoteillä suunnitelmien muutos voi olla helpommin sanottu kuin tehty, Euroopan moottoriteillä se on paljon helpompaa.

MA_20150716_19_02_48_Pro

4. Ravintola kulkee aina mukana

Illallisten ja lounaiden a la carten tarjonta ja gourmeen taso riippuu jääkaapin ja pakastimen sisällöstä – ja matkalaisten kokkaustaidoista. – Tunnelma valitusta pysähdyspaikasta.

Pöytävaraus on aina varma, eikä tästä ravintolasta käännytetä ketään pois siksi, että paikka olisi täynnä tai keittiö ei olisi vielä/enää auki. Korkean hintatason maissa itse kokaten voi myös merkittävästi vaikuttaa loman kokonaiskustannuksiin.

Yhden elämäni mieleenpainuvimmista ja elämyksellisimmistä illallisista söin juuri tällä matkailuautolomalla, näiden kuvien maisemissa. Lautasella peuranfilettä salaattipedillä, matkailuauton vierellä istuen, auringonpaisteesta nauttien. Auto oli pysäköity autioon maisemaan, tien viereen. Taloja ei ollut moneen kilometriin, ja autojakin kulki ohi todella harvakseltaan. – Ja maisema oli juuri tämä:

MA_20150716_19_31_13_Pro

5. Päiväunet voi ottaa vaikka levähdyspaikalla

Nälkäkiukun yllättäessä auton voi pysäyttää vaikka levähdyspaikalle. Kun kuljettajan ja matkustajien verensokeri on saatu palautettua yhteistyökykyiselle tasolle, voi matka taas jatkua. – Ellei sitten haluta samalla ottaa myös energisoivia päiväunia. Matkailuautossa sekin onnistuu – milloin vaan.

MA_20150716_22_10_18_Pro

6. Matkailuauto mahdollistaa erilaiset päiväohjelmat

Mukanamme matkustanut teini ei halunnut lähteä sateen ja tuulen piiskattavaksi Hardangerviddan tunturiylängölle, eikä Besseggenin kivikkoihin tai Preikestolenin portaikkoihin. Niinpä hän jäi autoon odottamaan, käyttäen paivänsä juuri haluamallaan tavalla.

Vertailun vuoksi: Kun Sveitsissä emme halunneet raahata teiniä väkisin mukaamme painovoimaa uhmaavalle Mythenin vuoristohaikille, maksoimme perhesovun ylläpitämiseksi juniorin hotellihuoneen päivävuokraa 100 Sveitsin frangia.

MA_20150716_21_29_57_Pro

Kun matkailuautoillaan koiraseurassa, on hyviä syitä vielä enemmän:

7. Vartiointiliike kulkee mukana

Pienenkin koiran haukku pitää pitkäkyntiset loitolla. Kaupassa tai ravintolassakäynnin aikanakin auto on asuttu – ja vartioitu. Tässä tosin voi olla rotukohtaisia eroja…

Oma chesapeakelahden ”Securitaksemme” ei varmasti päästä satunnaisia ohikulkijoita sisään.

MA_20150716_21_15_32_Pro

8. Personal trainer kulkee mukana

Mukana matkailevan koiran on päästävä kunnolla jaloittelemaan vähintään kolme kertaa päivässä. Samalla matkailuautoileva ihminen saa oikaista jalkojaan ja nauttii raitista ilmaa. Päivämatkat pysyvät kohtuullisina, ja ohikulkupaikatkin näkee paremmin.

Sitäpaitsi kaikkihan me jo tiedämme, ettei ylenpalttinen istuminen ole terveellistä.

MA_20150716_19_03_29_Pro

9. Koirahoitolamaksut säästyvät

Vaikka meillä on Lohjalla erinomainen hoitopaikka, Koirahoitola Terriloves, tulee kahden viikon hoitojaksosta iso lasku. Silloin kun matkustetaan lentäen, ei ison koiran – tai kahden, tai nykyisin peräti kolmen – mukaanotto ole tavallisen kuolevaisen keinovalikoimassa vaivalloisuutensa ja hintansa vuoksi. Matkailuautossa koira kulkee mukana lähes huomaamatta.

Toki hyvissä ajoin ennen matkaa on selvitettävä rokotus- ja madotusvaatimukset, joissa on suuria maakohtaisia eroja. Myös lemmikkipassin ja tunnistemerkinnän on oltava kunnossa. Täältä löytyy lisää tietoa lemmikkieläinten viemisestä Norjaan.

MA_20150716_22_31_59_Pro

Harmaapartainen seniorikoiramme Wanha Sotaratsu on edelleen ilonamme, joten olemme lähdössä matkailuautolla reissuun tulevanakin kesänä. Edellä mainituista syistä.

Omat viikkomme on jo varattu ja maksettu. Mutta matkasuunnitelmamme on vielä auki.

Tulevana kesänä voin taas kahden viikon ajan todeta:

My home is where my husband parks it.

MA_20150716_19_03_55_Pro

Ilahtuisin jos seuraisit retkiäni myös Facebookissa.

Kuviani löydät Instagramista ja Twitteristä.

Blogiani voit seurata myös Blogit.fi -palvelussa.

Ethän käytä kuviani ilman lupaani.

Copyright © 2016 Johanna Suomela. All rights reserved.

MA_20150716_22_11_08_Pro

Kaikki tämän jutun kuvat otin Saudan ylängöllä Norjassa 17.7.2015