Satumainen patikkaretki maailman mahtavimpaan sademetsään

Tässä se vihdoin on. Maailman kaunein sademetsä. Kaikkialla ympärillä on rehevää, turvallisen hyväntahtoista vihreää. Minut ympäröivät sielukkaat vanhat puujättiläiset, ja joka suunnalla ryöppyävät,  kuin luonnonystävän satukirjan sivuilta karanneet saniaispuut. Näiden kauniiden puiden tarjoilema viherannos juovuttaa sielun ja sekoittaa mielen.

Vedän keuhkot täyteen puhdasta, happirikasta ilmaa. Kuuntelen hiljaisen tuulen huminaa korkealla sademetsän katolla. Jossain kaukana laulaa tiksuttaa ennen näkemätön lintu, ennen kuulemattomalla äänellä. Eikä missään ensimmäistäkään myrkkymatelijaa.

Te UreweraTämä metsä tulee lunastamaan kaikki odotukset. Tämä patikkaretki hyvittää reissuhuomioiden pahoittaman mielen, ja muuttaa velat saataviksi. Tämä metsä kuuluu Uuden-Seelannin maorikansan erityiseen maahan, tämä on suuri ja mahtava Te Urewera.

Maailman ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa oikeushenkilön aseman saanut metsä. 

Te Urewera

Te Urewera

Te UreweraSammalten, köynnösten ja toinen toistaan mielikuvituksellisemman näköisten päällyskasvien kauttaaltaan tapetoimat jättiläispuut näyttävät aivan Sormusten Herran enteiltä.

En hämmästyisi lainkaan, vaikka joku näistä polun vierellä satoja vuosia kasvaneista puuparroista avaisi silmänsä, ja alkaisi puhua narisevalla ja verkkaisella nuotillaan.

Nämä puut ovat saaneet kasvaa näillä sijoillaan hätyyttämättä vuosisatoja, kaukana kaikesta. Tämä on Uuden-Seelannin pohjoissaaren laajin alkuperäinen sademetsä.

Te Urewera

Te Urewera

Te Urewera

Te Urewera

Nautiskelupatikka sademetsän sydämeen

Täällä voisi patikoida yhden Uuden-Seelannin hienoimmista vaelluksista, neljän päivän Lake Waikaremoana Great Walkin, mutta nyt aika ei riitä siihen. Aika ei riitä edes kaksipäiväiseen Ruapani Circuit -ympyräreittiin, joten on taas tyydyttävä pieneen päiväpatikkaan.

Lähdemme liikkeelle Waikaremoana Holiday Parkista, ja suuntaamme Black Beech Trackia suoraan pohjoiseen.

Vihreä sademetsä nielaisee suloiseen syleilyynsä. Vaikka tänään on jouluaaton aatto, tuntuu kuin joulu olisi nyt.

Olen lumoutunut jo ensimetreillä kaikesta näkemästäni. 

Te UreweraPolku kohti Waikareitin järviylänköä nousee ylöspäin, korkeuseroa lähtöpaikan ja järven välissä on lähes 500 metriä. Polkua ympäröi taivaallisen kaunis ja monimuotoinen vihreys.

Hyvin pian lähdön jälkeen luokseen houkuttaa Aniwaniwan putouksen kohina. Teemme ketunlenkin, ja ihailemme hetkellisessa auringonpaisteessa kolmiportaisen putouksen kauneutta.

Te Urewera

Matkamme jatkuu varsinaiselle Waikareitin polulle. Syvän varjon sademetsän pohjaan muodostavaat pyökkipuut, sekä vanhat ja korkeat, epifyyttien valtaamat rimupuut. Tajunnan räjäyttävät komeat rimut voivat kasvaa jopa 50 metriä korkeiksi, ja saavuttaa häkellyttävän, lähes 1000 vuoden iän.

Myös runolliset ja herkät saniaisten lehtikääröt pakottavat pysähtymään ja dokumentoimaan yksityiskohtia digitaaliseenkin muistiin.

Te Urewera

Te Urewera

Te Urewera

Te Urewera

Waikareiti-järven lumoava ylänkö on maanvyöryn tekosia

Waikareitin alue muodostui noin 18.000 vuotta sitten massiivisessa maanvyöryssä, jossa valtava 10 kilometrin levyinen maamassa liikkui uusille sijoilleen. Tuon armottoman maanvyöryn perillisinä syntyivät nämä kauniit pienet ylänköjärvet ja kosteikot.

Maanvyöryt ovat täällä edelleenkin yleisiä. Huomaan että maaperä on liukasta kosteana myös polkujuoksutossuni alla. Te Urewaran halkaisevalla mutkaisella ja kapealla hiekkatiellä maanvyöryjä näkyikin vähän väliä. Rankkasateella tämä maa liikkuu edelleen.

Saapuessamme järven rantaan, pilvet roikkuvat matalalla. Voin vain kuvitella, miten maagisen kaunis tämä paikka olisi pilvettömän taivaan alla.

Te Urewera Waikareiti-järvellä on monta pientä saarta. Niistä yhdessä, Rahuilla, on myös pieni järvi. Täällä olisi kiehtovaa viettää enemmänkin aikaa, pysähtyä päivätupaan evästelemään, ja jatkaa matkaa järven rannan suuntaisesti myötäpäivään, kohti Sandy Bayn varaustupaa. Mutta ei nyt. Se reissu säilötään syvälle haaveiden tynnyriin.

Nyt napataan pari riviä erinomaista uusiseelantilaista tummaa marjasuklaata, ja päälle vettä suoraan juomarakosta. Luetaan tuvan seiniltä tietoja paikasta, ja ihmetellään karttaa. Nyt on pakko kääntyä ja palata alas. Iltapäivä on jo pitkällä, sademetsän pohjalla valo loppuu muutenkin pikemmin kuin muualla.

Te Urewera

TeUrewera20181222082024Reitti on ollut pienestä nousukulmastaan huolimatta jo tullessa helppo, mutta takaisinpäin meno sujuu kirjaimellisesti omalla painollaan.  Joudun silti vähän väliä pysähtelemään lumoavien puujättiläisten kohdalla, sillä näin kauniita puita en ole nähnyt milloinkaan aiemmin.

Enkä tiedä milloin seuraavan kerran näen.

Te Urewera

Te Urewera Aniwaniva FallsPaluumatkalla käymme vielä kerran virkistäytymässä kauniin Aniwaniwan putouksen alajuoksulla, paikassa jossa patikointi vaihtuukin pienimuotoiseksi kiipeilyksi.

Näitä putouksia tässä maassa riittää, ja ovat mokomat vielä toinen toistaan kauniimpia.

On vaikea jatkaa matkaa, kun en haluaisi ikinä enää liikkua tämän putouksen kohinasta askeltakaan.

Kun katson kelloani, totean kuitenkin, että auringonlasku jää näkemättä ellen pistä juoksuksi. Black Beech -trackin reunalta saan esimakua siitä, mitä olen menettämässä. Ja sitten juoksuun!

Te Urewera Mikään ei virkistäkään kroppaa niin kuin pieni juoksupyrähdys hartaan ja meditatiivisen nautintopatikoinnin päälle.

Olen perillä Waikaremoanan rannalla viime hetkellä.

Mustat joutsenet plutaavat iltatoimissaan laskevan auringon kultaamissa heijastuksissa.

Olen haltioitunut kaikesta pikkupatikalla kokemastani.

Tuntuu kuin olisin täyttynyt kaikesta siitä hyvästä ja kauniista jonka näin.

Sademetsän tuoksusta, sen satumaisista puista ja äänistä.

Te Urewera

Te Urewera

Vuonna 2014 Te Ureweran vuodelta 1954 peräisin ollut kansallispuistostatus purettiin, ja se sai koko maailman mittakaavassa ainutlaatuisen aseman. Te Urewera on oikeushenkilö, jonka puolesta ja sen nimissä päätöksiä tekee alueen oma hallitus, jossa päätösvaltaa käyttävät myös täällä satoja vuosia asuneiden maorien edustajat.

Tämä metsä on asemansa ansainnut.

Tämä on maailman mahtavin sademetsä ❤ 

Te Urewera is a living place, more than just forests, rivers and land, it deserves yours and our respect and care.

Te Urewera

Lisätietoja ja linkkejä:

Koko tässä kuvattu patikkaretki Waikaremoana Holiday Parkista Waikareitille vei hurmioitumis- ja kuvaustaukoineen aikaa 3,5 tuntia. Garminin gps mittasi koko reitille pituudeksi 14,7 kilometriä.

Kaikkien Te Urewaran patikkareittien kuvaukset löydät täältä.

Ruapani Circuit Track -ympärysreitin tiedot löydät täältä.

Lake Waikaremoana Great Walkin tiedot löydät täältä.

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Copyright © 2019 Johanna Suomela.

All rights reserved.

Kiitos että luit ❤

Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit