Luolia ja lähteitä ritarilinnoituksen raunioilla

Helmen luolatEn pidä itseäni varsinaisesti minään luolaihmisenä. Maan alle epämukaviin onkaloihin tunkeutuminen ei houkuta lainkaan. Silti on pakko pyytää kuljettajaa painamaan jarrua, kun yhden pysähdyksen taktiikalla on mahdollisuus nähdä Viron kuuluisin luonnon muovaama luola, ritarilinnoituksen rauniot – ja seitsemän tautia parantava lähde. 

Jo ennen matkaa on minulle tehty hyvin selväksi, että ”mitään patikointilomaa tästä ei sitten tehdä”. Kansallispuistoissa patikoitujen pikkulenkkien asemesta on siis tyydyttävä vieläkin pienempiin viherannoksiin. Otetaan se mikä saadaan, etenkin kaikki nämä matalalla roikkuvat hedelmät. – Varsinkin ne jotka tulevat ihan syliin. Kuten nyt tämä tarjonta. Tämä luontomatkailijan jättipotti on tarjolla ihan Pärnu-Valga -maantien varrella, ilman minkäänlaista ketunlenkkiä!

Olemme Helmessä, YLE:ä aikoinaan johtaneen Hella Wuolijoen syntymäkunnassa. Katsotaanpa mitä kaikkea täältä löytyy vihreää taukopaikkaa etsivälle luontomatkailijalle?

Helmen ritarilinnoituksen rauniot

Ritarilinnoituksen rauniot ovat ihan tien vieressä. Niiden luo päästäkseen pitää kiivetä ylärinteeseen.

Helmen ritarilinnoituksen rauniot

Helmen ritarilinnoituksen rauniot

Helmen ritarilinnoituksen rauniot

Todennäköisesti noin 1300-luvun alussa rakennetusta muinaislinnoituksesta on jäljellä kivimuurinpalasia, ja kuin ihmeen kaupalla ehjänä säilyneitä ikkuna-aukkoja. Historian saatossa Helmen ritarilinnoituksen isäntinä ovat vuoron perään vaikuttaneet saksalaiset, venäläiset, liettualaiset ja ruotsalaiset. Viimeksi mainittujen piikkiin mennee linnoituksen tuhoaminen vuonna 1658.

Tänne näin paljon myöhemmin osuneena satunnaisena matkailijana toivoisin tietty että linnoitus olisi jäänyt pystyyn. Joskus leikittelen ajatuksella, miltä maailma näyttäisikään, jos kaikki sodissa ja vihanpidoissa tärvellyt ja tuhotut rakennukset olisivat jääneet pystyyn. Jos vaikka vaan kaikki näkemäni raunioituneet linnat, kirkot ja luostarit olisivat edelleen kunnossa, niiden kivikasojen ja raunioiden asemesta joita ne nyt ovat. Kyllä, maailma olisi parempi paikka, jossa olisi poltettu paljon vähemmän ruutia ja päästelty ilmoille paljon vähemmän vihaa.

Helmen lähde

Helmen lähde

Linnoituksen raunioiden viereisessä notkelmassa sijaitsee pieni puureunainen Helmen lähde eli allikas. Täällä ovat nuoret neidot kesäöinä kuunvalossa kylpeneet, toivoessaan kauneutta ja terveyttä.

Helmen lähde

Helmen luolat

Helmen luolat ovat alunperin lähdeveden kovertamia. Luolan suuaukko on ritarilinnoituksen pohjoispuolen rinteessä. Ihmiset olivat myöhemmin laajentaneet luolia, ja laajimmillaan luolasto koostui peräti seitsemästä yhteenliitetystä tilasta. Suurimmat holvimaiset tilat ovat luhistuneet, mutta luolaan sisään sukeltamisessa on silti edelleen seikkailun makua. Näitä luolia on käytetty myös piileskelyyn.

Helmen luolat

Helmen luolat_20170818_13_00_40_Pro

Helmen luolat

Helmen luolat

Pimeään luolaan sukeltaessa parhaan vierailukokemuksen saisi jos mukana olisi otsalamppu. Sellaista ei kuitenkaan juuri nyt ole käsillä, joten tutkimme seinämiä kännyköiden valossa. Luola on yllättävän siisti, ja lattia on pehmeää, hienoa hiekkaa. Ensimmäinen ”kamari” on yli kolme metriä korkea, minkäänlainen kamalanpaikankammo ei täällä pääse kovin helposti yllättämään.

Virossa on useita matkailukohteiksi viritettyjä luolastoja, kuten Pärnun maakunnassa sijaitsevat, pohjaveden virauksen hiekkakiveen kovertamat Allikukivin luolat.

Piusan luolat Põlvan maakunnassa ovat ihmisen kovertamia. Luolasto syntyi lasihiekaksi soveltuvan hiekan kaivauksissa 1922-1966. Piusassa luolasto lienee itäisen Euroopan suurin lepakkojen talvehtimisalue. Piusassa on luonnonsuojelualueen lisäksi vierailukeskus, ja myös pieni luontopolku.

Mutta missä lymyää se kuuluisa seitsemän tautia parantava lääkärilähde, arstiallik?

Helmen lääkärilähde

Luolan suulta laskeutuu polku rinnettä alas, ja se jatkuu polveilevana puisena kulkusiltana. Lämpimänä kesäpäivänä pikkuiset sisiliskot kurkistelevat lautojen raoista.

Helmen lähteet

Helmen lähteet

Helmen lääkärilähde

Parantava lääkärilähde löytyy joen uomaa seurailevan, metsän reunaa sivuavan polun päästä, mutta lähde on lähes kuiva. Pohjaläköstä pyydystetty pisara hipaistaan ohimolleni, jospa tästä olisi apua migreeniin? Rationalistina en ole kovin toiveikas, mutta kokeiluhan ei maksa mitään. Joskus voi asiallisillekin ihmisille tehdä ihan hyvää heittäytyä mukaan kotkotuksiin, joista ei varmuudella ole ainakaan mitään haittaa.

Helmen luola_20170818_13_08_28_Pro

Helmen luontopysähdyksen kaikki rastit nauttineena hipsimme seikkailukengissämme takaisin autolle. Elämäni ensimmäinen luola on korkattu.

Lyhytkin tauko vihreässä ympäristössä virkistää – ilman parantavia lähteitäkin.

P.S. Parantava lähde on epäkunnossa. Migreeni ei parantunut.

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Copyright © 2017 Johanna Suomela. All rights reserved.

Kiitos ruudun sille puolelle että luit!

Helmen luolien, lähteiden ja ritarilinnoituksen sijainnin löydät täältä.

Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit