Viron vanhin puu

Tammi

Minkälaisia juttuja kuulisimmekaan jos puut osaisivat puhua? Mitä meille kertoisi Lohjan vanhin asukas, noin 400-vuotias Paavolan tammi? Hiuksianostattavia tarinoita? Vielä kauemmas synkkään ja sotaisaan menneisyyteen meidät voisi jutuillaan viedä 700-vuotias virolainen Tamme-Laurin tammi, Viron vanhin puu ja samalla myös maan vanhin asukas.

Tammi on puista jaloin, pyhä puu.

Tammi symboloi voimaa ja kestävyyttä.

Tammi

Viron vanhin puu on Tamme-Laurin tammi

Tamme-Laurin tammi kasvaa Viron Urvastessa. Tamme-Laurin tammi on Viron vanhin ja paksuin puu.  Ympärysmittaa jättiläisellä on 8 metriä, 31 senttiä, ja korkeutta 17 metriä.

Tamme-Laurin tammen suojassa piilottelivat Metsäveljet, ja sen salamaniskujen hapertamaan onttoon sisukseen mahtui seisomaan seitsemän miestä.

Vuonna 1970 puun ontto sisus täytettiin teräsbetonilla, ja puuhun asennettiin ukkosmyrskyjen varalle ukkosenjohdatin.

Tammi

Tammi

Tammi

Tammi

Tamme-Laurin tammi Urvaste

Tamme-Laurin tammi Urvastessa on Viron vanhin asukas. Sen iäksi on arvioitu 700 vuotta.

Tammi

Ajamme elokuisella Viron autolomallamme pienen ketunlenkin päästäksemme juuri tämän puun juurelle. On kiehtovaa tavata 700-vuotias elävä organismi, joka on nähnyt niin paljon. Sääli ettemme voi kuulla sen tarinoita.

Metsänhoitaja Peter Wohllebenin kirjan, ”Puiden salattu elämä” mukaan puut kommunikoivat keskenään, ja niillä on muisti. Ne voivat jopa varoittaa toisiaan myrkyllisistä hyönteisistä.

Mene ja tiedä.

Mutta olisi sangen ylimielistä kuvitella, että vain meillä ihmisillä – ja muilla nisäkkäillä – olisi kyky kommunikoida lajitoveriensa kanssa.

Viron matkailu nojaa vahvasti luontoon ja sen tutkittuihin ja kiistattomiin hyvinvointivaikutuksiin.

Mukaan on otettu rohkeasti myös paikallinen mytologia.  Viron matkailu lupaa:

Viro on maailman parhaita paikkoja luontolomasta nauttimiseen. Meidän Sveitsin kokoisessa maassamme on kuusi kertaa vähemmän ihmisiä, lähes puolet maasta on metsän peitossa ja viidennes koostuu suojelualueista. Vaikuttaa lupaavalta, että voisit ladata akkuja täysin rauhassa. Varoitus, et ole kuitenkaan yksin!

Urvaste National Geographicin keltainen kehys

Kun maalaillaan mytologioita, maalaillaan matkailijoiden mieliin kuvia.

Ajaessamme pois tuon puujättiläisen, tosielämän Entin luota, katsomme Viron kaunista mutta pilvistä maaseutua hetken keltaisten kehysten läpi.

Etelä-Viron kiertomatka kulttuurin ja historian ystäville

Mäen päällä pilkottava Urvasten kirkko ja hautausmaa on yksi National Geographicin keltaisten kehysten suosittelemien Etelä-Viron kiertomatkan kohteista.  Keltaisia maisemakehyksiä on kaikkiaan 24.  Optimiaika niiden kiertämiseen autolla on 3 päivää. Reitti lähtee Tartosta ja sinne se myös päättyy.

Turnee on suunniteltu erityisesti kulttuurin ja historian ystäville. Kaikki keltaisten kehyksien kohteet löydät täältä

Ajo-ohjeen tammelle ja paikan koordinaatit löydät Viron matkailusivustolta, täältä.

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Copyright © 2017 – 2019 Johanna Suomela. All rights reserved.

Kiitos ruudun sille puolelle että luit!

Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit