Vaskijärven komia kukkapelto lumoaa jälleen

Muistatko vielä melkein koko Uudenmaan hurmanneen kukkapellon Suomen satavuotisjuhlavuodelta 2017? Silloin pökerryttävän kauniin kukkapellon kylvi meitä ilahduttamaan maanviljelijä Mikko Kotamäki.

Laaja, kumpuileva pelto oli tosielämän ympäristöteko. Rehevä, kukkia pursuava pelto lumosi kauneudellaan myös monet autoilijat. Kun katse oli unikoissa, lipesi menopeli harmillisen monelta ojaan. Tiesitkö että kukkapeltoa pääsee ihailemaan tänäkin kesänä, nyt tosin hiukan eri paikassa?

Karkkilan pienen Vaskijärven kylän asukkaissa on voimaa! Tuon pienen kylän elinvoimainen ja yritteliäs kyläyhdistys on vaalinut Mikko Kotamäen aloittamaa hienoa perinnettä, ja on tänä vuonna kylvänyt kukkapellon meidän kaikkien kauneutta rakastavien ihmisten iloksi.

Viime vuonnakin uuttera kyläyhdistys kylvi kukkapellon, mutta ennätyskuiva ja kuuma kesä riudutti kylvön henkihieveriin.

Ilman vettä ei mikään kasvi kasva, eikä kylvetty siemen idä. 

Kukkapelto 2019

Kukkapelto 2019Onneksi tänä kesänä on myös satanut. Niinpä kävin myöhään eilen illalla Vaskijärvellä kuvaamassa kukkapeltoa.

Punaiset, siniset, keltaiset ja vaaleanpunaiset kukat säihkyivät ilta-auringon matalassa, lämpimässä valossa. Unohdin ajan ja paikan, ja söin silmilläni kukkien kauneutta.

Maaseudun rauhassa ja hiljaisuudessa kuulin kuinka linnut huutelivat toisilleen läheisen Vaskijärven rannoilla. Viereisen talon pihamaalla lampaat määkivät toisilleen. Meidän ihmistenkin ruokahuollolle välttämättömät pölyttäjät surisivat uutterasti kukissa mettä keräten. Myöhäisen illan äänimaisema oli musiikkia korvilleni.

Kukkapelto 2019 Vaskijarvi

KukkapeltoHelteisten päivien perintönä moni unikko seisoo jo pystypäisine siemenkotine ilman terälehtiään.

Moni nuppu kuitenkin vielä kypsyttelee kauneuttaan nuokkuen, omaa vuoroaan odottaen.

Kukkapelto

Osoite ja retkivinkkejä

Mikäli haluat nähdä tuon kauneuden, ota mukaan vähän käteistä ja tue samalla kyläyhdistyksen ja yritteliäiden nuorten toimintaa. Aivan kukkapellon pientareella on ollut mahdollisuus ihailla lainehtivaa kukkapeltoa nuorten pop-up -kahvila Kukkiksen tuoleista, aurinkovarjon alta.

Pelto on tien 134 varrella, tien toisella puolella, melkein vastapäätä kyläyhdistyksen talkoovoimin ylläpitämää aittakahvilaa. Aittakahvilan osoite on Läyliäistentie 79103600 Karkkila.

Aittakahvilan pihasta löytyy myös parkkipaikkoja, ojaan ei tarvitse enää kenenkään ajaa.

Vaskijarven aittakahvila

Kyläyhdistyksen aittakahvila on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11 – 16 elokuun loppuun asti, mikäli kahvilaisäntiä ja -emäntiä riittää. Kahvilaa pidetään yllä talkoovoimin, ja näin kerätään rahoitusta kylän kehittämiseen. Tarjolla on kahvia, pullaa, jäätelöä ja virvokkeita.

Ja jos lähdet matkaan pidemmän matkan takaa, ja haluat majoittua lähistöllä, kysy ihmeessä aamiaismajoitusta Lempistön tilan romanttisesta aitasta.

Kunnioitathan kauneutta ja kyläyhdistyksen työtä? Älä tallo kasveja, poimi kukkia tai päästä koiria rellestämään peltoon.

Maljakossa kukista on vain lyhyt ilo, pellossa ne kukkivat pidempään ja useammalle.

Meille kukat ovat silmänruokaa ja iloa. Pellossa kukoistaessaan kukat ovat ekosysteemillemme välttämättömien pölyttäjien elintärkeää ruokaa.

Mikäli haluat olla mukana mahdollistamassa Vaskijärven kukkapellon kylvämisen tulevinakin kesinä, liity jäseneksi Vaskijärveläiset -yhdistykseen. Linkki löytyy täältä.

Kukkapelto 2019

Kukkapelto ruiskukat

Kukkapelto 2019

Kukkapelto 2019

Kukkapelto 2019

Vaskijarven kukkapelto 2019

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Copyright © 2019 Johanna Suomela.

All rights reserved.

Kiitos että luit ❤ Jos tykkäsit, jaa!

Maisemaonnellista voi seurata myös näissä kanavissa, tervetuloa mukaan!

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit