Kuka meistä arvasi, että seuraava musta joutsen olisi kuoriutuva Wuhanin löyhkäävän eläintorin hautomakoneesta, muurahaiskäpyjä täyteen ahdetun ruosteisen häkin pimeästä varjosta?
Koronavirus on musta joutsen. Erittäin epätodennäköinen tapahtuma, jolla on suuri ja vavahduttava vaikutus. Juuri sellainen kuin oli New Yorkin kaksoistornien tuho 2001.
Kun Wuhanissa roihahtaneesta täysin uudentyyppisestä virustaudista alkoi tihkua uutisia, emme ehkä ymmärtäneet kuinka pian tuo musta joutsen istuisi sylissämme. Pandemian uhkaa on maalailtu synkin sävyin vuosia, mutta kuka meistä osasi odottaa sitä nyt?
Kiinahan on suuri ja kaukana, eikä moni ehkä ollut Wuhanista ennen kuullutkaan. Mutta Pohjois-Italian Lombardia, sehän on lähellä. Lentokoneella Milanon Malpensaan ehtii kolmessa tunnissa, samassa ajassa kuin Helsingistä Jyväskylään matkaa junalla tai autolla.
Leijonanosa Suomen 23:sta todennetusta koronatartunnasta (tilanne 8.3.2020) on käyty noutamassa Pohjois-Italiasta. Korona on alkuvuonna ollut Italian merkittävin vientituote.
Jos valon hinta tuntuu kalliilta, kokeile pimeyttä
Kiinan tammi-helmikuun vienti romahti vuoden takaisesta yli 17 prosenttia.
Matkailu hyytyy, lentely vähenee. Brittiläinen lentoyhtiö FlyBe on konkurssissa, norjalainen Norwegian huojuu kuilun partaalla.
WHO:n pääjohtaja vetosi valtioihin, että nyt on tehtävä kaikki mahdollinen.
”We’re concerned that in some countries the level of political commitment & the actions that demonstrate that commitment don’t match the level of the threat we all face. This is
NOT a drill
NOT the time to give up
NOT a time for excuses
This is a time for pulling out all the stops”
Tänään heräsin uutiseen, että Italia ottaa vihdoin kovat keinot käyttöön, ja eristää 16 miljoonaa ihmistä pahimmissa viruspesäkkeissä.
Pese käsiäsi usein ja hyvin. Pese, vaikket itse kuuluisikaan riskiryhmään. Aivasta ja yski oikein. Jos sinulla on oireita, pysy kotona. On jokaisen meidän vastuulla suojella yhteiskuntamme hauraimpia.
Ja ennen kaikkea, vältä kaikkea tarpeetonta liikkumista ihmisjoukoissa.
Koronan torjunnassa pätee sama kuin ilmastonmuutostaistelussa.
Koronan torjunta oikeanlaisin ja riittävin toimin on varmasti kallista, mutta niihin pitäisi ryhtyä välittömästi.
Löperö nykymeno tulee meille kaikille varmuudella mittaamattoman kalliiksi.
Sillä ellei koronatartuntoja saada kuriin, uusi virus tulee tappamaan enemmän ihmisiä kuin espanjantauti sata vuotta sitten. Perustelut voit halutessasi käydä lukemassa tulevaisuustutkija Risto Linturin Facebook -seinältä, linkki löytyy alta.
Kuvituksena auringonlasku Uuden-Seelannin Te Urewerasta. Syrjäisen ja koskemattoman, maoreiden pyhän sademetsän keskellä kimmeltävässä järvessä uivat mustat joutsenet.
Lisätietoja ja linkkejä:
Jatkuvasti päivittyvän englanninkielisen tietosivun Koronaviruksen etenemisestä löydät täältä.
WHO:n karttapohjaisen tilaston löydät täältä.
Oma riskikuvani tilanteesta on muodostunut BBC World Newsin, Yleisradion uutisten ja Helsingin Sanomien toimittamien uutisten tiiviillä seurannalla. Ilman tulevaisuustutkija Risto Linturin koostamaa tilannekuvaa tämä kirjoitus olisi jäänyt kirjoittamatta.
Muokattu 8.3.2020 kello 23.00: Risto Linturin 7.3. kello 22.44 päivitys Facebookin julkisesta jaosta kopioitu alle toiseen kommenttiin. Lisätty myös Linturin noin kello 22.00 julkaisema kirjoitus.
Onko mielestäsi suhtautuminen Suomessa liian lepsua? Mun mielestä on. THL puhuu ihan eri sanoin kuin monet kansainväliset asiantuntijat enkä tiedä ovatko naiiveja vai yrittävätkö rauhoitella ettei ihmiset panikoi ja osta vessapaperit loppuun. (En saa fb-linkkiä nähtäville koska en käytä fb:ia, muuten olisin mielelläni lukenut.) Me täällä jatketaan ihan niinkuin kaikki ois normaalia: miksei esim. suositella etätöitä pariks seuraavaks kuukaudeks kaikille niille jotka voi? Mun työpaikalla sanottiin että pari päivää viikossa voi etäillä mutta ei joka päivä. Joten toimistolle Kamppiin huomenna…. 😕
TykkääLiked by 1 henkilö
On, aivan liian lepsua! Suorastaan sinisilmäistä lässytystä, kun nyt pitäisi toimia!
Meillä on peräti kolme etätyöpäivää kuukaudessa, eli ei edes joka viikko. Onneksi mulla on loma, ja suuntaan huomisaamuna kohti Kuusamon metrisiä lumihankia….
Luulin, että vaikkei ole Facessa tuo profiili näkyisi kun on julkinen. Mutta minäpä siis kopioin tekstin tähän. Eli tässä Risto Linturin kirjoitus eiliseltä:
” 4011 uutta vahvistettua tartuntaa tänään!
Italiassa karanteeniin 16 miljoonaa ihmistä!
Tämän linkatun artikkelin Euroopan tasoinen viisaus on paljon kotimaista tappavan THL:n ”lempeää” lähestymistapaa kypsempää ja toivottavasti tätä kuunnellaan enemmän kuin niitä infektiotautilääkäreitä, jotka virkansa puolesta teeskentelevät epidemia-asiantuntijoita olematta sitä.
Tänään Italiassa oli 1247 uutta tapausta. Vuorokauden aikana kuolleiden määrä onneksi ”vain” 36, eli alle prosentin kaikista tartunnan saaneista, mutta toki Italiassa yhteensä kuolleita on yli neljännes kaikista päättyneistä tapauksista. Iranissa uusia tartuntoja raportoitiin myös yli tuhat ja parlamentin jäsenistä joka kymmenes on sairastunut. Jos kansasta olisi sairastunut sama osuus, puhuttaisiin lähes miljoonasta sairastuneesta, mutta toki – siellä ei ole pakotteiden vuoksi testejä. Etelä-Korea raportoi alle 500 uutta – raskaat toimet alkavat ehkä tuottaa tulosta. Ranskassa on lähes 300 uutta tapausta ja Euroopan tulisi oikeasti saada homma hanskaan. Saksassa uusia on 130, Espanjassa 100, Sveitsissä, UK:ssa, Belgiassa ja Hollannissa puolensataa kussakin, Ruotsissa ja Norjassa alle 30.
Euroopan kasvu on nyt lähes 30% päivätasolla. Tällä kasvuvauhdilla kymmenkertaistuminen tapahtuu kymmenen päivän välein. Kannattaa huomata, että meille nyt leviää Italian kanta ja Italiassa on tähän päivään mennessä, siis jo leviämisen alkuvaiheessa kuollut 5% kaikista eiliseen mennessä vahvistetuista tartunnan saaneista. Mitä 10 päivän kymmenkertaistuminen tarkoittaa? Sitä, että kuun lopussa puhutaan satakertaisista luvuista, jos nyt ei reagoida niin kuin Kiina reagoi. Heillä tämä pysähtyi – Euroopassa luvut ovat jo ensi viikolla pahemmat kuin ne, joihin Eurooppaa paljon suurempi Kiina päätyi. Ja tämä on nyt matematiikkaa ja minä olen alarmisti, kun osaan laskea. Haihattelijat ja ne, jotka tuhoavat talouden, kun eivät osaa ajatella muuta kuin pelkoa talouden pysähtymisestä – eivät oikeasti nyt ole avuksi.
Mitä nyt siis tulisi tehdä – tulisi hidastaa taudin leviämistä Italiasta ja kohta myös Saksasta, Ranskasta ja Brysselistä. Tulisi valmistautua koulujen sulkemiseen, etätöihin – tai vaihtoehtoisesti iloita, että huoltosuhde paranee, kestävyysvaje kevenee, isovanhempien määrä vähenee.
Takaisin asiaan – nyt ei saisi pihdata testaamisessa, eikä pitäisi vähätellä. Kansainväliset epidemiologit ovat vahvistaneet, että mallien mukaan tällä tarttuvuudella, joka on oikeasti influenssaa selkeästi korkeampi, vaikka itämisaika onkin hitaampi – epidemia voi tavoittaa 20-60% väestöstä. Tämä siis, jos tartunnan leviämistä ei voimakkaasti rajoiteta. Voimakas rajoitus on sellaista, josta nähtiin toimiva esimerkki Kiinassa – kotoa ei lähdetty kuin yksi ihminen kotitaloudesta joka toinen päivä. Joukkoliikenne, tapahtumat, työpaikat – kaikki etätyönä viikkojen ajan.
Mitä seuraa siitä, jos 20-60% väestöstä sairastuu tähän Suomessa? 15% heistä sairastuu vakavasti – se on 150 tuhatta – 450 tuhatta. Näistä kolmannes voi olla tehohoidon tarpeessa – siis 50 tuhatta – 150 tuhatta. Kannattaa toivoa, etteivät kaikki samaan aikaan, koska meillä on vain noin 250 tehohoitopaikkaa, joista iso osa käytössä. Epidemia-aalto kestää ehkä 3kk ja suuri osa vakavasti sairastuneista on sairaana viikkoja. Puhutaan siitä, että tässä pahimmassa skenaariossa meillä olisi tehohoitopaikkoja vain yhdelle sadasta tarvitsijasta. Tämä johtaisi kuolleisuuden kasvuun ja terveydenhoitojärjestelmän kriisiin.
Koettakaa nyt skarpata – ja, jos teillä on parempia lukuja, esittäkää ne luvut ja nauretaan niille sitten yhdessä. Mutta viimeksi, kun olin kovasti erimieltä THL:n esittämän arvion kanssa, he esittivät, että on erittäin epätodennäköistä, että tämä tarttuu Euroopassa – ja puhuttiin tulevasta. Olen nyt nostanut oman arvioni globaalista kuolleisuudesta haarukkaan 1 – 100 miljoonaa. Jos selvitään alle yhdellä miljoonalla kuolleella, on mennyt todella hyvin. Suomessa suora osuus olisi tuhansia, mutta terveydenhuoltojärjestelmämme on monia muita parempi – ehkä tuhat olisi alaraja.
Yksilötasolla – tämä on nyt se rajumpi flunssakausi – kannattaa rajoittaa kohtaamisia ja pyrkiä siihen, että koko yhteisö toimisi niin, ettei yhden saama virus tartuttaisi yhtä enempää – siten viruksen leviämisen voi tukahduttaa. Kyse on yhteisön yhteisestä onnistumisesta. Yksilöllinen turva lisääntyy tietysti erakoitumisesta. Käykää harvemmin kaupassa, vähemmän kokouksissa, jättäkää elokuvat väliin jne. Tämä vaikuttaa arkeen. Ja sanokaa alarmistiksi, mutta jälkikäteen. Nyt koettakaa skarpata! Tehkää, kuten WHO:n pääjohtaja sanoo – varmistin pois ja nyt tämä ei ole harjoitus tämä!
Ja tässä vielä tänään 8.3. noin kello 22.00 julkaistu Risto Linturin Facebookissa julkisena julkaistu kirjoitus:
”Nyt on Suomessakin toimittava!
Italiassa epidemia on vasta alussa – 122 ihmistä miljoonasta on sairastunut. Terveydenhuoltojärjestelmä on kuitenkin jo nyt ylikuormittunut, tehohoitopaikat loppuneet ja tänään kuoli yli 2% kaikista tähän saakka sairastuneista. Tartuntojen kasvu on 25% päivätahdissa – tällä vauhdilla sairastuneiden määrä satakertaistuu maaliskuun loppuun mennessä elleivät karanteenitoimet tehoa. Kiinassa rajut toimet tehosivat!
Italiassa sairastuneita on nyt yli 7 tuhatta ja kuolleita 366, vaikka epidemian alusta on vasta runsaat kaksi viikkoa. Viikon verran Italiaa jäljessä ovat Saksa, Ranska, Sveitsi, Espanja, Belgia, Hollanti, Norja ja Ruotsi – Suomi on paria viikkoa jäljessä. Viikon parin päästä olemme kaikki tilanteessa, jossa tehohoitopaikat ovat loppuneet ja joudutaan priorisoimaan sitä, kenet yritetään pelastaa. Todellisuudessa tehohoitopaikkoja on riittävästi kansanedustajille ja ministereille, jos sellainen kriisi tulee – ei meille muille. Iranissa 10% kansanedustajista on jo sairastunut. Kuolleita siellä ei kukaan osaa kunnolla laskea. Tämä on siis vain vähäinen alku. Yritetään pysäyttää tämä alkuunsa.
Suomella on nyt valmius ja organisaatio tähän vastaamiseksi. Toimenpiteitä on suunniteltu. Nyt on poliittinen päätös, otetaanko toimet käyttöön. Väistämätön olisi paras kohdata ajoissa – olemme toistaiseksi olleet onnekkaita huolimattomasta THL:n ohjeistuksesta ja löperöstä testaustoiminnasta huolimatta. Meillä on vähemmän tartuntoja kuin Ruotsissa tai Norjassa – vai johtuisiko se vain siitä, ettei meillä testata edes oireisia, jotka ovat tulleet Italiasta.
Nyt painetta siihen, että hallitus panisi valmistellut 1. vaiheen toimet täytäntöön. Tämä olisi tärkeää sekä siksi, ettei kohtaamisten rajoittamijsella ole niin suurta merkitystä enää sitten, kun tartunnat ovat laaajasti levinneet, mutta myös sen vuoksi, että luottamus suomalaiseen järjestelmään ja sen toimivuuteen säilyisi – siihen, jota THL-sekoilu on nakertanut.”
TykkääLiked by 1 henkilö
Huh, ahdistaa. Toisaalta ihana kuulla etten ole ainoa joka ajattelee näin mutta toisaalta helpompaa olisi haihatella. The Atlantic julkaisi pari tosi selventävää artikkelia aiheesta jo pari viikkoa sitten, joissa kerrottiin että tämä leviää todnäk jopa 70%:lle maailman väestöstä, toki monille lievänä ja siksi se tarttuuki koska oireettomat eivät tiedä tartuttavansa. On myös viruksen kantajia ilman keuhko-oireita jotka ovat levittäneet eli pisaratartunta ei taida olla koko totuus. Ehkä THL:ssä ei kukaan osaa englantia kun eivät seuraile maailmalla tapahtuvas?? Iranin kanta taas on Ruotsissa levinnyt. Matkustamista olisi pitänyt rajoittaa ajat sitten. Samoin just tuo etätyö… Onneksi pääset lomalle ja eristäytymään 😊 Terveisin Kampin picnicistä lounastauolta, täälläkään ei ole asiakkaille käsidesiä tarjolla
TykkääLiked by 1 henkilö
Tää oli hyvä juttu perusasioista: https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/02/covid-vaccine/607000/
TykkääLiked by 1 henkilö
Onhan nämä tämän päivän uutiset aika kauhistuttavaa luettavaa. Eilen luin siitä, kuinka Italiassa ihmiset ovat paenneet eristetyltä alueelta! Siis ihan hullua. Ja huomenna Suomessa alkavat yo-kirjoitukset ja sadat ihmiset pakkautuvat vieretysten tunneiksi samaan tilaan. Kyllähän se vähän mietityttää, ja tässä tilanteessa tuntuu jo todennäköisemmältä, että jossain koulussa varmasti on joku koronaan sairastunut, joka tartuttaa kirjoituksissa sen helposti kymmenille muille. Kommentissasi mainitsema Kuusamo-loma tuntuisi nyt aika hyvältä vaihtoehdolta. Nauti lomasta!
TykkääLiked by 1 henkilö
Hei Heidi, ja anteeksi että vastaan vasta nyt.
Mun Kuusamon loma jäi ennätyksellisen lyhyeksi. Olin perillä yhden päivän, mutta kiersin Pienen karhunkierroksen ja heitin lumikengillä Riisin Rääpäsyn – samana päivänä. Eli ajoin kaksi päivää ollakseni yhden päivän perillä. Mutta tilanne on nyt sellainen, että ei ole huono olla kotona.
Viiden kuukauden marraskuun jälkeen meille tulee myös musta kevät.
Pidä huolta itsestäsi ja rakkaistasi! ❤
TykkääTykkää