Suomen kaunein tie?

Katsoitko Tapaninpäivänä YLEn nelituntista, ilmakuvattua mammuttiteosta ”Meidän Maamme”? Ohjelma kuljettaa katsojansa talvisilta Lapin tuntureilta aina kesäiseen Ahvenanmaan saaristoon saakka. Väijyin silmä kovana näkyisikö oman kokemukseni mukaan Suomen kauneinta tietä, ja luulen nähneeni sen filmimateriaalissa vilaukselta. En tosin voi olla siitä aivan varma. Mutta miltä sen tien varressa näyttää? 

Vuonna 2014 iltapäivälehden autoilusivustolla järjestetyn äänestyksen tuloksena monen mielestä Vääksystä Korpilahdelle kulkeva, Pulkkilanharjuakin halkova Päijänteen maisemareitti, on Suomen kaunein. Niin se varmasti onkin –  ainakin ilmasta kuvattuna. Tie kulkee kuitenkin enimmäkseen puuston keskellä, ja Päijänne näkyy vain hetkittäin.

Kauneus on katsojan silmässä, joten yhtä ainoaa totuutta ei ole. 

Tämä oma suosikkireittinikin löytyi Suomen kauneimman tien äänestysfinalistien joukosta.

Elokuista kukkaloistoa saaristossa

Kun lämpimänä ja auringonpaisteisena elokuun alun päivänä ajamme eteläisessä saaristossa, näyttää reitti meille kauneimmat kasvonsa.

Loppukesän tienvarsikukat loistavat, navakka merituuli pyörteilee veden pinnassa.

On aikaa pysähtyä kiireettömästi kauneimpien maisemien ääreen, ja niitä riittää. Autoliikennettä on vähän, jos ollenkaan. Tuntuu melkein kuin aika pysähtyisi.

Brando

Brando

Brando

Brando

Brando_20160810_10_34_30_Pro

Pitkähköllä sillalla tuulee kovaa. Vesi muodostaa erikoisia vaahtovanoja.

Brando_20160810_10_24_42_Pro

Tien varren kalliopaljakka on houkutellut muitakin kiireettömiä kulkijoita. Kivistä on pusattu mielikuvituksellisia ja käytännöllisiäkin rakennelmia.

Loikin kalliolla kuvaamassa ruohonkorsia väistellen ja myrkkymatelijoita peläten, mutten näe ensimmäistäkään.

Brando

Brando

Kaunis punapintainen tie kaartelee kapean kannaksen kuljettamana pikkusaarelta toiselle, ja johtaa meidät punaisten venevajojen maisemaan.

Brando_20160810_11_21_59_Pro

Brando

Brando

Rehevät kaislat huojuvat tuulessa.

Pääskyset syöksyilevat ruoanhaussaan taidokkaasti venevajojen edustalla, harventaen omalla panoksellaan hyönteismaailman ilmavoimien vahvuutta.

Brando_20160810_11_26_54_Pro

Brando_20160810_11_45_17_Pro

Brando_20160810_10_57_09_Pro

BrandoEnnen lautan lähtöä käymme Åvan sataman viereisillä kallioilla uittamassa koiramme, jotta niiden olisi mukavampi matkata autokannelle pysäköidyssä matkailuautossa helteisessä säässä kohti Kustavia.

Sillä tästä eteenpäin tämä tie jatkuu autolautan kannella.

Nämä kuvat on otettu alle 500 asukkaan Brändön kunnassa, joka on pohjoisin Ahvenanmaan saaristoon kuuluva kunta.

WP_20160810_12_11_28_Pro

Kun Saaristolauttojen Viggenin takaportti sulkeutuu autokannella takanamme, olemme vakuuttuneita että jätimme taaksemme juuri yhden Saariston reittien kauneimmista tieosuuksista.

Kenties koko Suomen?

Trixies Shop Cafe

Ilmaista olutta huomenna lupaava Trixies Cafe on auki ympäri vuoden

Brändöstä löytyy myös hotelli-ravintola Gullvivan, sekä luonteikas Trixien kahvilakauppa, jossa kävimme pullakahvilla Viggenin kyytiä odotellessamme. Kahvila tuntui olevan lounasaikaan suosittu.

Jos haluat alkaa suunnitella omaa matkaasi Saariston kauniiden maisemien ääreen, Saaristolauttojen aikataulut löydät täältä.

Ja jos haluat katsoa tuon alussa mainitsemani nelituntisen YLEn mammutti-ilmakuvadokumentin, joka tämän toissakesänä nähdyn paratiisin toi mieleeni, se löytyy YLE Areenasta täältä.

Automatkailuterveisin Johanna ❤

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Copyright © 2017 Johanna Suomela. All rights reserved.

Kiitos ruudun sille puolelle että luit!

Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit