Haagan alppiruusupuisto on aistinautinto myös sateella

Haagan alppiruusupuisto on yksi Helsingin kauneimmista kesäkohteista. – Erityisen mieleenpainuva ja nautinnollinen kohde on, jos visiittinsä sinne ajoittaa kesäkuun alkuun. Säällä ei ole juuri väliä, sillä alppiruusu pitää kerran avaamaansa kukat auki päivin ja öin, satoi tai paistoi. Sateella on muutenkin hyvä liikkua suosituissa kohteissa, kun muita kävijöitä on vähemmän. On tilaa nauttia näkymistä, nuuhkia kesää ja kuunnella luonnon ääniä. Haagan alppiruusupuisto on kaikkien esteetön ja ilmainen paratiisi.

Haagan alppiruusupuisto – tai rodopuisto kuten sitä myös kutsutaan – on parhaimmillaan juuri nyt. Kävin puistossa muutama päivä sitten.

Talveksi lehtensä pudottaneet atsaleat olivat lehahtaneet jo täyteen kukkaan, mutta alppiruusut vasta aloittelevat.

Nuppuja on paljon, joten kauneutta riittää päiväkausiksi.

Puiston katto muodostuu korkeiksi hujahtaneista männyistä, jotka tarjoavat aurinkoisina päivinä alppiruusujen kaipaamaa vaeltavaa varjoa.

Leveät hiekkaiset väylät ovat alppiruusupuiston pääreittejä, ja niiden välillä risteilee kapeita pitkospuuväyliä. Kosteilla pitkospuupinnoilla liikkuessa on hyvä muistaa liukkaus, ettei kukintaa päädy vahingossa tutkimaan ruohonjuuritasolta. Hiekkareiteillä taas on hyvä muistaa varoa myös ohi sujahtelevia polkupyöriä.

HaaganAlppiruusupuisto

HaaganAlppiruusupuisto

Puistoatsaleat ovat alppiruusupuiston primadonnia

Haagan alppiruusupuisto levittäytyy melkein yhdeksän hehtaarin alalle, ja jakaantuu kahteen osaan. Eteläisen alueen ovat vallanneet jykevät alppiruusut, pohjoisen koreat atsaleat.

Aurinkoisimmalla paikalla – sähkölinjan alla – puistoatsaleat kukkivat kauneimmin. Kukinta on runsainta paikoissa, joissa pensaat saavat paljon valoa.

Paikoitellen atsaleojen kukinta onkin suorastaan yltiöpäisen runsasta.

Voisi melkein kysyä, eikö vähempikin loisto ja prameilu riittäisi?

Tässähän pitkän ja pimeän marrastalven jälkeen melkein sokaistuu.

Mutta ei se riitä. Pohjoisen alueen atsaleat keikistelevät toinen toistaan kirkkaimmissa väreissä. Keltaisessa atsaleassa on myös voimakas mutta hienostunut tuoksu.

Puistoatsaleat ovat alppiruusuja huomattavasti pienempiä ja sirompia. Atsaleat varistavat lehtensä talveksi, kun suuremmat ja vantterammat alppiruusut kantavat lehtensä ikivihreinä. Pahimmilla pakkasilla vain rullaavat lehtensä kuin lämmitelläkseen.

HaaganAlppiruusupuisto

Haagan Alppiruusupuisto

HaaganAlppiruusupuisto

HaaganAlppiruusupuisto

HaaganAlppiruusupuisto

Alppiruusupuiston laajimmat näkymät aukeavat katselulavoilta

Rodopuisto on esteetön ja kävijöille ilmainen.

Paitsi huikean kaunis kaikille avoin luontoparatiisi, puisto on myös Helsingin yliopiston kasvinjalostuksen koealue. Puistossa on kokeiltu uusien lajikkeiden talvenkestävyyttä. Puiston vanhimmat alppiruusut on istutettu vuonna 1975, ja moni niistä on jo poistunut tutkimuskäytöstä ”eläkkeelle”. Eteläisen reunan korkeimmat alppiruusut kurottelevat peräti kuuden metrin korkeuteen, ja niitä pääsee ihmettelemään pitkospuukäytäviltä alta päin.

Matalimmatkin kukinnan ystävät on täällä huomioitu: puistossa on kaksi nousurampillista katselulavaa, joista pääsee ihailemaan kukintaa ylempää.

Vaikka kukkameri panisikin pään pyörälle, pitää kukintaa ihastellessaan muistaa huomaavainen käytös ja turvavälit, jotta visiitti on kaikille kävijöille miellyttävä.

HaaganAlppiruusupuisto

Haagan Alppiruusupuisto

HaaganAlppiruusupuisto

Haagan Alppiruusupuisto

HaaganAlppiruusupuisto

HaaganAlppiruusupuisto

HaaganAlppiruusupuisto

Alppiruusupuisto palkitsee tarkkaavaisen kävijän

Haagan alppiruusupuistossa on hyvä tarkkailla myös puiston asukkaita. Korkean männyn rungolla mennä rytyyttää orava, ja mustarastas etsii kestonälkäisille poikasilleen apetta. Sepelkyyhky kujertaa latvustossa, ja sen kumppani ”pulukävelee” hiekkakäytävällä jotain hyvin tärkeää toimittamassa.

Puiston pohjoisreunan luonnontilaisen metsikön äänimaisema täyttyy lintujen laulusta. Täällä olisi hyvä osata tunnistaa muutkin kuin mustarastas ja peippo.

Oma suosikkialueeni on alppiruusupuiston luoteiskolkan varjoissa kukoistava metsäpuutarha. Metsäpuutarhaa rytmittävät vihreän eri sävyt, ja aluskasvillisuus on runsasta.

Siellä täällä puiston pohjaa täplittävät suopursut. Ne muistuttavat läsnäolollaan meitä edelleen siitä, että alun perin tässä oli luonnontilainen suo.

Ihmisen käden jälki näkyy luonnossa  jo lähes kaikkialla.

Täällä Haagassa kauniilla tavalla.

HaaganAlppiruusupuisto

Haagan Alppiruusupuisto

HaaganAlppiruusupuisto

Haagan Alppiruusupuisto

Lisätietoja ja linkkejä:

Haagan alppiruusupuiston osoite on Laajasuontie 37, 00320 Helsinki.

Alueella on hiekkakäytävien varrella muutamia penkkejä, kaksi katselulavaa, pitkospuita ja puuterassi.

Haagan alppiruusupuiston kartan ja paljon tietoa löydät Helsingin kaupungin ylläpitämältä erinomaiselta Vihreät Sylit -puistosivustolta.

Tutustu myös tähän Suomen parhaan ulkoilmasivuston, Retkipaikan juttuun.

Alppiruusujen kukinta vaihtelee vuosittain. Täältä löydät muutaman aiemman vuoden kukintakuviani. Kun alppiruusupuistoon kerran löytää, sinne on palattava joka vuosi.

Kaikki hyvä tulee luonnosta.

Ethän käytä tämän artikkelin kuvia luvatta?

Tykkäämistaloutta ja seurantamahdollisuuksia:

Facebook | Instagram | Twitter | Blogit

Copyright © 2020 Johanna Suomela.

All rights reserved.

Kiitos että luit ❤