Tammela mainostaa katteellisesti olevansa kahden kansallispuiston koti. Monelle eteläsuomalaiselle luontoihmiselle Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot ovatkin jo tuttuja, mutta kuinka moni on käynyt Saaren kansanpuistossa? Moni maastokenkäihminen on laillani käynyt sekä Torronsuon pitkospuilla että Liesjärven järvimaisemissa useasti, mutta komea Kaukolanharju Saaren kansanpuistossa on jäänyt katveeseen.
2020 ei ole ehtinyt vanheta vielä kovin montaa päivää, kun hyppäytän uskollisen seikkailukaverini Jetsun autoni takahutlaariin. Olen ottanut vapaapäivän ja päättänyt antaa itselleni synttärilahjaksi Maisemaonnellisen toivelahjan. Retken kauniiseen maisemaan! Tänään mennään koirakaverin kanssa ottamaan selvää minkälainen maisema Kaukolanharjulta aukeaa!
∞
Pääkaupunkiseudulla on ollut yöllä muutama aste pakkasta, mutta Porintietä ajellessa pakkanen kirii viiteen asteeseen. Puissa on paikoitellen hentoa kuuraa, aurinko paistaa.
Sivuutan komean Pyhäjärven pohjoispuolelta. Tammelassa järven hento jääpeite häikäisee sinisenä matalassa talvipäivän auringossa. Rannan puut kimmeltävät vastavalossa.
Kaukolanharjun näkötorni on Saaren kansanpuiston helmi
Auton parkkeerauksen jälkeen lähdemme nousemaan reilun 400 metrin nousua kohti Kaukolanharjun näkötornia. Nousu sujuu kepein askelin. Enpä muista milloin olisin tammikuussa voinut retkeillä polkujuoksukengissä! Paljon mieluummin kyllä paarustaisin tätäkin nousua talvisemmissa tamineissa – vaikka viime talven elämänlaatuinvestoinnillani – lumikengillä! Ja paukkupakkasessa, kuten Kittilän Kätkätunturilla vuosi sitten.
Polku on enimmäkseen leveää ja maltillisesti kohoavaa, mutta lyhyt jyrkempi kaiteellinen pätkäkin lyhyeen nousuun mahtuu. Käyttölinjainen labradorinnoutajani on into pinkeänä uusista tuoksuista ja uusista maisemista, ja tarjoaa pyytämättä – muttei yllätyksenä – vetoapua.
Matka soljuu kuin siivillä, ja pian edessämme hehkuu talvipäivän auringossa komea punainen torni.
Puristan avainta kädessäni kuin Sormusten Herran Klonkku näkymättömäksi tekevää mahtisormusta. Tätä avainta en halua kadottaa.
Liiankin tuoreessa muistissa on jouluaattona YouTubesta katsomani vangitseva Ali Leiniön Lapin kaamoshiihtovaellus erämaakämpälle. Siinä tarinassa meinasi käydä huonosti, kun Kopsuslammen varauskämpän avain oli melkein kateissa.
Kaukolanharjun näkötornin oven salpaavan massiivisen salvan lukko aukeaa melko helposti pakkaskelistä huolimatta, mutta oven lukko pistää merkittävästi hanttiin. Ehdin jo pelätä että joudun antamaan periksi, mutta lopulta…
…Sesam! Se aukeaa! Olemme sisällä!
Alimman kerroksen seinille on ripustettu tornin historiasta ja Kaukolanharjun historiaan kietoutuvasta Albert Edelfeltistä kertovia tauluja. Me emme millään nyt malta pysähtyä lukemaan niitä.
Meillä on palava kiire ylöspäin.
Kello on jo yli kahdentoista, aurinko on jo ohittanut lakipisteensä. Maiseman varjot ovat jo lähteneet venymään pituutta.
Kiipeämme intopinkeinä puisia portaita ylöspäin. Me molemmat.
Porrasmatkan varrelta ei tänään ole näkymää ulos, ikkunat ovat kaikki kuuran peitossa.
Ylin porrassarja on jyrkkä, mutta ketterä koira kiipeää vaivattomasti.
Kuurankukkien kauneuden taakse jäänyt maisema ei matkalla näy, siksi ylätasanteen oven takaa aukeava maisema yllättää.
Talviauringon ja sinisen taivaan alla alkaa melkein jännittää.
Ylätasanne on pieni ja kapea, ja pudotusta alas melkoisesti. Korkeanpaikankammo väistyy onneksi nopeasti silmiä hivelevän maiseman edessä.
Oi maamme Suomi!
Voi sinua, kaunis Tammela!
Otan monta kuvaa.
Maisemasta haltioituneena jopa panoraaman ja pikkuisen videon.

Panoraamakuva Kaukolanharjun näkötornista
Ohuella taivaan sineä heijastavalla jäällä erottuu pakkasherran piirtämiä kuvioita.
Puolittain selkäni takana lännessä kuuran verhoamat lehtipuut hohtavat valkoisina vastavalossa.
Jossain kaukana ronkottaa yksinäinen korppi, muuten maisema on äänetön.
Tällaisissa paikoissa toivon aina, että ajan voisi pysäyttää.
Voisi vain olla ja nauttia.
Ja keskittyä tuntemaan syvää kiitollisuutta elämästä, ja kaikesta tästä kauniista joka meitä tässä luonnonkauniissa maassa ympäröi.
Ei ihme että tämä maisema on valittu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi, Suomen kauneimpien maisemien joukkoon!
Hämeen Heimoliitto valitsi tämän maiseman Kanta-Hämeen kauneimmaksi maisemaksi vuonna 1995. Ympäristöministeriö liitti Kaukolanharjun vuonna 1993 Suomen kauneimpien maisemien joukkoon, valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi osana Mustialan-Portaan -maisema-aluetta.
Kaukolanharju näkötornin ylätasanteella tuntuu uskomattomalta, että tammikuussa voi aurinko näin paljon lämmittää. Vietämme hyvän aikaa ylhäällä kaunista maisemaa katsellen. Olisipa tällainen näköala vähän useammin!
Kun alasmenon aika koittaa, koirakaverin alaspääsy ehjänä huolettaa. Päädyn peruuttamaan jyrkkiä portaita pitkin edellä takaperin, samalla tukien koiraa tukevasta kaulapannasta. Käyttölinjainen ja ketterä koira tulee kuitenkin alas hallitusti, kuin ei olisi eläessään muuta tehnytkään kuin kulkenut Kaukolanharjun näkötornin rappuja ees-taas.
Kaiken varalta kiinnitän koiran alas, ennen kuin kiipeän takaisin ylös salpaamaan ylätasanteen oven. Sillä tiedäthän. Varmuus on paras, ja merkittävästi parempi kuin epävarmuus…
Kaukolanharjun näkötornin historiaa
Laskeuduttuamme takaisin näyttelykerrokseen tutkimme talon historiaa.
Kenties kaikkein eniten Kaukolanharjun tunnettuutta on lisännyt Saaren kartanon maisemiin (ja tyttäreen!) ihastunut Albert Edelfelt. Hän kulki useasti Kaukolanharjun maisemissa suunnitellen, miten hän Kaukolanharjulta avautuvaa maisemaa maalauksessaan parhaiten kuvaisi. Lopulta idea kirkastui, tavoitteena oli auringonlaskun hetken ikuistaminen. Mutta se ei ollut mestaritaiteilijallekaan helppoa, kuten hän äidilleen kirjoittaessaan tuskaili:
”Vaikutelma kestää kaiken kaikkiaan vain neljännestunnin verran; silloin vedet välkkyvät hopean ja kullan, rubiinin, topaasin ja onyksin väreissä, sekä muodoltaan että väreiltään alati vaihtelevina. Ja kaikkien näiden tummansinimustien metsäsaarien maalaaminen niin, että niiden välissä on ilmaa, ja veden saaminen tasaiseksi ja matkan horisonttiin moneksi virstaksi, harmaannuttaa hiukseni.”
Edelfeltin maalaus ”Kaukolanharju auringonlaskun aikaan” valmistui vuonna 1890.
Tuolloin tosin näkötornista ei ollut vielä tietoakaan. Yli 30 vuotta maalauksen valmistumisen jälkeen Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys käynnisti hankkeen näkötornin rakentamiseksi.
Forssalainen rakennusmestari A.Nummi lahjoitti näkötornin piirustukset, ja yhdistykset ja yksityishenkilöt keräsivät tarvittavat varat paikallislehden tarjotessa kampanja-apua. Tammelalainen Kalle Mikkola vastasi rakennusprojektista, ja Tornin vihkiäisiä vietettiin 4.7.1926.
Vuonna 2020 näkötorni täyttää siis peräti 94 vuotta! Kaukolanharjun näkötorni lieneekin Suomen vanhin puurakenteinen näkötorni. Vuosien saatossa tornia on huollettu, sen kaiteita on uusittu, ja tornin seinäpinta on pellitetty.
Jo tornin rakentamisen aikaan Kaukolanharjulla humisi suuria puita, sillä alkuperäiseksi korkeudeksi suunniteltu 18 metrin korkeus ei riittänytkään tarpeeksi avaran maisemanäkymän tarjoamiseksi. Niinpä tornia korotettiin rakennusvaiheessa kolmella metrillä lopulliseen 21 metrin korkeuteen. Mahtaako viimeisen porrasnousun jyrkkyys johtua tästä venytyksestä?
Vuonna 1953 Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys juhli 30-vuotistaivaltaan. Juhlavuonna tornin katseluparveke uusittiin, ja harjulle pystytettiin Albert Edelfeltin muistokivi.
Muistokivi katselee auringonlaskuja paikalla, jossa Albertin otaksuttiin maalanneen teoksensa, kahden komean hongan katveessa.
Kaukolanharju tarjoaa hienoja ulkoilureittejä
Tornin näyttelyn tutkittuamme suuntaamme Edelfeltin muistokiven ohi harjun polulle.
Harjun selkä on korkea, ja jyrkillä reunoilla makaa pitkänään tuulenkaatoja. Osan puista on metsuri kaatanut, korkealla harjanteella kulkevaa polkua lie näin avarrettu.
Harmi ettei näin sydäntalvella valoisaa aikaa riitä kovin pitkiin tutkimusretkiin. Käännymme ympäri Torronsuolle ohjaavan viitan kohdalta.
Nautimme pienet retkieväät Kaukolanharjun näkötornin juurella maisemaa katsellen. Maantasosta saa vain kalpean aavistuksen näkötornin huipulta aukeavasta maisemasta.
Laskeudumme Kaukolanharjulta parkkipaikalle, ja kiepautan keulan vielä Suujärven parkkipaikan kautta.
Kävelemme Suujärven rantaa hipovaa polkua tilaus- ja juhlaravintola Lounais-Hämeen Pirtin ohi.
Pian edessämme aukeaa talviauringon valaisema ulkoilmateatteri, joka otettiin käyttöön jo 1933. – En kyllä ymmärrä, kuinka kukaan voi näin kauniissa maisemassa keskittyä näytelmän seuraamiseen? Oma huomioni karkaisi varmuudella vähän väliä Suujärven kimmeltävälle selälle.
Tänään järven pinta kimmeltää kiehtovasti jäätyneenä.
Viimeisen pikkukävelyn jälkeen istumme autoon, lähdemme tunnin mittaiselle kotimatkalle.
Kun ylitämme Saarensalmen vuonna 1923 rakennetun kaarisillan, tiedän Saaren kansanpuiston jääneen taakse.
Mikä elämyksellinen ja hieno päiväretki meillä olikaan!
Tammela on paitsi kahden kansallispuiston, myös elämyksellisten sielunmaisemien koti!
Lisätietoja ja linkkejä:
Kesällä 2020 Kaukolanharjun näkötorni on avoinna 1.6.-9.8. joka päivä, juhannusaattoa lukuunottamatta. Pääsymaksu torniin on 5 euroa.
Saaren kansanpuiston säännöt
Sallittu
- Jokamiehen oikeudella maastossa saa liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnontilaisilla alueilla, jos siitä ei aiheudu vahinkoa.
- Marjojen, sienien ja rauhoittamattomien kukkien poimiminen.
- Kesällä uiminen ja onkiminen sekä talvella jäällä kulkeminen ja pilkkiminen
Rajoitettu
- Tilapäinen yöpyminen on sallittu Kuivajärven rannassa laavulla.
- Tulenteko on sallittu laavulla ja merkityllä tulentekopaikalla.
Kielletty
- Eläinten pesien tai poikasten häiritseminen ja vahingoittaminen.
- Alueella ei saa kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta, varpuja tai sammalta.
- Avotulen tekeminen muualle kuin sille varatulle paikalle.
- Moottoriajoneuvolla ajaminen.
- Koirien ja kissojen päästäminen irralleen.
- Roskaaminen.
∞
Jutun Torronsuon kansallispuiston rengaslenkin testikierroksestani syysvärikuvin löydät täältä.
∞
Näkötornista kuvaamani pikkuruisen luomuvideon löydät tästä:
∞
Ethän käytä tämän sivuston kuvia luvatta?
Copyright © 2020 Johanna Suomela.
All rights reserved.
Kiitos että luit ❤ Jos tykkäsit, laita jakoon.
Maisemaonnellista voi seurata myös näissä kanavissa, tervetuloa mukaan!
[…] Talvinen retkipäivä Saaren kansanpuistossa ja Kaukolanharjulla by Maisemaonnellinen […]
TykkääLiked by 1 henkilö
Mahtava juttu upeasta luontokohteesta! Tajusin juuri, että varsinaisissa talvimaisemissa en ole tuolla käynyt, nythän oli varsin syksyinen ilma ensi pakkasineen kuvissa.
Olen tässä odotellut, koska Forssan seudulle tulisi lunta, että pääsisin hiihtämään Torronsuon kansallispuistoon. Saapa nähdä, joutuuko odottamaan ensi talveen.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos, Rami!
Sitä lunta olisi mukava saada, tänne ja Tammelaan. Mahdollisuudet näyttävät kyllä varsin heikoilta. Torronsuo on onneksi kyllä upea 24/7/365 😊
TykkääTykkää
Oi miten ihanan synttäripäivän saitkaan, vaikka näyttää todellakin enemmän syksyltä kuin tammikuulta. Pääsisinköhän minäkin joskus sinne suunnalle luontoretkeilemään. Nämä omat polut osaan jo ulkoa, joten vaihtelu tekisi todellakin hyvää ja ehkä sitten innostuisin taas kuvaamaankin enemmän.
Jostain syystä gmailini on nykyään heittänyt nämä blogijuttusi tarjouskansioon, jota ei tule juuri koskaan katsottua, niin ihan on monta juttua mennyt ohi. Höh ja pöh. Kunhan olen selättänyt pahimmat kiireet, pitää ihan perehtyä, mistä kaikesta olenkaan jäänyt paitsi, ja korjata sitten asia!
TykkääLiked by 1 henkilö
Oli tosiaan hieno päivä, yksi niistä synttäripäivistä jonka tulen muistamaan pitkään. Pitäisi useammin katkaista arki ja tehdä tällaisia päiväretkiä kiehtoviin kohteisiin! Tunnin matkan päässä kotoani odottaa vaikka mitä!
Minäkin ihan vasta keksin, että Gmailissa on piilossa roskapostikansio, joka kaiken lisäksi tyhjenee itsestään tietyssä ajassa. Ties mitä sinne on vuosien varrella solahtanut ja jäänyt digitaaliseen unholaan! Muuten olen ollut Gmailiin kyllä tyytyväinen.
TykkääTykkää
Upeat on maisemat! Hauska sattuma, luin juuri muutama päivä sitten tästä kyseisestä paikasta ja ajattelin että tuonnenhan on mentävä heti miten kesällä, näyttää siltä että tänä vuonna täällä etelässä voi jo tammikuussa patikoida monissa paikoissa…
TykkääLiked by 1 henkilö
Tämä on kyllä ihan hullu talvi. Talveton talvi. Tänään koiralenkillä tuli tunne maaliskuusta.
Kesällä tämä maisema on parhaimmillaan, kun lehtipuutkin vihertyvät. Vaan ei ollut huono noinkaan! Saattaa olla että teen itsekin uusintaretken kesällä 😍
TykkääTykkää
Saaren kansanpuisto on hurmaava retkipaikka. Juuri pari viikkoa sitten tuli käytyä siellä seikkailemassa. 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos Laura, niin minustakin! Nämä ovat niitä paikkoja, joihin mentyään ihmettelee miksei mennyt aiemmin. 🙂
TykkääTykkää
[…] By Lounais Hameen Pirtti In Ajankohtaista Maisemaonnellinen talviretki Saaren kansanpuiston Kaukolanharjun sielunmaisemaan […]
TykkääLiked by 1 henkilö
Hei,
Mahtavaa, että jaksat kuvata myös näitä lähiseutuja, mitkä mahtuvat ajallisesti päivänretkiksi. Tapasi nähdä vaivaa historia- ja faktatietojen lisäämiseksi kuvauksiisi on hatunnoston arvoista, Ja kuvia, ne ovat suuremmoisia.
Kiitos!
TykkääLiked by 1 henkilö
Hei Heikki,
ja kiitos mieltä lämmittävästä kommentistasi! Jaksan koostaa näitä pikkutunneilla paremmin ja nurkissa oikomatta, kun tiedän että ainakin sinä arvostat myös taustoitusta ja kuvien laatua.
Toivottavasti sinäkin käyt kesällä kurvaamassa Kaukolanharjun näköalatornin kautta, ja pääset nauttimaan livenä tuosta upeasta maisemasta!
TykkääTykkää
Olipa ihanaa nähdä näitä huurteisia kuvia lapsuuden kotiseudulta! Oikein sydäntä lämmitti! Näytti todella kauniilta. Itse tulee kansanpuistossa käytyä lähinnä kesäisin, enkä tajunnutkaan miten upealta kaikki näyttää talviseen aikaan, vaikkei lunta olekaan.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentistasi, Anu! Sinä onnellinen olet saanut viettää lapsuutesi noissa maisemissa!
Kun mietin, minne retkipäivänä suuntaisin, tuli tämä heti mieleeni juuri tuon upean maiseman takia. Näin talvella auringon ollessa matalalla Kaukolanharjun näkötornista aukeava maisema ei paljon kesäiselle häviä. Aurinko tulee maisemaan nähden takaa, joten valo on yllättävän kaunista keskipäivälläkin ❤
TykkääTykkää
Popedahan myös lauloi: ”Tammelasta kyllä Herban saa.. ”
TykkääTykkää
Tjaa. Popedaa ei juuri ole tullut eikä tule kuunneltua, joten tuo(kin) sanoitus on jäänyt vieraaksi. Ehkä ihan hyvä niin 🙂
TykkääTykkää
Kauniisti kirjoitettu juttu, kiitos ❤
Näkötorni on ollut aina tärkeä osa elämääni, sillä se on isoisäni isän rakentama. Kädentaidot, rakkaus luontoon ja estetiikkaan ovat olleet hänelle tärkeitä ja niin myös meille jälkipolville. Olemme ylpeitä hänen töistään.
On mukavaa, että torni on hyvässä kunnossa ja aktiivisessa käytössä. Ensimmäistä kertaa vasta tänä vuonna olen nähnyt myös näitä talvikuvia, mitkä ovat tosi upeita!
Elina
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos Elina, kommenttisi lämmitti sydäntäni! ❤
Olette syystä ylpeitä isoisänne isästänne. Torni on upea rakennus upealla paikalla, ja vierailu siellä oli suuri elämys.
Aurinkoista kevään odotusta sinulle!
TykkääTykkää
[…] Kirjoitan elämyksellisestä retkestäni myös blogiini, otsikoksi valikoituu epäröimättä Maisemaonnellinen talviretki Saaren kansapuiston Kaukolanharjun sielunmaisemaan. […]
TykkääTykkää