Valokuvatapetti omasta kuvasta – luontokuva hyvinvoinnin lähteenä

Tuleeko sinulle valokuvatapetista mieleen imelä oranssisävyinen trooppinen rantamaisema, jossa etualalla kenottaa yksinäinen kookospalmu? Nykyaikainen valokuvatapetti on kuitenkin jotain ihan muuta. Valokuvatapeteiksi suurennettuja tyylikkäitä luontokuvia käytetään jopa julkisissa tiloissa hyvinvoinnin lähteinä. Monin tutkimuksin on osoitettu, että tuomalla luonto sisään saadaan luonnon hyvinvointivaikutukset valjastettua jopa ikkunattomissa tiloissa.

Toteutin vihdoin yhden pitkään hauduttamistani haaveista. Sykähdyttävin luontomuistoni tuottaa hyvää oloa nyt koko seinän kokoisena.

*Kaupallinen yhteistyö Valmik Oy / Omatapetti.fi

Olin pitkään miettinyt valokuvatapetin teettämistä omasta kuvasta. Sysäys ajatuksesta lopulliseen toteutukseen tuli kuitenkin ulkopuolelta.

Sähköpostilaatikkooni tuli blogin lukijalta viesti: ”Meille heräsi ajatus vaimon kanssa että haluaisimme tapetoida makuuhuoneen seinän kuvalla jossa olisi Uuden-Seelannin sademetsää ja silver fern- puita. Omista kuvista ei sopivaa löytynyt vaikka niitä paljon olikin…. kunnes sinun blogista sellainen löytyi!”

Siitä se sitten lähti.

Lukija sai mieluisan sademetsäkuvansa, ja kauniin valokuvatapetin sademetsän saniaispuista makuuhuoneensa seinään.

Te Urewera

Mutta minkä maiseman minä valitsin?

Valokuvatapetti elävöittää kauneimmat muistot…

Miettiessäni valokuvatapetin maisemaa, mietin minkälaista kuvaa haluaisin katsella usein. Mikä ei kyllästyttäisi? Mikä toisi mieleen parhaimmat elämykset, sykähdyttävimmät luontohetket?

Teleporttaisiko tapetti valon nopeudella suuren rakkauteni Kuusamon naavaisiin metsä- tai koskimaisemiin, Kolin sädehtivän ikoniseen järvimaisemaan, vaiko Savukosken hehkuvaan ruskaan? Vaiko reilun sadan kilometrin päähän, maailman kauneimpaan saaristoon, Tammisaaren kansallispuiston kupeeseen, aikaisten aamujen läkähdyttävän kauniisin auringonnousuihin? 

Korona toi kuitenkin valintaprosessiin ihan omanlaisensa vasemman käden kierteen. Mikä olisi elämyksellisin ja sykähdyttävin luontokohde kauniin kotimaamme ulkopuolella?

Minne pääsy oli työn, tuskan, ajan ja rahan takana – jo ennen kuin kukaan oli kuullutkaan koronasta? Mikä kohde on hoitanut koronapandemian ylivoimaisesti parhaiten maailmassa? Minne tullaan mahdollisesti vaatimaan kattava, pakottava karanteeni, ja useampi negatiivinen koronatestitulos ennen karanteenitilan ovien aukeamista ja kauniiseen maahan pääsyä?

Oikea vastaus ei tällä kertaa olekaan Kanada. 

Kuusamossa olen korona-aikana käynyt kelohonkakuplailemassa korona-aikana terveysturvallisesti jo kaksi kertaa, ja kolmaskin kerta on jo näkyvissä. Kolille pääsen toukokuun lopulla lämmittämään idyllisen Lakkalan tilan savusaunaa – ennen kuin Metsähallituksen lammaspaimenet valtaavat vuokratuvan.

Savukosken ruska olisi myös ulottuvissani – jos saisin kaverin houkuteltua vaikka kesällä 2019 tekemättä jääneelle Nuorttijoen vaellukselle. Tammisaaren saariston auringonnousujen katselukin on pian taas mahdollista, kun jäätkin ovat lähteneet ja saarimökille pääsee.

…valokuvatapetti vie myös paikkoihin, joihin koronan takia ei nyt pääse.

Uuteen-Seelantiin päädyin siis minäkin. Enkä mihin tahansa turistipyydykseen, vaan maailman mahtavimpaan metsään. Päädyin maapallon ainoaan oikeushenkilön aseman saaneeseen maorien pyhään metsään, Te Ureweraan.

Päädyin toiselle puolelle maailmaa, takamaalle jonne päästäkseen piti tormuuttaa pientä mutkaista hiekkatietä tuntikausia vapaina laiduntaneita hevosia ja nautoja väistellen.

Kukapa ei haluaisi muistella tällaista paikkaa:

Te Urewera

Tässä se vihdoin on. Maailman kaunein sademetsä. Kaikkialla ympärillä on rehevää, turvallisen hyväntahtoista vihreää. Minut ympäröivät sielukkaat vanhat puujättiläiset, ja joka suunnalla ryöppyävät,  kuin luonnonystävän satukirjan sivuilta karanneet saniaispuut. Näiden kauniiden puiden tarjoilema viherannos juovuttaa sielun ja sekoittaa mielen.

Vedän keuhkot täyteen puhdasta, happirikasta ilmaa. Kuuntelen hiljaisen tuulen huminaa korkealla sademetsän katolla. Jossain kaukana laulaa tiksuttaa ennen näkemätön lintu, ennen kuulemattomalla äänellä. Eikä missään ensimmäistäkään myrkkymatelijaa.

Luontoliikunnalla on lukuisia mitattavia hyvinvointivaikutuksia, joista Sitran Vihreää hyvinvointia julkaisu kertoo:

Kohollaan oleva verenpaine, syke ja lihasjännitys alenevat. Vastustuskykyä parantavien valkosolujen määrä veressä nousee ja stressihormoni kortisolin määrä vähenee. Jo 20 minuutin luonnossa olon jälkeen havaitaan mitattavia hyödyllisiä vaikutuksia, kuten kohonneen verenpaineen laskua. Maksimivaikutus saavutetaan noin kahdessa tunnissa, ja se kestää useita päiviä.

Te Urewera

Valokuvatapetti tuo luonnon hyvinvointivaikutukset sisään

Lukuisissa tutkimuksissa on voitu osoittaa jo pelkän luontokuvien katselun tuovan mitattavia hyvinvointivaikutuksia.

Sitran Vihreää hyvinvointia -julkaisussa on lueteltu myös niistä muutamia:

”On havaittu, että ihmiset toipuvat nopeammin ja tarvitsevat vähemmän kipulääkkeitä, mikäli heillä on mahdollisuus katsella luontokuvaa tai maisemaa. Tällä on lukuisia sovellusmahdollisuuksia sairaaloissa, terveyskeskuksissa,
työpaikoilla ja kodeissa. ”

”Ikkunanäkymän vehreys edistää toipumista ja lisää keskittymiskykyä, elämänhallintaa sekä kykyä tehdä päätöksiä. Seinälle tai tietokoneen taustakuvaksi asetetut luontokuvat puolestaan kohottavat mielialaa sekä vähentävät
jännittyneisyyttä ja ahdistusta. ”

”Rentoutuminen näkyy luontokuvien katselun aikana koehenkilöiden aivojen alfa-aalloissa jo 3 minuutissa.”
Ulrich, R.S. (1981) Natural versus urban scenes. Some psychophysiological effects. Environment ad Behavior 13: 523-556.

Yleisölle avoimissa tiloissa valokuvatapetteja näkyy jo. Helsingissä Haartmanin sairaalassa suuri luontokuva on asennettu ikkunattomaan aulaan.

Huomaan valitsevani työterveyshuollon käynneilläni Terveystalon toimipaikoista mieluiten sen kaikkein viihtyisimmän. Ihmisen kokoisessa Ainoan kauppakeskuksessa on vihreää käytetty sisustuksessa paljon, ja Ainoan Terveystalon sisääntulon seinältä minua tervehtii komea honkatapetti.

Valokuvatapetin tekijäksi valikoituu kotimainen Valmik Oy

Uuden-Seelannin valokuvatapetit saa tehtäväkseen keravalainen perheyritys Valmik Oy. Vaihdamme Valmikin Valtteri Iivanaisen kanssa ajatuksia toteutuksesta etukäteen sähköpostitse. Valtteri kertoo, että he ovat tehneet lukuisia valokuvatapetteja mm. hoiva- ja palvelukoteihin, sairaaloihin, päiväkoteihin, toimistoihin sekä hotellitiloihin. Ja tietysti myös yksityiskoteihin!

Valmikin tapeteista löytyy tietoa Omatapetti.fi -sivustolta. Toteutusvaihtoehtoja on useita, kohteesta ja asiakkaan tarpeesta riippuen. Valittu kuva voidaan tulostaa joko perinteiselle tapettipohjalle, tarralle tai myös allergikoille ja julkisiin kohteisiin sopivalle muovittomalle pohjalle. PVC-vapaa tapetti on täysin hajuton. Ja mikä parasta, tapetissa valmiina oleva liisteri aktivoituu veteen upotettuna, eikä erillistä liisteröintirumbaa tarvita.

Uuden-Seelannin valokuvatapetit tulostetaan juuri tuolle PVC-vapaalle pohjalle, joka on vastuullisen kuluttajan valinta. Tapetilla on ympäristösertifikaatti GreenGuard ja paperintuottajilta vastuullista metsänhoitoa edellyttävä FSC-sertifiointi. Kun tapetin haluaa vaihtaa, poistettu tapetti voidaan kierrättää energiajakeeseen tai paperinkierrätykseen. Valokuvatapetista aiheutuvaa vaihtotarvetta ei pitäisi kovin nopeasti tulla, sillä tapetin luvataan pysyvän hyvänä jopa 20 vuotta, ellei tapettia altisteta suoralle auringonvalolle. Omatapetin valokuvatapetti on myös paloturvallinen. Paloluokitus on M1 eli parasta a-ryhmää. Materiaali kestää myös pieniä kolhuja, ja mikäli tapetti pääsee likaantumaan, sotkut voi pyyhkiä ihan tavallisellä rätillä.

Innostun valokuvatapeteista niin, että sovimme Valtterin kanssa kaupallisesta yhteistyöstä. Tilaan kaksi tapettia, toinen tulee televisiotilan päätyseinään, toinen työhuoneeseeni. Työhuoneen valokuvatapetin maksan itse, televisiotilan tapetin saan vastineeksi tämän blogiartikkelin julkaisusta.

Kuviksi valitsen kuvat maailman kauneimmasta sademetsästä.

Uskomatonta kyllä molemmat taitavat olla kännykkäkuvia, ja riittävä resoluutiokin löytyy.

Uusi-Seelanti Te Urewera

Te Urewera

Valokuvatapetin tapetointiprosessi alusta loppuun

Vanhan tapetin poisto:

Prosessi alkaa vanhan tapetin poistolla. Poistan kymmenen vuotta sitten remontoidessamme asentamamme kuitutapetin. Tapetinpoistoaineen avulla kuitutapetti irtoaa isoina paloina hämmästyttävän helposti. Tapetinpoistoaine haisee pahalle, mutta kiitos koronan, kotoa löytyy haisevaan hommaan oikein passeli hengityssuojain.

Reikien kittaus:

Seinässä on pieniä reikiä taulujen jäljiltä. Kittaan reiät umpeen. Kittaus jos mikä onkin hauskaa hommaa.

Samalla vauhdilla kittaan umpeen myös tarpeettomana poistetun koiraportin jäljet toisaalta. Onpa kiva nähdä omien kätten jäljet.

Seinän hionta:

Kitin kuivuttua hion seinän hiomapaperilla. Seinästä irtoaa jonkun verran aiemman tapetin pohjakuitua, joten urakan päätteeksi imuroin pölyn sekä lattialta että itse seinän kaiken irtomateriaalin poistamiseksi.

Tapettivuotien kastelulaatikon hankinta:

Valokuvatapetissa valmiina oleva liisteri aktivoidaan veteen upottamalla. Tapettivuotien kastelulaatikon hankinta osoittautuu yllättäen kevättalvisen luontokuvasisustusprojektin hankalimmaksi rastiksi. Googletan tarpeeksi leveitä, pohjareiättömiä parvekelaatikoita, mutta kaikkialla myydään pelkkää ei-oota.

Onneksi keksin soittaa lohjalaisen Orthexin Outlet-myymälään. Siellä lupaavat tilata tehtaalta tarpeeksi leveän reiättömän parvekelaatikon, joka on noudettavissa parin päivän päästä. Mikä siunattu asiakaspalvelu!

Valokuvatapetin asennus:

En ole eläessäni tapetoinut ainuttakaan seinää. Valtteri tosin antoi hyvät ohjeet, ja ystävällisesti linkitti asennusopetusvideoonkin, kertoen ettei asennus ole vaikeaa.

Tapettirullatoimituksen liitteenä tulee myös asennusohje ja kuva tapettivuodista ja niiden asennusjärjestyksestä. Valokuvatapetti asennus

Varmuuden maksimoijana käännyn kuitenkin varmuuden vuoksi tapetointimestari emerituksen puoleen. Mestari saapuu säntillisesti sovittuna tapiseerauspäivänä työkalukorinsa ja tikasrappujensa kanssa.

Tapettivuodat kastellaan parvelaatikossa kymmenen-viidentoista sekunnin ajan. Kastelun jälkeen vuodat niputetaan liisteripinnat vastakkain, jotta vuodat saadaan siististi siirrettyä pesuhuoneen kastelupisteestä toiselle puolelle asuntoa.

Kuvio kootaan vasemmalta oikealle, ja kuva-ala kohdistetaan paikalleen. Ilmakuplat siloitellaan, ja limittäin jäävät saumat painetaan kiinni.

Teemme yhteistyötä. Tapetointimestari asemoi vuodan paikoillen, minä assistenttina silotan kuplat, ja pyyhin ylimääräisen veden pois.

Kuvan reunoille jäävistä vuodista tapetointimestari leikkaa reunoilta pois ylimääräisen, samoin kunkin vuodan ylä- ja alareunasta. Jalkalista on ennen asennusta poistettu, se helpottaa osaltaan asennusta.

Ja eipä aikaakaan kuin voila!

Siinä se sitten on.

Valmis valokuvatapetti!

Pala maailman kauneinta sademetsää omassa telkkaritilassa.

Viereiseltä seinustalta voi halutessaan katsoa vaikka Uudessa-Seelannissa kuvattua Sormusten Herraa.

Mutta jos aikaa rentoutumiseen on vain muutama minuutti, toisena ohjelmavaihtoehtona on uppoutuminen maisematapetin sademetsän vaelluspolun tunnelmaan, saniaispuiden ja tosielämän sammaleisten ja naavaisten Enttien valtakuntaan.

Valokuvatapetti

Retkikoirakaveri tuntuu ainakin tykkäävän.

Valokuvatapetti

Mistä kuvia valokuvatapettiin?

Ensimmäisenä kannattaa tutkia mitä kuvia itseltä löytyy. Omatapetin suunnitteluohjelma auttaa määrittämään kuvan resoluution riittävyyden. Kuvan laadun arvioinnissa ja valokuvatapetin tilauksessa saa apua halutessaan myös sähköpostitse Omatapetti-sivuston asiantuntijalta. Kuulemma melko pienistäkin kuvatiedostoista, tosin suurella tunnearvolla ladatuista, on Omatapetissa terävöittämällä saatu aikaan tilaajan tarkoitukseen soveltunut tapetti.

Elleivät omat kuvat suosikkimaisemastasi ole aivan onnistuneita, tai ellei niiden tarkkuus riitä isoon seinään, on hyvä muistaa, että apu on yhtä lähellä kuin lähin internetselain. Suomen suurin kuvapankki Vastavalo tarjoaa huikean, yli 600.000 kuvaa tarjoavan valikoiman. Kotimaisia korkeatasoisia luontokuvia löytyy vaativaankin makuun yli 200.000.

Vastavalon kuvien hinnat vaihtelevat kuvakohtaisesti. Edullisimmillaan kuvan saa 30 eurolla. Tapettiprojekteihin Vastavalo tarjoaa useihin kuviin ilman lisäkustannusta korkealaatuista superkokoa, joka mahdollistaa suurenkin seinäpinnan tapetoimisen valitulla kuvalla.

Mitä valokuvatapetti maksaa?

Korkealaatuisen, uniikin valokuvatapetin hinta on 36 euroa neliöltä. Mikäli omaa kuvaa ei löydy, lisäksi tulee mahdollisen ostokuvan hinta.

Pieni vaivannäkö ja panostus kannattaa, sillä lopputulos on ainutlaatuinen.

Luontovalokuvan hyvinvointia edistävä vaikutus lyö kirkkaasti laudalta tylsän turvallisen yksivärisen seinän.

– Mieti miltä tuntuisi kun voisit katsella omaa lempimaisemaasi aina halutessasi.

Löytyypä unelmiesi maisema sitten viereisestä metsästä – tai toiselta puolelta maapalloa.

 

Lisätietoja ja linkkejä:

Valmikin Omatapetti.fi -sivuston löydät täältä.

Ympäristösertifikaatti GreenGuardista voit lukea lisää täältä.

FSC-sertifioidusta paperista voit lukea lisää täältä.

Vastavalon laajaan kuvapankkiin pääset halutessasi tästä.

Valokuvatapetin käyttöideoita Maaseudun tulevaisuuden mielenkiintoisesta artikkelista löydät täältä.

Valokuvatapetti

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia ilman lupaa?

Copyright  2021 Johanna Suomela

All rights reserved.

Kiitos että luit ❤

Tykkäämistaloutta ja seuraamismahdollisuuksia:

Facebook  Ι  Instagram  Ι  Twitter  Ι  Blogit