Vaelluskenkien uudelleenpohjaus – luottokengille lisää ilometrejä laadukkaalla korjauksella

Mikä neuvoksi kun laadukkaat vaelluskengät muuttuvat ajan oloon vaarallisen liukkaiksi pohjakumin kovettuessa? Entä mitä tehdään vaelluskengille joiden pohjat ovat haurastuneet ja irtoamassa? Heitetäänkö vesilintua ja kotiutetaan kalliilla uudet? Ei, laatukenkiä ei todellakaan odota roskis vaan uudet seikkailut. Lähetin uskolliset seikkailukenkäni Partioaitan korjauspalvelun kautta valmistajalle uudelleenpohjattavaksi ja lopputulos yllätti.

Kaupallinen yhteistyö: Partioaitta

Siellä ne pölyttyivät vaatehuoneen pimeimmässä nurkassa. Yksin ja hyljättyinä.

Rakkaat vaelluskenkäni, joiden kanssa olin kokenut paljon yhteisiä seikkailuja.

Vaelluskengät ennen uudelleenpohjausta.

Olimme vuosien varrella eläneet yhdessä paitsi koiranomistajan aktiivista metsäilyarkea, myös paljon maisemaonnellisia hetkiä. Kerran ennätyshelteisenä päivänä kapusimme kiviportaita englantilaiselle kukkulalle ihmettelemään maan suurinta järveä, ja päädyimme pubiin.

Tasapainoilimme ahvenanmaalaisilla rantakalliolla ja Lapin tuntureiden rakkakivikoilla ja aapasoilla. Ponnistelimme jopa sveitsiläiselle vuorelle – niin korkealle että jyrkässä rinteessä polun kokonaan nielaissut lumi pakotti turvallisuussyistä kääntymään takaisin.

Taivalsimmepa Kuusamon komeiden maisemien Karhunkierroksenkin neljässä päivässä.

Vaelluskengät ennen uudelleepohjausta.

Viimeisen yhteisen retkemme teimme Posion jylhän Korouoman jyrkkäprofiiliselle Piippukallion pihaukselle.

Vaelluskengät ennen uudelleenpohjausta.

Mutta tunnustetaan, Posiolla minulla oli jo vippaskonstit käytössä.

Vaelluskengät ennen uudelleen pohjausta.

Siinä vaiheessa olin ruuvannut kämmenet rakoilla kenkieni mielipuolisen liukkaiksi kovettuneisiin pohjiin irtonastat.

Vaelluskengät ennen uudellenpohjausta.

Ja arvasihan sen miten siinä sitten kävi.

En tiedä olisivatko pohjat lähteneet irtoamaan kenkien kärjistä ilman nastaoperaatiotani, mutta varmaa on, että ilman nastoja viimeisen yhteisen kesän sadekelin reissut olisivat jääneet patikoimatta liukkaiden pohjien takia.

Todennäköisesti pohjien irtoaminen olisi tapahtunut joka tapauksessa, sillä yhteisiä ilometrejä oli takana jo melkoisesti.

Vaelluskengät ennen uudelleenpohjausta.

Parhaat päivänsä nähneet vaelluskenkäni olivat surullinen näky. Pohja irvisti ikävästi toisen kengän kärjestä, ja kivirantit olivat repeilleet pinnaltaan ryhmäksi vieri viereen syntyneitä miniatyyrirailoja.

Näillä Meindleillä ei retkeilykurssitettu ja toimivien varusteiden tärkeyden ymmärtävä ulkoilmaihminen uskaltaisi lähteä enää yhdellekään päiväretkelle, vaelluksesta puhumattakaan.

Silti olisi ollut synti lähettää rikkoontuneet kengät kaukolämpökattilaan, sillä tiesin voivani antaa niille Partioaitan korjauspalvelun avulla toisen mahdollisuuden. Vaelluskenkien uudelleenpohjauksen.

Vaelluskenkien uudelleenpohjaus alkaa kenkien pesulla

Partioaitan 365-klubilaisena olin jo hyvän aikaa ollut tietoinen mahdollisuudesta pohjata vaelluskengät uudelleen. Alansa vastuullisimmaksi tuotemerkiksi omassa sarjassaan jo kuudetta vuotta peräkkäin valittu Partioaitta on tarjonnut vaelluskenkien uudelleenpohjausta jo vuosien ajan. Nyt on aika tarttua toimeen ja kiikuttaa kengät remonttiin.

Lukaisen vielä läpi seikkaperäisen ohjeen vaelluskenkien pesusta. Ensi töikseni kiskon Meindleistäni irti vanhat, vähintään kertaalleen vaihdetut nauhat. Tiukasti kiinni istuvien nauhojen irroituksen jälkeen noukin pohjalliset käsiini. Ja sitten pesuun!

Pesussa on oma hommansa. Jynssään ja suihkuttelen. Sisältä ja päältä. Onneksi irtolikaa ei kengissä ole.

Joppe Rannan ansiokkaista pesuohjeista ymmärrän, että vaelluskengät pitäisi pestä säännöllisesti kunnolla vedellä myös sisäpuolelta.

Pelkkä puhdistus päältä ja rasvaus ei riitäkään, sillä etenkin vedenpitävillä kalvoilla varustetut on pestävä huolella myös sisäpuolelta, jotteivat kosteutta sisältä päin pois haihduttavat materiaalit tukkeudu.

No niinpä tietysti! Ilmankos nämäkin kengät tuntuivat kastuvan lämpimien säiden retkillä sisältä päin.

Vaelluskengät pesussa ennen uudelleen pohjausta.

Jätän kengät pesun jälkeen ensin valumaan kuivaustelineen päälle alassuin, sitten kiireettömään kuivatukseen huoneenlämpöön varret ylöspäin.

Kenkien kuivuminen perusteellisen vesipesun jälkeen ottaa oman aikansa. Hätäisen hommaa tämä ei ole, mutta hosumalla harvoin saa mitään hyvää aikaan.

Lähes kahden viikon odotuksen jälkeen pakkaan hyvin kuivuneet kengät kassiin, ja otan suunnaksi Tapiolan Partioaitan.

Hieman nolona nostan huolellisesti pestyt, mutta edelleen kovin rujonnäköiset kengät tiskille avuliaan myyjän arvioivan katseen alle. En saa moitteita laatukenkien laiminlyönnistä, enkä yllättävää kyllä edes tein ite ja säästin -nastoituksesta. Sitä kyllä vähän pelkäsin.

Mietimme yhdessä kenkieni kokoa ja mallia, mutta asiasta varmuuden antavat merkinnät ovat taivallettujen kilometrien aikana kadonneet jäljettömiin. Koko ja merkki menee meiltä varmuudella oikein, mallin arvaamme.

Saan kuulla että uudelleenpohjaus on nykyisin mahdollista kaikkiin Partioaitassa myytäviin Meindlin, Hanwagin, Asolon ja Kavatin kenkiin.

Tärkeimpiä vaellusvarusteita hankkiessa onkin siis hyvä pitää mielessä, että vaikka laadukas vaelluskenkäpari kirpaisee ikävästi lompakkoa ostaessa, investoinnille tulee korjausmahdollisuuden myötä myös pitkä nautinta-aika.

Hoitamalla kenkiä hyvin, ja vahaamalla nahkaosia säännöllisesti voi laadukkaita kenkiä käyttää uskomattoman pitkään. Ja kuljetuilla poluilla täydellisesti omiin jalkoihin muotoutuneiden vaelluskenkien käyttöikää voi vielä merkittävästi pidentää vaihdattamalla niihin uudet pohjat!

Vaelluskenkien muotoilu on onneksi vuosien varrella pysynyt melko klassisena, joten tarpeettomien trendiheilahtelujen takia ei ole tarvetta silkasta turhamaisuudesta vaihtaa toimivia ja omiin jalkoihin muotoutuneita kenkiä uusiin.

Kun yhteystietoni on kirjattu ylös, ja olemme sopineet että maksan uudelleenpohjauksen noutaessa, teen kierroksen myymälässä. Ilahdun löytäessäni siistin Second Hand -nurkkauksen. Vastuullisesti tuotettu laatutuote kestää hyvin hoidettuna kierrätettynäkin retkeilijältä toiselle. 

Pyrin ostamaan vain tarpeeseen, ja mieluiten silloinkin kierrätettynä jos suinkin mahdollista. Mikäli käytettyä ei löydy, yritän löytää mahdollisimman lähellä tuotettua. Vähemmän mutta parempaa ja harvemmin pätee tässäkin.

Avainlippu tai Made in Finland tuotelapussa tuntuu näinä aikoina uutta ostaessa vastuullisuusteolta, kiinalaisen tavaran tsunamissa jopa Eurooppa-valmisteen löytäminen jonkinlaiselta arvontavoitolta.

Uudelleenpohjaus ylittää odotukset

Vaelluskenkiäni uudelleenpohjaukseen jättäessäni varaudun reilun kahden kuukauden toimitusaikaan. Kuitenkin yllättäen jo viiden viikon kuluttua sähköpostilaatikkooni kilahtaa ystävällinen saapumisilmoitus:

Hei!
Kenkänne ovat nyt saapuneet pohjattuina myymälään noudettaviksi. Muista henkkarit mukaan 😊
Ystävällisin terveisin
Emilia

Suuntaan Tapiolan Partioaittaan uteliaana. Nyt selviää miten vaelluskenkieni remppa on onnistunut. Onko uudelleenpohjaus hintansa arvoinen korjauspalvelu?

Saan palvelutiskillä eteeni tarkasteltavakseni Meindlin kenkälaatikon.

Laatikosta paljastuu komea kenkäpari, joka ei ulkonäöltään juuri uudelle häviä. Ovatko nämä minun?!

Uudelleenpohjatut Meindl-merkkiset vaelluskengät laatikossa.

Kokonaisuutena arvioiden nämä ovat rutkasti uusia paremmat, sillä nämä sopivat jalkaani kuin valetut, ilman sisäänajoa. Rakoista ja hiertymistä ei tule olemaan pelkoa vaikka tästä suorilta kirmaisisin vaellukselle!

Uudelleen pohjatut vaelluskengät tuolilla.

Paitsi että kenkiini on Saksan reissulla ilmestynyt uudet ja vankasti pitävät Vibramin pohjat, löytyy lisäksi laatikosta uusi pari nauhoja, ja kävelemättömät pohjalliset.

Niin on kuulemma Meindlillä tapana. Kiitos!

Vaelluskengät uudelleen pohjattuina lähikuvassa.

Nahkapintakin näyttää huolellisesti rasvatulta.

– Ja voi kuinka aiemmin niin räjähtänyt kiviranttikin näyttää hyvältä! Kyllä näillä kelpaa taas patikoida, maastossa ja maailmalla.

Maksan ilomielin ja hymyssä suin uudelleenpohjauksen hinnan, 115 euroa.

Uusista vastaavista olisin saanut pulittaa kolminkertaisesti.

Vaelluskengät uudelleenpohjattuina mökin edustalla roikkumassa.

Paitsi ympäristöystävällinen, vaelluskenkien uudelleenpohjaus on siis myös lompakkoystävällinen vaihtoehto!

Vaelluskengät uudelleenpohjattuina hongassa roikkumassa.

Mikäli omat luottokenkäsi ovat jääneet pohjaviallisina nurkkiin pölyttymään, älä enää aikaile.

Vaelluskengät uudelleenpohjattuina taljan päällä.

Vaelluskenkien uudellenpohjaus on fiksun luontoihmisen hyvän mielen korjauspalvelu, ja se todellakin toimii!

Uudellenpohjattu vaelluskenkä lähikuvassa.

Lisätietoja ja linkkejä:

Uudet pohjat on mahdollista teettää kaikkiin Partioaitassa myytäviin Hanwagin (ei Blueridge-mallisto), Meindlin, Asolon ja Kavatin kenkiin.

Pohjauksen hinta on 115 euroa.

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia ilman lupaa?

Copyright © 2024 Johanna Suomela

All rights reserved.

Kiitos että luit. ❤️ Jos tykkäsit, jaa.

Olisi mukavaa saada sinut mukaan seuraavallekin reissulleni.

Ota tästä alta klikkaamalla ensimmäinen yhteinen askel:

Facebookissa  Ι  Instagramissa  Ι  Twitterissä  Ι  Blogit-palvelussa