Wuhanin musta joutsen – maailmanhistorian murroskohta

Kuka meistä arvasi, että seuraava musta joutsen olisi kuoriutuva Wuhanin löyhkäävän eläintorin hautomakoneesta, muurahaiskäpyjä täyteen ahdetun ruosteisen häkin pimeästä varjosta?

Koronavirus on musta joutsen. Erittäin epätodennäköinen tapahtuma, jolla on suuri ja vavahduttava vaikutus. Juuri sellainen kuin oli New Yorkin kaksoistornien tuho 2001.

Kun Wuhanissa roihahtaneesta täysin uudentyyppisestä virustaudista alkoi tihkua uutisia, emme ehkä ymmärtäneet kuinka pian tuo musta joutsen istuisi sylissämme. Pandemian uhkaa on maalailtu synkin sävyin vuosia, mutta kuka meistä osasi odottaa sitä nyt?

Kiinahan on suuri ja kaukana, eikä moni ehkä ollut Wuhanista ennen kuullutkaan. Mutta Pohjois-Italian Lombardia, sehän on lähellä. Lentokoneella Milanon Malpensaan ehtii kolmessa tunnissa, samassa ajassa kuin Helsingistä Jyväskylään matkaa junalla tai autolla.

Leijonanosa Suomen 23:sta todennetusta koronatartunnasta (tilanne 8.3.2020) on käyty noutamassa Pohjois-Italiasta. Korona on alkuvuonna ollut Italian merkittävin vientituote.

Jos valon hinta tuntuu kalliilta, kokeile pimeyttä

Kiinan tammi-helmikuun vienti romahti vuoden takaisesta yli 17 prosenttia.

Matkailu hyytyy, lentely vähenee. Brittiläinen lentoyhtiö FlyBe on konkurssissa, norjalainen Norwegian huojuu kuilun partaalla.

WHO:n pääjohtaja vetosi valtioihin, että nyt on tehtävä kaikki mahdollinen. 

”We’re concerned that in some countries the level of political commitment & the actions that demonstrate that commitment don’t match the level of the threat we all face. This is
NOT a drill
NOT the time to give up
NOT a time for excuses
This is a time for pulling out all the stops”

Tänään heräsin uutiseen, että Italia ottaa vihdoin kovat keinot käyttöön, ja eristää 16 miljoonaa ihmistä pahimmissa viruspesäkkeissä. 

Te Urewera

Pese käsiäsi usein ja hyvin. Pese, vaikket itse kuuluisikaan riskiryhmään. Aivasta ja yski oikein. Jos sinulla on oireita, pysy kotona. On jokaisen meidän vastuulla suojella yhteiskuntamme hauraimpia.

Ja ennen kaikkea, vältä kaikkea tarpeetonta liikkumista ihmisjoukoissa.

Koronan torjunnassa pätee sama kuin ilmastonmuutostaistelussa.

Koronan torjunta oikeanlaisin ja riittävin toimin on varmasti kallista, mutta niihin pitäisi ryhtyä välittömästi.

Löperö nykymeno tulee meille kaikille varmuudella mittaamattoman kalliiksi.

Sillä ellei koronatartuntoja saada kuriin, uusi virus tulee tappamaan enemmän ihmisiä kuin espanjantauti sata vuotta sitten. Perustelut voit halutessasi käydä lukemassa tulevaisuustutkija Risto Linturin Facebook -seinältä, linkki löytyy alta.

Te Urewera

Kuvituksena auringonlasku Uuden-Seelannin Te Urewerasta. Syrjäisen ja koskemattoman, maoreiden pyhän sademetsän keskellä kimmeltävässä järvessä uivat mustat joutsenet.

Lisätietoja ja linkkejä:

Jatkuvasti päivittyvän englanninkielisen tietosivun Koronaviruksen etenemisestä löydät täältä.

Muokattu 28.5.2020: Helsingin sanomat kertoi, ettei käytä enää WorldOmetersiä ainoana lähteenään. Toimittaja Laura Halminen kirjoitti artikkelin WorldOmetersistä ja yritti selvittää sivuston omistajia – siinä kuitenkaan onnistumatta.

WHO:n karttapohjaisen tilaston löydät täältä.

Oma riskikuvani tilanteesta on muodostunut BBC World Newsin, Yleisradion uutisten ja Helsingin Sanomien toimittamien uutisten tiiviillä seurannalla. Ilman tulevaisuustutkija Risto Linturin koostamaa tilannekuvaa tämä kirjoitus olisi jäänyt kirjoittamatta.

Muokattu 8.3.2020 kello 23.00: Risto Linturin 7.3. kello 22.44 päivitys Facebookin julkisesta jaosta kopioitu alle toiseen kommenttiin. Lisätty myös Linturin noin kello 22.00 julkaisema kirjoitus.