Arboretum Magnolian ruska

Arboretum MagnoliaJos haluat olla onnellinen yhden päivän, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla onnellinen vuoden, mene naimisiin. Jos haluat olla onnellinen koko elämäsi, aloita puutarhanhoito.

Suvi Pohjola-Stenroosin ja Esa Stenroosin onnellisuustekijät ovat huipussaan, ainakin jos vanhoihin kiinalaisiin viisauksiin on uskominen. Komealla paikalla Lohjanjärven rannalla sijaitseva Arboretum Magnolia on heidän yksityinen puulajiparatiisinsa.

Suotuisan mikroilmaston kasvupaikan puut, pensaat ja perennat ovat kotoisin eri puolilta maailmaa. Puuvartisia kasveja on alueella yli tuhat! Puut ovat kotoisin pääasiassa Kiinasta, Koreasta ja Japanista. Arboretumissa kasvaakin sellaisia japanilaisia ja kiinalaisia puita, joita ei löydä mistään muualta Suomesta.

Monimuotoinen puisto polveilee suojaisilla rinteillä kolmen hehtaarin alueella. Magnoliapolun lisäksi puistossa kukoistavat omien teemojensa ympärille rakentuneet kokonaisuudet, terassi-, perenna- ja japanilainen puutarha. Polkujakin on monta eri teemaista: puro-, hortensia-, kevät-, heinä- ja rhodopolut. Lisäksi täältä löytyvät myös havurinne ja laakso, sekä omaleimainen kantopuutarha.

Puisto on perustettu 2003. Yleisö pääsi tänne ensimmäisen kerran vuoden 2015 Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Olin tuolloin yksi 350:sta vierailijasta. Ihastuin näkemääni niin, että päätin tulla uudelleen kun sopiva tilaisuus tarjoutuisi. Sellainen tarjoutuikin eräänä lokakuisena lauantaina, osana puiston ruskaviikkoja.

Käyn ensin Karkalinniemellä koirani kanssa nauttimassa tihkusateessa Karkalin luonnonpuiston reitin, ja paluumatkalla kurvaan lähistöllä sijaitsevaan Arboretum Magnoliaan. Koira jää palautumaan Karkalin kosteasta reitistä pysäköityyn autoon, minä jalkaudun nauttimaan ruskan väreistä.

Lunastettuani seitsemän euron pääsylippuni ystävälliseltä isäntäparilta, kuulen ilokseni, että sisäänpääsyn hinnalla saan nauttia paitsi puiston ruskasta, myös kahvia ja pullan puiston kesäkahvilassa. Käveltyäni sateessa Karkalin liukkailla pitkospuilla, lämmin kupillinen kahvia lämmittää myös mieltäni. Voi kuinka huomaavaista! Aloitan siis kahvista. Sitten kirmaan ruskan väreissä leiskuvien puiden ja pensaiden joukkoon.

Monet puista on merkitty QR-koodein, niiden avulla voisi helposti etsiä älypuhelimella lisätietoa. Oma pikkupuutarhani on kuitenkin jo täyteen istutettu, eikä uusille istutuskuopille enää löydy tilaa vaikka kuinka uuteen tuttavuuteen ihastuisin, joten tyydyn käyttämään puhelintani vain kuvaamiseen.

Täällä olisi helppo ihastua syysväreissään säkenöiviin harvinaisuuksiin.

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Paitsi komeita puita, kauniita pensaita ja koreita perennoja, on puistossa myös silmiä hiveleviä yksityiskohtia.

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Metallisen huvimajan alla hohtaa sinisenä kutsuva istuinryhmä, aristokraattisen oloinen kissa – ja edelleen kauniisti kukkiva jalokärhö.

Tällä kertaa puiden siimeksessä odottaa hiljaa myös upea yllätys.

Arboretun Magnolia

Arboretum Magnolia

Kuvanveistäjä Jenni Tieahon vaikuttava metallista, puusta ja horsmasta tehty ympäristötaideteos ”Yövieras”. Vaikka veistos on neljä metriä korkea, se puhuttelee herkkyydellään.

Uljas Yövieras on täällä kuulemma vain vieraana, ja jatkaa matkaansa eteenpäin.

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia

Lokakuinen ruskaretki Lohjan Arboretum Magnoliaan tarjoilee upeita värejä ja paljon silmäniloa. On hienoa, että tästä kauniista yksityisestä paratiisista pääsemme nauttimaan myös me vierailijat.

Kaunis on myös syysasuinen arboretumista pois johtava pikkutie. Matkalla kotiin mietin harvinaisia lajeja, kekseliäitä yksityiskohtia – ja sitä valtavaa työmäärää, joka puiston eteen on tehty.

– Ja joka vielä tullaan tekemään, sillä jokainen puutarha on prosessi.

Puutarha ei ole koskaan valmis.

Kenties juuri se on puutarhureiden onnellisuuden salaisuus?

Arboretum Magnolia

Mikäli haaveilet vierailusta tähän upeaan puulajipuistoon, tarkista tutustumismahdollisuudet Arboretum Magnolian omilta sivuilta täältä.

Puulajipuistot ovat kiehtovia vierailukohteita. Suomen muista arboretumeista löytyy listaus Wikipediasta ja sen löydät täältä.

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Copyright © 2019 Johanna Suomela. All rights reserved.

Kiitos ruudun sille puolelle että luit!

Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:

Facebook | Instagram | Twitter |Blogit